Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU 19 | 5 | 2004

Jokaiselle jotakin

Keväiselle juhlakahville leivotaan suolaista ja makeaa. Herkullinen tomaatti-juustopiirakka maistuu monelle ja tuulihattujen suolaisia täytteitä voi vaihdella makunsa mukaan. Pullat on täytetty mustikoilla ja marsipaanilla, unelmatorttu omenaisella täytteellä. Tuorejuustokakku ja kookoslastut kruunaavat tarjoilun.


TOMAATTI - JUUSTOPIIRAKKA
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
1 1/4 dl (laktoositonta) perunasosetta
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 2 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
400 g Charme Brie-juustoa viipaleina
8-10 tomaattia viipaleina
3 dl (laktoositonta) ruokakermaa
4 munaa
10-15 basilikanlehteä

Sekoita perunasose, pehmeä rasva, jauhot ja leivinjauhe taikinaksi. Painele taikina voideltuun (ja erikoistaikinaa varten myös jauhotettuun) noin 25 x 35 sentin vuokaan. Anna kovettua kylmässä hetki. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Asettele juusto- ja tomaattiviipaleita limittäin vuokaan. Sekoita kerma, munat ja silputut basilikanlehdet ja valuta tasaisesti vuokaan. Nostele täytteitä hiukan haarukalla, jotta munaseos leviää tasaisesti. Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

Huom! Kaksinkertaistamalla ainemäärät saat uunipannullisen piirakkaa.

SUOLAISET TUULIHATUT
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 1/2 dl vettä
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
4 munaa
Täyte:
400 g maustettua tuorejuustoa (HYLA)
200 g pieniä savukinkku- tai graavilohikuutioita
n. 2 dl oliivisilppua
n. 4 dl pieniä kurkkukuutioita
ripaus suolaa
tai italian-, katkarapu- tai muuta salaattia

Kiehauta rasva ja vesi. Lisää jauhot kerralla ja sekoita voimakkaasti puuhaarukalla, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Kaada taikina kulhoon ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää munat yksitellen mieluiten sähkövatkaimella vatkaten. Pursota tai laita taikinasta leivinpaperille pelleille 3-4 sentin pyörylöitä (n. 30 kpl). Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Älä aukaise uuninluukkua paistamisen aikana.

Leikkaa jäähtyneistä tuulihatuista "hattu" pois. Valmista täyte esimerkiksi tomaatti-basilika- tai yrtti-pippurituorejuustosta sekoittamalla joukkoon muut ainekset. Täytä tuulihatut täytteellä tai käytä valmiita salaatteja.

MUSTIKKAPULLAT
(erikoistaikinasta laktoositon ja gluteeniton)
2 1/2 dl:n pullataikina jauhopussin ohjeella
Täyte:
150 g raastettua mantelimassaa
50 g pehmeää rasvaa
n. 3 dl pakastemustikoita
Voiteluun: munaa ja raesokeria
pieniä foliovuokia

Valmista pullataikina ja kohota. Sekoita täytteen mantelimassaraaste ja rasva. Kaaviloi taikina 30 x 60 sentin levyksi. Ripottele mantelitäyte ja jäiset mustikat päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa 2-3 sentin viipaleiksi. Nosta palat vuokiin ja anna kohota.

Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.

GLUTEENITON JA LAKTOOSITON PULLATAIKINA
2 1/2 dl laktoositonta maitojuomaa
1/2 pientä raakaa raastettua perunaa
1 muna
3/4 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
1/2 tl suolaa
75 g laktoositonta margariinia
n. 8 dl vähäproteiinista jauhoseosta
1 1/2 pussia kuivahiivaa

Valmista taikina kuivahiivalla. Sekoita hiiva jauhoihin ja lämmitä neste + 42 asteeseen. Lisää taikinaan valmistuksen alussa hienoksi raastettua perunaa. Jätä noin desi jauhoja kaavilointiin. Taikinan pitää jäädä pehmeäksi. Vaivaa taikinaa koneella tai sähkövatkaimella vähintään 5 minuuttia. Älä kohota, vaan leivo heti mustikkapullia tai muita leivonnaisia, kohota ja paista.

RAPEAT KOOKOSLASTUT
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 muna
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja (tai 3/4 rkl vaaleita jyttejauhoja)
1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 appelsiinin raastettu kuori

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kookos. Lisää munavaahtoon hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori, rasva ja kookosseos.

Laita löysähköä taikinaa kahdella teelusikalla leivinpaperille pellille harvaan, noin 9/ nokaretta/pelti. Paista 175- asteisessa uunissa 5-6 minuuttia. Vedä paperi tasaiselle alustalle ja anna lastujen jäähtyä. Koristele halutessasi esimeriksi mansikan makuisesta tomusokerista ja vedestä tehdyllä kuorrutteella.

OMENATÄYTTEINEN UNELMATORTTU
(kauravaniljakastikkeesta laktoositon, gluteeniton)
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl vatkautuvaa vanilja- (tai kauravanilja)kastiketta
2 raastettua omenaa

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Vaahdota vaniljakastike ja sekoita siihen omenaraaste. Mausta täyte halutessasi sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä täyte levylle ja kääri se rullalle.

TUOREJUUSTO - HILLOKAKKU
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
200 g kaura- (tai gluteenittomia) keksejä murskattuna
80 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
8 liivatelehteä
2 rkl punaista mehua
1 tlk maitorahkaa (HYLA)
500 g vadelma- tai mansikkahilloa
1 rkl vaniljasokeria
4 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Reunoille:
Marianne-karkkirakeita tai mantelirouhetta

Sekoita keksimurska ja sula rasva. Painele taikina noin 24 sentin irtopohjavuokaan leivinpaperipyörylän päälle ja anna kovettua kylmässä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne liedellä kuumaan mehuun. Sekoita rahka, hillo ja vaniljasokeri. Lisää liivateseos ohuena nauhana sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita hyytelöpohjaan. Levitä täyte kakkupohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä yön yli.

Tee halutessasi kakun pinnalle kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeella. Laita koristeeksi vaikka tuore kukka. Viimeistele reunat karkkirakeilla (sisältää laktoosia) tai mantelirouheella.

 

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |