Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 19 | 04 | 2001

Vallattoman hyvät tuulihatut

Ilmavista ja kuohkeista tuulihatuista voi valmistaa suolaisia ja makeita tarjottavia. Ne maistuvat aina herkullisilta. Taikina taipuu yhtä hyvin suupalan kokoisiksi palloiksi, leivoksiksi tai suureksi kranssiksi.

Tuulihatut

Tässä on tuulihattujen perusohje, josta tulee yksi kranssi tai 15 leivosta. Pikkupallosia taikinasta tulee noin 40–50 kappaletta.

2 dl vettä
100 g voita tai margariinia
1 tl sokeria (ei suolaisiin)
ripaus suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Kiehauta vesi, rasva, suola ja sokeri. Lisää jauhot kerralla ja vatkaa puuhaarukalla seos kiinteäksi palloksi. Kaada taikina kulhoon jäähtymään. Lisää munat yksitellen voimakkaasti (mieluiten sähkövatkaimella) vatkaten.

Pursota tai nosta kahdella teelusikalla nokareita leivinpaperille pellille, jos haluat pieniä pallosia tai ruokalusikoilla, jos haluat jälkiruoka-annoksia tai leivoksia. Tai laita taikina suuren kranssin muotoiseksi. Paista 200–225-asteisen uunin keskiosassa 20–40 minuuttia leivonnaisten koosta riippuen. Tuulihattujen tulee kohota hyvin ja kypsinä ne ovat hyvin keveitä. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 20 minuutin aikana, jotta leivonnaiset eivät laske.

Leikkaa tuulihatuista hattu pois sahanteräveitsellä tai saksilla ja täytä tuulihatut. Pieniin leivonnaisiin voit laittaa pursotettavan täytteen pohjan kautta puhkaisemalla sen.

Porkkanainen tuulihattutaikina
1 annos tuulihattutaikinaa
1 dl hienoa porkkanaraastetta
1 dl hienoa persiljasilppua

Lisää valmiiseen tuulihattutaikinaan porkkanaraaste ja persiljasilppu. Tee haluamasi kokoisia tuulihattuja ja täytä suolaisella täytteellä.

Juustoiset tuulihatut
75 g margariinia tai voita
3 dl vettä
(0,5 tl suolaa)
150 g (vajaa 3 dl) vehnäjauhoja
3 munaa
1 tl jauhettua muskottia
150 g emmentalraastetta (ruokajuusto)

Tee taikina samalla tavalla kuin perustaikina, mutta lisää valmiiseen taikinaan muskotti ja juustoraaste. Ota taikinasta ruokalusikallisen kokoisia leivonnaisia ja paista 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Tarjoa täyttämättä tai täytettynä.

Savulohitäyte
350 g savukirjolohta
1 tlk (200 g) ranskankermaa tai kevytmajoneesia
1–2 tl kuivattua tilliä
3 rkl hienoa purjo- tai kevätsipulisilppua
mustapippurirouhetta
suolaa

Perkaa savukala nahattomaksi ja ruodottomaksi. Hienonna kala haarukalla. Sekoita joukkoon ranskankerma tai majoneesi, tilli ja sipulisilppu. Mausta mustapippurirouheella ja tarvittaessa suolalla.

Kinkkutäyte
200 g maustettua tuorejuustoa, esim. yrtti-pippuri
150 g savukinkkua pieninä kuutioina
0,5 tlk ananasmurskaa
(1 tl curryä)
Sekoita ainekset maittavaksi täytteeksi.
Juustotäyte
200 g tuorejuustoa tai ranskankermaa
2 dl juustoraastetta tai Auramurua

Appelsiinitäyte makeille tuulihatuille
200 g appelsiinituorejuustoa
tai maustamatonta tuorejuustoa + appelsiinimehua + kuorta
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
hunajaa tai sokeria
Koristeeksi:
valmista suklaakastiketta
mantelilastuja

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Jos et saa appelsiininmakuista tuorejuustoa valmiina, tee se maustamattomasta. Sekoita joukkoon kermavaahto ja mausta hunajalla tai sokerilla. Täytä leivonnaiset täytteellä. Valuta pinnalle suklaakastiketta ja ripottele päälle mantelilastuja.

Kevyt vaniljatäyte kranssille
500 g maitorahkaa
1–1,5 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
(sokeria + vaniljasokeria)
marjoja tai säilykehedelmiä, esim. persikoita

Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita rahkan joukkoon. Makeuta tarvittaessa hiukan lisää. Täytä täytteellä ja marjoilla tai hedelmäpaloilla kranssi tai leivoksia.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |