MARRASKUU
8 | 11 |
2001 Joululta tuoksuvat leivonnaisetJouluvalmistelut alkavat leivonnalla. Makeille leivonnaisille antavat makua luumut, pirteän punaiset puolukat, mantelit ja piparkakkujen mausteet. Kokeile stollenia eli saksalaista jouluvehnästä, luumutorttua, puolukkaista piparkakkua, somia ja maukkaita pikkuleipiä sekä muffineja tai kynttilöin somistettua joulukakkua. Suolaisista leivonnaisista on ohjeet lintupiirakkaan ja kaali-kinkkupiirasiin. Saksalainen jouluvehnänen Taikina 2: Sekoita rusinat, mantelirouhe, appelsiinikuoripalat, rommi ja vesi. Anna maustua yön yli. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Alusta jauhot taikinaan ja anna levätä 15 minuuttia. Sekoita pehmeä rasva ja raastettu mantelimassa. Sekoita joukkoon sokeri, sitruunan kuori ja mehu, mausteet ja rommihedelmät. Yhdistä taikinat hyvin vaivaten yhteen, jotta saat notkean taikinan. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja anna levätä liinan alla 30 minuuttia. Jaa taikina kahtia ja muotoile palat kahdeksi pötköksi. Nosta pötköt voideltuihin pitkulaisiin vuokiin. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsät. Sihtaa tomusokeria pinnalle. Luumutorttu Sulata pakastetaikina tai tee taikina. Sekoita kuivat aineet, pehmeä rasva ja keltuainen tasaiseksi taikinaksi. Erota osa taikinasta koristeluun ja pane hetkeksi kylmään. Painele loppu taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä luumumarmeladi pohjalle. Jos teet täytteen kuivatuista luumuista, notkista sitä kirsikkaliemellä. Kaaviloi pieni taikinapala ohueksi levyksi, ota muotilla koristeita ja asettele piirakan päälle. Voitele taikinaosat munalla ja paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Paloittele kirsikat ja ripottele päälle. Puolukkainen piparkakku Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon ranskankerma, puolukkasurvos ja keskenään sekoitetut jauhot ja mausteet. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 50–55 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Koristele halutessasi. Kanelisydämet Sulata ja jäähdytä margariini. Sekoita joukkoon sokeri, muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan kovettua kylmässä. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla sydämiä pellille leivinpaperin päälle. Voitele munalla, ripota kaneli-sokeriseosta päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Hillokakut Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon keltuaiset ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pyöritä taikina pellin mittaisiksi pötköiksi. Pyöritä pötköt mantelirouheessa. Koveta pötköt kylmässä ja leikkaa viipaleiksi. Nosta palat pellille leivinpaperin päälle. Paina keskelle pieni syvennys ja laita siihen vadelmamarmeladia. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Joulukakku Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita, maitoa ja voisulaa. Kaada taikina suureen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa ja jäähdytä. Hienonna banaanit ja yhdistä muiden täyteaineiden kanssa. Täytä kakku. Sekoita mehu tai glögi ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa ja sakenee. Kaada kiisseli hiukan jäähtyneenä kakun päälle. Koristele kakkukynttilöillä ja mantelilastuilla. Piparkakkumuffinit Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen kermaviilin kanssa. Jaa taikina muffinivuokiin tai pelleille ja paista 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Laita halutessasi päälle Aurajuustopaloja. Lintupiirakka Sekoita pehmeään rasvaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kermaviili. Anna taikinan kovettua kylmässä. Kaaviloi taikina kahdeksi ohueksi levyksi. Vuoraa toisella voideltu piirasvuoka. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Ruskista sillä aikana lintupalat. Levitä lintupalat, herne-maissi-paprika ja Auramurut piiraspohjalle. Sekoita munat, kerma ja juustoraaste ja valuta täytteen päälle. Nosta toinen taikinalevy päälle, huolittele reunat vuoan kokoiseksi. Kaaviloi halutessasi reunoilta jääneestä taikinasta koristekuvioita pinnalle. Voitele pinta munalla ja paista vielä 30–40 minuuttia. Kaali-kinkkupiiraset Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan tai valmista voitaikina, esimerkiksi lintupiirakan ohjeen mukaan. Pehmitä kaali- ja sipulisilppu rasvassa padassa ja jäähdytä. Sekoita kaikki täyteainekset. Kauli taikina tarvittaessa ohueksi levyksi. Tee haluamasi mallisia piirakoita. Voitele piirakat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
|