Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

elokuu.jpg (5712 bytes)

Kasviksista pääruokaa ja lisukkeita

Uusi sato houkuttelee valmistamaan herkullisia ja värikkäitä ruokia. Juurekset muuntuvat meheväksi pyttipannuksi, tomaatit saavat uutta makua balsamiviinietikasta ja kasvikset antavat makua murekkeeseen ja muffineihin.

Peruna-porkkanakakku
4 karkeaksi raastettua perunaa
3 karkeaksi raastettua porkkanaa
suolaa, valkopippuria
2 tl basilikaa
1–2 rkl rasvaa
Lisäkkeeksi:
1/2 l esikäsiteltyjä sieniä
1 pss pekonia
Kastike:
1 ruukku tuoretta basilikaa
1/2 dl persiljasilppua
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
suolaa, valkopippuria

Sekoita raasteet ja mausta seos. Kuumenna rasva (teflon)pannussa ja paina seos pannulle tiiviiksi kakuksi. Paista keskilämmöllä 15–20 minuuttia. Irrota kakku reunoilta ja vähän pohjastakin lastalla ja käännä esimerkiksi leikkuulaudan avulla. Paista vielä, kunnes kakku on kypsä.

Paista lisäkkeeksi sieniä ja pekonia. Hienonna yrtit ja sekoita kastikeainekset tasaiseksi esimerkiksi tehosekoittajalla tai sauvasekoittajalla.

Juurespyttipannu
5–6 perunaa
3–4 porkkanaa
2–3 palsternakkaa
pala juuriselleriä
1 purjo
n. 1/2 dl öljyä
suolaa, mustapippuria
1–2 rkl tuoretta timjamisilppua
tai 1–2 tl kuivattua
Lisäksi:
paistettuja munia

Kuori ja kuutioi perunat ja juurekset. Viipaloi purjo. Sekoita kasvikset laakeassa uunivuoassa, valuta öljy päälle. Kääntele kasviksia, jotta öljy leviää tasaisesti ja mausta seos. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia tai kunnes ruoka on kypsä.

Tarjoa lisänä toiselta puolelta paistettuja munia.

Pestonmakuinen perunavuoka
8–10 perunaa
1–2 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
1–2 fenkolia
1 ruukku basilikaa
2 dl parmesanraastetta
suolaa, valkopippuria
n. 4 dl kermaa tai ruokacremeä
1 rkl peruna- tai vehnäjauhoja

Kuori ja viipaloi perunat ja pane kylmään veteen. Kuori ja viipaloi sipulit valkosipulinkynnet. Puolita ja viipaloi fenkoli. Silppua basilika.

Valuta perunat ja sekoita valkosipulin, fenkolin, basilikan, juuston ja mausteiden kanssa. Levitä seos voideltuun uunivuokaan. Sekoita kerma ja jauhot. Valuta neste tasaisesti vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 40–60 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.

Balsamitomaatit
6–8 tomaattia (osa keltaisia)
1–2 rkl öljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Lohko tomaatit ja poista samalla kannat. Paista tomaattilohkoja öljyssä miedolla lämmöllä paistinpannussa noin 10 minuuttia. Mausta seos balsamiviinietikalla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa haaleana ruokien lisukkeena.

Smetanassa haudutettua kaalia
1 pieni valkokaali
2 tlk (a' 120 g) smetanaa
suolaa, valkopippuria
1/2–1 tl muskottia
ripaus sokeria
Lisäksi:
esim. paistettuja makkaroita, jauhelihapihvejä.

Halkaise kaali ja leikkaa 2–3 sentin viipaleiksi. Laita kaalipalat laakeaan kattilaan ja kaada smetana päälle. Ripottele mausteet joukkoon. Hauduta pehmeäksi miedolla lämmöllä.

Haudutettu kaali sopii hyvin paistettujen tai grillattujen makkaroiden, jauhelihapihvien ja porsaanlihan seuraan.

tortilla.jpg (34961 bytes)Kasvistortillat uunissa
n. 1,2 l kasvissuikaleita, esim. porkkanaa, palsternakkaa ja selleriä tai kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa
3–4 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
1 rkl tacomaustetta
1 pkt (6–8 kpl) pehmeitä tortilloja
1–1 1/2 dl tacokastiketta tölkistä
4–5 dl mozzarella- tai emmentalraastetta

Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Paista kasvissuikaleet öljyssä pannulla pehmeiksi. Mausta taco-mausteella.

Levitä tortillakuoret uunipannulle leivinpaperin päälle. Laita kasvisseos tortilloille. Pirskota tacokastike päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia, kunnes juusto sulaa. Tarjoa salaatin kera.

Punajuurimuhennos
5 keskikokoista punajuurta
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 150 g Aurajuustoa murusina
2 rkl ohrakasta tai maizenaa + tilkka vettä
1 dl tillisilppua
3 rkl tuoretta tai 3 tl kuivattua basilikaa

Kuori ja kuutioi punajuuret. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Keitä punajuurikuutiot pehmeiksi kasvisliemessä miedolla lämmöllä. Lisää kasvislientä, jos sitä haihtuu. Lisää joukkoon Auramuruset.

Sekoita ohrakas tai maizena vesitilkkaan ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kattilaan. Keitä vielä sekoittaen 2–3 minuuttia. Lisää tilli ja basilika.

Punajuurimuhennos on herkullista perunoiden, riisin ja/tai paistetun kalan lisukkeena.

Värikäs perunasalaatti
6–8 keitettyä perunaa viipaleina
1 (salaatti)sipuli tai purjo viipaleina
1/2–1 nippua retiisiä viipaleina
4 tomaattia lohkoina
(1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloina)
(Koristeeksi: rucolaa ja/tai maustekrassia)
Kastike:
4–5 rkl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, valkopippuria

Sekoita kastikeainekset ja pane sipuliviipaleet siihen maustumaan. Laita kaikki ainekset salaattikulhoon kerroksittain ja valuta sipuli liemineen päälle. Koristele halutessasi rucolalla ja/tai maustekrassilla.

Kasvismureke
500 g kasviksia, esim. 3 porkkanaa + 1 parsakaalin kukinto
vettä keittämiseen
3 munaa
3 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl persiljasilppua
yrttisuolaa
Lisäksi:
(savu)kinkkuviipaleita
salaattia
Kermaviilikastike:
1 tlk kermaviiliä
n. 1 1/2 tl yrttisuolaa
(valkosipulia)

Kuori ja kuutioi porkkana ja paloittele parsakaali. Keitä kasvispalat melkein pehmeiksi vesitilkassa, valuta ja jäähdytä.

Vatkaa munat, maito, jauhot ja persiljasilppu sekaisin. Mausta yrttisuolalla. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja levitä kasvispalat tasaisesti vuokaan.

Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja nosta vesihauteeseen toiseen uunivuokaan, jossa on kuumaa vettä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes ruoka on hyytynyt. Tarkista kypsyys. Anna murekkeen levätä hetki vuoassa ja kumoa vadille. Laita kinkkuviipaleet ja salaattia vadille. Sekoita kastikeainekset ja tarjoa murekkeen lisänä.

Kasvismuffinit
(12-15 kpl)
250 g suikaloituja juureksia, esim. porkkanaa, palsternakkaa, kyssäkaalia, lanttua, naurista tai pakastettuja juuressuikaleita
1–2 rkl rypsiöljyä
1 tl timjamia
suolaa, pippuria
6 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl leivinjauhetta
100 g margariinia tai voita
3 dl maitoa
Koristeeksi:
tuorejuustoa ja tomaattilohkoja

Kuullota kasvissuikaleita öljyssä pannulla, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Mausta kasvikset timjamilla, suolalla ja pippurilla ja jäähdytä.

Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi rasva joukkoon ja lisää jäähtyneet kasvikset. Sekoita joukkoon maito, jotta saat löysähkön taikinan.

Voitele metallinen muffinipelti tai levitä paperivuokia kaksi päällekkäin pellille. Jaa taikina vuokiin. Paista 225-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Koristele tuorejuustolla ja tomaattilohkoilla.

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |