Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 18 | 4 | 2002

Mehevät ja makoisat rullatortut

Kääretorttupohjiin on lisätty raastettua porkkanaa, voisulaa ja marenkiseosta antamaan makua ja mehevyyttä. Myös kaakao, sitruunankuori ja -mehu sekä kaneli, neilikka ja inkivääri piristävät makua. Täytteissä maistuvat suklaa, vanilja, marjat, manteli ja kinuski.

Porkkanakääretorttu
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
75 g sulatettua margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
Täyte:
100 g taloussuklaata
1 tlk ranskankermaa
3–4 rkl tomusokeria
1 tl raastettua appelsiinin kuorta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva, porkkanaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita hiukan jäähtynyt suklaa ranskankerman, tomusokerin ja appelsiinin kuoren kanssa. Levitä täyte kääretorttupohjalle ja kääri se rullalle. Anna tekeytyä hetki kylmässä ennen leikkaamista.

Marenkinen kääretorttu
75 g pehmeää margariinia tai voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl mantelilastuja
Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria
Täyte:
3 liivatelehteä + 1 rkl sitruunamehua tai vettä
2 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
tai 2 dl kuohukermaa + 2 rkl sokeria
4–5 dl kotimaisia marjoja, esim. mansikkaviipaleita

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon keltuaiset yksitellen ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja ripota sille mantelilastut. Lusikoi taikina sinne tänne paperille ja painele sormin noin 35 x 30 sentin ohueksi levyksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten. Jatka vatkaamista hetki. Levitä marenki taikinapohjalle ja paista 150-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Vaahdota vaniljakastike tai kerma. Jos käytät vaniljakastiketta, liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista vesi pois ja liuota liivakot sekoittaen kattilassa sitruunamehuun. Sekoita liivateseos hiukan jäähtyneenä vaniljakastikevaahtoon. Tai mausta kermavaahto sokerilla. Levitä vaahto levylle ja ripottele marjat päälle. Kääri rullalle.

HUOM! Valmista tämä kääretorttu vasta vähän ennen tarjoilua, sillä kylmäsäilytyksessä se kostuu ja menettää rapeutensa.

Manteli-suklaarulla
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl kuumaa vettä
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g mantelimassaa hienoksi raastettuna
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2 rkl konjakkia, likööriä tai appelsiinimehua

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuuma vesi ja vatkaa hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sekoita täyteaineet keskenään, levitä kääretorttulevylle ja kääri se rullalle.

Sitruunainen kääretorttu
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
3 keltuaista
4–5 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
3 dl ruokakermaa tai -cremeä
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
marjoja tai säilykekirsikan paloja

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sitruunan kuori ja mehu. Vatkaa hetki ja sekoita joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sekoita keltuaiset, sokeri, perunajauhot, kerma ja sitruunamehu kattilassa. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes täyte sakenee, älä keitä. Jäähdytä vesihauteessa sekoittaen ja lisää sitruunankuori ja vaniljasokeri. Levitä täyte levylle ja ripottele päälle marjoja tai paloiteltuja säilykekirsikoita. Kääri levy rullalle.

Puolukkainen kääretorttu
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl kuumaa vettä
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia ja 1/2 tl neilikkaa ja inkivääriä
Kinuski:
1 1/2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
3 rkl siirappia
Väliin:
1 1/2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2–3 dl puolukoita

Mittaa kinuskin ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen noin 15–20 minuuttia tai kunnes seos sakenee. Anna kinuskin jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuuma vesi ja vatkaa hetki. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille.

Levitä jäähtynyt kinuski levylle. Levitä päälle kermavaahto ja ripottele pinnalle puolukat. Kääri levy rullaksi.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |