MAALISKUU
21 | 3 |
2002
Geenimuuntelu tuottaa
painetta, pelkoa, ristiriitaa, rahaa, ruokaa, tietoa, toivoa
Voiko geenimanipulaatio ratkaista maapallon ruokaongelman? Voiko
lajinmuokkaus ryöstäytyä hallinnasta? Geenimuuntelun kannattajat ja
vastustajat ovat yhtä mieltä vain siitä, että keskustelua on käyty
liian vähän. Kumpikin taho tarjoaa samaa lääkettä: omasta
mielestään oikeaa tietoa.
Modernin geeniteknologian läpimurto tapahtui 1970-luvulla. Tuolloin
kehitettiin yhdistelmä-DNA-tekniikat, joilla voitiin yhdistellä eri
lajien perimää eli DNA:ta. Sen jälkeen vauhti on ollut rivakkaa.
1980-luvulla syntyivät ensimmäiset siirtogeeniset hiiret. Hollannissa
ja USA:ssa kehitettiin ensimmäiset siirtogeeniset naudat ja siat. Vuonna
1993 Kuopion yliopiston koetilalla näki päivänvalon Huomen-vasikka,
jonka alkioon oli ensimmäisenä maailmassa siirretty ihmisen
punasolukasvutekijän geeni. Ja vuonna 1996 Skotlannissa syntyi
ensimmäinen täysikasvuisen eläimen klooni; Dollyksi nimetyn lampaan
perintötekijät olivat lähtöisin aikuisen lampaan utaresta irrotetuista
soluista.
Ensimmäinen geenisiirto kasvilajien välillä tehtiin 1983 pavusta
tupakkaan ja petuniaan. Nyttemmin geneettisesti muokattujen kasvien
määrä on kasvanut noin 60:een. Viljelylajikkeista muuntelun kohteina
ovat olleet eritoten maissi, soija, rapsi ja vehnä sekä vihannekset ja
juurekset. Kasvijalostus on edennyt vahvimmin Pohjois-Amerikassa, jossa
geenimanipuloituja tuotteita, etenkin soijaa, on ollut jo pitkään
kuluttajien saatavilla.
Mielipiteitä joka lähtöön
Sekä kasvien että eläinten geenisiirtojen välittöminä tavoitteina
ovat yleensä tuottavuuden ja kasvunopeuden lisääminen, laadun
parantaminen sekä tautien vastustuskyvyn kehittäminen. Sen lisäksi
yritetään tuottaa raaka-aineita teolliseen käyttöön.
Varsinkin eläinten geenisiirtoja perustellaan lääketieteellisillä
käyttösovelluksilla. Huomen-vasikasta kasvoi lehmä. Siitä
suunniteltiin lypsettävän erytropoietiini-proteiinia sisältävää
maitoa, jota käytetään muun muassa AIDS- ja syöpäpotilaiden
tukihoidossa. Mahdollisten terveyshaittojen vuoksi eläintä ei kuitenkaan
koskaan tiineytetty.
Toinen yleinen perustelu koskee globaalia ruokahuoltoa. Väitetään,
ettei maapallon kasvavaa väestöä pystytä ruokkimaan enää
tavanomaisen, saati luomuviljelyn, tuottamalla ravintomäärällä.
Täsmätuotannolla arvioidaan myös kohennettavan ympäristön tilaa;
nykyinen torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden liikakäyttö on johtanut
useat ekosysteemit tuhon partaalle.
Suomen johtaviin geenitutkijoihin kuuluva Kuopion yliopiston
bioteknologian professori Juhani Jänne uskoo vuorenvarmasti bio- ja
geeniteknologian voittokulkuun.
"Sen vaikutukset lääketieteeseen, ympäristöongelmiin,
maatalouteen ja koko yhteiskuntaan sekä paikallisella että globaalilla
tasolla ovat käänteentekeviä jo 5–10 vuoden sisällä. Se
edellyttää tietysti sitä, että yhteiskunnasta löytyy riittävästi
ymmärtämystä asialle", Jänne sanoo.
Hän väläyttää mullistavaa esimerkkiä kasvintuotannosta.
