Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 17 | 10 | 2002

Kovasti asiantuntijoita

Kahden espoolaisopettajan unelmana oli päästä karjakoiksi kuttutilalle. He toteuttivat haaveensa Sveitsin alpeilla ja kirjoittivat kotiin päästyään kokemuksistaan jutun Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen. Ilmeisesti opettajien kohdalle sattui aikamoinen rappiotila, sillä kaikki oli likaista, takapajuista ja isäntäparikin vähän epämääräinen. Onneksi, omien sanojensa mukaan nopeat ja tehokkaat, opettajat selvisivät alkuhankaluuksien jälkeen kokemuksestaan kunnialla ja jopa valmistivat kutunjuustoa oikeaoppisesti suomalaisen opaskirjan mukaan, niin että "isäntä oli silmin nähden kateellinen".

Jutusta tulee mieleen monet myyntimenestyksiksi nousseet englantilaiset ja amerikkalaiset kirjat, joissa suurkaupungin menoon kyllästyneet ja turhautuneet keski-ikäiset ihmiset ostavat maatilan ja muuttavat elämäntapaansa. Melkein kaikissa niissä on sama juoni. Uudet omistajat kokevat suuria vaikeuksia, ei niinkään itse viljelyn, kuin paikallisten ihmisten kanssa. Naapurit ja kyläläiset kun ovat niin yksinkertaisia ja saamattomia. Koettelemukset kyllä esitetään humoristisesti ja lopulta naapureista tulee hyviä ja tarpeellisia ystäviä. Kunhan vain vähän muuttavat tapojansa.

Ehkä nykyisten tai entisten mahtimaiden suurkaupunkien kansalaiset ajattelevat olevansa muita parempia jo pelkästään taustansa takia. Mutta luulisi, että suomalaiset ymmärtäisivät paremmin eivätkä kävisi ylimielisesti taituroimaan alalla, josta heillä ei ole minkäänlaista kokemusta.

Onhan sitä kaupunkilaisten viisautta maaseudun eläjille pyritty meilläkin jakamaan, mutta ei siitä onneksi mitään omaa kirjallisuuden lajia ole sentään tullut. Viime aikojen suhtautuminen maallemuuttoon on jopa antanut uskoa siitä, ettei ihmisillä kuvitella olevan asuinpaikasta johtuvia älykkyyseroja. Kuka nyt tyhmien tollojen naapuriksi haluaisi muuttaa.

Ehkä onkin parempi, että espoolaisopettajat lähtevät Sveitsiin neuvomaan miten kuttuja kasvatetaan ja juustoja valmistetaan. Suomessa ei varmaan kutunkasvattajan kärsivällisyys riittäisi senkään vertaa kuin oman elämäntapansa itse valinneella sveitsiläiskollegalla. Varsinaisten juustomestarien opetukset ovat sitten asia erikseen.

Teksti: Kaisu Räsänen
Sähköpostikaisu.rasanen@pellervo.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |