Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

joulukuu.gif (2417 bytes)

Suolaista ja makeaa pukinkonttiin

Ruokalahja ilahduttaa, ja kauniilla pakkauksella, rasialla ja tölkillä on käyttöä myöhemminkin.

Jouluinen patee
1/2 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa tai -cremeä
400 g naudan jauhelihaa
150 g pehmeää maksapasteijaa
1 muna
1 dl persiljasilppua
1/2–1 dl silputtua hillosipulia
ripaus suolaa ja pippuria
2 tl meiramia
Koristeluun: puolukoita tai viinimarjoja

Pane korppujauhot turpoamaan nesteeseen hetkeksi. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun paisto- tai silikonivuokaan (kuvassa). Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes patee on kypsä. Anna pateen jäähtyä ja kumoa tai jos vuoka on kaunis jätä siihen. Koristele marjoilla. Päälle voit tehdä hyytelön madeiralla tai sherryllä maustetusta lihaliemestä. Käytä 1 1/2 liivatelehteä/1 dl nestettä.

Marinoidut herkkusienet
4 tlk (300/170 g) herkkusieniviipaleita
1 dl persiljasilppua
Liemi:
2 rkl sinappia
2 rkl hunajaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
(1 tl valkosipulirouhetta)
3 dl mausteista etikkaa (Rajamäen)
1/2–1 dl vettä
1/2–1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Valuta sienet hyvin ja purista talouspaperilla neste pois. Lisää persiljasilppu. Sekoita kaikki liemen aineet ja yhdistä sieniin. Tölkitä ja säilytä kylmässä.

Sienet ovat tarjoiluvalmiita tunnin päästä ja säilyvät noin viikon. Voit käyttää myös tuoreita herkkusieniä, mutta ne eivät säily niin kauan.

Tuhti hunajasinappi
2 dl sinappijauhoa
2 dl tomusokeria
2 tlk ranskankermaa
4 rkl juoksevaa hunajaa
(3–4 rkl konjakkia tai punssia)

Sekoita sinappijauhe, tomusokeri ja ranskankerma kattilassa. Kuumenna sekoittaen kiehumapisteeseen. Mausta hunajalla ja halutessasi alkoholilla.

Joululeipä
5 dl piimää
1 pala hiivaa
1 dl siirappia
2 tl suolaa
1 tl pomeranssin kuorta
1 tl fenkolia
1 tl anista
4 dl ruisjauhoja
n. 9–10 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
Koristeluun: voitaikinaa tai manteleita
Voiteluun: 3 rkl siirappia ja vettä

Liuota kädenlämpöiseen piimään hiiva. Lisää siirappi, suola, pomeranssin kuori, rouhittu fenkoli ja anis sekä ruisjauhot. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan ja lopuksi rasva. Anna taikinan kohota.

Leivo taikinasta kolme pyöreää limppua ja anna leipien kohota. Pistele haarukalla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Voitele kypsymisen loppupuolella pari kertaa siirappivedellä. Laita halutessasi 10 minuuttia ennen kuin leivät ovat kypsiä päälle koristeeksi voitaikinakuvioita tai manteleita.

Hedelmäkakku
2 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
50 g sulatettua margariinia tai voita
Hedelmäkuorrutus:
50 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
50 g mantelilastuja
1/2 dl rusinoita
1/2 dl kakkutäytettä
10 cocktailkirsikkaa hienonnettuna

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos, rasva ja maito vuorotellen. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun tasapohjaiseen sydän- tai pyöreään vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Laita kuorrutusta varten rasva, sokeri, jauhot ja maito kattilaan. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen kiehumapisteeseen, mutta älä anna kiehua. Sekoita joukkoon muut aineet. Levitä hedelmäseos lähes kypsälle kakulle ja pane uuniin 7–8 minuutiksi.

Jääsuklaat
(n. 35 kpl)
100 g kookosrasvaa
200 g taloussuklaata
1 muna
appelsiinin raastettu kuori
(Koristeluun: koristerakeita)
Lisäksi tarvitaan: pieniä foliovuokia

Sulata kookosrasva ja paloiteltu suklaa vesihauteessa liedellä. Ota suklaaseos liedeltä. Vatkaa muna kuohkeaksi. Lisää muna ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kookossuklaaseokseen. Mausta raastetulla appelsiininkuorella ja jaa seos pieniin makeismuotteihin. Koristele halutessasi. Pane kylmään kovettumaan ja säilytä kylmässä.

Hedelmäiset muronamut
(n. 35 kpl)
150 g margariinia tai voita
2 dl siirappia
2 dl maitojauhetta
1 rkl vanilliini- tai vaniljasokeria
1 1/2 l riisimuroja
n. 3 dl kuivattuja luumuja ja aprikooseja paloina
Lisäksi tarvitaan: paperivuokia

Sulata rasva suuressa kattilassa. Lisää siirappi ja maitojauhe ja sekoita tasaiseksi. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon vanilliini ja muroihin sekoitetut hedelmät. Jaa seos heti kahdella lusikalla paperivuokiin ja anna kovettua kylmässä. Säilytä kylmässä.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |