Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU, 19.10.2006

Surutta suklaata ynnä muuta hyvää

Paista uunipannullinen maukasta kakkutaikinaa, kuorruta, koristele ja paloittele. Näin saat helposti pieniä leivoksia suurellekin joukolle. Makuvaihteluksi suklaata, pähkinöitä, manteleita banaania...

Suklaaneliöt

Toscaruudut ja suklaaneliöt.
Kuva Pekka Haraste
Suussa sulavien leivosten taikinassa on hiukan keitettyä perunaa. Makua antavat kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Pähkinärouhe tekee mukavan suutuntuman. (Gluteenittomassa taikinassa pähkinät painuvat pohjalle.) Kuorrutus tehdään ihanasta valkosuklaasta. Annoksesta tulee 20–24 leivonnaista.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 munaa
2 dl sokeria
1 n. 100 g keitetty peruna
2,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl saksan- tai hasselpähkinärouhetta
0,5 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
Kuorrutus ja koristelu:
1 dl (laktoositonta) vispikermaa
1 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
200 g valkoista (tai laktoositonta) tummaa suklaata
suklaarusinoita

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää soseutettu peruna. Sekoita kuivat aineet ja pähkinärouhe keskenään ja lisää taikinaan. Kääntele mukaan rasvasula ja maito.

Vuoraa noin 24 x 30 sentin uunipannu leivinpaperilla. Levitä taikina päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia ja anna jäähtyä.
Rouhi suklaa ja laita kulhoon. Kiehauta kerma ja rasva. Kaada seos suklaarouheen päälle ja anna seistä 5 minuuttia. Sekoita ja anna hiukan jähmettyä kylmässä. Valuta kuorrutus levylle, paloittele se ja laita koristeeksi suklaarusinoita.

Toscaruudut
Toscakakusta tuttu maku toistuu näissä pienissä makupaloissa. Koristeeksi voit laittaa sulaan suklaaseen kastettuja saksanpähkinöitä tai käyttää pähkinöitä sellaisenaan, ne voi korvata hasselpähkinöillä. Uunipannullisesta tulee 30–40 pikku leivosta, mutta annos on helppo puolittaa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
200 g (laktoositonta) margariinia tai voita
4 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 rkl (laktoositonta) kermaa
Toscakuorrutus:
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 rkl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
100 g mantelilastuja
100 g, 2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
Koristelu:
saksanpähkinöitä
(laktoositonta) tummaa suklaata

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää mukaan keskenään sekoitetut kuivat aineet, kerma ja rasvasula. Levitä taikina noin 30 x 40 sentin uunipannulle, joka on vuorattu leivinpaperilla. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Mittaa toscakuorrutuksen rasva, sokeri, siirappi, jauhot ja maito kattilaan. Kiehauta seos ja lisää mantelilastut ja pähkinärouhe. Levitä kuorrutus esipaistetulle levylle. Paista vielä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä ja paloittele. Koristele suklaaseen kastetuilla saksanpähkinöillä.

Mantelileivokset
Pohja valmistuu valkuaisesta, mantelijauheesta ja tomusokerista. Täytteeksi tehdään herkullinen kreemi. Leivokset viimeistellään sitruunamehu-tomusokerikuorrutuksella ja sokeroiduilla appelsiininkuoripaloilla, joita saa kaupan leivontahyllystä. Annoksesta tulee noin 15–20 leivonnaista.

(Margariinista laktoositon, gluteeniton.)
200 g, 5 dl jauhettua mantelia
200 g, 4 dl tomusokeria
3 suurta valkuaista
Kreemi:
1 dl sokeria
2–3 rkl vettä
3 suurta keltuaista
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 rkl appelsiinilikööriä tai -täysmehua
Kuorrutus ja koristelu:
2 dl tomusokeria
1–2 rkl sitruunamehua
sokeroituja appelsiininkuoripaloja

Taittele uunipannulle leivinpaperista noin 30 x 30 sentin laatikko. Kiinnitä kulmat vaikka neuloilla. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri. Lisää kevyesti vatkatut valkuaiset. Levitä seos uunipannulle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Keitä sokeria ja vettä muutama minuutti. Vatkaa keltuaiset rikki ja lisää sokeriseos voimakkaasti sekoittaen. Tiputtele rasva joukkoon nokareina ja sekoita tasaiseksi. Mausta liköörillä tai mehulla. Nosta kreemi kylmään kovettumaan.
Jaa taikinalevy kahtia. Levitä kreemi toiselle puoliskolle ja nosta toinen levy päälle. Leikkaa pieniksi neliöiksi. Sekoita tomusokeriin sitruunamehua, jotta saat kuorrutuksen. Levitä leivoksille ja koristele.

Banaani-kookospalat
Maukkaat leivokset höystetään banaaniviipaleilla ja hunnutetaan kookoshiutaleilla.

(Gluteenittomissa leivoksissa banaaniviipaleet saattavat painua pohjalle.)
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 munaa
2 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
2–3 kypsää banaania viipaleina
1 rkl fariinisokeria
Kuorrutus:
3 dl tomusokeria
2–3 rkl eksoottista täysmehua, esim. 5-hedelmää
kookoshiutaleita

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää taikinaan rasvan ja maidon kera. Levitä puolet taikinasta leivinpaperilla vuoratulle 24 x 30 sentin uunipannulle.
Asettele banaaniviipaleet päälle ja ripottele pinnalle fariinisokeri. Valuta loppu taikinasta päälle ja paista 175-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita tomusokeriin mehua, jotta saat kuorrutuksen. Levitä se levylle ja ripottele päälle reilusti kookoshiutaleita. Paloittele leivoksiksi.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 10/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |