Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

elokuu.jpg (5712 bytes)

Kolmenlaiset rapukekkerit

Rapukausi kestää 21.7.–1.10. Silloin pidetään monet hauskat ruokajuhlat. Rapujen parissa riittää maittavaa askaretta tuntikausiksi. Juhlan pääosassa on suomalainen järvirapu, herkkujen herkku. Ravun makuun pääsee muutenkin, katkarapuja tai rapusilakoita maistelemalla.

Jos tarjoat rapuja alkuruokana, jo viidellä saksiniekalla pääsee tunnelmaan. Jos taas muuta ruokaa ei ole, kannattaa rapuja varata kymmenen jopa kaksikymmentä henkilöä kohden. Etenkin silloin, kun mukana on tosi herkkusuita. Rapujen määrä kannattaa ilmoittaa jo pöytään istuttaessa.

Rapujen keitto-ohjeita on yhtä monta kuin keittäjiäkin. Joku korvaa osan keittovedestä valkoviinillä tai lorauttaa veteen tilkan konjakkia. Valkosipulin ystävät lisäävät tietysti keitinveteen muutaman kynnen. Ohessa perinteinen, moneen kertaan kokeiltu keitto-ohje.

Rapujen keittäminen
40 rapua
5 l vettä
1 1/2 dl merisuolaa
4–5 sokeripalaa
nippu kruunutilliä

Huuhtele ravut kylmässä, juoksevassa vedessä. Tarkista samalla, että ravut ovat eläviä. Kuumenna reilun kokoisessa kattilassa vesi, puolet tillistä ja mausteet kiehuvaksi. Lisää ravut yksitellen, jottei kiehuminen keskeydy. Pane kansi kattilan päälle.

Keitä rapuja koosta riippuen 10–12 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa reilusti kiehua viimeisen ravun lisäämisen jälkeen.

Poista kattilasta vanha tilli ja lisää uutta. Jäähdytä kattila rapuineen päivineen kylmässä vesialtaassa. Ravut voivat tekeytyä kattilassa kylmiössä vaikka yön yli.

Nosta ravut reikäkauhalla liemestä korkeintaan puoli tuntia ennen tarjoamista ja aseta tarjolle.

Rapujen tykötarpeet

Pöytään katetaan rapu- ja leipälautaset sekä rapu- ja voiveitset. Lasit valitaan juomien mukaan. Monet asiantuntijat vannovat oluen ja snapsin nimeen, mutta kukin valitsee juoman makunsa mukaan.

Pöytään varataan runsaasti lautasliinoja ja tietysti rapukaulurit herkuttelijoille. Käsienhuuhtelumaljat mustaherukanlehtineen tai sitruunaviipaleineen voi korvata pienillä kuumaan veteen kastetuilla ja kuiviksi kierretyillä pyyhkeillä, jotka voi tuoda pöytään pienessä korissa.

Paahdettu valkoinen leipä, voi, sitruunalohkot ja tillisilppu kuuluvat asiaan. Tillisilppua pitää olla reilusti ja sen voi laittaa laakeaan astiaan, johon ruokailijat saavat kastaa voidellun leipänsä. Vihreälle pedille voi sitten koota herkullisen keon ravunlihaa.

Pöytään päästyä

Rapujen syönti monine rituaaleineen on taito sinänsä. Monet ovat kehittäneet siihen omia hienouksiaan. Ohessa yksinkertaiset neuvot ravunsyöntiä opetteleville.

* Irrota sakset ja taita ne ensimmäisen nivelen kohdalta. Ime mehut ja pureskele lihat nivelistä. Katkaise saksien päät rapuveitsellä ja imaise mehut. Avaa saksen reuna veitsellä ja irrota sisällä oleva liha.

* Katkaise ravun pää silmien takaa ja nosta pää lautaselle. Päiden määrästä näet, kuinka monta rapua olet syönyt. Kokoa ravun kuoret siististi lautasen reunalle.

* Irrota selkäpanssari ja valuta siellä oleva liemi suuhun. Kaavi panssarin sisällä oleva herkullinen rapuvoi talteen. Poista kitkeränmakuinen sappirakko.

* Väännä pyrstö irti ja ime keskiruumiista mehu. Tyttöravuissa on herkullista mätiä.

* Suorista pyrstö ja leikkaa sivusta auki. Poista tumma suoli ja nosta ravunliha paahtoleivälle.

Katkarapukekkerit

Kokonaiset, pakastetut katkaravut ovat sulatuksen jälkeen valmiita tarjottavaksi. Ne kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa yön yli. Ravut voidaan laittaa tarjolle kulhoon tai asetella vadille.

Kilosta katkarapuja riittää neljälle iltapalaksi. Jos niitä tarjoaa alkuruokana, riittää vähempikin. Yksinkertaisin tarjoilu syntyy, kun pöytään varataan patonkia tai paahtoleipää, majoneesia, tillisilppua ja sitruunalohkoja. Tarjoilua voi täydentää parilla, kolmella kylmällä kastikkeella, vihanneksilla ja juustoilla.

Leipä voidellaan majoneesilla tai voilla, kastetaan tillisilppuun ja päälle laitetaan keko kuorittuja katkaravunpyrstöjä. Mausteeksi sitruunamehua ja kastiketta.

Chilimajoneesi
150 g kevytmajoneesia
3–4 rkl chilikastiketta
1/2 punaista paprikaa kuutioina

Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa pienestä kulhosta katkarapujen kera.

Yrttikermaviili
1 tlk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
(2–3 puserrettua valkosipulinkynttä)
n. 1 dl tilli- ja ruohosipulisilppua
suolaa, sokeria, pippuria

Sekoita aineksista maukas kastike ja tarjoa pienestä kulhosta katkarapujen kera.

Kuoret pois katkaravuista

* Tartu katkarapuun vasemmalla kädellä vähän sen päästä taaksepäin. Ota oikealla kädellä tukeva ote päästä ja taivuta se alaspäin, vedä samalla kuoresta.

* Ota kiinni pyrstöstä ja vedä kuori irti. Irrota samalla loput kuoresta, jolloin jalatkin lähtevät mukana.

Rapusilakat
600 g silakkafileitä
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
n. 3 dl tilli- ja tillinkukintosilppua
2 1/2 dl ruokakermaa tai -cremeä
4–5 rkl tomaattisosetta
Tarjoiluun:
keitettyjä perunoita
maustekurkkulohkoja
tuoreita vihanneksia
ruisleipää

Lado silakkafileet voipaperin päälle nahka alaspäin. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele osa tillisilpuista päälle ja kääri fileet rulliksi. Nosta rullat voideltuun uunivuokaan ja ripota loput tillisilput päälle.

Sekoita kermaan tomaattisose ja valuta rullien päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Voit tarjota rapusilakat lämpimänä, mutta ne ovat vieläkin herkullisempia kylmänä.

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |