Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU, 1.6.2006

Hunajalla höystetyt kesän maut

Hunaja sopii säilömiseen, ja mausteenakin se on mainio. Säilöttävien marjojen ja kasvisten aromit korostuvat, tutut maut saavat uusia vivahteita.

Kesäkurpitsa-sipulisalaatti
Maittava ja monikäyttöinen säilyke, johon hunaja antaa mukavan säväyksen. Sopii kaikkien liha-, broileri- ja kalaruokien seuraan.

2 kg kesäkurpitsaa
5 suurta sipulia
4 dl tillisilppua
Liemi:
4 dl vettä
3 dl valkoviinietikkaa
5 dl hunajaa
1 rkl karkeaa suolaa
1 rkl sinapinsiemeniä
5–10 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia valkopippureita
(10 valkosipulinkynttä)

Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi, kuori ja hienonna sipulit. Sekoita kesäkurpitsaraaste sekä sipuli- ja tillisilput ja laita tölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana päälle. Anna maustua kylmässä muutama päivä ennen tarjoilua

Kasvis-omenasalaatti
Avomaankurkusta ja kesäkurpitsasta yhdistelty salaatti, jonka väriä ja makua piristävät sipuli-, omena- ja paprikakuutiot sekä tillisilppu. Tarjoa kuten kesäkurpitsa-sipulisalaatti.

1 kg avomaankurkkuja
500 g kesäkurpitsaa
5 sipulia
2 omenaa
2 punaista paprikaa
2 dl tillisilppua
Liemi:
1,5 dl Rajamäen etikkaa
1 dl vettä
3–4 dl hunajaa
2 tl suolaa
1 rkl sinappijauhetta

Pese kurkut ja kurpitsat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Silppua sipuli, kuutioi omenat ja paprikat. Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisraasteet ja -kuutiot, myös omenat. Keitä hiljalleen ilman kantta 20–30 minuuttia. Lisää tillisilppu ja tölkitä kuumana.

Tomaatti-porkkanamarmeladi
Kaunis ja maittava salaatti; sopii mainiosti sipaistavaksi paahtoleivälle tai sämpylänpuolikkaille.

1 kg kypsiä tomaatteja
1 kg porkkanoita
500 g hunajaa
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
(vettä)

Poista tomaateista kannat. Kasta tomaatit haarukalla kiehuvaan veteen ja poista kuoret. Kuori ja raasta porkkanat. Laita ainekset hunajan kanssa kattilaan. Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta noin tunnin ajan, kunnes ainekset ovat lähes soseutuneet. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa hiukan vettä keittämisen aikana. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tölkitä kuumana ja säilytä viileässä.

Valkosipulihunaja
Valkosipulin ystävän monikäyttöinen toivesäilyke. Hunaja saa kynsistä ihanan maun. Voi käyttää keittojen, patojen, paistosten, pastan ym. ruokien maustamiseen sekä salaattikastikkeisiin ja marinadeihin. Hyvää myös paahtoleivällä.

450–500 g juoksevaa hunajaa
n. 5 dl valkosipulinkynsiä
Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa halutessasi viipaleiksi. Sekoita kynnet hunajaan ja anna maustua huoneenlämmössä noin kolme päivää. Sekoita päivittäin. Tölkitä hunaja ja säilytä kylmässä.
Kirpeä omenasose
Tuttu omenasose saa lisämakua hunajasta, omenaviinietikasta ja kanelista. Sopii myös vaalealle leivälle levitteeksi.
1 kg happoisia omenoita
1,5 dl hunajaa
1,5 dl omenaviinietikkaa
1 tl kanelia

Kuori ja paloittele omenat, poista samalla siemenkodat. Mittaa hunaja ja etikka kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Lisää omenapalat ja keitä miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia tai kunnes sose on paksua. Happamat omenat soseutuvat keitettäessä ja sekoitettaessa, mutta voit halutessasi soseuttaa sauvasekoittimella sileäksi. Mausta kanelilla ja tölkitä.

Raparperipikkelssi
Mausteinen ja kirpeä pikkelssi on valmista parin päivän kuluttua valmistuksesta. Se sopii kaikkien liharuokien seuraan, erityisesti possun- ja lampaanlihan kanssa samalle lautaselle.

n. 1,5 kg raparperia
2 omenaa
1,5 dl punaviinietikkaa
1,5 dl mustaherukkamehua
3 dl hunajaa
3 tl timjamia
1 tl rouhittua mustapippuria
1,5–2 tl suolaa
3 tl kanelia

Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Kuori omenat ja raasta karkeaksi. Sekoita kattilassa etikka, mustaherukkamehu, hunaja ja mausteet. Lisää raparperipalat ja omenaraaste. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 1,5–2 tuntia, kunnes pikkelssi on kiinteää. Tölkitä kuumana.

Hunajainen hillo
Herkkuhillo lettujen, pannukakun, jäätelön, viilin ym. kumppaniksi. Sopii myös monien jälkiruokien ja leivonnaisten valmistukseen.

1,5 kg mansikoita tai vadelmia
500 g hunajaa

Valuta hunaja puhtaiden marjojen päälle ja anna mehustua 3–4 tuntia. Kaada hunajainen marjamehu kattilaan ja keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää marjat ja keitä 10–15 minuuttia tai kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä. Kuori vaahto reikäkauhalla ja tölkitä hillo.

Mainio puolukkahillo
Pirteää puolukkaa talven aterioille. Monien liharuokien mainio seuralainen sekä jälkiruokien ja leivonnaisten raaka-aine.

1 kg puolukoita
1–2 dl vettä
5 dl hunajaa

Kuumenna vesi ja hunaja kiehuvaksi. Lisää puhdistetut puolukat. Keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. Kuori vaahto ja tölkitä kuumana.


Kasvis-omenasalaattia, valkosipulihunajaa, tomaatti-porkkanamarmeladia ja kesäkurpitsa-sipulisalaattia.

Hunajaista hilloa, omenasosetta, puolukkahilloa ja raparperipikkelssiä.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 7/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |