HUHTIKUU 19
| 04 |
2001 Herkkupöytä kevätkutsuilleKevätkutsut kruunaa kylmä herkkupöytä. Tässä muutamia tuoreita ehdotuksia herkkupöydän tarjoiluksi. Silliä, kirjolohta ja savusilakkaa uudessa muodossa. Porsaanfileetä hunajaisessa marinadissa seuranaan perunasta valmistetut rullat, hyvää juustoa ja salaattia. Jälkiruokana suussasulava marenkitorttu. Ruuat voi valmistaa etukäteen ja perunarullat kannattaa kuorruttaa ja kuumentaa juuri ennen tarjoilua. Matjessillitorttu Hienonna leipä esimerkiksi monitoimikoneessa tai raastimella ja sekoita voisulaan. Laita pyöreän irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista pyörylä ja painele leipäseos päälle. Anna kovettua kylmässä. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Hienonna sillifileet pieniksi kuutioiksi ja poista samalla ruodot. Sekoita sillipalat, kermavaahto, ranskankerma, rahka ja ruohosipulisilppu keskenään. Purista liivakoista enin vesi pois, ja kuumenna ne kattilassa sitruunamehun kanssa sekoittaen, kunnes ne liukenevat. Anna hiukan jäähtyä ja lisää silliseokseen. Levitä silliseos leipäpohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä muutaman tunnin ajan tai yön yli. Laita vadille, ja koristele ruohosipulisilpulla ja mädillä. Kirjolohi-munahyydyke Aseta kalafilee voideltuun uunivuokaan ja ripottele sitruunapippuria päälle. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja kypsennä kala 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Anna kalan jäähtyä ja perkaa se nahattomiksi ja ruodottomiksi paloiksi. Vatkaa munista rakenne rikki, lisää neste ja mätitahna. Vuoraa pitkulainen reilun litran kakkuvuoka leivinpaperilla. Aseta kalapalat vuokaan ja kaada liemi päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna hiukan jäähtyä ja kumoa vuoasta. Tarjoa kylmänä. Marinoidut savusilakat Perkaa savusilakat ruodottomiksi fileiksi ja asettele reunalliselle vadille. Ripottele punasipuli- ja tillisilppu sekä kaprikset päälle. Sekoita marinadin ainekset ja valuta kalafileiden päälle. Anna maustua kylmässä muutama tunti. Hunajaista kylmää porsaanfileetä Ruskista fileeseen pannulla pintaväri, ja mausta filee sitruunapippurilla. Paina fileen paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Paista 150-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 70 astetta. Kypsymisaika on tunnista ylöspäin fileen paksuudesta riippuen. Kääri liha folioon ja anna jäähtyä. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja laita limittäin vadille. Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta lihan päälle. Anna maustua kylmässä muutama tunti. Peruna-pinaattirullat Kuori ja keitä perunat pehmeiksi. Valuta ja soseuta perunat, esimerkiksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Sekoita joukkoon munat, jauhot, suola ja muskotti. Levitä taikina kahden öljytyn leivinpaperin päälle kahdeksi 25 x 30 sentin levyksi. Valuta vesi pois sulatetusta pinaatista. Lämmitä rasva kattilassa, kuullota pinaattia muutama minuutti ja ota levyltä. Sekoita joukkoon juustoraaste ja raejuusto. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä seos perunalevyjen päälle ja kääri levyt rullalle leivinpaperin avulla. Kieritä rullat puhtaalle leivinpaperille pellille, muuten rasva käryää. Paista rullia 200-asteisen uunin keskellä 2530 minuuttia ja anna jäätyä. Tähän saakka voit tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä. Juuri ennen tarjoilua leikkaa rullat vinottain 23 sentin viipaleiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta päällepäin. Voitele pinta munalla ja ripota päälle parmesaania. Kuorruta 225-asteisen uunin yläosassa, jotta pinta saa väriä ja palat kuumenevat. Salaatti kauden kasviksista Kerrostele salaattiainekset kulhoon tai aseta vadille raidoiksi. Sekoita kastikeainekset ja pirskottele salaatin päälle. Suussa sulava muro-marenkikakku Vatkaa valkuaiset ja etikka kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Sekoita murot joukkoon. Aseta leivinpaperi pellille ja piirrä kaksi halkaisijaltaan noin 22 sentin pyörylää. Levitä marenki pyörylöiden kokoiseksi. Paista 125150-asteisessa uunissa 11,5 tuntia. Täytä juuri ennen tarjoilua haluamallasi tavalla. Jos teet kiisselin, laita kattilaan marengista jääneet keltuaiset, neste, sokeri ja perunajauhot ja vatkaa sekaisin. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja kerran kuplahtaa, älä keitä. Anna jäähtyä ja yhdistä vatkatun voin kera. Mausta halutessasi vaniljalla. laita kiisseliä marenkilevyjen väliin ja päälle. Kaiken kukkuraksi voi vielä laittaa kermavaahtoa, koristeraidat kinuskikastikkeesta ja koristerakeita tms.
|