Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU, 17.2.2005

Hetki herkutellen

Pikkusuolainen tekee kauppansa tee- ja kahvipöydässä. Makean ystäville tarjotaan vaikkapa suklaatorttua, ananasmuffineja tai somia pähkinäruutuja.

Kinkku-omenamuffinit
Nämä leivonnaiset sopivat välipalaksi kylmän maidon kera. Hyvää seuraa ne myös ovat keitolle ja teelle.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)

4 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
1 dl emmentalraastetta
1 dl oliivisilppua
100 g savukinkkua 
1/2 dl sulaa (laktoositonta) rasvaa
2 dl maitoa (tai laktoositonta) maitojuomaa
Päälle: oliivinpuolikkaita
1 muna
muffinipelti tai paperivuokia

Sekoita kuivat aineet, juustoraaste, oliivisilppu ja pienen pieneksi kuutioitu kinkku. Lisää jäähtynyt rasva sekä maito-munaseos. Lusikoi taikina voidellulle muffinipellille tai kaksinkertaisiin muffinivuokiin.Laita päälle oliivinpuolikkaita. Paista 225-asteisessa uunissa 14–16 minuuttia. Annoksesta tulee 14–16 muffinia.

Sipuli-pekonipiirakka
Sipuli, pekoni ja paprika sopivat hienosti piirakkaan. Tässä on käytetty keltaista paprikaa, mutta punainen sopii yhtä hyvin. Tarjoa piirakkaa teepöydässä tai välipalana kylmän maidon kera.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)

3 dl vehnäjauhoja (tai jyttejauhoja)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 pss pekonia suikaleina
1 silputtu kelta- tai punasipuli
1 keltainen paprika renkaina
3 munaa
2 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 dl (laktoositonta) juustoraastetta

Nypi rasva ja jauhot sekaisin. Lisää vettä ja sekoita, jotta muodostuu taikina. Painele se voideltuun (jyttejauhopohjaa varten leivitettyyn) noin 24 sentin piirasvuokaan ja anna kovettua hetki kylmässä.
Paista pekonisuikaleita pannulla, kunnes rasva irtoaa. Laita sipulisilppu joukkoon pehmiämään. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Levitä päälle sipuliseos ja paprikarenkaat. Vatkaa munat ja maito sekaisin. Mausta ja kaada tasaisesti päälle. Ripottele juusto pinnalle. Paista vielä 25–30 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.

Suklaa-vohvelikakku
Tässäpä hauska paistamatta valmis pohja vohveleista ja voisulasta, johon täyte tehdään tummasta suklaasta. Jos siedät laktoosia, voit koristella piiraan valkosuklaalla, mutta poiskin sen voi jättää.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)

180 g (gluteenittomia) sitruunavohveleita tai keksejä
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Täyte:
150 g (laktoositonta) tummaa suklaata
2 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
30 g valkoista suklaata (ei laktoosittomana)

Murskaa vohvelit muruiksi esimerkiksi tehosekoittimella. Sekoita joukkoon sulatettu, jäähdytetty rasva. Painele seos noin 24 sentin piirasvuokaan ja pane kylmään kovettumaan.
Sulata tumma suklaa ja vaahdota kerma, sekoita suklaasula vaahtoon. Levitä seos piiraspohjalle. Sulata valkoinen suklaa ja valuta huolimattomasti päälle. Vedä haarukalla valkoista suklaata sinne tänne. Anna piiraan kovettua kylmässä.

Ananas-kookosmuffinit
Ananasmurska maustaa, rapea rapea kookos-kauratosca antaa lisää makua ja näköä.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)

50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl maitoa (tai laktoositonta) maitojuomaa
2 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tlk ananasmurskaa valutettuna
Kookostosca:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl kaurahiutaleita
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
muffinipelti tai paperivuokia

Sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon maito ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri, yhdistä mukaan sekoitetut kuivat aineet ja ananasmurska. Jaa taikina voidellulle muffinipellille tai kaksinkertaisiin muffinivuokiin. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Sulata rasva, lisää kookos, karahiutaleet ja sokerit. Lusikoi seos leivonnaisten päälle. Paista vielä 5–10 minuuttia kunnes muffinit ovat kypsiä. Annoksesta tulee 25–30 kappaletta.

Kuorrutetut pähkinäruudut
Uunipannulla paistuvat helposti pienet, kuorrutetut pähkinäleivokset. Tomusokerikuorrutukseen tulee maku ja väri mustaviinimarjamehusta, koristeeksi sopivat pakastemarjat.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)

175 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 1/2 dl hasselpähkinäjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3/4 tl leivinjauhetta
Kuorrutus ja koristelu:
n. 3 dl tomusokeria
2–3 rkl laimentamatonta mustaherukkamehua
pakastemarjoja, pensasmustikoita tai vadelmia

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa munat yksitellen mukaan. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voidellulle ja jauhotetulle leivinpaperille 25 x 35 sentin uunipannulle. Paista 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia ja anna jäähtyä.
Sekoita kuorrutus ja levitä levylle, koristele marjoilla. Anna kuorrutuksen kuivahtaa ja paloittele levy. Annoksesta tulee noin 15 leivosta.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 2/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |