HEINÄKUU 05
| 07 |
2001 Marjaleivonnaiset kruunaavat kesänKesän herkullisimpiin leivonnaisiin käytetään runsain mitoin kesän kypsyttämiä kotimaisia marjoja. Parhaimmillaan leivonnaiset ovat silloin, kun marjat lisätään mukaan vasta kypsentämisen jälkeen. Jos marjat kuuluvat jo taikinaan tai leivonnaisen päälle ennen uuniin panoa, on maukas tapa lisätä vielä koristeeksi tuoreita marjoja. Vadelmatorttu ja rommikerma Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 28 sentin vuokaan. Asettele puolijäiset vadelmat päälle. (Vuole halutessasi kylmästä rasvasta lastuja pinnalle). Paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Asettele piirakan pinnalle vadelmia. Mausta kermavaahto sokerilla ja rommilla. Tarjoa rommikerma pienestä kulhosta. Marjapitkot Kaaviloi kohonnut taikina kahdeksi ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Rullaa reunoilta pari kierrosta, jotta keskelle jää vajaan 10 sentin syvennys. Nosta pullapohjat leivinpaperin päälle pellille. Sekoita täyteainekset ja levitä pitkojen keskelle. Täytä marjoilla. Anna kohota hetki, voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 2025 minuuttia. Kesäkakku Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos, sitruunamehu tai likööri ja kuoriraaste. Lisää viimeksi mustikat. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 22 sentin tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 4045 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa vadille. Levitä kakun päälle kermavaahtoa ja asettele pinnalle runsaasti marjoja. Karviaspiiras Vaahdota munat, sokeri, kaneli ja perunajauhot. Vatkaa joukkoon ranskankerma ja levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä päälle karviaset ja raesokeri-perunajauhoseos. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. tarjoa lisänä vaniljakastiketta. Viinimarjamuffinit Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa keltuaiset, öljy, maito, sitruunan kuori ja mehu. Yhdistä seokset ja lisää valkuaisvaahto ja peratut marjat. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa 1520 minuuttia. Koristele muffinit. Viinimarja-marenkipiirakka Sekoita jauhot ja sokeri. Nypi rasva joukkoon, kunnes seos on ryynimäistä. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina noin 24 sentin voideltuun vuokaan ja pistele haarukalla. Pane pohja kylmään puoleksi tunniksi. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Sekoita sokeri ja perunajauhot perattujen marjojen kanssa ja levitä esipaistetulle pohjalle. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Pursota tai nostele marenki lusikalla piirakan pinnalle. Paista vielä 1520 minuuttia. Mustikkaruudut Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat ja rasva ja sekoita tasaiseksi. Sekoita mustikat taikinaan. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 25 x 30 sentin matalareunaiseen vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Leikkaa levy jäähtyneenä neliöiksi. Tarjoa pehmeän jäätelön tai (vaahtoutuvan) vanilja-kastikkeen kera. Suklainen mansikka-kolakakku Sulata rasva miedolla lämmöllä. Lisää suklaa paloina ja sekoita, kunnes se sulaa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon sokeri ja keltuaiset yksitellen. Lisää jauho-leivinjauheseos. Kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinaan. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 22 sentin (irtopohja)vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 3540 minuuttia. Mittaa kerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Anna kiehua 2030 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Sekoita joukkoon voinokare ja vaniljasokeri. Valuta kastike hiukan jäähtyneenä kakun päälle ja anna seistä kylmässä, kunnes kastike on täysin jäähtynyt. Koristele kermavaahdolla ja mansikoilla. Pehmeä marjakakku Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita joukkoon jäähtynyt rasva, jauho-leivinjauheseos ja marjat. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun pieneen rengasvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
|