|
|
ELOKUU,
18.8.2005
Kaikenlaiset ihanat voileivät
Pieniä, suuria, kylmiä, lämpimiä, arkisia, juhlavia. Alkupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi, evääksi.
Pieniä leipiä
alkupalaksi ja vähän suurempia savuporo-, anjovis- ja
maksapasteijavoileipiä kahvi- tai teepöytään. Kuva Pekka
Haraste |
Suupalavoileivät
1950- ja 60-luvuilla tarjottiin paremman päivällisen alkuun kolme neljä herkuilla päällystettyä pikkuvoileipää. Ne sopivat myös kahvikutsuille ja cocktail-paloiksi. Käytä niihin suuria paahtoleipäviipaleita, joista saat kustakin neljä pientä leipää muotilla tai lasin pohjalla leikaten. Real-viipaleista saa kustakin kaksi pientä leipää. Yhtä hyvin käy vuokaleipä, josta leikataan ensin pituussuuntaan ohuita viipaleita. Kutakin lajia tulee kahdeKsan kappaletta.
(Erikoistuotteista laktoositon.)
2 isoa paahtoleipäviipaletta kuhunkin lajiin
(laktoositonta) margariinia tai voita
Maksapasteijaleipiin:
8 pientä viipaletta maksapasteijaa (tarkista laktoosi ja gluteeni)
8 oliivinpuolikasta
Katkarapuleipiin:
8 keitetyn munan viipaletta
(laktoositonta) majoneesia pursosta
24 kuoritun katkaravun pyrstöä
Juustoleipiin:
8 viipaletta Aura Goldia tai Charme brietä
4–8 viinirypälettä
Lohileipiin:
8 pientä graavilohiviipaletta
sitruunaa
Voitele leipäviipaleet rasvalla ja leikkaa pyörylöiksi, neliöiksi tai kolmioiksi. Kokoa täytteet päälle.
Voileipätahnoja
Voileipätahnat käyvät kolmio- ja muihin kerrosleipiin. Niillä voi myös voidella kahvi- ja teepöydän leipiä ja asettaa vielä päälle tahnan makuun sopivia koristeita.
(Vähälaktoosinen.)
Aurajuustotahna:
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita (hyla)
125 g maitorahkaa (hyla)
1/2 tlk valutettua ananasmurskaa
1/2 dl persiljasilppua
150 g Auramurua
Kinkkutahna:
200 g tuorejuustoa, esim. yrtti-pippuri (hyla)
1 rkl sinappia
200 g pienen pieniä savukinkkukuutioita
1/2 dl persiljasilppua
2–3 rkl ranskankermaa (hyla)
Maksapasteijatahna:
200 g maksapasteijaa (tarkista laktoosi ja gluteeni)
1–2 rkl ranskankermaa (hyla)
1–2 rkl ketsuppia
1/2 dl persiljasilppua
Tonnikalatahna:
1 tlk tonnikalaa vedessä
50 g (laktoositonta) majoneesia
1 rkl ranskankermaa (hyla)
1–2 rkl sinappi-kurkkusalaattia
1–2 rkl kaprista
2 rkl tillisilppua
Munatahna:
200 g maustamatonta- tai valkosipulituorejuustoa (hyla)
2 kovaksi keitettyä raastettua munaa
1/2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Sekoita tahnojen ainekset tasaiseksi massaksi.
Kahvi- ja teepöydän leivät
Nämäkin leivät on helppo tehdä suurista paahtoleipäviipaleista. Voit valita minkä tahansa edellisistä tahnoista ja yhdistää siihen sopivat päälliset. Yhdestä viipaleesta tulee kaksi pientä leipää.
Savuporoleivät:
suuria paahtoleipäviipaletta
voiteluun Aurajuustotahnaa
päälle kylmäsavuporoviipaleita
paprikasilppua
Anjovisleivät:
tummia, esim. real-viipaleita
voiteluun munatahnaa
päälle anjovisfileitä tai silliviipaleita
retiisiviipaleita
Maksapasteijaleivät:
tummia, esim. real-viipaleita
maksapasteijatahnaa
maustekurkku- ja punajuurisilppua
Voitele leipäviipaleet tahnoilla. Huolittele reunat tasaisiksi veitsellä ja leikkaa palat kahtia pituussuunnassa tai kulmista. Päällystä leivät.
