Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU 8 | 11 | 2001

Joululta tuoksuvat leivonnaiset

Jouluvalmistelut alkavat leivonnalla. Makeille leivonnaisille antavat makua luumut, pirteän punaiset puolukat, mantelit ja piparkakkujen mausteet. Kokeile stollenia eli saksalaista jouluvehnästä, luumutorttua, puolukkaista piparkakkua, somia ja maukkaita pikkuleipiä sekä muffineja tai kynttilöin somistettua joulukakkua.

Suolaisista leivonnaisista on ohjeet lintupiirakkaan ja kaali-kinkkupiirasiin.

Saksalainen jouluvehnänen
2 kpl
Rommihedelmät:
250 g rusinoita
1 dl mantelirouhetta
1 dl appelsiinikuoripaloja tai sukaattia
1 dl rommia tai vettä + rommiesanssia
1 dl vettä
Taikina 1:
0,75 pkt hiivaa
1,5 maitoa tai laktoositonta kevytmaitojuomaa
4,5 dl vehnäjauhoja

Taikina 2:
150 g voita tai leivontamargariinia
100 g raastettua mantelimassaa
1 dl sokeria
puolen sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
0,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
0,5 tl muskottipähkinää
5–6 dl vehnäjauhoja
Koristeluun: tomusokeria

Sekoita rusinat, mantelirouhe, appelsiinikuoripalat, rommi ja vesi. Anna maustua yön yli. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Alusta jauhot taikinaan ja anna levätä 15 minuuttia.

Sekoita pehmeä rasva ja raastettu mantelimassa. Sekoita joukkoon sokeri, sitruunan kuori ja mehu, mausteet ja rommihedelmät. Yhdistä taikinat hyvin vaivaten yhteen, jotta saat notkean taikinan. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja anna levätä liinan alla 30 minuuttia.

Jaa taikina kahtia ja muotoile palat kahdeksi pötköksi. Nosta pötköt voideltuihin pitkulaisiin vuokiin. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsät. Sihtaa tomusokeria pinnalle.

Luumutorttu
1 pkt pakastettua murotaikinaa
tai 3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
ripaus suolaa
125 g laktoositonta leivontamargariinia
1 keltuainen
Täyte:
2–3 dl luumumarmeladia tai soseutettuja luumuja
1 tlk (225/125 g) säilöttyjä kirsikoita
Voiteluun: munaa

Sulata pakastetaikina tai tee taikina. Sekoita kuivat aineet, pehmeä rasva ja keltuainen tasaiseksi taikinaksi. Erota osa taikinasta koristeluun ja pane hetkeksi kylmään. Painele loppu taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä luumumarmeladi pohjalle. Jos teet täytteen kuivatuista luumuista, notkista sitä kirsikkaliemellä.

Kaaviloi pieni taikinapala ohueksi levyksi, ota muotilla koristeita ja asettele piirakan päälle. Voitele taikinaosat munalla ja paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.

Paloittele kirsikat ja ripottele päälle.

Puolukkainen piparkakku
100 g pehmeää margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
3 munaa
1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
1 dl kevyesti survottuja puolukoita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kutakin: kanelia, inkivääriä, kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
Koristeluun: kermavaahtoa ja puolukoita

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon ranskankerma, puolukkasurvos ja keskenään sekoitetut jauhot ja mausteet. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–55 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Koristele halutessasi.

Kanelisydämet
n. 35 kpl
100 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
1 tl leivinjauhetta
Voiteluun: munaa ja kaneli-sokeriseosta

Sulata ja jäähdytä margariini. Sekoita joukkoon sokeri, muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan kovettua kylmässä. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla sydämiä pellille leivinpaperin päälle. Voitele munalla, ripota kaneli-sokeriseosta päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.

Hillokakut
n. 40 kpl
200 g voita tai laktoositonta margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
Koristeluun: vadelmamarmeladia + mantelirouhetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon keltuaiset ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pyöritä taikina pellin mittaisiksi pötköiksi. Pyöritä pötköt mantelirouheessa. Koveta pötköt kylmässä ja leikkaa viipaleiksi. Nosta palat pellille leivinpaperin päälle. Paina keskelle pieni syvennys ja laita siihen vadelmamarmeladia. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Joulukakku
4 munaa
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 dl maitoa
200 g voita tai margariinia sulatettuna
Kostutukseen: 1 dl maitoa + 1 tl vaniljasokeria
Täyte:
2 suurta banaania
200 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
0,5 dl sokeria
100 g raastettua mantelimassaa tai halvaa
Päälle:
5 dl puolukkamehua tai glögiä
3 rkl perunajauhoja
Koristeluun: kakkukynttilöitä + mantelilastuja

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita, maitoa ja voisulaa. Kaada taikina suureen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa ja jäähdytä.

Hienonna banaanit ja yhdistä muiden täyteaineiden kanssa. Täytä kakku. Sekoita mehu tai glögi ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa ja sakenee. Kaada kiisseli hiukan jäähtyneenä kakun päälle. Koristele kakkukynttilöillä ja mantelilastuilla.

Piparkakkumuffinit
n. 20 kpl
100 g voita tai laktoositonta margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1,5 dl kermaviiliä
Päälle: Aurajuustoa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen kermaviilin kanssa. Jaa taikina muffinivuokiin tai pelleille ja paista 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Laita halutessasi päälle Aurajuustopaloja.

Lintupiirakka
150 g voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl yrttisekoitusta
1 tlk kermaviiliä
Täyte:
350 g marinoituja broileri- tai kalkkunasuikaleita
2 dl Auramurua
200 g herne-maissi-paprikaa (pakaste)
3 munaa
2 dl ruokakermaa tai -cremeä
100 g (2 dl) juustoraastetta
Voiteluun: munaa

Sekoita pehmeään rasvaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kermaviili. Anna taikinan kovettua kylmässä. Kaaviloi taikina kahdeksi ohueksi levyksi. Vuoraa toisella voideltu piirasvuoka. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Ruskista sillä aikana lintupalat.

Levitä lintupalat, herne-maissi-paprika ja Auramurut piiraspohjalle. Sekoita munat, kerma ja juustoraaste ja valuta täytteen päälle. Nosta toinen taikinalevy päälle, huolittele reunat vuoan kokoiseksi. Kaaviloi halutessasi reunoilta jääneestä taikinasta koristekuvioita pinnalle. Voitele pinta munalla ja paista vielä 30–40 minuuttia.

Kaali-kinkkupiiraset
n. 24 kpl
1 kg lehtitaikina- tai ruistaikinalevyjä tai voitaikinaa
Täyte:
1 sipuli silputtuna
500 g kaalia silputtuna
tilkka öljyä tai laktoositonta margariinia
200 g savukinkkua kuutioina
2 dl emmental- tai Turunmaa-raastetta
1 muna
2 tl basilikaa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan tai valmista voitaikina, esimerkiksi lintupiirakan ohjeen mukaan. Pehmitä kaali- ja sipulisilppu rasvassa padassa ja jäähdytä. Sekoita kaikki täyteainekset. Kauli taikina tarvittaessa ohueksi levyksi. Tee haluamasi mallisia piirakoita. Voitele piirakat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |