MARRASKUU
8 | 11 |
2001 Maistuvia makkaroita kotikonsteinKotimakkaroiden valmistaminen vaatii vaivannäköä, mutta lopputulos palkitsee vaivan. Makkaroiden tekoon tarvitaan vähintään kaksi henkilöä, joten ne kannattaakin valmistaa talkoilla. Yhteistyössä on myös se etu, että samalla valmistuu suurempikin erä. Ylimääräiset makkarat kannattaa pakastaa raakana ja kypsentää vasta ennen tarjoamista. Kunnon välineillä työ joutuu, ja makkararuiskun tai yleiskoneen makkarasuppiloineen voi hankkia kimpassa ystävien kanssa. Makkaramassoihin liha kannattaa jauhaa vain kerran, jottei makkaroista tule puuromaisia. Kylmää makkaramassaa on helpompi käsitellä, joten massa on hyvä säilyttää jääkaapissa. Lisäksi tarvitaan suolia, joihin makkarat pakataan. Käytettävät sian- ja lampaansuolet on puhdistuksen jälkeen pakattu suolaan. Suolia myydään joissakin kauppahalleissa tai lähikauppiasta voi pyytää tilaamaan niitä Lihan Vienti Oy:stä Tuusulasta, puh: (09) 8624 4625. Suolet on pakattu 91 metrin nippuihin, josta tulee erittäin paljon makkaroita. Parin kilon makkaramassaan tarvitaan suolta 6–7 metriä. Jos niitä jää yli, lopun voi pakastaa. Paksummat siansuolet ovat joutuisampia täyttää kuin ohuet lampaansuolet. Käyttöä edeltävänä päivänä nipusta otetaan tarpeellinen määrä suolia ja liotetaan yön yli kylmässä vedessä jääkaapissa. Ennen käyttöä ne pannaan kädenlämpöiseen veteen muutamaksi tunniksi ja pujotetaan suoraan vedestä makkarasuppilon päälle. Oheisessa makkarantäyttökuvassa on käsikäyttöinen makkararuisku, johon mahtuu kerralla kolme kiloa makkaramassaa. Niitä voi tilata samasta paikasta kuin suoliakin. Makkararuisku kannattaa hankkia yhteisesti muiden makkaranteosta innostuneiden kanssa. Muista, ettei suolia saa täyttää aivan pulleiksi, sillä makkarat turpoavat sekä paksummiksi että pidemmiksi. Kannattaa aina paistaa koemakkara, ennen kuin tekee koko täytön. Lammas-ohrasuurimomakkarat Sekoita kaikki makkaramassan ainekset tasaiseksi seokseksi. Paista koekakku maun tarkistamiseksi. Pursota yleiskoneella, makkararuiskulla tai pursottimella suoleen. Voit valmistaa joko suuren makkarakiekon paksumpaan siansuoleen tai pieniä annosmakkaroita lampaansuoleen. Pistele makkarat hammastikulla ja kypsennä pienet makkarat pannulla paistaen. Iso makkarakiekko kannattaa kypsentää uunissa 175–200 asteessa 20–30 minuuttia makkaran paksuudesta riippuen. Hirvi- ja poromakkarat Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja paista koekakku. Pursota massa suoleen pieniksi tai suuriksi makkaroiksi. Pistele ja paista pannulla tai 175–200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Possumakkarat Sekoita aineksista tasainen makkaramassa. Paista koekakku. Pakkaa makkaramassa siansuoleen pieniksi makkaroiksi tai suureksi kiekoksi. Pistele ja paista pannulla tai 175–200-asteisessa uunissa; pienet 20 minuuttia ja suuri kiekko noin 30 minuuttia. Kalkkunamakkarat Sekoita aineksista makkaramassa ja paista pannulla koekakku. Pursota ja pistele. Kypsennä pannulla paistaen tai uunissa kanaliemessä hauduttaen. Joulumakkarat Sekoita aineksista makkaramassa ja paista koekakku maun tarkistamiseksi. Pursota suoleen ja pistele. Paista pannulla tai 175–200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
|