Kolmioleivät eli sandwichit
Sandwich on alkujaan englantilainen kolmioleipä. Leivistä voi tehdä kaksi- tai kolmikerroksisia, jolloin muodostuu Club sandwicheja. Leivät voi leikata kulmittain kahdeksi tai neljäksi kolmioksi.
Club sandwich
2 suurta viipaletta täysjyväpaahtoleipää
1 suuri viipale vaaleaa paahtoleipää
kinkkutahnaa
tomaattiviipaleita
salaatinlehtiä
Voitele täysjyväviipaleet paksuhkosti kinkkutahnalla ja paina päälle salaatinlehti ja tomaattiviipale. Voitele vaalea molemmin puolin tahnalla. Kerrostele leivät päällekkäin siten, että vaalea leipä on keskellä. Leikkaa kulmittain kolmioiksi. Kiinnitä tarvittaessa hammastikulla.
Tonnikalasandwich
2 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
tonnikalatahnaa
salaatinlehti
tomaattiviipale
Voitele kumpikin leipäpala reilusti. Aseta toiselle viipaleelle salaatinlehti ja tomaattiviipale. Paina toinen leipäpala päälle voideltu puoli alaspäin. Leikkaa leipä kolmioksi.
Ylelliset parsaleivät
Tässä herkkuleipiä illanistujaisiin. Vaalealla paistetulla leivällä tankoparsaa ja katkarapuja. Komeuden kruunaa bearnaise- tai hollandaisekastike, joka valmistuu helposti pussista.
(Erikoistuotteista laktoositon.)
4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
1 tlk, 250 g tankoparsaa
n. 300 g kuorittuja katkarapuja
2 dl bearnaise- tai hollandaisekastiketta pussista
persiljantupsuja
Paahda leivät tai paista pannulla. Lämmitä parsa vesihauteessa tölkissään ja valuta neste pois. Aseta parsat leiville ja nosta katkaravut päälle. Valuta kuuma kastike pinnalle ja korista persiljalla.
Lämmin juusto-kinkkutoast
Toast on voileipägrillissä tai pannulla paistettu kerrosleipä, joka taipuu kolmionkin muotoon. Sen voi myös kastaa munamaitoon ja paistaa uunissa.
(Vähälaktoosinen.)
2 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
1 viipale tummaa paahtoleipää
voiteluun pestokastiketta tai tuorejuustoa (hyla)
2 viipaletta emmentaljuustoa
2 viipaletta savukinkkua
Voitele vaaleat leivät pestolla tai tuorejuustolla. Laita päälle kinkku- ja juustoviipaleet. Voitele tumma leipä molemmin puolin. Paina leivät yhteen siten, että keskelle tulee tumma leipä. Paista pannulla, voileipägrillissä tai 225-asteisessa uunissa.
Pizzapatongit
Patonginpuolikkaat voi päällystää pizzan tapaan ja kuorruttaa uunissa. Mitkä tahansa täytteet käyvät. Patongit sopivat myös evääksi.
(Vähälaktoosinen.)
pieniä patonkeja
voiteluun ketsuppia
juustoraastetta
tuoremozzarellaviipaleita (hyla)
tomaattiviipaleita
pizzamaustetta
Voitele pituussuuntaan puolitetut patongit ketsupilla ja ripottele hiukan juustoraastetta päälle. Aseta patongille juusto- ja tomaattiviipaleita limittäin. Mausta pizzamausteella ja laita vielä juustoraastetta pinnalle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa.
Eväs- ja retkileivät
Eväsleipiin on kätevä käyttää aterialta tähteeksi jäänyttä lihaa, kalaa, kanaa tai muuta vastaavaa, myös kaali ja perunasalaatti sopivat täytteiksi. Valitse mieluiten tummaa leipää ja kerrostele päälle jauhelihapihvi, lihapyöryköitä, lihahyytelöä, kypsää broilerinfileetä, paistettua tai savustettua kalaa, paistettua tai keitettyä munaa ja kaali- tai perunasalaattia. Laita mukaan myös salaatinlehtiä ja vihanneksia.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti:
Sivun alkuun | Tekstit
8/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|