Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU 21 | 2 | 2002

Pikaleivoksia uunipannulla

Uunipannulla valmistuu nopeasti suuri määrä leivoksia kahvipöytään. Oheisten ohjeiden herkkuihin antavat makua kaakaojauhe, kookoshiutaleet, mantelit, pähkinät ja rusinat. Muhkeampaa tarjottavaa syntyy, kun laittaa leivoksia kaksi päällekkäin ja niiden väliin vatkattua kermaa tai vaniljakastiketta.

Suklaaleivokset kermavaahdon kera
n. 15 kpl
3 ? dl maitoa
2 tl pikakahvijauhetta
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
7 dl vehnäjauhoja
2–3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
150 g margariinia tai voita sulatettuna
(Kostutukseen: appelsiinitäysmehua)
Kermavaahto:
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2–3 rkl tomusokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
Koristeluun:
suklaarusinoita + kaakaojauhetta

Laita maito ja pikakahvijauhe kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes kahvijauhe liukenee maitoon. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää seos vaahtoon vuorotellen jäähtyneen maidon ja voisulan kanssa.

Vuoraa noin 2/3 uunipannusta leivinpaperilla. Levitä taikina päälle. Paista 175-asteisen uunin keskellä 18–20 minuuttia. Leikkaa levy neliöiksi ja kostuta halutessasi appelsiinimehulla. Sekoita tuorejuusto kuohkeaksi ja yhdistä kermavaahdon ja tomusokerin kanssa. Mausta kermavaahto vaniljalla. Lusikoi vaahto nokareina päälle. Koristele suklaarusinoilla ja kaakaojauheella.

Hilloleivokset kookospeiton alla
n. 20–25 kpl
200 g pehmeää margariinia tai voita
? dl sokeria
2–3 keltuaista
5 ? dl vehnäjauhoja
Päälle:
n. 300 g punaista paistonkestävää hilloa tai marmeladia
Kookosseos:
5 valkuaista
2 ? dl sokeria
5 dl kookoshiutaleita

Sekoita pehmeään rasvaan sokeri, keltuaiset ja jauhot. Hämmennä vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun noin 30x30 sentin vuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskellä noin 15 minuuttia. Leivonnainen saa paistua melkein kypsäksi. Ota leivonnainen uunista ja nosta lämpötila 200 asteeseen.

Vatkaa pohjan paistuessa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten vaahtoon. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet. Levitä hillo tai marmeladi levylle ja kaiken kukkuraksi kookosseos. Paista vielä noin 7 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin. Leikkaa leivonnainen lämpimänä kolmioiksi tai neliöiksi.

Herraskartanon leivokset
n. 20–25 kpl
150 g pehmeää margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
½ sitruunan raastettu kuori
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Marenki:
3 valkuaista
3 rkl sokeria
½ dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita sitruunankuori, jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun 30x40 sentin vuokaan.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri joukkoon. Levitä marenki pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelirouhe ja rusinat. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia.

Leikkaa haalea leivonnainen neliöiksi ja irrota leivinpaperilta vasta, kun se on jäähtynyt.

Rapeat kauraneliöt
n. 25–30 kpl
1½ dl sokeria
4½ dl kaurahiutaleita
125 g sulatettua margariinia tai voita
1½ rkl kermaa
1 rkl vaaleaa siirappia
muutama tippa manteliaromia (leivontahyllystä)
Koristeluun:
n. 50 g taloussuklaata

Sekoita kaikki ainekset aineluettelon järjestyksessä. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun noin 25 x 40 sentin vuokaan. Paista leivonnaista 200-asteisen uunin keskellä 10–12 minuuttia.

Anna leivonnaisen hiukan jäähtyä ja leikkaa neliöiksi. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja laita raidoiksi jäähtyneiden leivoksien pinnalle.

Pähkinäiset herkkupalat
n. 16–20 kpl
200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g pähkinärouhetta
50 g rouhittua taloussuklaata
1 dl hakattuja rusinoita
Täyte:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1–2 rkl sokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
Kuorrutus:
1 pkt tomusokeria
3–4 rkl vahvaa kahvijuomaa
2 rkl sulatettua margariinia tai voita
Pinnalle: hasselpähkinöitä

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää taikinaan. Levitä tai painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 200-asteisen uunin keskellä n.10 minuuttia. Leikkaa hiukan jäähtyneenä neliöiksi, kolmioiksi tai pieniksi suorakaiteiksi tai ota muotilla pieniä pyörylöitä.

Mausta tuorejuusto sokereilla ja levitä joka toiselle palalle. Paina toinen pala päälle. Sekoita tomusokeriin kahvijuoma ja sula rasva, jotta saat levittyvän kuorrutuksen. Jaa se leivoksille ja paina päälle pähkinöitä.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
*
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |