TOUKOKUU
19 | 5 |
2004 Jokaiselle jotakinKeväiselle juhlakahville leivotaan suolaista ja makeaa. Herkullinen tomaatti-juustopiirakka maistuu monelle ja tuulihattujen suolaisia täytteitä voi vaihdella makunsa mukaan. Pullat on täytetty mustikoilla ja marsipaanilla, unelmatorttu omenaisella täytteellä. Tuorejuustokakku ja kookoslastut kruunaavat tarjoilun.
Sekoita perunasose, pehmeä rasva, jauhot ja leivinjauhe taikinaksi. Painele taikina voideltuun (ja erikoistaikinaa varten myös jauhotettuun) noin 25 x 35 sentin vuokaan. Anna kovettua kylmässä hetki. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Asettele juusto- ja tomaattiviipaleita limittäin vuokaan. Sekoita kerma, munat ja silputut basilikanlehdet ja valuta tasaisesti vuokaan. Nostele täytteitä hiukan haarukalla, jotta munaseos leviää tasaisesti. Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin. Huom! Kaksinkertaistamalla ainemäärät saat uunipannullisen piirakkaa. SUOLAISET TUULIHATUT Kiehauta rasva ja vesi. Lisää jauhot kerralla ja sekoita voimakkaasti puuhaarukalla, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Kaada taikina kulhoon ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää munat yksitellen mieluiten sähkövatkaimella vatkaten. Pursota tai laita taikinasta leivinpaperille pelleille 3-4 sentin pyörylöitä (n. 30 kpl). Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Älä aukaise uuninluukkua paistamisen aikana. Leikkaa jäähtyneistä tuulihatuista "hattu" pois. Valmista täyte esimerkiksi tomaatti-basilika- tai yrtti-pippurituorejuustosta sekoittamalla joukkoon muut ainekset. Täytä tuulihatut täytteellä tai käytä valmiita salaatteja. MUSTIKKAPULLAT Valmista pullataikina ja kohota. Sekoita täytteen mantelimassaraaste ja rasva. Kaaviloi taikina 30 x 60 sentin levyksi. Ripottele mantelitäyte ja jäiset mustikat päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa 2-3 sentin viipaleiksi. Nosta palat vuokiin ja anna kohota. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. GLUTEENITON JA LAKTOOSITON PULLATAIKINA Valmista taikina kuivahiivalla. Sekoita hiiva jauhoihin ja lämmitä neste + 42 asteeseen. Lisää taikinaan valmistuksen alussa hienoksi raastettua perunaa. Jätä noin desi jauhoja kaavilointiin. Taikinan pitää jäädä pehmeäksi. Vaivaa taikinaa koneella tai sähkövatkaimella vähintään 5 minuuttia. Älä kohota, vaan leivo heti mustikkapullia tai muita leivonnaisia, kohota ja paista. RAPEAT KOOKOSLASTUT Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kookos. Lisää munavaahtoon hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori, rasva ja kookosseos. Laita löysähköä taikinaa kahdella teelusikalla leivinpaperille pellille harvaan, noin 9/ nokaretta/pelti. Paista 175- asteisessa uunissa 5-6 minuuttia. Vedä paperi tasaiselle alustalle ja anna lastujen jäähtyä. Koristele halutessasi esimeriksi mansikan makuisesta tomusokerista ja vedestä tehdyllä kuorrutteella. OMENATÄYTTEINEN UNELMATORTTU Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita siihen omenaraaste. Mausta täyte halutessasi sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä täyte levylle ja kääri se rullalle. TUOREJUUSTO - HILLOKAKKU Sekoita keksimurska ja sula rasva. Painele taikina noin 24 sentin irtopohjavuokaan leivinpaperipyörylän päälle ja anna kovettua kylmässä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne liedellä kuumaan mehuun. Sekoita rahka, hillo ja vaniljasokeri. Lisää liivateseos ohuena nauhana sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita hyytelöpohjaan. Levitä täyte kakkupohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä yön yli. Tee halutessasi kakun pinnalle kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeella. Laita koristeeksi vaikka tuore kukka. Viimeistele reunat karkkirakeilla (sisältää laktoosia) tai mantelirouheella.
|