HELMIKUU
19 | 2 |
2004
Lettukestit
Punajuuriletut,
pinaattilettutyynyt ja takana maissiletut broileritäytteellä.
Kuva Pekka Haraste |
Ohukaiset maistuvat suurille ja pienille herkkusuille. Taikinaa voi
höystää maun mukaan vaikka punajuurella, pinaatilla ja rahkalla.
Täytteillä saadaan suolaista ja makeaa tarjottavaa. Blinit ovat
perinteistä laskiaisruokaa. Niiden seuraksi sopii kattaa sipulia, mätiä
ja smetanaa sekä poroa, lohta, kurkkuja ja hunajaa.
Letut
(erikoismaidosta ja öljystä laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
n. 10 suurta tai 35-40 pientä
2 munaa
5 dl maitoa tai laktoositonta maito- tai kaurajuomaa
2 1/2 dl vehnä- ja ohrajauhoja 1/2 kumpaakin
tai 2 dl vähäproteiinista t.m.s jauhoseosta
1/2–3/4 tl suolaa
1/2 dl voisulaa tai öljyä
Paistamiseen: voita, margariinia tai öljyä
Vatkaa munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, jauhot, suola ja
rasva. Anna turvota puolesta yhteen tuntiin. Paista pieniä tai suuria
lettuja molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoa suolaisen tai makean
täytteen kera.
Punajuuriletut ja sillitäyte
(täyte majoneesista laktoositon, gluteeniton)
1 annos lettutaikinaa
3–4 dl raastettua etikkapunajuurta
Sillitäyte:
150 g matjessillifileetä kuutioina
2 kovaksi keitettyä munaa hienonnettuna
1 hapahko omena kuutioina
pieni sipuli hienonnettuna
3–4 rkl ruohosipulisilppua
1 tlk smetanaa HYLA tai laktoositonta majoneesia
Sekoita lettutaikinaan punajuuriraaste. Paista letuiksi. Sekoita
täytteen ainekset keskenään. Voit tarjota myös blinien kera.
Pinaattiletut ja tonnikala/munatäyte
(täytteet vähälaktoosisia, gluteenittomia)
1 annos lettutaikinaa
150 g pakastettua sulatettua pinaattia
Tonnikalatäyte:
1 1/2 dl keitettyä riisiä (1/2 dl raakaa)
1 tlk (185 g) tonnikalaa tai savukalaa
1 dl laktoositonta juustoraastetta
3 rkl tillisilppua
3 rkl kaprista
2 dl ranskankermaa HYLA
suolaa ja pippuria
Munatäyte:
4 kovaksi keitettyä munaa
1 tlk raejuustoa HYLA
3–4 rkl Kallen kaviaaria
2–3rkl laktoositonta majoneesia
tilliä
Sekoita pinaatti taikinaan. Paista letuiksi. Valuta ja hienonna
tonnikala tai hienonna munat. Sekoita täytteiden ainekset.
Maissiletut ja broileritäyte
(laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
1 annos lettutaikinaa
200 g pakastettua tai tölkkimaissia
Broileritäyte:
tilkka laktoositonta rasvaa
400 g broilerisuikaleita
1 dl purjosilppua
1 paprika pieninä kuutioina
2 rkl vehnäjauhoja tai 1 1/2 rkl gluteenitonta jauhoseosta
n. 3 dl kanalientä tai vettä
1 tlk (230 g) ananaspaloja
2 tl cajun- tai muuta maustetta
n. 1/2 dl laktoositonta ruoka- tai kaurakermaa
soijakastiketta
Sekoita maissinjyvät taikinaan. Paista letuiksi. Leikkaa
broilerisuikaleet pieniksi kuutioiksi ja ruskista kevyesti rasvassa.
Pehmitä purjoa ja paprikaa hetki joukossa. Lisää jauhot ja neste. Anna
kiehua 5–10 minuuttia. Sekoita mukaan valutetut ananaspalat ja mausta
seos. Tarjoa lämpimänä.
Jauhelihatäyte
(laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
400 g nauta-sika jauhelihaa
2 silputtua sipulia
2 porkkanaa kuutioina
(valkosipulia)
n. 1 dl tomaatti- tai chilikastiketta
1/2 rkl vehnäjauhoja tai 1/4 rkl vähäproteiinista jauhoseosta
1–2 tl oreganoa
1/2 tl rouhittua mustapippuria + suolaa
1 dl laktoositonta ruoka- tai kaurakermaa
Paista jauheliha murumaiseksi rasvassa. Lisää sipulit ja pienet
porkkanapalat joukkoon pehmenemään. Lisää maustekastike, mausteet ja
kerma. Hauduta 5–10 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.
Metvurstitäyte
(soijalevitteestä laktoositon, gluteeniton)
200 g (valkosipuli)tuorejuustoa tai soijalevitettä
n. 150 g metvurstia pieninä kuutioina
1 omena pieninä kuutioina
1 dl purjosilppua
mustapippuria
(laktoositonta kermaa)
Notkista tuorejuusto tai levite. Lisää muut aineet. Ohenna
tarvittaessa kermalla.
Kasvistäyte
(laktoositon, gluteeniton)
1–2 punasipulia puolirenkaina
1 punainen paprika suikaleina
1 keltainen paprika suikaleina
pala kiinankaalia suikaleina
tilkka öljyä
n. 2 dl suolapähkinöitä
(ripaus suolaa ja pippuria)
Kuullota sipulit ja paprikat pannulla öljyssä puolikypsiksi. Lisää
kiinankaali ja hauduta hetki. Sekoita joukkoon pähkinät ja mausta.
Blinit eli linnit
(erikoistuotteista vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
5 dl maitoa tai laktoositonta maito- tai kaurajuomaa
20 g hiivaa
2 1/2 dl tattarijauhoja
1 1/4 dl vehnäjauhoja tai 1 dl vähäproteiinista t.m.s jauhoseosta
3 keltuaista
3/4–1 tl suolaa
1/2 dl (laktoositonta) sulaa rasvaa
1 tlk kermaviiliä HYLa
3 valkuaista vaahtona
Paistamiseen: voita HYLA tai öljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Vatkaa joukkoon jauhot ja
anna seistä huoneenlämmössä muutama tunti. Lisää keltuaiset, suola,
rasva ja kermaviili. Nostele valkuaisvaahto joukkoon. Paista paksuhkoja
blinejä blini- tai lettupannulla.
Tarjoa esimerkiksi mädin, sipulisilpun ja smetanan, kylmäsavulohen
tai kinkku/porosuikaleiden ja ranskankerman, sienisalaatin tai muun
kasvistäytteen kera.
Taikina säilyy kylmässä muutaman päivän.
Rahkalettuset
(vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
3 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja tai 2 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tlk maitorahkaa HYLA
5 dl (laktoositonta) maitoa
1/2–1 tl suolaa
(1 rkl sokeria, jos makea täyte)
Vatkaa munat sekaisin. Lisää muut aineet. Anna seistä hetki ja
paista letuiksi.
Appelsiinitäyte
(soijalevitteestä ja -kermasta laktoositon, gluteeniton)
200 g tuorejuustoa tai soijalevitettä
n. 2 dl appelsiinimarmeladia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1/2 rkl vaniljasokeria
1 dl kuohu- tai soijakermaa vaahtona
Notkista tuorejuusto tai levite. Sekoita muut aineet joukkoon,
viimeisenä kermavaahto.
Puolukkatäyte
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
1 tlk kermaviiliä HYLA
n. 1 dl puolukkahilloa
Sekoita aineksista täyte.
Vadelmatäyte
(laktoositon, gluteeniton)
kotimaisia pakastevadelmia
Vadelmakastike:
5 dl kotimaisia pakastevadelmia
tomusokeria
(2 rkl vadelma- tai mansikkalikööriä)
Täytä letut sulaneilla vadelmilla. Soseuta kastikkeeksi vadelmia.
Mausta tomusokerilla (ja liköörillä) ja ohenna tarvittaessa
vesitilkalla.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti:
Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|