Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 07 | 06 | 2001

Maistuvat kesäjuhlat

Hirvensalmen Vanhatalossa hallitsee saman suvun 14. isäntä. Entisen maatilan toiminta on muuttunut nykyaikaiseksi perheyritykseksi. Sirpa ja Timo Kuitunen hyödyntävät tilalla omaa vahvaa ruoka-alan osaamistaan.

Vanhatalo sijaitsee Hirvensalmen Saari-Kuitusessa. Tilalla järjestetään elämysruokailua ja herkkuvaunun kanssa kierretään

Muikunpaistaja
Timo valmistaa näpppimuikkuja ja Sirpa pariloitua possunkasleria. Kuva Pekka Haraste

erilaisissa tapahtumissa. Tällä kerralla oli koolla sukua Timo Kuitusen Sveitsiin avioituneen sisaren Eijan ja hänen miehensä Ursin kunniaksi.

Saaressa on viisi ympärivuotisesti asuttua tilaa. Vanhatalo on pitäjän vanhimpia maatiloja ja ollut saman suvun hallussa vuodesta 1589 . Tila on ollut maanviljelys- ja karjanhoitotila, mutta karjatalous lopetettiin jo 1970-luvulla. Niin kuin nyky-Suomessa useinkin on tämänkin tilan toimintaa kehitetty sen mukaan, mistä on kysyntää ja mikä on kannattavaa. Rakkaus kotitilaan on pitänyt Timon paikoillaan ja tilan elinkelpoisena.

Timo on ollut aina ruuasta kiinnostunut ja jo varhain oppinut kauhan jatkeeksi. Ensimmäisen pihagrillin Timo rakensi kahdesta tiilestä ollessaan 5-vuotias ja se on vieläkin tallessa. 1980-luvun alussa Timo aloitti kirjolohen viljelyn ja jalostuksen ja perusti Puulan Lohen.

Arvostusta ruoka-osaamisesta onkin tullut. Timo ja Sirpa kuuluvat tunnettuun kansainväliseen Chaine des Rotisseurs -järjestöön eli paistinkääntäjien veljeskuntaan ja Timon saavutuksista on laadittu lukuisia lehtijuttuja. Timo arvelee olevansa ruoka-alalla kaksi kolmannesta amatööri ja yhden kolmanneksen verran ammattilainen. Joka tapauksessa valtava polte ja innostus ruuanlaittoa kohtaan on säilynyt lapsesta saakka.

Elämysruokailua
ja herkkuja vaunusta

Tällä hetkellä yritystoiminnan pääpaino on herkkuvaunun ateriapalveluissa sekä matkailuyrittämisessä, lähinnä tilalla järjestettävässä elämysruokailussa. Herkkuvaunulla kierretään isoissa kesätapahtumissa ja messuilla sekä tilauksesta yritysten juhlatilaisuuksissa ja erilaisissa perhejuhlissa. Kuitusen näppimuikut on tunnettu ja tunnustettu herkku ympäri Suomen.

Elämysruokailua varten on kunnostettu tilan vanhoja rakennuksia. Talli-illalliselle mahtuu viitisenkymmentä ruokailijaa, ja hirsinen paja on intiimi paikka noin kymmenen hengen tilaisuuksiin. Asiakkaina ovat erilaiset matkailijaryhmät ja yritysten vieraat. Tarjoilussa on valmiudet järjestää tasokasta gourmet-ruokaa ministeritason vieraille. Myös yksinkertaiset ja edullisemmat ruokailut, kuten muikkupotin tai rantakalan nauttiminen ovat herkullisia ruokaelämyksiä kenelle tahansa.

Timo ja Sirpa muodostavat erittäin hyvin toimivan työtiimin. Timo huolehtii lähinnä loimuttamisesta, paistamisesta ja grillaamisesta, jolloin valmistuvat mm. loimulohi, näppimuikut ja pariloitu kalkkunanrinta. Sirpa taas leipoo sekä valmistaa salaatit ja jälkiruuat.

Herkkuja
omille ja vieraille

Sirpa ja Timo avioituivat viisi vuotta sitten ja perhe on jo kasvanut: Tuuli on nyt kolmevuotias ja Tuomas puolitoista. Samalla kun Timo sai rakkaan vaimon, tila sai osaavan ja taitavan emännän. Sirpalla on kotitalousalan koulutus ja muutenkin hän on hyvän ruuan taitaja.

