Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU 20 | 3 | 2003

Suklaa sulaa suussa

Herkullinen suklaaleivonnainen on kahvin kera ihana päätös sunnuntai-aterialle ja se kruunaa yhtä hyvin vierastarjoilun kuin kotoisan päiväkahvin. Jotkut oheisista leivonnaisista ovat laktoosittomia ja jotkut gluteenittomia, joten kaikki pääsevät herkuttelemaan.

Sacher-rulla
(gluteeniton ja laktoositon, jos kerma jätetään pois ja kuorrutuksessa laktoositonta margariinia)
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 2 dl aprikoosimarmeladia
2–3 dl kuohukermaa vaahdotettuna (voi jättää pois)
(Suklaakuorrutus:
100 g tummaa suklaata
75 g laktoositonta margariinia tai voita)

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää sihdin läpi vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä uunipannun alla.

Levitä marmeladi levylle ja sen päälle halutessasi kermavaahto. Kääri levy rullalle pitkältä sivulta ja anna tekeytyä paperiin käärittynä kylmässä. Valmista halutessasi rullan päälle suklaakuorrutus: Sulata rasva ja paloiteltu suklaa vesihauteessa, anna jäähtyä muutaman minuutin ajan ja valuta rullan päälle. Voit laittaa myös muutaman suklaamakeisen koristeeksi.

Valkosuklaa-juustokakku
10 Digestive-keksiä (150 g) murskattuna
1/2 dl fariinisokeria
75 margariinia tai voita sulatettuna
Täyte:
4 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kermaviiliä
n. 1dl tomusokeria
(1/2 appelsiinin raastettu kuori, voi jättää pois)
(1–2 rkl appelsiinimehua, voi jättää pois)
200 g valkosuklaata

Leikkaa 20–23 sentin irtopohjavuokaan leivinpaperipyörylä. Sekoita murskatut keksit, fariini ja sula rasva. Painele seos lusikalla vuokaan.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita tuorejuusto, kermaviili, tomusokeri ja halutessasi appelsiinin mehu raastettu kuori. Sulata paloiteltu valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita joukkoon liivatelehdet, joista vesi on puristettu pois. Yhdistä suklaaseos nopeasti tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä. Voit koristella kakun esimerkiksi sulatetulla tummalla suklaalla.

HUOM! Tee mieluummin pieniä koristeita, sillä esimerkiksi ristikko katkeilee hankalasti, kun kakkua leikataan.

Täyteläiset suklaaneliöt
n. 30 kpl
(laktoositon laktoosittomasta margariinista)
300 g tummaa suklaata
300 g laktoositonta margariinia tai voita
3 suurta munaa tai 4 pientä
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(2 rkl konjakkia + 1/2 tl kanelia, voi jättää pois)
Kuorrutus:
n. 5 dl tomusokeria
5–6 rkl vahvaa kylmää kahvi- tai kaakaojuomaa
Koristeluun suklaaströsseleitä tai -rouhetta

Sulata paloiteltu suklaa ja rasva vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon suklaa ja jauho-leivinjauheseos. Lisää halutessasi konjakki ja kaneli. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 15–20 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kumoa levy leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sekoita tomusokerista ja kahvi- tai kaakaojuomasta kuorrutus ja levitä se levylle. Ripota koristeeksi strösseleitä tai suklaarouhetta. Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa levy neliöiksi.

Suklaamousse-mantelikakku
(gluteeniton)
1 muna
1/2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1/3 tl leivinjauhetta
1/3 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
Kostutus: 2–3 rkl appelsiinin mehua (voi jättää pois)
Suklaamousse:
200–300 g tummaa suklaata
n. 1 dl tomusokeria
2–3 keltuaista
2–3 dl kuohukermaa vaahdotettuna
Koristeluun suklaamakeisia tai gluteenittomia keksejä

Leikkaa noin 24 sentin irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperipyörylä. Voitele vuoan reunat muutaman sentin korkeudelta rasvalla ja jauhota perunajauhoilla. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet sihdin läpi ja sekoita. Levitä taikina vuokaan ja paista 225-uunissa 7–8 minuuttia. Ota pohja vuoasta ja anna kakun jäähtyä. Pese vuoka ja aseta pohjalevy paikalleen. Kostuta halutessasi appelsiinimehulla.

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita joukkoon tomusokeri, hiukan kermavaahtoa ja keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon loppu kermavaahto ja anna täytteen hiukan jähmettyä kylmässä. Asettele makeiset tai keksit vuoan reunoille ja valuta mousse vuokaan pohjan päälle. Anna jähmettyä ja säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

Suklaa-minttupalat
n. 20 kpl
(laktoositon laktoosittomasta margariinista)
200 g laktoositonta margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta
Kuorrutus:
3–4 dl tomusokeria
3–4 rkl vettä
muutama tippa piparminttuöljyä (apteekista)
Koristeluun ranskalaisia tai amerikkalaisia pastilleja

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää kuivat aineet sihdin läpi taikinaan. Sekoita joukkoon hasselpähkinärouhe. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun 20 x 30 sentin uunipannuun ja paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita tomusokerista ja vedestä levitettävä kuorrutus. Lisää piparminttuöljyä tipoittain ja maista välillä, jotta saat sopivan makuisen kuorrutuksen. Levitä kuorrutus levylle, koristele halutessasi makeisilla ja anna jähmettyä. Leikkaa levy pieniksi paloiksi.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |