Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU, 2.6.2005

Kesä lautasella


Lihasalaatti on värikäs, mutta myös tukevaa ruokaa. ©Pekka Haraste

Monipuolinen salaatti maistuu lounaalla, päivällisellä ja välipalana. Pari kulhollista kuluu illanistujaisissa, juhannusjuhlissa useampikin. Kokeile erilaisia lajeja rucolasta friseesalaattiin. Älä unohda aterialta hyvää leipää!

Lihasalaatti suurelle joukolle
Maukas tapa käyttää paistin, grilli- tai muun kypsän lihan tähteet. Jos tuoretta parsaa on saatavana, kuori ja keitä juuri ja juuri kypsäksi tai käytä tölkitettyä parsaa. Värikylläisestä salaatista riittää noin 8:lle.
( Laktoositon ja gluteeniton.)

600 g kypsää naudan- tai possunlihaa
2–3 keitettyä porkkanaa suikaleina
6–8 keitettyä uutta perunaa viipaleina
1–2 maustekurkku viipaleina
8–10 retiisiä viipaleina
1 keltainen paprika suikaleina
1 punasipuli viipaleina
n. 200 g keitettyä parsaa, tuoretta tai säilöttyä
n. 15 kirsikkatomaattia
1 dl hillosipulia
n. 1 l rucolaa- ja amerikansalaattia silputtuna
Kastike:
3 rkl punaviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
3/4–1 tl suolaa 
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl ruohosipulisilppua

Hölskytä kastikeaineet pullossa sekaisin. Leikkaa liha annospaloiksi. Pyöräytä salaattiainekset ja kastike sekaisin ja säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

Hedelmäinen broilerisalaatti
Raikkaassa salaatissa kohtaavat hedelmä- ja vihannespalat. Ruokaisuutta antaa broileri ja kostukkeena on banaanilla höystetty kermaviili. Annoksesta riittää 6–8:lle.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

4–6 kypsää broilerin rintafileetä
1/2–1 l salaattisuikaleita, esim. tammenlehti- ja punasalaattia
3–4 tomaattia kuutioina
1/2 tuorekurkkua kuutioina
1 tlk mandariinilohkoja
1 tlk ananaspaloja
n. 200 g viinirypäleitä
Kastike:
2 tlk kermaviiliä (hyla)
1 soseutettu banaani
4–5 rkl appelsiinitäysmehua
1–2 tl currya
1 tl sitruunapippuria

Sekoita kastikeainekset ja nosta kylmään. Valuta hedelmät sekä puolita rypäleet ja poista kivet. Sekoita vihannes- ja hedelmäpalat. Viipaloi kypsät broilerinfileet. Laita salaattikulhoon tai reunalliselle vadille vihannes-hedelmäseosta ja kastiketta vuorotellen. Laita myös broilerinfileepaloja kerrosten väliin tai nosta ne salaatin päälle.

Kinkku-melonisalaatti
Hyvä kesäsalaatti lounaaksi. Raikas vesimeloni ja salaatinlehdet keventävät ja antavat väriä. Riisi tuo ruokaisuutta ja juusto sekä kinkku höystävät maukkaaksi. Kesän ensi mansikoita laitetaan koristeeksi. 
Salaatista riittää 4–6:lle.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
1 dl riisiä + vettä + suolaa
1 salaatinkerä,esim. lollo rosso- tai jääsalaattia
200 g keittokinkkusuikaleita
200 g juustosuikaleita, esim. Turunmaa
1/2 vesimelonia paloina tai palloina
muutama mansikka
Kastike:
3 dl kermaviiliä (hyla)
1 1/2 rkl sitruunamehua
3/4 tl suolaa
2–3 tl sokeria
3/4 tl rouhittua mustapippuria
1 dl persilja-ruohosipulisilppua

Sekoita kastikeainekset ja nosta kylmään tekeytymään. Pyöräytä kaikki ainekset sekaisin. Laita salaattia ja kastiketta kerroksittain salaattikulhoon, vadille tai suoraan lautasille.

Kirjolohi-pastasalaatti
Ruokaisan salaatin pohjana on keitettyä pastaa. Kasvikset raikastavat ja kala antaa mukavasti suolaisuutta. Majoneesimaisen kastikkeen kaikkien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Annos on 4-6:lle.
(Laktoositon ja erikoispastasta gluteeniton.)

3 dl (gluteenitonta) pastaa 
vettä + suolaa
1 ruukku esim. friseesalaattia suikaleina
1/2 kurkkua suikaleina
1 keltainen paprika suikaleina
1 hapahko omena suikaleina
pala purjoa suikaleina
200 g pakasteherneitä
n. 400 g perattua savukalaa, esim. siikaa, nieriää tai lohta
2–3 keitettyä munaa
Kastike:
1 muna
1/2 rkl viinietikkaa
1 rkl sinappia
1/2 rkl tomaattisosetta
1 tl yrttisuolaa
1 tl basilikaa
1/4 tl valkopippuria
2 dl rypsiöljyä
ohentamiseen (laktoositonta) kermaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita muut kastikkeen ainekset paitsi öljy. Lisää öljy ohuena nauhana esimerkiksi sauvasekoittimella vatkaten. Ohenna tarvittaessa kermalla.
Asettele muut salaattiainekset paitsi munat kerroksittain laakealle vadille tai kulhoon. Valuta kastike kerrosten väliin ja päälle. Koristele munalohkoilla.

Nizzan salaatti
Klassinen ja ruokaisa perunapohjainen salaatti, jota tonnikala ja anjovis höystävät. Tomaatit ja pavut antavat myös väriä ja kaprikset pirtsakkaa makua. Salaatti riittää neljälle ateriaksi ja useammalle iltapalaksi. Se säilyy hyvänä kylmässä ainakin seuraavaan päivään.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

1/2–1 salaatinkerää suikaleina
6–8 keitettyä perunaa viipaleina
3–4 tomaattia viipaleina
1–2 sipulia renkaina
200 g pakastepapuja
1–2 tlk tonnikalaa öljyssä
1 rasia anjovisfileitä
Kastike:
3/4 dl öljyä 
2 rkl viinietikkaa
valkosipulia
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria

Valuta tonnikala ja ota öljy talteen. Käytä öljy kastikkeeseen ja laita lisäksi kylmäpuristettua rypsiöljyä. Mittaa kastikeainekset pulloon ja hölskytä sekaisiin. Kokoa salaattiainekset kerroksittain vadille tai lautasille. Laita tonnikala, anjovikset ja kaprikset päällimmäiseksi. Valuta kastiketta kerrosten väliin ja päälle. Anna tekeytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Kesäkaali-metvurstisalaatti
Mehevästä kesäkaalista valmistuu maukas salaatti. Kaalista tulee vielä mehukkaampaa kun sen antaa tekeytyä kylmässä kastikkeen kanssa. Aineluettelossa on myös retikkaa, jonka voi halutessaan jättää pois. Kasviksista saa lastuja juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä. Salaatista riittää ateriaksi 4–6:lle ja se säilyy hyvänä pari päivää kylmässä.
(Laktoositon ja gluteeniton.)

1/2 varhaiskaalin kerää suikaleina, noin 500 g
1/2 retikkaa lastuina tai karkeana raasteena
2 porkkanaa lastuina tai karkeana raasteena
1–2 sipulia ohuina viipaleina
1 nippu retiisejä viipaleina
1 hapahko omena lohkoina
200 g metvurstisuikaleita
Kastike:
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl omenaviinietikkaa
1/2 dl omenatäysmehua
3 tl sinappia
1 tl sokeria
3/4 suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria 

Hölskytä kastikeainekset pullossa sekaisin. Yhdistä kastike kaalisilppuun, retikkaan, porkkanaan ja sipuliin.Anna maustua kylmässä vähintään puoli tuntia. Pyöräytä retiisit, omenalohkot ja metvurstisuikaleet mukaan. 

Kreikkalainen salaatti
Salaatti tuo matkamuistoja mieleen ja on helppo tehdä kotonakin. Annos on neljälle.
(Erikoisjuustosta laktoositon, gluteeniton.)

1/2 kerää amerikansalaattia suikaleina
4 tomaattia lohkoina
1/2 kurkkua suikaleina
1 sipuli ohuina renkaina
1 dl mustia oliiveja
200 g (laktoosittomia) fetakuutioita 
Kastike:
3/4 dl öljy
2 rkl sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä puserrettuna
1/2 rkl tuoretta oreganoa tai 1/2 tl kuivattua
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa

Hölskytä kastikeainekset pullossa sekaisin ja nosta kylmään tekeytymään. Kerrostele kaikki ainekset kulhoon tai lautasille. Valuta kastiketta väliin ja päälle.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 6/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |