Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU, 1.6.2006

Kesän maku raparperista

Nyt maistellaan kesän ensimmäistä herkkua, raparperia. Leivotaan hyytelöityä ja marenkihuntuista piirakkaa, raparperi-rahkakakkua, murupiirakkaa...

Hyytelöity raparperipiiras
Piirakka saa pinnalleen raparperimehusta valmistetun kiilteen. Siihen voi halutessaan laittaa tilkan konjakkia. Herkullista piirakka on vaniljakastikkeen, -jäätelön tai kanelilla maustetun kermavaahdon kera.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
0,5–1 tl kanelia
Päälle:
1 l raparperipaloja
1 dl fariinisokeria
Kiille:
1 dl raparperimehua
1 dl vettä
1,5 dl hyytelösokeria
2 rkl konjakkia, voi jättää pois

Sekoita raparperipalat ja fariinisokeri. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina jauhotetuin käsin voidellun ja jauhotetun, noin 27 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja nosta hetkeksi kylmään kovettumaan.

Levitä raparperipalat piiraspohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes reunat saavat hiukan väriä. Anna jäähtyä.

Valmista kiille. Kuumenna raparperimehu ja vesi kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen ja sekoita kunnes sokeri liukenee ja liemi kirkastuu. Mausta halutessasi konjakilla ja kuori vaahto, jos sitä on. Levitä liemi voitelusivellintä käyttäen piiraan päälle ja nosta hetkeksi kylmään kovettumaan.

Raparperi-marenkipiiras
Raparperia ja mansikkahilloa yhdistetään maukkaasti tähän leivonnaiseen. Piiraan voi tarjota sellaisenaan tai valmistaa pinnalle marengin.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
5–6 dl raparperipaloja
3/4 dl sokeria
n. 2 dl mansikkahilloa
Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria

Nypi rasva ja jauhot ryynimäiseksi. Sekoita mukaan keltuaiset ja tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Painele taikina jauhoisin käsin voidellun noin 23 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään kovettumaan.

Pehmitä raparperipaloja sokerin kanssa liedellä tai mikrossa kunnes raparperit hiukan pehmenevät, mutta eivät soseudu. Valuta raparperit. Irtoava neste on maukasta mehua. Paista piiraspohja 200-asteisessa uunissa kypsäksi 15–20 minuuttia. Nosta pohja uunista ja levitä päälle mansikkahillo ja raparperipalat. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri vähitellen. Vatkaa vielä hetki. Levitä tai pursota marenki päälle ja paista vielä uunin ylätasolla 5–10 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin värin.

Raparperi-rahkakakku
Maukas ja pehmeä rahka-raparperitäyte tekee tortusta herkullisen. Anna tortun jäähtyä kunnolla, ennen kuin irrotat sen vuoasta.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
n. 5 dl raparperipaloja
1 dl sokeria
250 g maitorahkaa
150 g ranskankermaa
2 munaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 
0,25 tl kanelia tai inkivääriä

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa muna joukkoon ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina voidellun irtoreunavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta hetkeksi kylmään kovettumaan.

Pane raparperipalat ja sokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes raparperi hiukan pehmenee, mutta ei soseudu. Sekoita muut täyteainekset ja lisää lopuksi valutetut raparperipalat. Levitä seos vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Raparperi-murupiirakka
Piimäpohjainen piirakka valmistetaan pienellä uunipannulla ja se saa pinnalleen rapean muruseoksen. Piirakasta tulee noin 16 palaa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 d (laktoositonta) piimää
2 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl soodaa
Päälle:
1–1,5 l raparperipaloja
1 dl sokeria 
1 tl kanelia
Muruseos:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
0,5 dl sokeria
1,5 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia

Voitele noin 24 x 30 sentin vuoka. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Sekoita rasvasula ja piimä. Lisää munat, sokeri ja jauho-soodaseos. Levitä taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Hauduta raparperipaloja sokerin kanssa liedellä tai mikrossa, kunnes ne hiukan pehmenevät, mutta eivät soseudu. Mausta kanelilla.

Levitä valutetut raparperipalat puolikypsän pohjan päälle.

Sekoita muruseoksen pehmeään rasvaan sokeri, kaurahiutaleet ja kaneli. Ripottele seos vuokaan. Paista vielä 10–15 minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 6/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |