Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU, 17.8.2006

Satokauden kasviskekkerit

Kesäkurpitsa-fetaletut
Herkullisia kasvislettuja maustaa raastettu fetajuusto. Ruoka sopii lihan tai kalan lisukkeeksi tai nautittavaksi salaatin ja leivän kera. Annoksesta tulee noin 20 lettua.

Kasviskasari ja taustalla kukkakaalimureke.
Kuva Pekka Haraste
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
1 kesäkurpitsan. 500 g
200 g (laktoositonta) fetajuustoa raasteena
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
0,75 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
1-2 tl basilikaa
valkosipulia
paistamiseen öljyä

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi. Pane raaste siivilään ja painele talouspaperilla nestettä pois. Sekoita kaikki aineet ja paista lettupannulla molemmin puolin.


Mausteiset palsternakat
Palsternakkaa käytetään pääasiassa liemijuureksena, mutta sitä voi myös käyttää ruokien pääraaka-aineena. Tässä herkullinen aasialaisvaikutteinen lisuke lihalle, broilerille ja makkaralle.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
5–6 palsternakkaa
1 dl chilikastiketta
0,5 dl hunajaa
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
1 rkl raastettua inkivääriä
ripaus suolaa

Kuori palsternakat paksuhkoiksi puikoiksi. Levitä ne laakeaan, voideltuun uunivuokaan. Sekoita muut aineet ja pyöräytä palsternakkojen joukkoon. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes puikot tuntuvat pehmeiltä.


Hapanimelä kasviskasari
Maukas kasvisruoka, johon voi käyttää vaihdellen eri kasviksia. Ruuan voi halutessaan suurustaa maizenalla, tai jättää suuruksen pois. Maistuu keitetyn riisin tai perunoiden ja liharuokien kera.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
1 punasipuli ohuina lohkoina
4 porkkanaa viipaleina
1 iso fenkoli suikaleina
1 parsa- tai kukkakaali paloina
1 pieni kesäkurpitsa
0,5–1 paprikaa kuutioina
0,5 dl öljyä
2 dl kasvislientä
1–2 rkl viinietikkaa
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
2–3 rkl hunajaa
2 rkl maizenaa + 1 dl vettä
timjami- ja oreganosilppua
ruohosipulisilppua
Tarjoiluun: smetanaa (hyla)

Halkaise kesäkurpitsa ja kaavi siemenet pois. Leikkaa puolikkaat vinoiksi viipaleiksi. Kuullota kasviksia öljyssä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja hauduta hetki noin 10 minuuttia. Mausta etikalla, soijalla ja hunajalla. Sekoita maizena kylmään veteen ja lisää keitokseen ohuena nauhana. Hauduta muutama minuutti ja lisää yrtit. Tarjoa smetananokareen kera.


Kukkakaalimureke
Kevyt ja maukas mureke on uudenlainen kukkakaaliruoka, jossa ei ole lainkaan rasvaa. Voi tarjota vaikka sunnuntain aterialla kylmänä alkuruokana leikkeleiden kanssa tai ilta- tai välipalana.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
600 g kukkakaalia
vettä + suolaa keittämiseen
4 munaa
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl maizenaa
0,75 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
1 tl chilijauhetta

Paloittele kukkakaali ja keitä suolalla maustetussa vedessä pehmeäksi. Anna jäähtyä ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Osa kukkakaalista voi jäädä vähän karkeaksi. Sekoita mukaan munat, tomaattisose, maizena ja mausteet.
Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja voitele se hyvin, sillä täysin rasvaton mureke tarttuu muuten helposti vuokaan. Kaada murekeseos vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa vajaan tunnin ajan. Anna jäähtyä ja kumoa vadille.


Kolmen kasviksen kakku
Sipulia, porkkanaa ja fenkolia maukkaasti yhdistettynä. Muna-kermaseos sitoo ne kakun muotoon. Sopii ilta- tai välipalaksi tai liha/kala/broileriaterialle lisukkeeksi tai kasvissyöjälle pääruuaksi.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 sipuli
4–5 porkkanaa, 400 g
2–3 fenkolia, 400 g
öljyä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 rkl tomaattisosetta
1 tl timjamia
1 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
5 munaa
2 dl emmentalraastetta

Kuori sipulit ja porkkanat. Viipaloi sipulit ja fenkolit ja suikaloi porkkanat. Kuullota kasvikset öljyssä padassa melkein kypsiksi. Lisää mukaan kerma, tomaattisose ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia ja jäähdytä. Vispaa munat sekaisin ja yhdistä juustoraasteen kanssa kasviksiin.
Kaada seos voideltuun 24 sentin irtoreunavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperipyörylä. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes munaseos on hyytynyt. Suojaa uunin ritilä leivinpaperilla, jos vuoka ei ole tiivis.


Täyteläinen kasviskeitto
Keittoon voi käyttää kasviksia saatavuuden ja oman maun mukaan. Tarjoa lisänä valmista tai itse tehtyä pestokastiketta. Se antaa keitolle mukavaa lisämakua.

(Vähälaktoosinen ja erikoispastasta gluteeniton.)
1 silputtu sipuli
3 porkkanaa viipaleina
3 perunaa kuutioina
pala juuriselleriä kuutioina
50 g voita (hyla)
n. 1,25 l (gluteenitonta) kasvislientä
1 purjo viipaleina
200 g vihreitä papuja
1 dl (gluteenitonta) pikkumakaronia
1 suuri tomaatti
1 puristettu valkosipulinkynsi
100 g maustettua tuorejuustoa (hyla)

Kuullota sipuli- ja juurespalat voissa kattilassa. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua 10 minuuttia. Sekoita mukaan purjo, pavut ja makaroni. Keitä kypsäksi. Kasta tomaatti haarukalla hetkeksi kiehuvaan veteen ja vedä kuori pois. Soseuta tomaatti valkosipulin kanssa ja lisää keittoon.
Laita tuorejuusto nokareina keittoon ja sekoittele, kunnes se sulaa. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa.


Kotoinen pestokastike
Pestoa käytetään yleisimmin pastan kastikkeena, mutta sillä voi myös höystää monenlaisia muita ruokia, kuten keittoja, kastikkeita ja pataruokia. Sitä voi myös pirskotella vaikka salaattien, pitsan, voileipien ja kalan päälle.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 dl manteleita
2 dl persiljasilppua
2 dl basilikasilppua
3-4 valkosipulinkynttä
2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 dl parmesaaniraastetta
ripaus suolaa ja mustapippuria

Hienonna mantelit tehosekoittimella tai -leikkurissa. Lisää yrtit ja valkosipulinkynnet. Pyöräytä hienoksi. Valuta öljy mukaan ohuena nauhana, lisää lopuksi parmesaaniraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.


Yrttinen raastevuoka
Tex mex tacokastike antaa ruualle mukavaa potkua, eikä se juuri muita mausteita kaipaa.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
1 kg raastettuja kasviksia, esim. porkkanaa, kaalia, kesäkurpitsaa, palsternakkaa, selleriä ja sipulia tai joitain näistä
4 munaa
2 tl yrttiseosta, esim. Provencen
2 dl (gluteenitonta) kasvislientä
valkosipulia
1 tlk, n. 250 g tex mex tacokastiketta, esim. Santa Maria
200 g mozzarellaraastetta

Laita raastetut kasvikset voideltuun, laakeaan vuokaan joko sekoitettuina tai raitoina. Vatkaa munista rakenne rikki ja pyöräytä mukaan yrttiseos, kasvisliemi, valkosipuli, tacokastike ja juustoraaste. Kaada seos raasteen päälle. Nostele tarvittaessa haarukalla, jotta lientä valuu syvälle raasteeseen. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 8/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |