kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 

ICA:n Iain MacDonald:
Uusliberalismi menossa ulos,
osuustoiminta tulossa sisään

– Osuuskunnat ovat isoja ja kannattavia yrityksiä. Ne ovat vakavasti otettavia talouden toimijoita. Tätä täytyy ICA:n ja kansallisten osuustoimintaliikkeiden tuoda vahvasti esiin, painottaa Kansainvälisen Osuustoimintaliiton ICA:n pääjohtaja, brittiläinen Iain MacDonald.

OSUUSTOIMINNAN MERKITYS NOUSUSSA.
Uusliberalismi on menossa ulos ja osuustoiminta on tulossa sisään, tulkitsee Iain MacDonald talousilmiöitä. Kuvat M Nummi

KUULUMISTEN VAIHTOA.
Nina Jahrlbäck (vasemmalla) Ruotsista, Anne Santamäki Suomesta ja Pauline Green Iso-Britanniasta SOKL:n 100-vuotisseminaarin tauolla. Greenin takana SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen Osuuskauppa Hämeenmaan edustajien kanssa.
Osuustoiminnalla on joka puolella maailmaa samanlainen pulma: osakeyhtiö- ja pörssitalous vie päätöksentekijöiden huomion ja osuustoiminta jää vähälle kiinnostukselle. On tyypillistä, että oppilaitoksissa ei osuustoiminnasta puhuta juuri mitään, vaikka osuuskunnilla on reaalitaloudessa suuri merkitys.

Suomi maailman edistynein maa

Iain MacDonald rohkeni ajatella, että Suomessakin tilanne on saman suuntainen, osuustoiminta jää liian vähälle huomiolle, vaikka Suomi on edistynein osuustoimintamaa maailmassa.
S-ryhmän aatteellisen keskusjärjestön Suomen Osuuskauppojen Keskusliitto SOKL ry:n 100-vuotisjuhlassa syyskuussa puhunut MacDonald kertoi, että ICA:n suurena päämääränä on nostaa esiin osuustoiminnan merkitys koko maailmantaloudessa ja eri maiden kansantalouksissa. Poliittisten päätöksentekijöiden on tärkeää huomata ja tunnustaa osuustoiminnan merkitys kestävänä yritysmallina. Osuuskunnat ovat myös yritysten yhteiskuntavastuun uranuurtajia: ”yritysten yhteiskuntavastuu on osuuskuntien yhteiskuntavastuuta”.
MacDonald muistutti, että 300 suurimman osuustoiminnallisen yrityksen talouden yhteenlaskettu koko on saman suuruinen kuin Kanadan kansantalous eli noin 1000 miljardia dollaria. – Myös USA on vahva osuustoimintamaa, vaikka sen ajatellaan olevan uusliberalismin kehto, johon osuustoiminta-ajattelu ei sopisi lainkaan.
MacDonald tulkitsi, että vahva osuustoimintatalous merkitsee vahvaa kansantaloutta ja hyvää kilpailukykyä. Vahvimpia osuustoimintamaita ovat Suomi, Uusi-Seelanti, Sveitsi, Ruotsi. Nämä ovat myös rauhanomaisia maita.
– Uusliberalismi on menossa ulos ja osuustoiminta on tulossa sisään. Tarjoamme taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Osuustoiminnassa taloudellinen edistys, oikeudenmukaisuus ja rauha ovat samassa paketissa, päätti MacDonald.

Asiakasomistajien palkitseminen kannattaa

– Iso-Britanniassa seurataan Suomen osuustoiminnan hyvää etenemistä. Markkinaosuudet ovat isoja ja näyttö muutenkin kova. Muut haluavat samaa, kertoi ICA Euroopan puheenjohtaja Pauline Green. Hän kertoi ICA:n saavan koko ajan enemmän ääntänsä kuulumaan Brysselissä. – Osuustoiminnan edistämiseen kuuluu myös se, että estetään lainsäädäntöä, joka on haitallista Euroopan osuuskuntien kehitykselle.
SOK:n pääjohtajan Arto Hiltusen iso viesti kansainväliselle yleisölle oli asiakasomistajan aseman korostaminen: – Siihen investointi kannattaa varmasti.

Sami Karhu


| Sivun alkuun |