Entisessä elämässä Sirpan tehtäviin elintarviketeollisuuden palveluksessa kuului mm. uusien ruokaohjeiden laatiminen kuluttajille ja hyvästä ruuasta kirjoittaminen. Vieläkin Sirpa tekee sivutöinään uusia herkkuohjeita. Monet ruokaohjelehtisten, elintarvikemainosten ja -pakkausten reseptit ovat Sirpan käsialaa. Hän valmistaa ruokia ja leivonnaisia myös kuvauksiin erilaisia julkaisuja varten.

Kaupunkilaistytöksi Sirpa on sopeutunut todella loistavasti tilan elämänmenoon. Parasta aikaa tilalla kunnostetaan riihtä, johon tulee pellavamuseo. Sinne kerätään kaikki pellavaan liittyvät työvälineet, joita tilalla on eri puolilla. Sirpa on ollut erään hirvensalmelaisen pellavantaitajaemännän opissa ja selvittänyt pellavaan liittyviä vanhoja työtapoja. Hän on oppinut, miten pellavaa liotetaan, loukutetaan ja lihdataan ja opetellut kehräämäänkin.

Kunhan pellavamuseo saadaan kuntoon Sirpa lupaa viedä sinne saaressa vierailevat ruokavierasryhmät ja myös muut asiasta kiinnostuneet. Siellä voi siivittäytyä hetkeksi muinaiskulttuuriin ja tutustua pellavaperinteeseen, työtapoihin ja -välineisiin. Riihen yhteyteen on suunnitteilla myös myymälä, jossa myydään pellavaan liittyviä korkea-tasoisia käsitöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi laudeliinat ja pyyhkeen pidikkeet, joita Sirpa valmistaa. Niitä on jo myynnissä muutamissa lahjatavaraliikkeissä, ja hän on myynyt niitä myös naisten joulumessuilla Helsingissä.

Sardiinimuikut
1 kg muikkuja
Tomaattiseos:
1 tlk (70 g) tomaattisosetta
0,5 dl öljyä
0,25 dl viinietikkaa
1,5 rkl sokeria
2 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
0,25 tl inkivääriä

Perkaa muikut ja lado ne laakeaan uunivuokaan limittäin yhdeksi kerrokseksi. Vatkaa tomaattiseoksen ainekset keskenään ja levitä muikkujen päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Jos muikut ovat isoja pidennä kypsymisaikaa, jotta ruodot ehtivät pehmetä. Tarjoa kylmänä.

Valkosipulinen graavilohi
2 kirjolohifileetä (1 kg)
4 rkl karkeaa suolaa
2 rkl sokeria
5–6 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl hienonnettua tilliä

Ripottele fileille suola ja sokeri. Levitä päälle valkosipulimurska ja tilli. Laita fileet vastakkain, kääri folioon ja anna maustua kylmässä 2 vuorokautta. Leikkaa tarjolle poikittain viistoon ohuiksi viipaleiksi.

Pannulla paistetut rosmariinimuikut
1 kg muikkuja
2 dl karkeita ruisjauhoja
1 rkl kuivattua rosmariinia
0,5–1 rkl suolaa
Paistamiseen voi-öljyseos:
1 dl öljyä
25 g voita
1 valkosipulinkynsi

Perkaa muikut. Yhdistä ruisjauhot, rosmariini ja suola. Sekoita sulatettu voi ja puristettu valkosipulinkynsi öljyn joukkoon. Kaada seos kannuun tai pulloon. Kierittele muikut jauhoissa. Kaada voi-öljyseosta kuumalle muuripannulle ja paista muikut molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Pellavarouhesämpylät
(20 kpl)
5 dl vettä
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa (11 g) tai 25 g tuoretta hiivaa
1 dl pellavarouhetta
10–11 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl öljyä
Pinnalle: pellavarouhetta

Sekoita reilusti lämpimään veteen (+ 42 astetta) siirappi, suola, pellavarouhe ja osa jauhoista, jonka joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Jos käytät tuoretta hiivaa liuota se lämpimään veteen. Alusta loput jauhot taikinaan. Anna kohota, leivo sämpylöiksi, kohota uudelleen ja paista.

Yhteystiedot:
Sirpa ja Timo Kuitunen
Vanhatalo
Mainiementie
52620 Kuitula
puh 015- 456612
fax 015-456737

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |