KESÄKUU 07
| 06 |
2001 Maistuvat kesäjuhlat
Elämysruokailua Tällä hetkellä yritystoiminnan pääpaino on herkkuvaunun ateriapalveluissa sekä matkailuyrittämisessä, lähinnä tilalla järjestettävässä elämysruokailussa. Herkkuvaunulla kierretään isoissa kesätapahtumissa ja messuilla sekä tilauksesta yritysten juhlatilaisuuksissa ja erilaisissa perhejuhlissa. Kuitusen näppimuikut on tunnettu ja tunnustettu herkku ympäri Suomen. Elämysruokailua varten on kunnostettu tilan vanhoja rakennuksia. Talli-illalliselle mahtuu viitisenkymmentä ruokailijaa, ja hirsinen paja on intiimi paikka noin kymmenen hengen tilaisuuksiin. Asiakkaina ovat erilaiset matkailijaryhmät ja yritysten vieraat. Tarjoilussa on valmiudet järjestää tasokasta gourmet-ruokaa ministeritason vieraille. Myös yksinkertaiset ja edullisemmat ruokailut, kuten muikkupotin tai rantakalan nauttiminen ovat herkullisia ruokaelämyksiä kenelle tahansa. Timo ja Sirpa muodostavat erittäin hyvin toimivan työtiimin. Timo huolehtii lähinnä loimuttamisesta, paistamisesta ja grillaamisesta, jolloin valmistuvat mm. loimulohi, näppimuikut ja pariloitu kalkkunanrinta. Sirpa taas leipoo sekä valmistaa salaatit ja jälkiruuat. Herkkuja Sirpa ja Timo avioituivat viisi vuotta sitten ja perhe on jo kasvanut: Tuuli on nyt kolmevuotias ja Tuomas puolitoista. Samalla kun Timo sai rakkaan vaimon, tila sai osaavan ja taitavan emännän. Sirpalla on kotitalousalan koulutus ja muutenkin hän on hyvän ruuan taitaja. Entisessä elämässä Sirpan tehtäviin elintarviketeollisuuden palveluksessa kuului mm. uusien ruokaohjeiden laatiminen kuluttajille ja hyvästä ruuasta kirjoittaminen. Vieläkin Sirpa tekee sivutöinään uusia herkkuohjeita. Monet ruokaohjelehtisten, elintarvikemainosten ja -pakkausten reseptit ovat Sirpan käsialaa. Hän valmistaa ruokia ja leivonnaisia myös kuvauksiin erilaisia julkaisuja varten. Kaupunkilaistytöksi Sirpa on sopeutunut todella loistavasti tilan elämänmenoon. Parasta aikaa tilalla kunnostetaan riihtä, johon tulee pellavamuseo. Sinne kerätään kaikki pellavaan liittyvät työvälineet, joita tilalla on eri puolilla. Sirpa on ollut erään hirvensalmelaisen pellavantaitajaemännän opissa ja selvittänyt pellavaan liittyviä vanhoja työtapoja. Hän on oppinut, miten pellavaa liotetaan, loukutetaan ja lihdataan ja opetellut kehräämäänkin. Kunhan pellavamuseo saadaan kuntoon Sirpa lupaa viedä sinne saaressa vierailevat ruokavierasryhmät ja myös muut asiasta kiinnostuneet. Siellä voi siivittäytyä hetkeksi muinaiskulttuuriin ja tutustua pellavaperinteeseen, työtapoihin ja -välineisiin. Riihen yhteyteen on suunnitteilla myös myymälä, jossa myydään pellavaan liittyviä korkea-tasoisia käsitöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi laudeliinat ja pyyhkeen pidikkeet, joita Sirpa valmistaa. Niitä on jo myynnissä muutamissa lahjatavaraliikkeissä, ja hän on myynyt niitä myös naisten joulumessuilla Helsingissä. Sardiinimuikut Perkaa muikut ja lado ne laakeaan uunivuokaan limittäin yhdeksi kerrokseksi. Vatkaa tomaattiseoksen ainekset keskenään ja levitä muikkujen päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Jos muikut ovat isoja pidennä kypsymisaikaa, jotta ruodot ehtivät pehmetä. Tarjoa kylmänä. Valkosipulinen graavilohi Ripottele fileille suola ja sokeri. Levitä päälle valkosipulimurska ja tilli. Laita fileet vastakkain, kääri folioon ja anna maustua kylmässä 2 vuorokautta. Leikkaa tarjolle poikittain viistoon ohuiksi viipaleiksi. Pannulla paistetut rosmariinimuikut Perkaa muikut. Yhdistä ruisjauhot, rosmariini ja suola. Sekoita sulatettu voi ja puristettu valkosipulinkynsi öljyn joukkoon. Kaada seos kannuun tai pulloon. Kierittele muikut jauhoissa. Kaada voi-öljyseosta kuumalle muuripannulle ja paista muikut molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Pellavarouhesämpylät Sekoita reilusti lämpimään veteen (+ 42 astetta) siirappi, suola, pellavarouhe ja osa jauhoista, jonka joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Jos käytät tuoretta hiivaa liuota se lämpimään veteen. Alusta loput jauhot taikinaan. Anna kohota, leivo sämpylöiksi, kohota uudelleen ja paista. Yhteystiedot:
|