Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 8 | 7 | 2004

Kasvimaalta kellariin


Herukka-kesäkurpitsahilloke edessä, sen takana ketsuppia. Kuva Pekka Haraste

Kurkut, tomaatit, kesäkurpitsat, kaalit, punajuuret ja monet muut jalostuvat kotikonstein sieväksi tölkkirivistöksi kellarin hyllylle. Ja sitten on mistä ottaa höystettä pöytään!

Sipulikurkut
1 kg avomaankurkkuja
300 g pieniä sipuleita
3 laakerinlehteä
1 rkl sinapinsiemeniä
tilliä
Mausteliemi:
3 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
6 dl vettä
1 dl fariinisokeria
3 dl sokeria
3 tl suolaa

Pese kurkut hyvin ja viipaloi tai lohko ne. Kuori sipulit ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Laita kurkut, sipulit, tilli, laakerinlehdet ja sinapinsiemenet kerroksittain puhtaisiin lasitölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana tölkkeihin.

Huom! Fariinisokeri antaa kurkuille hieman ruskehtavan värin ja pehmentää mukavasti makua.

Kotoinen ketsuppi
1 kg hyvin kypsiä tomaatteja
2 punaista paprikaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 dl fariinisokeria
1 dl Rajamäen mausteista etikkaa
1 tl suolaa
2 tl oreganoa
1 tl rouhittua mustapippuria

Kasta tomaatit hetkeksi kuumaan veteen ja poista kuoret. Paloittele kaikki kasvikset kattilaan. Lisää fariini, mausteinen etikka ja suola. Keitä hiljalleen tunnista kahteen välillä sekoittaen, soseuta ja mausta oreganolla ja pippurilla. Tölkitä.

Ketsuppi säilyy muutaman viikon jääkaapissa, pitempää säilytystä varten se kannattaa pakastaa.

Herukka-kesäkurpitsahilloke
500 g (1 l) punaherukoita
250 g kesäkurpitsaa
1 kanelitanko
4 kokonaista neilikkaa
1/2 dl hunaja-omenaviinietikkaa
250 g (n. 3 dl) hillosokeria
1 dl hienonnettua sitruunamelissaa

Laita huuhdotut, riivityt herukat, raastettu kesäkurpitsa, kanelitanko ja neilikat kattilaan. Keitä hiljalleen puoli tuntia, lisää viinietikka ja hillosokeri. Keitä vielä 10 minuuttia. Lisää sitruunamelissa ja tölkitä hilloke.

Ohjeella valmistuu reilu litra herkullista hilloketta lihan ja riistan seuraksi.

Paprikat italialaisittain
1 kg paprikoita, punaisia ja keltaisia
5–6 valkosipulinkynttä
2–3 tl rouhittua mustapippuria
Mausteliemi:
2 dl balsamiviinietikkaa
1 1/2 dl vettä
1/2 dl öljyä
1 dl hunajaa
2 tl suolaa

Poista paprikoista kannat ja siemenet. Leikkaa paprikat pitkittäin suikaleiksi ja kypsennä paloja mikrossa tai kuumassa uunissa, kunnes ne hiukan pehmenevät. Nylje halutessasi kuori pois pientä veistä apuna käyttäen. Tämä vaihe on työläs ja sen voi jättää pois. Paahda suikaleita kuumalla pannulla, jotta ne saavat hiukan väriä.

Laita paprikasuikaleet tölkkiin vuorotellen viipaloidun valkosipulin ja pippurin kanssa. Kaada kiehautettu ja jäähdytetty liemi päälle. Tölkitä.

Paprikat voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta ne säilyvät kylmässä viikkoja.

Punainen pikkelssi
1 kg punajuuria keitettynä
500 g kaalia suikaleina
75 g karkeaksi raastettua piparjuurta
2 dl sokeria
2 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
1 rkl sinappijauhetta
veitsenkärjellinen cayennepippuria
2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen kannen alla puoli tuntia välillä sekoittaen. Tölkitä ja säilytä kylmässä.

Hyvää jo parin päivän kuluttua, mutta säilyy kylmässä kuukausia.

Kirpeät kirsikkatomaatit
(lyhytaikaiseen säilytykseen)
500 g kirsikkatomaatteja, punaisia ja keltaisia
Liemi:
2 dl rajamäen väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl suolaa
muutama timjaminoksa
2 laakerinlehteä
1 tl sinapinsiemeniä
1/2 tl kokonaisia
mustapippureita

Huuhdo tomaatit, pistele haarukalla ja laita tölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana tomaattien päälle. Tölkitä ja säilytä kylmässä.

Säilyke sopii lihan, broilerin, murekkeiden ja pastan seuraan. Säilyy 1–2 viikkoa.

Kesäkurpitsasalaatti
1 kg kesäkurpitsaa suikaleina
1–2 purjoa
5–6 valkosipulinkynttä
1–2 dl hienonnettua tilliä
Liemi:
5 dl vettä
2 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
20 rose- tai viherpippuria

Halkaise purjo, huuhdo ja viipaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet veitsellä. Kiehauta liemen ainekset kattilassa, lisää kurpitsa, purjo ja valkosipuli. Painele aineksia liemeen ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää tilli ja tölkitä.

Maistuu liha- ja broileriruokien lisukkeena.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |