Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU 20 | 2 | 2003

Sunnuntain suosikit

Nyt valmistetaan herkkuja, joihin käytetään joko broileria tai kalkkunaa. Broileri on suosionsa vakiinnuttanut ja kalkkuna kasvattaa omaansa jatkuvasti. Siipikarjanlihan kulutuksen ennustetaankin muutamassa vuodessa ylittävän naudanlihan kulutuksen.

Hedelmäinen broileripannu
4 broilerin rintafileetä
nokare rasvaa
1 suuri sipuli hienonnettuna
1/2–1 rkl curryä
1–2 tl chilijauhetta
1 dl ananasmehua + ananastölkin liemi
1 dl ruokakermaa
2 rkl tomaattisosetta
1 tl kuivattua basilikaa
suolaa + pippuria
1 tlk (227 g) ananaspaloja + liemi
1 banaani viipaleina


Tomaattia kalkkunaleikkeen sisällä.
Kuva Pekka Haraste

Leikkaa broilerinfileet 3 palaksi ja paista pannulla kauniin värisiksi. Kuullota palojen joukossa sipuli. Lisää curry ja chili ja hämmennä vielä hetki. Sekoita joukkoon ananasmehut, tomaattisose ja basilika. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 15–20 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Sekoita joukkoon ananaspalat ja banaaniviipaleet. Kuumenna ruoka ja tarkista maku.

Muunnos: Voit korvata hedelmät kasviksilla, kuten porkkana- ja palsternakkapaloilla. Lisää ne silloin ruokaan yhtä aikaa liemen kanssa.

Broileria kurkun kera
4 broilerin rintafileetä
tilkka öljyä
suolaa + rouhittua mustapippuria
1 pkt pekonia suikaleina (voi jättää pois)
1 suuri kurkku
Kastike:
2 rkl öljyä
2 rkl vettä
1 rkl (dijon)sinappia
1/2– 1 dl ruohosipulisilppua

Jos käytät ruokaan pekonia, ruskista suikaleet pannulla ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Jaa kurkku pituussuunnassa kahtia ja kaavi siemenet lusikalla pois. Leikkaa kurkku tikuiksi ja paista muutama minuutti pannulla ja pidä lämpimänä. Sekoita kastikeainekset, jätä osa ruohosipulista koristeluun. Paista broilerinfileitä öljyssä n. 5–6 minuuttia molemmin puolin ja mausta. Tarjoa kurkun, pekonin, kastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera.

Herkkuvuoka broilerista
4 broilerinfileetä tai 400 g fileesuikaleita
tilkka öljyä
suolaa + pippuria
1–2 tl yrttisekoitusta, esim. Provencen yrttimaustetta
1 fenkoli paloina + vettä
1 tlk (n. 400 g) aprikooseja
1 banaani viipaleina
2 dl ruokakermaa
2 dl vettä
3 rkl makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce)

Leikkaa broileripalat neljään osaan. Paista palat tai valmiit suikaleet pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja yrtillä. Nosta broileripalat uunivuokaan. Keitä fenkolipaloja 5–8 minuuttia kevyesti suolatussa vedessä ja valuta.

Valuta aprikoosit liemestä ja laita banaaniviipaleiden ja fenkolipalojen kanssa vuokaan.

Sekoita kerma, vesi ja chilikastike ja valuta tasaisesti päälle. Paista 200–225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, suikaleita vähemmän.

Broileria siiderikastikkeessa
4 broilerin rinta- tai koipi-reisipalaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
nokare rasvaa
1 hienonnettu sipuli
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
5 dl omenasiideriä
2 tl rakuunaa
1–2 rkl soijakastiketta
2 hapahkoa omenaa
tilkka ruokakermaa (voi jättää pois)

Sekoita jauhot, suola ja pippuri. Kääntele broileripalat jauhoissa ja ruskista joka puolelta rasvassa pannulla. Nosta broileripalat pataan. Kuullota sipulisilput pannulla, sekoita jäljelle jäänyt jauhoseos joukkoon. Lisää osa siideristä ja kiehauta. Kaada liemi pataan ja lisää loppu siideri. Mausta rakuunalla ja soijalla. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Lisää omenalohkot ja ruokakerma. Hauduta muutama minuutti, kunnes broileripalat ovat kypsiä ja omenalohkot pehmeitä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Gratinoidut kalkkunaleikkeet
4 kalkkunan fileepihviä, paistileikettä tai sisäfileetä
1 rkl (dijon)sinappia
1 sitruunan mehu
suolaa + rouhittua mustapippuria
1 puserrettu valkosipulinkynsi (voi jättää pois)
Päälle:
1 pieni tlk parsatankoja
1/2 hienonnettua sipulia + nokare rasvaa
2 rkl persiljasilppua
1/2 kalkkuna- tai kanaliemikuutiota
1/2 omena pieninä kuutioina
1/2–1 dl parsalientä
1 dl ranskankermaa + 1/2 rkl perunajauhoja
1 tl yrttisekoitusta
1 1/2–2 dl parmesaaniraastetta

Sekoita sinappi, sitruunamehu, suola, pippuri ja valkosipuli. Laita kalkkunapalat seokseen maustumaan muutamaksi tunniksi ja käännä välillä. Nosta palat liemestä ja kuivaa. Paista niitä pannulla rasvassa noin 5 minuuttia molemmin puolin ja nosta uunivuokaan. Jos käytät sisäfileetä, nuiji palat ennen paistamista muovipussissa litteiksi. Valuta parsatölkin liemi talteen ja jaa parsapalat pihvien päälle.

Kuullota sipuli ja lisää joukkoon parsaliemi, persilja, liemikuutio ja omenakuutiot. Anna kiehua, kunnes omenat pehmenevät. Sekoita joukkoon ranskankerma-perunajauhoseos ja kiehauta. Mausta yrtillä ja lisää puolet juustosta. Jaa kastike pihvien päälle ja ripota loppu juusto pinnalle. Kuorruta 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Värikäs kalkkunakiusaus
400– 500 g kalkkunan fileesuikaleita
nokare rasvaa
suolaa + 1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 punainen paprika suikaleina
1 hienonnettu sipuli
1 dl paprikatäytteisiä oliiveja
1 1/2–2 dl kuivaa valkoviiniä
1 1/2– 2 dl ruokakermaa
2 tl basilikaa
100 g fetajuustoa pieninä kuutioina

Ruskista kalkkunasuikaleet pannulla rasvassa ja mausta hitusella suolaa ja pippurilla. Levitä seos voideltuun uunivuokaan. Kuullota paprikasuikaleet ja sipulisilppu pannulla. Sekoita joukkoon halkaistut oliivit ja levitä seos vuokaan. Sekoita, viini, kerma ja basilika ja valuta tasaisesti päälle. Laita pienet fetakuutiot pinnalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kalkkunaa sinappikastikkeessa
4–6 kalkkunan sisäfileetä tai kalkkunasuikaleita
4–6 lehtisellerin vartta viipaleina
nokare margariinia tai voita
1/2 kalkkuna- tai kanaliemikuutiota
1–2 rkl (dijon)sinappia
3–4 dl vettä
200 g sulatejuustoa

Leikkaa kalkkunapalat 3–4 osaan ja halkaise ne. Ruskista kalkkunapalat rasvassa ja sekoita selleripalat joukkoon. Nosta aineet kattilaan. Lisää liemikuutio, sinappi ja vesi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10–15 minuuttia (suikaleet kypsyvät nopeammin). Lisää juusto nokareina ja sekoita, kunnes se suolaa. Tarkista maku.

Tomaattiset kalkkunaleikkeet
4 kalkkunan sisäfileetä
4–6 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
n. 2 rkl juoksevaa margariinia tai voimariinia tai voisulaa
1 dl korppujauhoja
3 rkl parmesaani- tai muuta juustoraastetta
2 rkl persiljasilppua
n. 1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
Kastike:
1 hienonnettu sipuli
tilkka öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl punaviiniä (voi jättää pois)
1/4 tl paprikajauhetta
suolaa + pippuria
2 dl tomaattimurskaa
1 rkl persiljasilppua (voi jättää pois)

Tee kalkkunapaloihin viilto, jotta muodostuu tasku. Laita taskuihin aurinkotomaattia ja kiinnitä hammastikulla. Voitele fileet päältä rasvalla. Sekoita korppujauhot, juusto-raaste, persilja ja mausteet. Paina fileiden rasvapinta seokseen, jotta se leivittyy tasaisesti. Nosta fileet vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

Kuullota sipuli kattilassa. Lisää muut aineet ja hauduta noin 15 minuuttia. Soseuta seos ja lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat sakean kastikkeen.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |