HEINÄKUU
8 | 7 |
2004 Kasvimaalta kellariin
Kurkut, tomaatit, kesäkurpitsat, kaalit, punajuuret ja monet muut jalostuvat kotikonstein sieväksi tölkkirivistöksi kellarin hyllylle. Ja sitten on mistä ottaa höystettä pöytään! Sipulikurkut Pese kurkut hyvin ja viipaloi tai lohko ne. Kuori sipulit ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Laita kurkut, sipulit, tilli, laakerinlehdet ja sinapinsiemenet kerroksittain puhtaisiin lasitölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana tölkkeihin. Huom! Fariinisokeri antaa kurkuille hieman ruskehtavan värin ja pehmentää mukavasti makua. Kotoinen ketsuppi Kasta tomaatit hetkeksi kuumaan veteen ja poista kuoret. Paloittele kaikki kasvikset kattilaan. Lisää fariini, mausteinen etikka ja suola. Keitä hiljalleen tunnista kahteen välillä sekoittaen, soseuta ja mausta oreganolla ja pippurilla. Tölkitä. Ketsuppi säilyy muutaman viikon jääkaapissa, pitempää säilytystä varten se kannattaa pakastaa. Herukka-kesäkurpitsahilloke Laita huuhdotut, riivityt herukat, raastettu kesäkurpitsa, kanelitanko ja neilikat kattilaan. Keitä hiljalleen puoli tuntia, lisää viinietikka ja hillosokeri. Keitä vielä 10 minuuttia. Lisää sitruunamelissa ja tölkitä hilloke. Ohjeella valmistuu reilu litra herkullista hilloketta lihan ja riistan seuraksi. Paprikat italialaisittain Poista paprikoista kannat ja siemenet. Leikkaa paprikat pitkittäin suikaleiksi ja kypsennä paloja mikrossa tai kuumassa uunissa, kunnes ne hiukan pehmenevät. Nylje halutessasi kuori pois pientä veistä apuna käyttäen. Tämä vaihe on työläs ja sen voi jättää pois. Paahda suikaleita kuumalla pannulla, jotta ne saavat hiukan väriä. Laita paprikasuikaleet tölkkiin vuorotellen viipaloidun valkosipulin ja pippurin kanssa. Kaada kiehautettu ja jäähdytetty liemi päälle. Tölkitä. Paprikat voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta ne säilyvät kylmässä viikkoja. Punainen pikkelssi Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen kannen alla puoli tuntia välillä sekoittaen. Tölkitä ja säilytä kylmässä. Hyvää jo parin päivän kuluttua, mutta säilyy kylmässä kuukausia. Kirpeät kirsikkatomaatit Huuhdo tomaatit, pistele haarukalla ja laita tölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana tomaattien päälle. Tölkitä ja säilytä kylmässä. Säilyke sopii lihan, broilerin, murekkeiden ja pastan seuraan. Säilyy 1–2 viikkoa. Kesäkurpitsasalaatti Halkaise purjo, huuhdo ja viipaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet veitsellä. Kiehauta liemen ainekset kattilassa, lisää kurpitsa, purjo ja valkosipuli. Painele aineksia liemeen ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää tilli ja tölkitä. Maistuu liha- ja broileriruokien lisukkeena.
|