"Jos kehittäisimme viljalajin, joka ottaisi yhteyttämiseen
tarvittavan typen suoraan ilmasta, se parantaisi ratkaisevasti maaperän
ja koko ympäristön tilaa."
9 miljardia ruokittavana
Juhani Jänne pitää myös siirtogeenisiä eläimiä yhtä tärkeinä
avaimina maailman ongelmiin. "Lääketieteessä ja -teollisuudessa
avautuvat valoisat näkymät. Useiden perinnöllisten vaikeiden
sairauksien hoito ja ennaltaehkäisy käy mahdolliseksi geenilääkkeiden
kautta."
Ihmisgeenin avulla naudat on saatu tuottamaan muun muassa
laktoferriiniä, jota ihmisen maidossa on 15 kertaa enemmän, kuin
tavallisessa lehmänmaidossa.
"Laktoferriini on luonnon oma antibiootti, joka sitoo rautaa ja
tarjoaa vastasyntyneelle suojan suolistoinfektioita vastaan. Siksi se
olisi välttämätöntä äidinmaidonvastikkeessa, jota köyhissä, mutta
väkirikkaissa maissa tarvittaisiin", Jänne sanoo.
Maapallon väkiluku kasvaa myös nimenomaan kehitysmaiden osalta.
Nykyisin meitä on runsaat kuusi miljardia – vuonna 2020 ylitetään
joidenkin arvioiden mukaan yhdeksän miljardin ihmisen raja.
"Mikä on vastuumme väestön ruokkimisessa? Nopeakasvuiset ja
erilaisia sääoloja kestävät viljalajikkeet helpottaisivat varmasti
nälkäongelmaa. Olisi mahdollista saada monta satoa vuodessa",
Jänne sanoo.
MTK:n johtaja Juha Ruippo kertoo intialaisesta
maatalousasiantuntijasta, joka ihmetteli läntisen Euroopan hinkua
luomuviljelyyn. "Hän piti sitä hiukan ylimielisenä ja
vastuuttomana: miten meillä on varaa vajaatuottoiseen viljelyyn samaan
aikaan, kun puoli maailmaa näkee nälkää. Siinä onkin
pohtimista."
Mutta monet muistuttavat, että globaalin ravintohuollon ratkaisu on
pohjimmiltaan laajempi yhteiskunnallinen kysymys: ennen kaikkea se liittyy
talouden rakenteisiin.
"Jos maapallon väestön annetaan kasvaa nykyisellä tahdilla,
lisääntyvä ravinnontuotanto on vain oireen, ei itse taudin hoitoa.
Sillä vain siirrettäisiin ongelmaa, jonka rajat silti tulevat
vääjäämättä vastaan. Väestönkasvun pysäyttämisen pitäisi olla
ensisijainen päämäärä", sanoo Vaasan yliopiston maaseutututkija
Hannu Katajamäki.
Kun manipuloitu karkaa
Monet pelkäävät juuri geeniteknologian nopeiden edistysaskelten
tuovan ongelmia. Geenimanipuloitujen kasvien käyttäytyminen luonnossa
voi olla täysin arvaamatonta.
"Ihminen on toki jalostanut kasveja ja eläimiä jatkuvasti, ja
esimerkiksi vehnä poikkeaa aika paljon siitä lajista, joka joskus on
kasvanut villinä. Myös vapaassa luonnossa tapahtuu lajien
risteytymistä. Mutta prosessit ovat hitaita, ja ekosysteemeillä on aikaa
sopeutua. Geenimanipuloitujen lajien nopeassa leviämisessä on tiettyjä
riskejä", arvioi Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja, Helsingin
yliopiston professori Juhani Lokki.
Hänen mukaansa lajit, joiden perimä on täsmälleen samanlainen, ovat
alttiita esimerkiksi tuholaisille. "USA:n maissipopulaatiot ovat jo
vaarassa. Tosin tuholaisalttius ei ole vain geenimanipuloitujen lajien
vaan kaikkien monokulttuurien eli yhden valtalajin ekosysteemien
ongelma."
Juhani Jänne myöntää, että geenimanipuloitujen lajien karkaaminen
luontoon voi sisältää riskejä. "Ne ovat kuitenkin hyvin pieniä,
sillä laboratorio-olot ovat tarkasti valvottuja; jo lainsäädäntö
edellyttää sitä. Ja joka tapauksessa riski on pienempi kuin vaikkapa
ydinvoimalassa", hän sanoo.
Paikoin geenimuunneltuja lajeja on jo päässyt sekoittumaan
muuntelemattomiiin pölyttymisen yhteydessä. Meksikossa geenimanipuloitua
maissia arvioitiin kulkeutuneen peräti 100 kilometrin päähän
lähtöpaikastaan.
Juhani Lokin mukaan geenimanipuloitujen lääke- ja ravintotuotteiden
terveysriskejäkään ei ole selvitetty riittävästi. "Näissä
asioissa pitäisi olla hyvin varovainen, ennen kuin tapahtuu jotakin
peruuttamatonta. Esimerkiksi DDT:tä pidettiin aikoinaan valtaisana
edistysaskeleena tuholaisten torjunnassa. Haitalliset sivuvaikutukset
tulivat esiin vasta jälkeen päin."
Kukan geeni mehiläiselle
Perinteistä kasvi- ja eläinjalostusta, jossa perimää siirretään
saman lajin sisällä, pidetään yleisesti hyväksyttynä. Sen sijaan
lajien välisiä geenisiirtymiä vierastetaan, vaikka luonnossa tapahtuu
aika ajoin sitäkin. Ja varsin torjuvasti suhtaudutaan eläinten ja
kasvien välillä tehtäviin geenisiirtoihin. Juhani Jänne mainitsee,
että tiettyjen viljalajikkeiden pakkaskestävyyttä on koetettu parantaa
ottamalla niihin geenejä jäämeren lohista.
Kielteistä kantaa perustellaan muun muassa uskonnollisilla syillä ja
käsityksillä luonnon itseisarvosta.
"Luonnolla on tietysti itseisarvo, mutta mihin se raja vedetään?
Siinä tullaan isoihin eettisiin kysymyksiin, joihin vastaaminen
edellyttää laajaa yhteiskunnallista keskustelua", Juhani Lokki
sanoo.
Geeniteknologiaan varauksellisesti suhtautuvan Bioturva ry:n
puheenjohtaja, iisalmelainen matematiikanopettaja Hannu Hyvönen pitää
koko geeniteknologian käsitettä harhaanjohtavana.
"Teknologia-nimityksestä saa sen käsityksen, että toiminta
olisi hallittua ja tarkkaa. Todellisuudessa se on melkoista roiskintaa.
Kun geenimuunnelmia aiheutetaan bakteeri-infektiolla, se osuu satunnaiseen
kohtaan genomia eli perimäainesta ja sen vaikutukset organismin
yhdistetuotantoon ovat täysin ennakoimattomia."
Hän huomauttaa, että Kuopion yliopiston Huomen-lehmä jouduttiin
lopettamaan nivelvaivojen takia, ja että myös Dolly-lampaalla on ollut
samanlaisia ongelmia. Dollyn kromosomien päätyosat eli telomeerit ovat
lyhyemmät kuin muilla lampailla. Telomeerit säätelevät solun
vanhenemista.
"Vaikka täysin erilaisten lajien perimää todistellaan melko
samanlaiseksi, jo yhden geenin osan, yhden kromosomiparin virhe voi
aiheuttaa pahoja sairauksia ja poikkeamia", Hyvönen sanoo.
Hannu Hyvönen on sivutoiminen omenanviljelijä, ja risteyttäminen on
hänelle tuttua. Lajirajojen ylittämistä hän ei kuitenkaan hyväksy.
"Siinä ylitetään hetkessä miljoonien vuosien aikana kehittynyt,
luonnon testaama tieto ja tuotetaan organismeja, jotka eivät ole tältä
planeetalta."
Juhani Jänne ei pane paljon painoa Hyvösen puheille: "Bioturva
on vain muutaman kymmenen ihmisen porukka, joka levittää tiedon sijasta
omia uskomuksiaan."
Tiedon ja voiton tahkoajat
Kaikki tutkimus on aluksi haparoivaa. Yritysten ja erehdysten kautta
tietämys kuitenkin lisääntyy ja sitä mukaa paranevat myös
käytännön sovellukset. Eikö geeniteknologia sisällä mahdollisuuksia,
joiden hyödyntämättä jättäminen olisi järjetöntä?
"Tutkimuksen lopettaminen olisi epärealistista. Bioturva onkin
esittänyt pitkää moratoriota, rauhoitusaikaa, jolloin keskityttäisiin
puhtaaseen tutkimukseen ilman kaupallisia sovelluksia. Silloin voitaisiin
kehittää rauhassa tutkimusmenetelmiä ja testata myös mahdollisia
haittavaikutuksia laboratorio-oloissa", Hannu Hyvönen sanoo.
Hän pitää geeniteknologian yhtenä keskeisenä ongelmana tutkimuksen
bisnesvetoisuutta. Rahoittajien etsiminen saa viileät tiedemiehetkin
kuulostamaan helppoheikeiltä, jotka lupaavat enemmän kuin pystyvät
tarjoamaan.
"Tutkijoilla on kiire luoda rahakkaita patentteja, jotka ostetaan
firmoille, joilla on taas kiire tahkota voittoa pörssissä. Homma
perustuu lyhytnäköiseen voitontavoitteluun ja tuotteiden koekaniineina
ovat ihmiset niissä maissa, joissa laki sallii geenituotteiden vapaat
markkinat."
Suomessa geenimuunnelluilla lajikkeilla on tehty kenttäkokeita
1990-luvun puolivälistä lähtien. Tutkimuksia ovat tehneet esimerkiksi
Helsingin ja Oulun yliopistot, Maatalouden tutkimuslaitos,
Metsäntutkimuslaitos, Kemira Agro ja Valio. Testatuissa lajikkeissa on
ollut rapsia, rypsiä, ohraa, sokerijuurikasta ja yllättäen muun muassa
tupakkaa. Metla on tutkinut ainakin koivua.
Tutkimuslupia myöntävä Geenitekniikan lautakunta suostui aluksi
ilmoittamaan kyselijöille vain koepaikkakunnan, mutta nyt KHO on
ilmoittanut, että tiedot on annettava tilan tarkkuudella. "Kyse on
ennen kaikkea lähiseudun tuottajien oikeusturvasta, siltä varalta, että
gm-ainesta karkaisi luontoon", Hyvönen sanoo.
Alkuperä avoimesti esille
Amerikan gm-elintarvikkeiden markkinoilta löytyy useita tuttuja
tuotemerkkejä. Greenpeacen True Food -nettisivujen mukaan gm-aineksia
sisältävät esimerkiksi Kelloggs`in murot, Snickersin suklaa, Heinzin
ketsuppi ja Knorrin kastikkeet. Juomista listalla ovat ainakin Coca Cola,
Pepsi, Sprite ja Seven Up.
EU:ssa geenimanipuloidut ravintotuotteet menevät monipolvisen
tutkimusseulan läpi. Toistaiseksi gm-tuotteista Suomen markkinoilla on
vain soijaa ja maissia. Gm-elintarvikkeilta vaaditaan vuoden 1999
asetuksen perusteella pakkausmerkintä.
"Piakkoin merkintäsäädös tulee tiukkenemaan, ja olennaista
siinä on, että tuotteiden alkuperä pitää voida jäljittää. Niinpä
esimerkiksi gm-ainesosia sisältävät ruokaöljyt tulevat
todennäköisesti merkinnän piiriin", selvittää
elintarvikeviraston erikoistutkija Leena Mannonen.
Eläinrehuilta merkintää ei ole tähän saakka vaadittu.
Käytäntöä on pidetty epäloogisena.
"Jos rehuissa kerran on gm-aineksia, niin eikö käytön jälkeen
myös maidossa ja lihassa ole? Avoin merkintä selkeyttäisi tilannetta ja
parantaisi tuottajan ja kuluttajan oikeusturvaa", MTK:n johtaja Juha
Ruippo sanoo.
Leena Mannonen myöntää, että myös rehuihin on tulossa pakollinen
merkintä.
Elintarvikeviranomaisten mielestä tuotteiden turvarajat ovat tiukat,
mutta kriitikoilta on kuulunut epäilyksiä. Ketä kuluttajan pitäisi
uskoa? Ja olisiko apua edes maistamisesta?
Teksti: Jarmo Pasanen
Sähköposti:
Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|