kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


USA:n raaka ruokabisnes

Amerikkalainen dokumenttielokuva panee ihmiset ajattelemaan syömäänsä ruokaa uudella tavalla.

Food. Inc. (Ruoka Oy) -dokumenttielokuva ilmestyi 2008 ja kohahdutti maailmaa yltäen Oscar-ehdokkaaksi. Washington Post hehkutti, että jokaisen tulisi nähdä se. Suomessa se on nyt vuokrattavissa DVD-elokuvana videovuokraamoista; ainakin Film Townista se löytyi.

Elokuvan tekijä Robert Kenner avaa USA:n valtavan ruokateollisuuden verhoa. Suuren kansakunnan ruuanvalmistuksesta ja jakelusta vastaa enää vain muutama jättikonserni. Ne usein asettavat häikäilemättömän rahanteon kaiken muun edelle.

Tällöin kärsii kuluttajien terveys, työntekijöiden turvallisuus, farmareiden elinkeinovapaus ja myös ympäristö. Keskittynyt jättibisnes polkee niin työntekijöiden kuin viljelijöiden toimeentulon mahdollisimman alas.

Dokumentti paljastaa yllättäviä ja karmeita faktoja siitä, mitä amerikkalaisille syötetään ja miten se nykyisin tuotetaan. Halpaa ja yksipuolista pikaruokaa nauttiva köyhin väestönosa – kuten paljolti latinot ja afroamerikkalaiset – joutuvat erityisen kaltoin kohdelluksi. Liikalihavuus ja aliravitsemustila (bad calors) johtavat diabeteksen ja sydänsairauksien kasvuun. Myös antibioottijäämät ja koli-bakteerit tuotteissa ja eläinsuojelurikokset ovat arkipäivää.

Farmarista tuli jättifirman renki

Ison yksityisen konsernin hankintaketjussa oleva viljelijä ei enää omista broilereita eikä myöskään geenimuunneltua siemenviljaa. Massatuotannon seurauksena myös ruokaturvallisuus on heikentynyt. Kemiallisesti paranneltu halpa ruoka tulee kuitenkin lopulta ihmisille ja yhteiskunnalle kalliiksi.

Ei kuluttajilla eikä farmareilla ole riittäviä mahdollisuuksia saada oikeutta konsernijuristien hallitsemassa bisneksessä. Tilanne muistuttaa vuosikymmeniä kestänyttä taistelua tupakkateollisuutta vastaan. Se kiisti loppuun asti väitteet tupakan terveyshaitoista.

Nykyaikainen ruokateollisuus syntyi pikaruuan mukana jo 1930-luvulla. Veljekset Mac Donald siirsivät autoteollisuudesta tutun tehdasjärjestelmän 1950-luvulla ravintolakeittiöön ja myöhemmin myös maatiloille. Mac Donald´s on nykyisin USA:n suurin jauhelihan ja perunoiden ostaja.

Nykyisin ison amerikkalaisen supermarketin valikoimassa saattaa olla 40.000 artikkelia, mutta vain kymmenkunta ruuan tavarantoimittajaa.

Muutoksen merkit näkyvissä

Muutoksen merkit ovat kuitenkin jo näkyvissä. Kiinnostus luomutuotantoa kohtaan on herännyt. Jopa maailman suurin ruokaketju Wal-Marts on nyt havahtunut ja lisää luomun ja terveysvaikutteisten tuotteiden tarjontaa. Sen volyymeillä voidaan markkinoiden tarjontaan ja kysyntään vaikuttaa.

Myös yhdysvaltalainen laaja osuustoiminta tarjoaa markkinoille oman vaihtoehtonsa, mutta siihen filmin tekijä Robert Kenner ei valitettavasti ole paneutunut. On tärkeää, että tuottajaosuuskunnissa lopullinen sananvalta säilyy tuottajilla ja kuluttajaosuuskunnissa vastaavasti kuluttajilla. He eivät silloin ole pelkkiä kansainvälisen suurteollisuuden kulisseja.

Vaikka Kenner kuvaa kriittisesti USA:n ruokateollisuutta ja jakelua, myös Suomessa chipsejä ja hampurilaisia mussuttavien sohvaperunoiden on aika herätä miettimään pikaruuan sisältöjä ja todellisia vaikutuksia. Entistä tärkeämpiä ovat myös ruokaketjun eettiset kysymykset, joihin toki meillä kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

On syytä uskoa, etteivät Suomessa asiat pääse riistäytymään hallinnasta. Eiväthän? Toki suomalainen osuustoiminta voisi esiintyä tässä näyttävämmin kuin toistaiseksi on tapahtunut.

Yrjö Kotisalo

Robert Kenner: Food. Inc. DVD-elokuva 2008

| Sivun alkuun |