Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

huhtikuu.gif (1390 bytes)

Unioni tasoittaa eroja

Risto Koivisto, 56, kuuluu niihin, jotka eivät halua europarlamentille eli mahdollisesti itselleen lisää valtaa. On parempi, että valta painottuu ministerineuvostoon, jossa pienen maan ääni kuuluu kovempana. Parlamentin vallan kasvu edistäisi myös liittovaltiopyrkimyksiä, ja sitä Koivisto ei halua.

 "Tietysti tämä on hölmö arvio parlamenttiin pyrkivältä, mutta parlamentissa ei enää ole kyse valtakunnallisista eduista. Siellä ryhmitytään poliittisesti, ja silloin pienen valtion etu saattaa hukkua."

 Kenen edut Suomen EU-vuosina mielestäsi ovat saattaneet hukkua?

 "Minusta tämä on voitto Suomelle kokonaisuudessaan. Sitä en pysty sanomaan, mitkä yksittäiset kansanosat ovat hävinneet. Maanviljelyksen sanotaan kärsineen, ja siltä näyttää, että luottamus maanviljelyyn on hävinnyt. Agenda ilmeisesti kuitenkin oli pelättyä parempi, ja ehkä vielä pahemmin olisi käynyt, jos olisimme EU:n ulkopuolella."

 Voisitko kuvitella, minkälainen Suomen tilanne olisi nyt unionin ulkopuolella?

 "Tuo on vähän sellainen jos-kysymys."

 Sinullakin oli vähän sellainen jos-vastaus.

 "Tämähän on kaiken historiallisen kehityksen vaikeus! On vain yksi toteutunut vaihtoehto, ja se toinen vaihtoehto on vain kuvitelma."

 Mutta politiikkahan perustuu tällaisille kuvitelmille?

 "Niihin se paljolti perustuu, mutta ymmärtääkseni se, että Suomi ei olisi unionin jäsen, olisi katastrofaalinen tilanteessa, jossa koko muu Eurooppa näyttää hinkuvan unioniin, Venäjää ehkä lukuunottamatta. Suomen jäsenyys on peruuttamaton, ja nyt pitää kysyä, miten unionista saadaan paras irti."

 Missä määrin mielestäsi on oikein väittää, että Suomi on kahtia jakautuva maa, jossa toinen puoli on romahtamassa?

 "Se on nyt aika keskeinen poliittinen kysymys ja liittyy hallituspoliittisiin asetelmiin. Tietysti minä sosialidemokraattina olen sitä mieltä, ettei tilanne katastrofaalinen ole."

 Eivät kai nämä näkemykset suoraan palaudu hallitustilanteeseen?

 "Eivät suoraan, mutta en minä tätä polarisoitumista pidä kovin ilmeisenä. Tämä on niin kauhean vaikea aihe, koska tämä on niin poliittinen kysymys."

 Eli ongelmat palautuvat valittuun talouspoliittiseen linjaan?

 "Niin palautuvat, ja se tietysti on totta, että unionin jäsenyys edellyttää tiukkaa budjettikuria, mutta se linja Suomella näytti olevan jo ennen unionia."

 Näyttääkö siltä, että todellisuus on siten hajalla, että siitä voidaan perustellusti väittää aivan vastakkaisia asioita?

 "No, tätä se suurin piirtein on, mutta joka tapauksessa meidän tulonsiirtopolitiikkamme estää kansan jakautumista. Oma kuntani Pirkkala sijaitsee hyvinvointi-Suomessa, mutta ei meillä verorahoitus ole yhtään sen parempi kuin idän ja pohjoisen kunnilla. Jos on paremmat verotulot, valtionosuudet ovat huonommat, ja minusta tämä on tietyllä tavalla oikeaa politiikkaa."

 "Meillä on sosiaalisia ongelmia, mutta vielä vaikeampi niitä olisi ratkaista unionin ulkopuolella. Työttömyyden hoito on nykyisin unionin yhteinen ponnistus, ja rakennepolitiikalla kyetään auttamaan maaseutua hirveän paljon. En oikein ymmärrä, mitä hankaluutta tässä olisi."

 Onko muuttoaalto todella edes ongelma; tuntuu että se siedetään varsin hyvin?

 "Kyllä se on ongelma, aivan yksiselitteisesti. Ei se vakaata kehitystä edistä. Meillä on paljon valmista infrastruktuuria, pelkästään asuntoja, idässä ja pohjoisessa, jonka käyttämättä jättäminen on menetys ja joka joudutaan sitten rakentamaan länteen ja etelään."

 Risto Koivisto on Pirkkalan kunnanjohtaja ja Euroopan unionin alueiden komitean jäsen. Komitea perustettiin nimensä mukaisesti antamaan lausuntoja maakuntien näkökulmasta, mutta takana oli myös Tanskan torjuvan kansanäänestyksen herättämä huoli siitä, että "unioni ymmärretään vain jonakin herrojen klubina", kuten Koivisto asian muotoilee.


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |