Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU, 19.1.2006

Teepöydän parhaat


Yrttikeksit, päällä juustoa ja sitruuna-
tahnaa, takana juusto-kinkkupiirakka.
Kuva Pekka Haraste

Teekupposen kanssa maistuvat suolaiset muffinit, mehevä piirakka tai yrttiset keksit. Makean ystävät pyöräyttävät sesongin leivonnaisen, Runebergin palat, tai täyteläisen rahkakakun kolapuolukoiden kera.

Feta-oreganomuffinit
Nämä leivonnaiset ovat parhaimmillaan heti uunista otettua. Tarjoa sitruunatahnan, hunajan, hillon tai levitteen kera. Annoksesta tulee noin 10–15 leivonnaista riippuen muffinivuokien koosta.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
4,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl oreganoa
100 g (laktoositonta) fetajuustoa 
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita)
1 muna
2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)

Sulata rasva ja anna jäähtyä, pilko juusto pienen pieniksi kuutioiksi. Sekoita kuivat aineet ja juustokuutiot kulhossa. Vatkaa rasva, muna ja maito sekaisin ja yhdistä jauhoseokseen. Jaa taikina kaksinkertaisiin muffinivuokiin tai voidellulle muffinipellille. Paista 225-asteisessa uunissa 15–18 minuuttia koosta riippuen.

Sitruunatahna
Lemon curdiä eli sitruunatahnaa sipaistaan englantilaisessa teepöydässä paahtoleivän ja keksien päälle. Sitä saa valmiina kaupasta, mutta on helppo valmistaa itsekin. Ohje kannattaa säilyttää, sillä tahnalla voi myös maustaa leivonnaisia ja jälkiruokia. Kakkujen ja kääretorttujen täyte valmistuu sekoittamalla tahnaa tuorejuustoon, rahkaan tai kerma-vaahtoon.

(Margariinista laktoositon, gluteeniton.)
2 sitruunaa
3 munaa
2 dl sokeria
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita

Pese sitruunat hyvin, raasta niistä kuori ja purista mehu. Vispaa munista rakenne rikki pyöreäpohjaisessa kulhossa. Sekoita mukaan sokeri ja sitruunamehu sekä huoneenlämpöinen rasva nokareina. Laita astia vesihauteeseen kattilan päälle. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Nosta astia liedeltä ja lisää kuoriraaste. Anna jäähtyä.
Säilyy kylmässä 1–2 viikkoa.

Runebergin palat
Kansallisrunoilijamme J. L. Runeberg tunnetaan paitsi sanan taitajana, myös nimikkoleivonnaisestaan, joskin ne olivat puolison, Fredrika Runebergin käsialaa. Tässä helppotekoinen, uunipannulla valmistettava muunnos. Runoilijan päivää vietetään 5. helmikuuta, mutta leivonnaisia voi toki nauttia muulloinkin.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.) 
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1,75 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1,5 dl (gluteenitonta) korppujauhetta tai piparimurskaa
1 dl mantelijauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl (laktoositonta) ruokakermaa
noin 0,5 tl rommiaromia
Koristeluun:
vadelmamarmeladia
n. 2 dl tomusokeria
1,5–2 rkl vettä

Vaahdota voi ja sokerit. Vispaa munat yksitellen mukaan. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, kerma ja esanssi. Levitä taikina noin 20 x 30 sentin uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele marmeladilla ja tomusokeri-vesikuorrutuksella.

Juusto-kinkkupiiras
Ranskalainen klassikkopiiras quiche lorraine on tässä saanut pohjaansa hiukan kaurahiutaleita. Piirakkaan tulee hyvä maku savukinkusta ja täyteläisestä juustosta, esim. gryuer, gouda tai mustaleima-emmental.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1,5 dl kaurahiutaleita 
2,25 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl jyttejauhoja)
1 tl suolaa
n. 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
3 munaa
2,5 dl (laktoositonta) ruokakermaa
5 dl raastettua gryuere-juustoa
n. 180 g hyvää savukinkkua kuutioina
0,5 tl mustapippurirouhetta

Sekoita kuivat aineet ja lisää hiukan kylmää vettä, jotta saat taikinan. Painele taikina rasvalla sipaistuun (erikoistaikinaa varten myös korppujauhotettuun) suureen noin 26 sentin piirakkavuokaan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään kovettumaan.

Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Pyöräytä täyteaineet sekaisin ja levitä vuokaan. Paista vielä 25–30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Maukas rahkakakku
Täyteläinen rahkakakku maustetaan reilusti vaniljasokerilla. Lisämakua antavat raastettu appelsiinin kuori, rusinat ja aprikoosit. Kakun lisukkeeksi sopivat pirteät kolapuolukat. 

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 rkl sokeria
1 keltuainen
Täyte:
4 munaa + 1 valkuainen
1,5 dl sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria 
500 g (laktoositonta) maitorahkaa
appelsiinin raastettu kuori
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna
Kolapuolukat:
4–5 dl pakastepuolukoita
1 dl (laktoositonta) vispikermaa
2 dl siirappia
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita

Nypi jauhot, rasva ja sokeri muruiksi. Lisää keltuainen. Leikkaa noin 24 sentin irtoreunavuokaan leivinpaperipyörylä. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään.

Vaahdota munat, valkuainen ja sokerit. Sekoita vaahto ja mausteet rahkaan. Levitä täyte vuokaan. Paista 180-asteisen uunin alatasolla reilu tunti kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä vuoassa ennen kuin irrotat reunuksen.

Keitä kermaa ja siirappia hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita mukaan rasvanokare. Kaada kuumana jäisten puolukoiden päälle.

Rapeat yrttikeksit
Kotitekoisia keksejä voi tarjota voileipäkeksien tapaan. Annoksesta tulee noin 15 kpl. Keksit voi sipaista sitruunatahnalla tai laittaa päälle juustoa tai leikkelettä. (Gluteenittomat keksit ovat helposti hajoavia ja pysyvät paremmin koossa, jos ne voitelee varovasti sitruunatahnalla, hunajalla tai levitteellä.)

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1–2 tl basilikaa tai muuta yrttiä
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
0,5 dl kylmää vettä

Sekoita tai nypi kuivat aineet ja huoneenlämpöinen rasva. Lisää vesi ja taputtele taikina leivinpaperille litteäksi levyksi. Kääri kelmuun ja nosta kylmään tunniksi. Kaaviloi levy tasaiseksi ja leikkaa leivinpyörällä paloiksi. Nosta palat leivinpaperille pellille. Pistele haarukalla ja paista 225-asteisessa uunissa 8–12 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 1/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |