Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

joulukuu.gif (2417 bytes)

Uusia ja tuttuja herkkuja

Jouluaterian voi aloittaa maukkaasti erilaisilla kalaruuilla. Pääruokana on kinkun asemesta koristeellinen täytetty porsaanfilee luumukastikkeen, uunijuuresten, timjamiperunoiden ja punakaalihillokkeen kera. Aterian päättää helppotekoinen ja herkullinen kanelijäädyke puolukka-kolakastikkeen kera.

Lasimestarin kala
200 g kevytsuolattua sillifileetä
200 g siikafileetä
200 g lohi- tai kirjolohifileetä
Liemi:
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
1 1/2 dl sokeria
6 neilikkaa
6 valkopippuria
6 maustepippuria
2 laakerinlehteä
Kulhoon/tölkkiin:
1 porkkana viipaleina
1 punasipuli ohuina renkaina
2 tl sinapinsiemeniä

Keitä liemen aineksia 15 minuuttia, jäähdytä ja siivilöi. Viipaloi kalat nahattomiksi paloiksi. Kerrosta kala-, porkkana- ja sipuliviipaleet sekä sinapinsiemenet tarjoilukulhoon tai tölkkiin. Kaada jäähtynyt liemi päälle ja anna tekeytyä peitettynä kylmässä noin vuorokauden ajan.

Omenaiset silakat
500 g silakkafileitä
Liemi:
5 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
Kastike:
1 tlk kermaviiliä
1 dl kevytmajoneesia
1 rkl sokeria
1 rkl omenatäysmehua
1 dl tillisilppua
1 omena pieninä kuutioina
suolaa ja pippuria

Poista silakkafileistä nahka. Huuhtele ja valuta fileet. Sekoita liemen aineksia, kunnes sokeri ja suola liukenevat. Laita joukkoon silakkafileet ja anna seistä kylmässä 4–5 tuntia.

Sekoita kastikeainekset keskenään. Valuta silakkafileet liemestä ja kuivaa talouspaperilla. Yhdistä kastike silakoihin ja anna maustua kylmässä vähintään pari tuntia.

Silliä jääalustalla
vettä, oksia, pieniä joulupalloja
kevytsuolattua matjessilliä viipaleina
ruohosipulisilppua ja/tai punasipuliviipaleita

Laita vettä leipävuokaan. Halutessasi voit jäädyttää joukkoon oksia ja/tai jouluisia koristeita. Jäädytä silloin vesi ja koristeet kerros kerrallaan, niin koristeet pysyvät paikallaan. Kumoa alusta vadille halutessasi lautasliinan päälle ja aseta silli ja sipulit päälle. Jääalusta kestää useita tunteja.

Jouluinen salaatti
n. 300 g etikkapunajuuria suikaleina
200 g tölkkiherneitä tai vihreitä viinirypäleitä
200 g amerikansalaattia suikaleina
2 omenaa suikaleina
2 dl kuohukermaa tai creme vispiä vaahdotettuna
1 dl ranskankermaa
suolaa, pippuria

Jos käytät rypäleitä, niin halkaise ne ja poista siemenet. Tai valuta herneet. Sekoita punajuuri-, salaatti- ja omenasuikaleet herneiden tai rypäleiden kanssa.

Sekoita kermavaahto ja ranskankerma ja yhdistä salaatin kanssa. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Koristele yrteillä ja/tai salaatinlehdillä.

Täyte porsaanfileelle
1 kg porsaan ulkofileetä
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
1 tl curryä
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2 dl omenatäysmehua
1 pss kuivattuja, kivettömiä luumuja
1 omena lohkoina
Sitomiseen: puuvillalankaa
Kuorrutus:
3 rkl sinappia
3 rkl fariinisokeria
1 nippu persiljaa tai basilikaa silputtuna
3–4 rkl parmesanraastetta

Laita luumut likoamaan omenamehuun tai veteen 1–2 tunniksi. Avaa porsaanfilee yhtenäiseksi, kääretorttumaiseksi levyksi terävällä, tukevalla veitsellä.

Leikkaaminen: laita filee työlaudalle pitkittäin ja leikkaa fileen oikealta sivulta viilto runsaan sentin korkeudelta siten, että leikattu kerros jää kiinni fileen vasempaan reunaan. Jatka leikkaamista kaarevasti alaspäin ja leikkaa edelleen jäljellä oleva paksuus kahtia.

Ripottele päälle mausteita. Valuta luumut liotusliemestä ja jätä 4–5 luumua liemeen. Asettele luumut ja omenalohkot levylle. Kääri levy rullalle ja sido kostutetulla puuvillalangalla.

Kypsennä fileetä 150-asteisessa uunissa noin 1 tunti 15 minuuttia. Poista lanka. Sekoita sinappi ja fariini ja levitä rullalle. Sekoita persiljasilppu ja parmesaani ja painele rullan pinnalle. Kuorruta kuumassa uunissa10–15 minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä.

Luumukastike
4 dl luumulientä + paisto/lihalientä
3 rkl maizenaa + 1 dl vettä
suolaa, pippuria

Soseuta liotusliemessä olevat luumut ja lisää paisto- ja lihalientä, jotta sitä on 4 dl. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Sekoita maizena veteen ja lisää suurus vatkaten kiehuvaan liemeen. Anna kiehua 2–3 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Punakaali-sipulihilloke
6 dl punakaalisuikaleita
3–4 punasipulia viipaleina
3 dl punaviiniä
6 neilikkaa
2–3 dl hillosokeria
(suolaa ja valkopippuria)

Hauduta punakaalisuikaleet ja sipuliviipaleet pehmeiksi neilikoilla maustetussa punaviinissä. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Pakkaa tölkkeihin ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Uunijuurekset
n. 3 l porkkana-, lanttu-, palsternakka- ja sellerikuutioita
1 dl öljyä tai voisulaa
suolaa ja pippuria
timjamia

Kaada rasva ja kasviskuutiot uunivuokaan. Ripottele mausteet pinnalle ja sekoita, jotta rasva leviää tasaisesti kasvisten joukkoon. Kypsennä 200-asteisessa uunissa pari tuntia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Sekoita kasviksia välillä. Kypsymisaika riippuu kasvispalojen koosta. Pitkän kypsymisajan takia ruokaa kannattaa tehdä kerralla suuri erä. Juurekset menevät myös kypsyessään jonkin verran kokoon. Kasvikset ovat hyviä myös lämmitettyinä.

Timjamiperunat
suuria perunoita, esim. Rosamundaa
tilkka öljyä tai voisulaa
suolaa, pippuria
timjamia

Pese perunat hyvin ja halkaise ne. Nosta perunat voideltuun uunivuokaan leikkauspinta päälläpäin. Sipaise leikkauspinta rasvalla ja ripota mausteita päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 3040 minuuttia perunoiden koosta riippuen.

Kanelijäädyke ja kastike
2 munaa
3/4 dl tomusokeria
1 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 dl kuohukermaa
Puolukka-kolakastike:
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
3 dl puolukoita

Vatkaa munat, sokeri, vanilliini ja kaneli kuohkeaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä munavaahtoon. Kaada seos pieneen kakku- tai jäädykevuokaan tai 4–5 pieneen vuokaan. Tasoita pinta, peitä kelmulla ja pakasta vähintään neljäksi tunniksi (tämän voi tehdä jo viikkoja aikaisemmin).

Sulata sokeri ja fariini kattilassa. Lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen ja anna kiehua hetki. Sekoita puolukat joukkoon. Ota jäädyke pakastimesta, kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa reunalliselle vadille. Valuta kastike jäädykkeen päälle ja ympärille.

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |