Kasviksista pääruokaa ja lisukkeitaUusi sato houkuttelee valmistamaan herkullisia ja värikkäitä ruokia. Juurekset muuntuvat meheväksi pyttipannuksi, tomaatit saavat uutta makua balsamiviinietikasta ja kasvikset antavat makua murekkeeseen ja muffineihin. Peruna-porkkanakakku Sekoita raasteet ja mausta seos. Kuumenna rasva (teflon)pannussa ja paina seos pannulle tiiviiksi kakuksi. Paista keskilämmöllä 1520 minuuttia. Irrota kakku reunoilta ja vähän pohjastakin lastalla ja käännä esimerkiksi leikkuulaudan avulla. Paista vielä, kunnes kakku on kypsä. Paista lisäkkeeksi sieniä ja pekonia. Hienonna yrtit ja sekoita kastikeainekset tasaiseksi esimerkiksi tehosekoittajalla tai sauvasekoittajalla. Juurespyttipannu Kuori ja kuutioi perunat ja juurekset. Viipaloi purjo. Sekoita kasvikset laakeassa uunivuoassa, valuta öljy päälle. Kääntele kasviksia, jotta öljy leviää tasaisesti ja mausta seos. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 4050 minuuttia tai kunnes ruoka on kypsä. Tarjoa lisänä toiselta puolelta paistettuja munia. Pestonmakuinen perunavuoka Kuori ja viipaloi perunat ja pane kylmään veteen. Kuori ja viipaloi sipulit valkosipulinkynnet. Puolita ja viipaloi fenkoli. Silppua basilika. Valuta perunat ja sekoita valkosipulin, fenkolin, basilikan, juuston ja mausteiden kanssa. Levitä seos voideltuun uunivuokaan. Sekoita kerma ja jauhot. Valuta neste tasaisesti vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 4060 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Balsamitomaatit Lohko tomaatit ja poista samalla kannat. Paista tomaattilohkoja öljyssä miedolla lämmöllä paistinpannussa noin 10 minuuttia. Mausta seos balsamiviinietikalla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa haaleana ruokien lisukkeena. Smetanassa haudutettua kaalia Halkaise kaali ja leikkaa 23 sentin viipaleiksi. Laita kaalipalat laakeaan kattilaan ja kaada smetana päälle. Ripottele mausteet joukkoon. Hauduta pehmeäksi miedolla lämmöllä. Haudutettu kaali sopii hyvin paistettujen tai grillattujen makkaroiden, jauhelihapihvien ja porsaanlihan seuraan. Kasvistortillat uunissa Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Paista kasvissuikaleet öljyssä pannulla pehmeiksi. Mausta taco-mausteella. Levitä tortillakuoret uunipannulle leivinpaperin päälle. Laita kasvisseos tortilloille. Pirskota tacokastike päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa 510 minuuttia, kunnes juusto sulaa. Tarjoa salaatin kera. Punajuurimuhennos Kuori ja kuutioi punajuuret. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Keitä punajuurikuutiot pehmeiksi kasvisliemessä miedolla lämmöllä. Lisää kasvislientä, jos sitä haihtuu. Lisää joukkoon Auramuruset. Sekoita ohrakas tai maizena vesitilkkaan ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kattilaan. Keitä vielä sekoittaen 23 minuuttia. Lisää tilli ja basilika. Punajuurimuhennos on herkullista perunoiden, riisin ja/tai paistetun kalan lisukkeena. Värikäs perunasalaatti Sekoita kastikeainekset ja pane sipuliviipaleet siihen maustumaan. Laita kaikki ainekset salaattikulhoon kerroksittain ja valuta sipuli liemineen päälle. Koristele halutessasi rucolalla ja/tai maustekrassilla. Kasvismureke Kuori ja kuutioi porkkana ja paloittele parsakaali. Keitä kasvispalat melkein pehmeiksi vesitilkassa, valuta ja jäähdytä. Vatkaa munat, maito, jauhot ja persiljasilppu sekaisin. Mausta yrttisuolalla. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja levitä kasvispalat tasaisesti vuokaan. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja nosta vesihauteeseen toiseen uunivuokaan, jossa on kuumaa vettä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes ruoka on hyytynyt. Tarkista kypsyys. Anna murekkeen levätä hetki vuoassa ja kumoa vadille. Laita kinkkuviipaleet ja salaattia vadille. Sekoita kastikeainekset ja tarjoa murekkeen lisänä. Kasvismuffinit Kuullota kasvissuikaleita öljyssä pannulla, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Mausta kasvikset timjamilla, suolalla ja pippurilla ja jäähdytä. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi rasva joukkoon ja lisää jäähtyneet kasvikset. Sekoita joukkoon maito, jotta saat löysähkön taikinan. Voitele metallinen muffinipelti tai levitä paperivuokia kaksi päällekkäin pellille. Jaa taikina vuokiin. Paista 225-asteisessa uunissa 2025 minuuttia. Koristele tuorejuustolla ja tomaattilohkoilla.
|