Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 19 | 04 | 2001

Herkkupöytä kevätkutsuille

Kevätkutsut kruunaa kylmä herkkupöytä. Tässä muutamia tuoreita ehdotuksia herkkupöydän tarjoiluksi. Silliä, kirjolohta ja savusilakkaa uudessa muodossa. Porsaanfileetä hunajaisessa marinadissa seuranaan perunasta valmistetut rullat, hyvää juustoa ja salaattia. Jälkiruokana suussasulava marenkitorttu.

Ruuat voi valmistaa etukäteen ja perunarullat kannattaa kuorruttaa ja kuumentaa juuri ennen tarjoilua.

Matjessillitorttu
Pohja:
n. 300 g ruisleipää, esim. Real
100 g sulatettua margariinia tai voita
Täyte:
4 liivatelehteä + 1–2 rkl sitruunamehua
4 (n. 200 g) kevytsuolattua matjessillifileetä
1,5 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1,5 dl ranskankermaa
1,5 dl kerma- tai maitorahkaa
1 dl ruohosipulisilppua
Koristeluun:
1 dl ruohosipulisilppua
100 g kirjolohenmätiä

Hienonna leipä esimerkiksi monitoimikoneessa tai raastimella ja sekoita voisulaan. Laita pyöreän irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista pyörylä ja painele leipäseos päälle. Anna kovettua kylmässä.

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Hienonna sillifileet pieniksi kuutioiksi ja poista samalla ruodot. Sekoita sillipalat, kermavaahto, ranskankerma, rahka ja ruohosipulisilppu keskenään. Purista liivakoista enin vesi pois, ja kuumenna ne kattilassa sitruunamehun kanssa sekoittaen, kunnes ne liukenevat. Anna hiukan jäähtyä ja lisää silliseokseen.

Levitä silliseos leipäpohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä muutaman tunnin ajan tai yön yli. Laita vadille, ja koristele ruohosipulisilpulla ja mädillä.

Kirjolohi-munahyydyke
500 g kirjolohifileetä
0,5 tl sitruunapippuria
5 munaa
4 dl ruokacremeä tai -kermaa
1 purso (190 g) Kallen mätitahnaa
Koristeeksi:
sitruunaa, salaattia, kurkkua tms.

Aseta kalafilee voideltuun uunivuokaan ja ripottele sitruunapippuria päälle. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja kypsennä kala 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Anna kalan jäähtyä ja perkaa se nahattomiksi ja ruodottomiksi paloiksi.

Vatkaa munista rakenne rikki, lisää neste ja mätitahna. Vuoraa pitkulainen reilun litran kakkuvuoka leivinpaperilla. Aseta kalapalat vuokaan ja kaada liemi päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna hiukan jäähtyä ja kumoa vuoasta. Tarjoa kylmänä.

Marinoidut savusilakat
1 kg savusilakoita
1–2 punasipulia hienonnettuna
1 dl tillisilppua
3–4 rkl kaprista
Marinadi:
1 dl öljyä
0,5 dl sitruunamehua
1 rkl sokeria
suolaa, rouhittua mustapippuria

Perkaa savusilakat ruodottomiksi fileiksi ja asettele reunalliselle vadille. Ripottele punasipuli- ja tillisilppu sekä kaprikset päälle. Sekoita marinadin ainekset ja valuta kalafileiden päälle. Anna maustua kylmässä muutama tunti.

Hunajaista kylmää porsaanfileetä
n. 1 kg porsaan ulkofileetä
nokare rasvaa ruskistamiseen
1 tl sitruunapippuria
Kastike:
2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
6 rkl hunajaa
6 rkl rypsiöljyä
3 rkl soijakastiketta
1 dl persiljasilppua
1 dl ruohosipulisilppua

Ruskista fileeseen pannulla pintaväri, ja mausta filee sitruunapippurilla. Paina fileen paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Paista 150-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 70 astetta. Kypsymisaika on tunnista ylöspäin fileen paksuudesta riippuen. Kääri liha folioon ja anna jäähtyä. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja laita limittäin vadille. Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta lihan päälle. Anna maustua kylmässä muutama tunti.

Peruna-pinaattirullat
n. 1,4 kg jauhoisia perunoita
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
suolaa
1 tl muskottipähkinää
öljyä
Täyte:
2 x150 g pakastettua pinaattia tai nokkosta
nokare margariinia tai voita
1,5 dl parmesanraastetta
1 tlk raejuustoa
suolaa, pippuria
Voiteluun: munaa
Pinnalle: parmesanraastetta

Kuori ja keitä perunat pehmeiksi. Valuta ja soseuta perunat, esimerkiksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Sekoita joukkoon munat, jauhot, suola ja muskotti. Levitä taikina kahden öljytyn leivinpaperin päälle kahdeksi 25 x 30 sentin levyksi.

Valuta vesi pois sulatetusta pinaatista. Lämmitä rasva kattilassa, kuullota pinaattia muutama minuutti ja ota levyltä. Sekoita joukkoon juustoraaste ja raejuusto. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä seos perunalevyjen päälle ja kääri levyt rullalle leivinpaperin avulla.

Kieritä rullat puhtaalle leivinpaperille pellille, muuten rasva käryää. Paista rullia 200-asteisen uunin keskellä 25–30 minuuttia ja anna jäätyä. Tähän saakka voit tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä.

Juuri ennen tarjoilua leikkaa rullat vinottain 2–3 sentin viipaleiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta päällepäin. Voitele pinta munalla ja ripota päälle parmesaania. Kuorruta 225-asteisen uunin yläosassa, jotta pinta saa väriä ja palat kuumenevat.

Salaatti kauden kasviksista
paria laatua salaattia revittynä
tomaattia, kurkkua paloiteltuna
erivärisiä meloneja tai paprikoita kuutioina
kevät- tai purjosipulisilppua
Balsamicovinaigrette (kastike):
6 rkl öljyä
3 rkl balsamiviinietikkaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
tuoretta tai kuivattua basilikaa

Kerrostele salaattiainekset kulhoon tai aseta vadille raidoiksi. Sekoita kastikeainekset ja pirskottele salaatin päälle.

Suussa sulava muro-marenkikakku
4 valkuaista
1 tl väkiviinaetikkaa
2–3 dl sokeria
3 dl riisimuroja
Täyte:
jäätelöä + marjoja tai hedelmäpaloja
tai kiisseli:
4 keltuaista
2,5 dl ruokacremeä tai -kermaa
0,75 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
75 g voita
Päälle:
2 dl kermaa vaahdotettuna

Vatkaa valkuaiset ja etikka kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Sekoita murot joukkoon. Aseta leivinpaperi pellille ja piirrä kaksi halkaisijaltaan noin 22 sentin pyörylää. Levitä marenki pyörylöiden kokoiseksi. Paista 125–150-asteisessa uunissa 1–1,5 tuntia.

Täytä juuri ennen tarjoilua haluamallasi tavalla. Jos teet kiisselin, laita kattilaan marengista jääneet keltuaiset, neste, sokeri ja perunajauhot ja vatkaa sekaisin. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja kerran kuplahtaa, älä keitä. Anna jäähtyä ja yhdistä vatkatun voin kera. Mausta halutessasi vaniljalla. laita kiisseliä marenkilevyjen väliin ja päälle. Kaiken kukkuraksi voi vielä laittaa kermavaahtoa, koristeraidat kinuskikastikkeesta ja koristerakeita tms.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |