Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU, 19.5.2005

Kakkua tarjolla

Kevätjuhlien mehevät ja ruokaisat kakut syntyvät savulohesta ja kinkusta. Jälkiruokana on runsaan hedelmäinen ja raikas täytekakku.


Hyydytetty kinkkukakku. Kuva Pekka Haraste

Mehevä savulohikakku
Tämä voileipäkakku on helppo koota suurista paahtoleipäviipaleista. Tarkoitukseen sopii myös päivän parin vanha vuokaleipä. Kakku pysyy hyvin koossa, kun sen rakentaa kelmun ja kostutetun voipaperin päälle, tiivistää niiden sisään tiukaksi paketiksi ja asettaa yöksi tasaisen painon alle jääkaappiin. Kakusta riittää noin 15–20 herkkusuulle riippuen pöydän muista antimista.
(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

16 viipaletta suurta paahtoleipää (tai vastaava määrä gluteenitonta vuokaleipää)
Kostutukseen:
n. 1 1/2 dl laimeaa kalalientä tai sitruunavettä
Täyte:
400 g perattua savukalaa, esim. lohta tai siikaa
4 kovaksi keitettyä munaa
400 g raejuustoa (hyla)
1–2 dl tilli-ruohosipulisilppua
300 g ranskankermaa (hyla)
3/4–1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
Kuorrutus ja koristelu:
300 g maustettua tuorejuustoa
tillisilppua
graavi- tai kylmäsavulohiviipaleita
kirjolohen mätiä
tuorekurkkuviipaleita

Valmista täyte. Laita karkeahkoksi paloiteltu nahaton ja ruodoton savukala kulhoon. Raasta mukaan keitetyt, jäähtyneet munat. Pyöräytä joukkoon raejuusto, yrttisilppu, ranskankerma ja mausteet.

Leikkaa leipäviipaleista pyöreät reuna pois, muuten reunat saavat jäädä. Aseta esimerkiksi työlaudalle suuret kelmupalat ja niiden päälle kostutettu voipaperi. Nosta voipaperin päälle neljä leipäviipaletta peräkkäin. Kostuta pullasutia käyttäen. Levitä päälle 1/3 täytteestä. Tee vielä kaksi samanlaista kerrosta. Paina päälle viimeiset leipäviipaleet ja kostuta ne. Kääri voipaperi ympärille ja tiivistä kelmulla sekä pituus- että leveyssuunnassa.

Nosta päälle tasainen levy ja aseta sen päälle vielä paino. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Avaa kelmu ja voipaperi. Huolittele kakun reunat leipäveitsellä tasaisiksi. Valuta kakku lastan avulla tarjoiluvadille, jonka reunat on suojattu voipaperilla. Levitä tuorejuustoa ohuesti kakun päälle ja reunoille. Painele sivuille tillisilppua. Koristele lohirullilla, mädillä, tuorekurkkuviipaleilla ja tillillä. Poista suojapaperit.

Hyydytetty kinkkukakku
Tässä modernimpi versio voileipäkakusta. Leipämuruista ja voisulasta tehdyn pohjan päällä on maukas hyytelö. Hyytelössä on tuorejuustoon yhdistetty reilusti kinkkukuutioita, lisämakua tulee maustekurkusta ja paprikasta. Kakusta voi muunnella kasvisversion jättämällä kinkun kokonaan pois. Tilalle voi pilkkoa lisää kasviksia. Kakusta riittää noin 15 henkilölle muiden tarjottavien määrästä riippuen.
(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

400 g tummaa leipää, esim real-viipaleita (tai gluteenitonta leipää)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Täyte:
4 liivatelehteä + 2 rkl maustekurkun lientä
400 g maustettua tuorejuustoa (hyla), esim. yrtti-pippuri
300 g pieniä savukinkkukuutioita
3 pieniä maustekurkkukuutiota
2–3 dl pieniä punaisia paprikakuutiota 
1 dl persiljasilppua
3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
suolaa ja pippuria
Koristeluun:
tomaattiviipaleita
kinkkuviipaleita
oliiveja 

Leikkaa leivästä reunat pois. Hienonna leipä muruiksi esimerkiksi monitoimikoneessa tai teholeikkurilla useassa erässä. Mikäli konetta ei ole käytettävissä, voi leivän hakata muruiksi veitsellä. Sulata rasva ja sekoita leipämuruihin. Painele seos 24–26 sentin irtoreunavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Nosta kylmään siksi aikaa kun teet täytteen.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Sekoita tuorejuusto notkeaksi ja vaahdota kerma. Lisää tuorejuustoon kinkku-, kurkku- ja paprikakuutiot sekä persiljasilppu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kiehuvan kuumaan maustekurkun liemeen. Yhdistä hiukan jäähtynyt liivate täytteeseen. Lisää lopuksi kermavaahto. Lisämausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä yön yli. Nosta kakku vadille ja koristele.

Päärynä-valkosuklaakakku
Tyylikäs täytekakku kruunaa juhlapöydän tarjoilun. Täytteessä kohtaavat mieto päärynä ja täyteläinen suklaa. (Mikäli kakusta haluaa tehdä laktoosittoman, voi valkosuklaan sijasta käyttää laktoositonta tummaa suklaata. Silloin täytyy myös maitorahka korvata kermavaahdolla.) Tästä herkusta riittää noin 15 juhlijalle.
(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)

6 suurta munaa
3 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl vähäproteiinista jauhoseosta)
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 1/2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
2 tl vaniljasokeria
Hyytelö:
4 liivatelehteä
2 1/2 dl päärynätölkin lientä
1–1/2 tlk säilykepäärynöitä viipaleina
Täyte:
2 tlk a´ 125 g lasten päärynä- tai persikkasosetta
3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1 tlk maitorahkaa
200 g valkosuklaata (tai laktoositonta tummaa suklaata)
1 1/2 tlk säilykepäärynöitä pilkottuna
Reunoille:
3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1–2 rkl sokeria

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada kakku voideltuun ja jauhotettuun noin kolmen litran tasapohjavuokaan. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskiosassa vajaa tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kumoa kakku leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Pese vuoka ja valmista sen pohjalle hyytelö. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista vesi pois ja liuota liivatteet tilkkaan kiehuvan kuumaa päärynätölkin lientä. Sekoita loppu päärynäliemi mukaan. Kaada ohut kerros lientä vuokaan ja anna hyytyä kylmässä. Asettele päärynäviipaleet hyytyneen liemen päälle. Kaada loppu liemi päälle ja anna jälleen hyytyä.

Valmista täyte. Vaahdota kerma, sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Yhdistä maitorahka, suklaasula ja kermavaahto. Leikkaa kakku kolmeen osaan ja kokoa se nurinpäin vuokaan. Aseta päällimmäinen levy vuokaan hyytelön päälle, kostuta. Levitä tölkillinen päärynäsosetta ja puolet suklaaseoksesta päälle. Ripottele mukaan puolet pilkotuista päärynöistä. Tee toinen kerros samoin. Laita viimeinen levy päälle ja kostuta sekin. Anna kakun tekeytyä kylmässä yön yli.

Kasta vuoan pohja hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa kakku vadille. Pursota tai levitä lastalla kermavaahtoa kakun reunoille.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 5/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |