Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 05 | 07 | 2001

Marjaleivonnaiset kruunaavat kesän

Kesän herkullisimpiin leivonnaisiin käytetään runsain mitoin kesän kypsyttämiä kotimaisia marjoja. Parhaimmillaan leivonnaiset ovat silloin, kun marjat lisätään mukaan vasta kypsentämisen jälkeen. Jos marjat kuuluvat jo taikinaan tai leivonnaisen päälle ennen uuniin panoa, on maukas tapa lisätä vielä koristeeksi tuoreita marjoja.

Vadelmatorttu ja rommikerma
2 suurta munaa
2 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
5 dl kevyesti pakastettuja vadelmia
(50 g kylmää margariinia tai voita)
Rommikerma:
2 dl kuohukermaa tai creme vispiä vaahdotettuna
2 rkl sokeria
1–2 rkl tummaa rommia
Koristeluun: vadelmia

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 28 sentin vuokaan. Asettele puolijäiset vadelmat päälle. (Vuole halutessasi kylmästä rasvasta lastuja pinnalle). Paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Asettele piirakan pinnalle vadelmia. Mausta kermavaahto sokerilla ja rommilla. Tarjoa rommikerma pienestä kulhosta.

Marjapitkot
2,5 dl:n pullataikina jauhopussin ohjeella
Täyte:
1 tlk ranskankermaa
2 pientä munaa
1 dl sokeria
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
Päälle: marjoja, esim. vadelmia ja mustikoita
Voiteluun: munaa

Kaaviloi kohonnut taikina kahdeksi ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Rullaa reunoilta pari kierrosta, jotta keskelle jää vajaan 10 sentin syvennys. Nosta pullapohjat leivinpaperin päälle pellille. Sekoita täyteainekset ja levitä pitkojen keskelle. Täytä marjoilla. Anna kohota hetki, voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.

Kesäkakku
175 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sitruunamehua tai marjalikööriä
0,5 sitruunan raastettu kuori
3 dl mustikoita
Päälle: kermavaahtoa
1–1,5 l vadelmia, mansikoita, mustikoita ja/tai herukoita
0,5 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua tai likööriä

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos, sitruunamehu tai likööri ja kuoriraaste. Lisää viimeksi mustikat.

Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 22 sentin tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa vadille. Levitä kakun päälle kermavaahtoa ja asettele pinnalle runsaasti marjoja.

Karviaspiiras
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
0,25 tl kanelia
1 rkl perunajauhoja
1 tlk ranskankermaa
n. 4 dl perattuja karviaisia
0,5 dl raesokeria
1 tl perunajauhoja

Vaahdota munat, sokeri, kaneli ja perunajauhot. Vatkaa joukkoon ranskankerma ja levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä päälle karviaset ja raesokeri-perunajauhoseos. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. tarjoa lisänä vaniljakastiketta.

Viinimarjamuffinit
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
2 keltuaista
6 rkl öljyä
6 rkl maitoa
0,5 sitruunan raastettu kuori ja mehu
n. 4 dl punaisia viinimarjoja
2 valkuaista vaahdotettuna
Koristeluun:
fariinilla maustettua ranskankermaa
viinimarjaterttuja
Lisäksi tarvitaan: paperivuokia

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa keltuaiset, öljy, maito, sitruunan kuori ja mehu. Yhdistä seokset ja lisää valkuaisvaahto ja peratut marjat. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Koristele muffinit.

Viinimarja-marenkipiirakka
3,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl tomusokeria
150 g margariinia tai voita
1 keltuainen
1–3 rkl kylmää vettä
Päälle:
8–10 dl punaisia viinimarjoja
n. 0,75 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Marenki:
3 valkuaista
2 dl sokeria

Sekoita jauhot ja sokeri. Nypi rasva joukkoon, kunnes seos on ryynimäistä. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina noin 24 sentin voideltuun vuokaan ja pistele haarukalla. Pane pohja kylmään puoleksi tunniksi. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Sekoita sokeri ja perunajauhot perattujen marjojen kanssa ja levitä esipaistetulle pohjalle. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen joukkoon.

Pursota tai nostele marenki lusikalla piirakan pinnalle. Paista vielä 15–20 minuuttia.

Mustikkaruudut
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
2 munaa
1 dl öljyä tai voisulaa
n 3 dl mustikoita

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat ja rasva ja sekoita tasaiseksi. Sekoita mustikat taikinaan. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 25 x 30 sentin matalareunaiseen vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Leikkaa levy jäähtyneenä neliöiksi. Tarjoa pehmeän jäätelön tai (vaahtoutuvan) vanilja-kastikkeen kera.

Suklainen mansikka-kolakakku
175 g margariinia tai voita
170 g taloussuklaata
2 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 valkuaista vaahdotettuna
Kolakastike:
3 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 rkl margariinia tai voita
1 rkl vanilja- tai vanilliinisokeria
Koristeluun:
kermavaahtoa + mansikoita

Sulata rasva miedolla lämmöllä. Lisää suklaa paloina ja sekoita, kunnes se sulaa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon sokeri ja keltuaiset yksitellen. Lisää jauho-leivinjauheseos. Kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinaan. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 22 sentin (irtopohja)vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia.

Mittaa kerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Anna kiehua 20–30 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Sekoita joukkoon voinokare ja vaniljasokeri. Valuta kastike hiukan jäähtyneenä kakun päälle ja anna seistä kylmässä, kunnes kastike on täysin jäähtynyt. Koristele kermavaahdolla ja mansikoilla.

Pehmeä marjakakku
1 muna
1,5 dl sokeria
125 g sulatettua margariinia tai voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
n. 5 dl mansikkaviipaleita, vadelmia ja/tai mustikoita
Koristeluun: kermavaahtoa + marjoja

Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita joukkoon jäähtynyt rasva, jauho-leivinjauheseos ja marjat. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun pieneen rengasvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |