Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU 23 | 08 | 2001

Ruokaisat piirakat syksyn sadosta

Viisi pohjataikinaa ja viisi herkullista täytettä on näissä suolaisissa ja ruokaisissa piirakoissa. Makuhermoja hivelevät piirakat Kokeile tuoksuvaa tomaattipiirakkaa, täyteläistä jauhelihapiirakkaa, mehevää broileripiirakkaa, värikästä kinkkupiirakkaa tai uudenlaista kaalipiirakkaa. Niissä kaikissa maistuu syksyn kasvissato.

Yrteiltä tuoksuva
tomaattipiirakka

100 g margariinia tai voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
2 rkl vettä tai kermaa
Täyte:
10 kirsikkatomaattia
0,5 dl paprikatäytteisiä oliiveja
1 dl basilikasilppua
3 munaa
2,5 dl maitoa tai ruokakermaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
3 dl juustoraastetta, esim. mozzarellaa
1 dl ruohosipulisilppua

Sekoita pehmeään rasvaan nopeasti muut taikinan ainekset. Vuoraa taikinalla noin 24 sentin piirakkavuoka ja pane pohja kylmään hetkeksi kovettumaan. Pistele pohja haarukalla ja laita reunojen tueksi rypistetty foliosuikale. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Puolita tomaatit ja oliivit. Levitä ne basilikasilpun kanssa pohjataikinan päälle. Vatkaa yhteen munat, maito ja mausteet. Sekoita joukkoon juustoraaste ja ruohosipuli. Valuta seos tasaisesti vuokaan. Paista piirakkaa 30–35 minuuttia.

Jauheliha-sipulipiirakka

125 g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl persiljasilppua
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
300 g jauhelihaa
tilkka öljyä
2 kelta- tai punasipulia hienonnettuna
1 karkeaksi raastettu porkkana
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl timjamisilppua tai 1 tl kuivattua timjamia
(2 puristettua valkosipulinkynttä)
3 munaa
2,5 dl lihalientä fondista tai kuutiosta
2 rkl chilikastiketta tai ketsuppia
2 dl emmentalraastetta
3–4 tomaattia viipaleina

Sekoita taikinan ainekset nopeasti ja vuoraa taikinalla noin 26 sentin piirakkavuoka. Pane pohja kylmään hetkeksi. Tue taikinan reunat rypistetyllä foliosuikaleella ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Paista jauheliha murumaiseksi, lisää sipulisilppu ja porkkaraaste ja sekoittele, kunnes sipuli hiukan pehmenee. Mausta seos ja levitä esipaistetulle pohjalle. Vatkaa munista rakenne rikki ja sekoita joukkoon kylmä lihaliemi, chilikastike ja juustoraaste. Valuta seos vuokaan ja aseta tomaattiviipaleet pinnalle. Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.

Broileri-kasvispiirakka

Taikina:
1,5 dl haaleaa vettä
0,25 pkt hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 tl yrttisekoitusta, esim. Provencen
Täyte:
n. 300 g boilerisuikaleita tai puoli grillattua broileria paloiteltuna
4 dl pieniä kesäkurpitsa- ja paprikakuutioita
2 munaa
1 tlk kermaviiliä
100 g Auramurua
(ripaus suolaa) ja rouhittua mustapippuria
2 dl juustoraastetta, esim. mozzarella

Liuota hiiva veteen. Sekoita joukkoon suola, öljy, hiutaleet, yrtti ja alusta jauhot taikinaan. Pyöritä taikina ensin palloksi ja kaaviloi sitten suuren piirasvuoan kokoiseksi levyksi. Vuoraa voideltu vuoka levyllä ja anna levyn kohota noin 15 minuuttia.

Paista broilerisuikaleita pannulla sekoitellen noin 10 minuuttia. Laita tarvittaessa tilkka öljyä pannulle ja sekoittele kasvispaloja broilerin joukossa. Levitä seos pohjan päälle ja ripottele Auramurut pinnalle. Sekoita munat ja mausteet kermaviiliin ja valuta seos tasaisesti täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes munaseos on hyytynyt noin 30 minuuttia.

Parsakaali-kinkkupiirakka

125 g margariinia tai voita
2 keitettyä, hienoksi raastettua perunaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl yrttisuolaa
0,75 dl ruohosipuli- tai persiljasilppua
Täyte:
1 parsakaali kukintoina
tai pss pakastettua parsakaalia
1 dl purjorenkaita
12 kirsikkatomaattia tai vastaava määrä tavallisia
200 g savukinkkua kuutioina
2 dl juustoraastetta, esim. emmental- tai Turunmaa
3 munaa
2,5 dl kermaa tai ruokacremeä
0,5 tl yrttisuolaa ja ripaus pippuria
1 rkl basilikasilppua tai 1 tl kuivattua basilikaa

Sekoita pehmeään rasvaan kaikki muut taikinan ainekset. Painele taikina noin 24 sentin vuoan pohjalle ja reunoille. Anna kovettua kylmässä, pistele ja tue reunat rypistetyllä foliosuikaleella. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kiehauta parsakaalinkukinnot juuri ja juuri kypsiksi ja valuta. Puolita kirsikkatomaatit tai kuutioi tavalliset. Kuullota halutessasi purjorenkaita pannulla. Ripottele juustoraaste pohjalle ja asettele parsakaalit, purjo, tomaatit ja kinkku päälle. Vatkaa munat, kerma ja mausteet sekaisin ja valuta vuokaan. Paista vielä, kunnes munaseos on hyytynyt, noin 35-40 minuuttia.

Uudistettu kaalipiirakka

muutama pekoniviipale silputtuna
500 g kaalisilppua
1 raastettu porkkana
1 punainen paprika kuutioina
yrttisuolaa
3 munaa
2 dl maitoa
suolaa
0,25 tl neilikkaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1,5 dl juustoraastetta
Muruseos:
2 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita
0,5 dl juustoraastetta

Ruskista pekonisilppu padassa, lisää kaalisilppu ja hauduta välillä sekoittaen, kunnes se menee kokoon. Sekoita porkkanaraaste ja paprikapalat kaaliin ja mausta yrttisuolalla. Levitä seos voideltuun vuokaan. Sekoita munat, maito, mausteet ja 1,5 dl juustoraastetta ja valuta kaalin päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes muna on hiukan hyytynyt, 15–20 minuuttia. Sekoita muruseoksen ainekset ja ripottele vuokaan paista vielä, kunnes pinta saa väriä ja näyttää kypsältä.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |