Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 07 | 06 | 2001

Hyvä tuoresalaatti

Raikkaita tuoresalaatteja on yhtä monta kuin on sen valmistajiakin. Aineksia voi vaihdella mielin määrin sesongin ja saatavuuden mukaan.

Tuoresalaatissa ei myöskään tarvita tarkkoja ainemääriä. Ne voi määritellä sen mukaan, miten paljon salaattia tarvitsee ja sen perusteella, mikä maistuu omassa ja perheen suussa parhaalta. Jos esimerkiksi pitää erikoisen paljon tomaatista tai kurkusta, niin sitä kannattaa käyttää runsaasti. Tomaatista kannattaa poistaa kanta, sillä se ei ole miellyttävää syötävää.

Nyt, kun on saatavana monenlaisia salaattilaatuja, hyvän lopputuloksen saa yhdistämällä pari kolme salaattilaatua keskenään. Salaatteja ei jäävuorisalaattia lukuun ottamatta leikata veitsellä, vaan puhdas ja kuiva salaatti revitään käsin. Salaatti on yleensä miellyttävämpi syödä, kun salaatti on revitty kohtalaisen pieneksi, ei kuitenkaan silpuksi. Muidenkin ainesten tulisi olla niin pieniä, että ne mahtuvat vaivatta suuhun.

Salaattiainekset voi sekoittaa keskenään tai asettaa laakealle reunalliselle vadille, esimerkiksi sektoreittain tai riveihin. Silloin kukin ruokailija voi koota mieleisensä salaatin. Kastikkeen voi myös tarjota erikseen sen paksuudesta riippuen pienestä kerma- tai muusta kannusta tai pienestä kulhosta. Joskus, kun on paljon ruokailijoita, voi valmistaa tarjolle paria erilaista kastiketta.

Salaatinkastike voi olla pelkkä hedelmämehu sitruunasta tai appelsiinista puristettuna. Kastikkeena voi myös käyttää ananasmurskaa liemineen, jolloin se lisätään valmiin salaatin joukkoon. Raejuusto sellaisenaan on hyvä salaatin mehevöittäjä, mutta silloin salaatti ei ole enää puhdas kasvissalaatti. Yrttiöljyä voi pitää jääkaapissa ja käyttää kastikkeena. Se valmistetaan siten, että 2 desilitraa basilikaa hienonnetaan tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Joukkoon pyöräytetään 2 desilitraa öljyä. Etelä-Euroopassa on tapana nostaa pöytään öljy- ja viinietikkapullo, joilla kukin ruokailija höystää itse salaattinsa.

Perussalaatti
1–3 salaattilaatua yhden kerän verran
3–5 kuutioitua tai lohkottua tomaattia
0,5–1 tuoretta kurkkua kuutioina, suikaleina tai puolikkaina viipaleina
10 sentin pala purjoa ohuina renkaina

Lisää halutessasi jotain näistä:
- erivärisiä paprikakuutioita tai -suikaleita
- tuoreita herkkusieniviipaleita
- retiisiviipaleita
- mangoldin lehtiä revittynä
- kesäkurpitsakuutioita tai -suikaleita tai puolikkaita viipaleita
- tuoreita tai pakasteherneitä
- tuoretta kukkakaalia pieninä kukintoina tai raastettuna
- lehtisellerisuikaleita
- fenkolikuutioita tai -suikaleita
- kelta-, puna- tai salaattisipulia renkaina
- yrttisilppua
-mansikkaviipaleita

Perinteinen salaatinkastike
1,5 dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta
(2–3 puserrettua valkosipulinkynttä)
Sekoita ainekset hyvin. Ravista ennen käyttöä.

Sinappinen salaatinkastike
1 keltuainen
2 rkl mietoa sinappia
1–2 tl sokeria
ripaus suolaa ja valkopippuria
2 dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
0,5 dl valkoviinietikkaa
(0,5–1 tl valmista salaattimaustetta)

Sekoita mausteet keltuaiseen. Lisää vähitellen öljy ja etikka voimakkaasti sekoittaen. Lisää halutessasi salaattimaustetta.

Hunajainen salaatinkastike
0,5 dl hunaja-omenaviinietikkaa
0,25 dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
ripaus valkopippuria
Sekoita ainekset hyvin keskenään.

Kesäinen kermakastike
2 dl kuohukermaa tai kermaviiliä
2 kovaksi keitettyä munaa
1 rkl sokeria
ripaus suolaa ja valkopippuria
(silputtua ruohosipulia)
0,5 dl väkiviinaetikkaa

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Hienonna munat. Sekoita kaikki ainekset.

Pehmeä yrttikermaviili
1 tlk kermaviiliä
2–3 rkl kevytmajoneesia
1 dl persilja-tilli-ruohosipulisilppua
2 rkl basilikasilppua tai 1–2 tl kuivattua basilikaa
ripaus suolaa ja valkopippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Terästä halutessasi tilkalla sitruunamehua.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |