ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Ot-yritykset maksavat veroja vähemmän  

Viiden viime vuoden aikana maksettujen verojen yhteismäärä on selvästi vähentynyt, vaikka liikevaihdon yhteissumma on jonkin verran kasvanut.

Kun käytetään indeksoitua verojen määrää, niin viime vuonna osuustoimintayritykset maksoivat enää vain 59 prosenttia vuonna 2000 maksamiensa verojen määrästä. Vuoteen 2004 verrattuna maksettujen verojen määrä tipahti viime vuonna peräti kuudella prosenttiyksiköllä.

Veroselvitys perustuu Osuustoiminta-lehden viime kesänä keräämiin suomalaisten osuustoimintayritysten vuosi- ja toimintakertomustietoihin, joita lisäksi jonkin verran täydennettiin tiedusteluilla yrityksiltä. Verotiedot saatiin nyt yhteensä 418 ot-yritykseltä, kun vuodelta 2000 olevat vertailutiedot saatiin 243:lta yritykseltä. Kaikkiaan lehden dokumenttiprojektissa nyt mukana olevien seurattavien yritysten määrä nousi 516:een.

Lista elää
vuosittain

OKO oli osuustoiminnan paras veronmaksaja nyt jo kolmannen kerran peräkkäin. Se maksoi veroja yhteiskunnalle viime vuonna peräti 32,7 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 7,6 %. Tradeka-yhtymä nousi nyt listalla hopealle ja HOK-Elanto pronssille. SOK-yhtymä kipusi neljänneksi ja Atria viidenneksi.

Uusia TOP 15 -listalle nousijoita olivat Keski-Suomen Osuuspankki, Osuuskauppa Keskimaa, Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö, Osuuskauppa Ympäristö ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa. Suhteellisesti kovimmat nousijat olivat Lähivakuutus-yhtiö, HOK-Elanto, Keski-Suomen Op ja Osuuskauppa Hämeenmaa. Listalle sijoittuneiden yritysten maksama vero kasvoi viime vuonna keskimäärin 10,5 %.

Listalta puolestaan tippuivat pois Henki- ja Vahinko-Tapiola, joiden tietoja ei nyt ollut saatavilla. Merkittävin tippuja oli kuitenkin Metsäliitto-konserni, jolla viime vuosina on ollut selvimmin vaikeuksia tuloksen tekemisessä. Se osin selittää myös koko osuustoiminnan maksaman veromäärän merkittävää putoamista.

Suuriin putoajiin kuului myös Suomi-yhtiöt, joka vuosi sitten oli hopeasijalla, mutta jolle tällä kertaa tuli yhteiskunnalta verosaamisia +1,5 miljoonaa euroa. Listalta jäi täpärästi pois HK Ruokatalo, joka maksoi veroja 3,3 miljoonaa, millä sijoittui sijalle 16.
Seuraavilta sijoilta löytyy monia suuria ja hyvin pärjääviä osuuspankkeja, jotka tässäkin asiassa ovat selkeästi monien maakuntien taloudellista selkärankaa.


Verokysymys nyt
ajankohtaistumassa

Osuustoiminnan perinteisesti hyvä suhde valtiovaltaan kiristyi verotuskysymyksessä vuonna 2004. Eduskunta hyväksyi silloin kiistellyn yritys- ja pääomaveropaketin, joka osuustoiminnan edustajien mielestä kohtelee osuuspääomia väärin.

Listaamattomien osakeyhtiöiden omistajille annettiin osinkotuloissa verovapaus 90 000 euroon asti, mutta osuuskuntien jäsenille yllättäen vain 1 500 euroon asti. Suomalaiselle osuustoiminnalle on tyypillistä se, että yksi jäsen on samalla jäsenenä myös 2 - 4 osuuskunnassa. Tällöin raja uhkaa lähivuosina helposti rikkoutua yhä useamman ihmisen kohdalla etenkin yritysten nopeasti kasvaessa. Tällöin myös ot-yritysten pääomatarpeet selvästi kasvavat, eikä veroasiasta saisi tulla mitään kehityksen tulppaa.

Pellervo-Seura haluaa ensi maaliskuun eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen ohjelmaan korjauksen tähän epäkohtaan. Vaatimuksena on yhtäläinen verokohtelu yritysmuodosta riippumatta.

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun |