Ruoka juhlan
kruunaa
|
Oheisista ohjeista voit koota erilaisia tarjoiluja kevätjuhliin.
Kuvissa on esimerkkinä kaksi ehdotusta. Hieno ateria päättyy
juustoihin. Ohjeet ovat sovellettavissa myös allergisille.
Kevytmarinoitu yrttifilee
n. 20 viipaletta
(laktoositon ja gluteeniton)
1 kg porsaan ulkofileetä
Marinadiliemi:
1 l vettä
2 rkl suolaa
1 sipuli lohkoina
2 hienonnettua valkosipulinkynttä (voi jättää pois)
1/2 rkl rouhittua mustapippuria
3 rkl kuivattuja yrttejä, esim. basilikaa, timjamia ja rosmariinia
1 dl persiljasilppua
Koristeeksi:
tuoreita yrttejä + roseepippureita
|
|
Nosta filee ahtaaseen uunivuokaan. Paina paksuimpaan kohtaan
lihalämpömittari. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes mittari
näyttää 70–75 astetta.
Keitä liemen aineksia muutama minuutti ja anna jäähtyä. Laita filee
reunalliseen astiaan ja kaada liemi mausteineen päälle. Anna maustua
yön yli. Nosta liha liemestä, kääri kelmuun ja säilytä kylmässä.
Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi vadille ja koristele. Voit halutessasi
pirskotella päälle hiukan öljyä ja balsamietikkaa.
Värikäs perunasalaatti
n. 15 annosta
(laktoositon ja gluteeniton)
1 kg keitettyjä perunoita viipaleina
2 eri väristä paprikaa kuutioina
200 g pakasteherneitä sulatettuna
3 kevyesti keitettyä porkkanaa kuutioina
4–5 maustekurkkua viipaleina
1 punasipuli ohuina puolirenkaina
pätkä purjoa viipaleina
1 tlk (50/35 g) kaprista valutettuna
Päälle: ruohosipuli- tai persiljasilppua
Kastike:
1 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä, esim. Virgino
1/2 dl balsami- tai valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1–2 tl kuivattua timjamia
Sekoita kastikeainekset keskenään. Yhdistä salaattiainekset
varovasti ja sekoita kastike joukkoon. Anna maustua kylmässä tarjoiluun
saakka. Ripota yrttisilppu päälle.
Savulohirulla
n. 15 viipaletta
(erikoisjuomista laktoositon)
6 munaa
6 dl laktoositonta kevytmaito- tai kaurajuomaa tai maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Täyte:
6 dl keitettyä riisiä (2 dl raakaa)
1 pussi pakastettua herne-maissi-paprikaa
400–500 g lämminsavukirjolohta
2 dl laktoositonta kevytmajoneesia
suolaa ja pippuria
1–2 tl curryä tai kuivattua tilliä
Vatkaa munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon neste, jauhot ja suola.
Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista
225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kumoa leivinpaperille ja anna
jäähtyä.
Sekoita riisi, sulatettu kasvispakaste ja perattu, paloiteltu kala.
Mausta majoneesi suolalla, pippurilla ja curryllä tai tillillä ja
yhdistä riisiseokseen. Levitä täyte levylle, kääri rullalle
leivinpaperiin ja säilytä kylmässä. Viipaloi ja tarjoile kylmänä.
Tuorejuusto-endiiviveneet
15 kpl
(gluteeniton ja soijalevitteestä laktoositon)
15 endiivin tai muuta pientä salaatinlehteä
n.200 g maustettua tuorejuustoa tai soijalevitettä
Laita endiivin- tai salaatinlehdet tarjoiluvadille vierekkäin. Pursota
tai laita lusikalla juusto tai levite keoksi salaatin päälle.
Crostinit
(kuorrutetut patonkiviipaleet)
n. 25 viipaletta
(laktoositon)
1 pitkä patonki
1 tlk tomaattimurskaa
1–2 puserrettua valkosipulinkynttä, voi jättää pois
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1–11/2 rkl basilikaa
1 dl oliivisilppua
4 dl emmentalraastetta
Viipaloi patonki vinottain ja nosta palat pellille leivinpaperille.
Valuta tomaattimurska ja lisää pippuri, basilika ja oliivisilppu.
Levitä seos leiville ja ripottele päälle juusto. Kuorruta
225-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia.
Hieno kalkkunapatee
n. 15 viipaletta
(gluteeniton)
750 g kalkkunan (tai broilerin) jauhelihaa
100 g pekonia silputtuna
1 porkkana pieninä kuutioina
1/2 punaista paprikaa pieninä kuutioina
3 rkl purjosilppua
3/4 dl valkoviiniä tai kanalientä
1–1 1/2 tl rakuunaa
3 munaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Paista pekoni rapeaksi ja nosta talouspaperille valumaan. Jätä hiukan
pekonin rasvaa pannulle. Kuullota siinä porkkana-, paprika- ja
purjopaloja hetki. Lisää valkoviini tai kanaliemi ja rakuuna. Anna
kiehua, kunnes neste on haihtunut. Anna seoksen jäähtyä.
Sekoita jauhelihaan munat, kerma, mausteet, kasvisseos ja murusteltu
pekonisilppu. Paista pannulla pieni koekakku suolan tarkistamiseksi.
Painele seos hyvin voideltuun n. 1 1/2 litran leipävuokaan. Paista
175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ja viipaloi
tarjolle.
Jos tarjoat samassa pöydässä herkkusalaattia, jonka kastikkeessa on
pestoa, niin se sopii myös pateen kera.
Ruokaisa piirakka
n. 20 palaa
(soijalevitteestä laktoositon)
2 dl vettä
1/2 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
n. 1 l kasvissuikaleita, esim. porkkanaa, purjoa, kesäkurpitsaa,
paprikaa ym.
tilkka öljyä
300 g maustettua sulatejuustoa tai soijalevitettä
2 munaa
(suolaa, pippuria)
1 dl persiljasilppua
150 g esim. salami-, savukala- tai kinkkusuikaleita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot
ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota.
Tee täyte taikinan kohotessa. Kuullota kasvissuikaleet pehmeiksi
pannulla. Sekoita joukkoon juusto tai levite. Anna hiukan jäähtyä ja
lisää munat. Mausta täyte sen mukaan, minkä makuista juustoa tai
levitettä käytät ja lisää persiljasilppu.
Kaaviloi taikina uunipannun kokoiseksi ja nosta levy pannulle
leivinpaperin päälle. Levitä täyte pohjalevylle. Lisää halutessasi
kypsiä liha- tai kalasuikaleita, mutta jos haluat kasvispiirakan, jätä
ne pois. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Herkuttelijan salaatti
n. 15 annosta
(gluteeniton ja majoneesista laktoositon)
1 1/2–2 l erilaisia salaattisuikaleita
1 kukkakaali pieninä paloina tai raasteena
1 tlk (400 g) palaparsaa valutettuna
2 tlk (a' 227 g) ananaspaloja valutettuna
200 g pakasteherneitä sulatettuna
4–5 tomaattia kuutioina
4–5 keitettyä munaa lohkoina
Kastike:
4 dl laktoositonta majoneesia tai kermaviiliä
pestokastiketta
Mausta majoneesi tai kermaviili mieleiseksesi pestolla. Sekoita
salaattiainekset ja laita tarjoilukulhoon. Tarjoa kastike erikseen.
Siikatartaria leivillä
n. 40 kpl
300 g graavia siikaa pieninä kuutioina
1/2–1 sipulia pienen pieninä kuutioina
1–2 dl ranskankermaa
rouhittua mustapippuria
tillisilppua
Wäinämöisen palttoonnappeja, hapankorppuja tai ruisleipäsiä
Sekoita siika- ja sipulipalat ranskankermaan. Mausta pippurilla ja
tillillä. Laita tartaria pieniksi keoiksi leiville. Nam…