KESÄKUU 07
| 06 |
2001 Hyvä tuoresalaattiRaikkaita tuoresalaatteja on yhtä monta kuin on sen valmistajiakin. Aineksia voi vaihdella mielin määrin sesongin ja saatavuuden mukaan. Tuoresalaatissa ei myöskään tarvita tarkkoja ainemääriä. Ne voi määritellä sen mukaan, miten paljon salaattia tarvitsee ja sen perusteella, mikä maistuu omassa ja perheen suussa parhaalta. Jos esimerkiksi pitää erikoisen paljon tomaatista tai kurkusta, niin sitä kannattaa käyttää runsaasti. Tomaatista kannattaa poistaa kanta, sillä se ei ole miellyttävää syötävää. Nyt, kun on saatavana monenlaisia salaattilaatuja, hyvän lopputuloksen saa yhdistämällä pari kolme salaattilaatua keskenään. Salaatteja ei jäävuorisalaattia lukuun ottamatta leikata veitsellä, vaan puhdas ja kuiva salaatti revitään käsin. Salaatti on yleensä miellyttävämpi syödä, kun salaatti on revitty kohtalaisen pieneksi, ei kuitenkaan silpuksi. Muidenkin ainesten tulisi olla niin pieniä, että ne mahtuvat vaivatta suuhun. Salaattiainekset voi sekoittaa keskenään tai asettaa laakealle reunalliselle vadille, esimerkiksi sektoreittain tai riveihin. Silloin kukin ruokailija voi koota mieleisensä salaatin. Kastikkeen voi myös tarjota erikseen sen paksuudesta riippuen pienestä kerma- tai muusta kannusta tai pienestä kulhosta. Joskus, kun on paljon ruokailijoita, voi valmistaa tarjolle paria erilaista kastiketta. Salaatinkastike voi olla pelkkä hedelmämehu sitruunasta tai appelsiinista puristettuna. Kastikkeena voi myös käyttää ananasmurskaa liemineen, jolloin se lisätään valmiin salaatin joukkoon. Raejuusto sellaisenaan on hyvä salaatin mehevöittäjä, mutta silloin salaatti ei ole enää puhdas kasvissalaatti. Yrttiöljyä voi pitää jääkaapissa ja käyttää kastikkeena. Se valmistetaan siten, että 2 desilitraa basilikaa hienonnetaan tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Joukkoon pyöräytetään 2 desilitraa öljyä. Etelä-Euroopassa on tapana nostaa pöytään öljy- ja viinietikkapullo, joilla kukin ruokailija höystää itse salaattinsa. Perussalaatti Lisää halutessasi jotain näistä: Perinteinen salaatinkastike Sinappinen salaatinkastike Sekoita mausteet keltuaiseen. Lisää vähitellen öljy ja etikka voimakkaasti sekoittaen. Lisää halutessasi salaattimaustetta. Hunajainen salaatinkastike Kesäinen kermakastike Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Hienonna munat. Sekoita kaikki ainekset. Pehmeä yrttikermaviili Sekoita kaikki ainekset keskenään. Terästä halutessasi tilkalla sitruunamehua.
|