Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU 22 | 8 | 2002

Kasvimaalta kahvipöytään

Kasvissatoa on mukava käyttää myös kahvi- ja teepöydän tarjottaviin. Porkkana antaa makua täytettyyn kakkuun, mehevään piirakkaan ja ruokaisiin muffineihin. Punajuuri ja kesäkurpitsa maustavat kahvikakkuja.

Täytetty porkkanakakku
200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 munaa
4 dl raastettua porkkanaa
1 dl rouhittuja hassel- tai saksanpähkinöitä
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
veitsenkärjellinen suolaa
1 dl maustamatonta jogurttia
Täyte ja kuorrutus:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g huoneenlämpöistä voita
3 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua
1/2–1 dl hassel- tai saksanpähkinöitä

Vatkaa rasva ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon porkkanaraaste, pähkinärouhe ja jogurtti. Sihtaa joukkoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 1,5 litran tasapohjaiseen vuokaan. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 50 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Anna kypsän kakun seistä vuoassa hetken ennen kumoamista.

Sekoita pehmeään rasvaan tuorejuusto, tomusokeri ja sitruunamehu. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Täytä ja kuorruta tuorejuustokuorrutteella. Koristele pähkinöillä.

Porkkana-puolukkapiirakka
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 keltuainen
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 munaa
1 tlk kermaviiliä
3/4 dl sokeria
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
3 dl hienoa porkkanaraastetta
3 dl puolukoita

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuainen ja jauho-leivinjauheseos. Painele taikina voidellun 24 sentin piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja pane hetkeksi kylmään kovettumaan. Tue reunat foliolla ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vatkaa munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon kermaviili, sokerit, porkkanaraaste ja puolukat. Levitä täyte pohjan päälle. Paista vielä noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.

Porkkanamuffinit
n. 12 kpl
1 muna
1/2 dl (ruoko)sokeria
1 dl vettä
1 dl appelsiinitäysmehua
3 rkl öljyä
2 dl porkkanaraastetta
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
Päälle:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1–2 rkl appelsiinitäysmehua
1 rkl tomusokeria
karkeaa porkkanaraastetta

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon vesi, appelsiinimehu, öljy, porkkanaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikinaksi. Jaa taikina muffinivuokiin tai -pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.

Mausta tuorejuusto appelsiinimehulla ja tomusokerilla. Nosta seos nokareiksi muffinien päälle ja koristele porkkanaraasteella. Tarjoa esimerkiksi teen kera.

Mausteinen kesäkurpitsakakku
Vuokaan:
25 g margariinia tai voita
1 rkl sokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta
Kakku:
3 munaa
2 dl sokeria
3/4 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3/4 tl kanelia
3/4 tl neilikkaa
3/4 tl inkivääriä
3 1/2 dl raastettua kesäkurpitsaa
1 1/2 dl öljyä

Voitele ja jauhota 1,5 litran kakkuvuoka. Sulata rasva ja sekoita sokeri ja pähkinärouhe. Levitä pähkinäseos vuoan pohjalle ja kaada voisula päälle.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivaksi puristettu kesäkurpitsaraaste, öljy, pähkinärouhe ja kuivat aineet sihdin läpi. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä vuokaan. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes se on kypsä. Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

Punajuurikakku
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl voisulaa tai juoksevaa margariinia
3 dl punajuuriraastetta
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
75 g maustamatonta tuorejuustoa
2–3 rkl pehmeää voimariinia tai margariinia
1 rkl hunajaa
n. 1dl tomusokeria
mantelilastuja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon voisula ja punajuuriraaste sekä kuivat aineet sihdin läpi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,5 litran rengasvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa ja anna jäähtyä.

Sekoita kuorrutusta varten tuorejuusto, rasva, hunaja ja tomusokeri tasaiseksi ja päällystä kakku. Paahda halutessasi mantelilastuja kuivalla pannulla ja ripottele kakun pinnalle.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |