Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 6 | 6 | 2002

Valkosipulin tuoksua Hankaniemen tilalla

Iloinen joukko kynsilaukan ystäviä vieraili yli 300 vuotta vanhalla Hankaniemen tilalla Ähtärissä. Retkeläiset saivat tutustua paikallisiin nähtävyyksiin, kokea kirkkoveneen soutua, ratsastusta ja 150 vuotta vanhan savusaunan leppeät löylyt. Päivän kruunasi valkosipulin tuoksuinen juhlaillallinen sekä tanssit latoparketilla.

Laulussa lauletaan, että kaiken takana on nainen, ja niin on tässäkin tarinassa. Hankaniemen nykyinen valtiatar Jatta Rantakömi on vannoutunut valkosipulin käyttäjä ja Valkosipulin Ystävät – Allium Sativum ry:n aktiivinen varapuheenjohtaja. Hän toimittaa myös yhdistyksen Kynsilaukkaaja-jäsenlehteä. Yhdistys toimii pääkaupunkiseudulla ja siinä on noin 800 jäsentä. Into on levinnyt ja vastaavia on perustettu muuallekin Suomeen. Jatta on toiminut yhdistyksessä jo 20 vuotta ja valkosipuli kiinnostaa edelleen.

Vuosittain maailmalla valmistuu noin 80 kansainvälistä tutkimustulosta, jotka mittaavat valkosipulin terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia. Ruuan kynsilaukka viimeistelee hienostuneesti eikä jätä ketään kylmäksi, aina löytyy mielipide puolesta tai vastaan. Jatan kotona valkosipulia käytetään päivittäin ruuanlaitossa. Keväisin käyttämättömät sipulit versovat ikkunalaudalla vihreää vartta aamiaisleivälle.

Yhdistys laukkaa sipulin perässä

Yhdistys järjestää tutustumiskäyntejä ja matkoja, joihin valkosipulilla ryyditetty ruoka liittyy olennaisena osana. Matkoja on tehty Yhdysvaltoja myöten. Tutumpia kohteita ovat mm. suuri valkosipulin tuottajamaa Espanja sekä Unkari, jossa valkosipulin viljely myös on yleistä.

Kolmen ruokalajin gourmet-aterioita nautitaan myös suomalaisissa hyviksi tiedetyissä herkuttelupaikoissa. Kyseessä onkin oikea kulinaristien kerho.

Parhaiten yhdistys tunnetaan Keravalla vuosittain järjestettävistä valkosipulifestivaaleista. Ensimmäinen pienimuotoinen tapahtuma oli vuonna 1984. Siitä festarit ovat kasvaneet Pohjoismaiden näyttävimmäksi ruokajuhlaksi, jossa kävi viime vuonna noin 40 000 henkeä. Tapahtumassa aateloidaan Vuoden kunniakynsilaukkaaja keraamisilla valkosipulikäädyillä ja valkosipulikranssilla.

Vanhasta pappilasta turistien keitaaksi

Hankaniemen tila sijaitsee Hankaveden rannalla. Se toimi Ähtärin ensimmäisenä pappilana, mutta tuhoutui tulipalossa. Uusi pappila rakennettiin toisaalle ja tila päätyi yksityisomistukseen. Jatan edesmennyt isä oli tilan kymmenes isäntä ja hoiti tilaa 50 vuotta. Isän jälkeen vuonna 1996 tila siirtyi Jatan omistukseen. Hän onkin vaalinut tarkasti vanhoja perinteitä ja entisöinyt vähitellen tilan rakennuksia esineistöineen. Työtä riittää, sillä tilalla on kaikkiaan 14 rakennusta. Päärakennuksista toinen, Huvikumpu, on vanha syytinkiläisten asunto. Siihen on entisöity turistien käyttöön ruokasali ja majoitustiloja. Uudempi päärakennus toimii varsinaisena asuintalona. Hakaniemessä on arvokkaita vanhoja esineitä, kuten alkuperäinen kaakeliuuni ja täysin entisöity kaappikello.

Irina Ignatius on ruuan taitaja, Jatan keittiön kapellimestari ja kunniavieras. Kun hän tarttuu kauhaan, niitä lanttukuutioita ei voi jäljitellä, eikä niille ole olemassa reseptiä. Aina kun silmä välttää Irina rentoutuu rakkaan harrastuksensa, vanhojen esineiden kunnostuksen parissa. Kaappikellon entisöintiä varten hän hankki ohjeet ja tarvikkeet Tammisaaren museosta. Vanha puulipasto puolestaan sai mehiläisvahakäsittelyn.

Ystävykset Jatta ja Irina tulevat Helsingistä tilalle rentoutumaan ja aina tarpeen vaatiessa vieraita kestitsemään.

Hankaniemen pihapiirissä on viljamakasiini ja aittoja, joihin myös voi majoittua. Savusauna on Suomen vanhimpia ja täysin saunaseuran ohjeiden mukaan kunnostettu ja varustettu. Yhdessä aitassa on pieni kotimuseo, jossa on esineistöä jo 1600–1700 luvuilta alkaen.

Tilan pellot ovat vuokralla, niillä kasvaa timoteitä ja apilaa. Omasta puutarhasta saadaan ruokajuhlien raaka-aineeksi tomaattia, kurpitsaa, sinistä Blue Congo -perunaa sekä marjoja.

Kesäisiä elämyksiä kaiken ikäisille

Hankaniemen puhtaassa luonnossa on aktiiviliikkujalle monia mahdollisuuksia. Vieras voi vaikka vaellella kanootilla tai soutaa kirkkoveneellä. Puhtaat vedet houkuttelevat narraamaan kaloja. Retkeilymahdollisuudet ovat käden ulottuvilla ja tilan tuntumassa olevat Ähtärin eläinpuisto, seikkailumaa ja lännenkylä viihdyttävät lapsiperheitä, golfkenttä, kylpylä ja korkeatasoinen hotelli houkuttelevat aikuisia. Ratsastustallikin on aivan lähellä. Muita nähtävyyksiä ovat ruukinpatruuna Keirknerin satulinnamainen palatsi ja taidegalleria.

Hankaniemen herkkuja notkuvassa pöydässä voi nauttia kulinaristisista elämyksistä ja päivän päätteeksi voi rentoutua aidon savusaunan leppeissä löylyissä. Tilalla on eritasoista majoitustilaa 40 hengelle ja Hankasaaresta löytyy seitsemän hengen huvila.

Lapsiystävällinen, avara ja viihtyisä pihapiiri kesähanhineen ja leiritulineen on mainio paikka toteuttaa toiveiden mukaisia tilaisuuksia pienille tai suurille seuruille. Juhlatilat voi varata jopa 100 hengelle. Puhelimitse voi mahdollisuuksia tiedustella numerosta 0400-217 731.

 

Talon valkosipulisilakat
500 g silakkafileitä
1 l vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
4 tl suolaa
1–2 punasipulia puolirenkaina tai silputtuna
10–12 pilkottua valkosipulinkynttä
1 1/2 dl öljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
rouhittua mustapippuria ja suolaa

Poista halutessasi silakkafileistä nahka. Pane fileet vesi-etikka-suolaliemeen vähintään

neljäksi tunniksi tai yöksi. Valuta hyvin ja laita tölkkiin vuorotellen puna- ja valkosipulista, öljystä, viinietikasta ja mausteista tehdyn liemen kanssa. Anna tekeytyä kylmässä pari päivää ja herkuttele pois.

Marinoidut valkosipulin kynnet
Narskuviin, raikkaisiin kynsiin ei käytetä sokeria eikä hunajaa.
3–4 kokonaista valkosipulia
Mausteliemi:
1 1/2 dl vettä
1/2 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl omenaviinietikkaa
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
1 laakerinlehti

Ryöppää kynnet nopeasti ja kuori. Keitä mausteliemi, jäähdytä ja kaada kynsien päälle. Anna olla huoneenlämmössä pari päivää ja siirrä jääkaappiin viilentymään. Kynnet ovat valmiita herkutteluun.

Jatan rosvoviulu kotiuunissa
Tässä vinkki rosvopaistin kypsennyksestä uunissa, perinteisesti se tehdään kuumennetussa maakuopassa.
1 lampaanviulu
5 l vettä
500 g merisuola
runsaasti valkosipulinkynsiä

Aseta liha suolaveteen 1 1/2–2 vuorokaudeksi. Viillä lihaan valkosipulinkynnen mentäviä aukkoja ja pistele niihin kynsiä. Kääri paisti kahteen kertaan voipaperiin ja tiiviisti folioon. Pane paisti uunipellille painon, esimerkiksi laattakiven tai tiilen alle. Kypsennä 100-asteisessa uunissa noin 8 tuntia. Anna jäähtyä paketissaan.

Suurusta liemi kastikkeeksi ja tarjoa kuumana paistin ja valkosipuliperunoiden kera.

Valkosipulijäätelö
Festareiden kiistaton ykköstuote
1 l vaniljajäätelöä
1 rkl rypsiöljyä
6–8 valkosipulinkynttä murskattuna

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä. Kuumenna valkosipulimurskaa hetki öljyssä, jäähdytä ja sekoita notkean jäätelön joukkoon. Siirrä pakastimeen odottamaan tarjoilua.

 

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |