Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU, 17.8.2006

Syyskesän syötävän hyvät

Kasviksista on aineiksi monenlaisiin leivonnaisiin. Niinpä nyt pyöräytetäänkin helppoja voitaikinaneliöitä, porkkanapohjaista piirakkaa, mehevää kääretorttua ja kesäkurpitsakakkua.

Tomaatti-briejuustoneliöt

Maukkaita leivonnaisia, jotka voi mainiosti tehdä pakastetuista lehtitaikinalevyistä. Maistuvat hyviltä sekä lämpimänä että kylmänä.

(Gluteeniton rahkavoitaikinasta.)
(Vähälaktoosinen.)
1 pkt (laktoositonta) lehtitaikinalevyjä
voiteluun munaa
tai gluteeniton taikina
125 g (laktoositonta) maitorahkaa
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl vähäproteiinista jauhoseosta
0,5 tl leivinjauhetta
Täyte:
pestokastiketta
200 g kirsikkatomaatteja
150 g briejuustoa
basilikan lehtiä

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Tai tee taikina sekoittamalla pehmeään rasvaan kaikki muut aineet. Anna kovettua kylmässä.
Jaa taikinalevyt kahtia. Piirrä taikinapyörällä tai veitsellä paloihin 0,5–1 sentin päähän reunasta raamit, mutta älä leikkaa läpi. Voitele reunat munalla.
Levitä pesto taikinapalojen keskelle. Nosta päälle puolitetut tomaatit ja silputtu basilika. Paloittele juusto päällimmäiseksi. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa 15–18 minuuttia.


Porkkana-kinkkupiirakka
Mehevät uuden sadon porkkanat maistuvat piirakan pohjassa ja täytteessä. Briejuuston voi vaihtaa vaikka chevreen tai fetaan, jota saa myös laktoosittomana.

(Erikoisjauhosta gluteeniton.)
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
0,75 dl keitettyä, soseutettua perunaa
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
3–4 porkkanaa ohuina suikaleina
2 dl purjosilppua
tilkka öljyä
200 g keittokinkkua suikaleina
muskottipähkinää
Päälle:
200 g ranskankermaa
100 g pippurijuustoa, esim. Musta Pekka
2 munaa
1 dl emmentalraastetta

Sekoita pehmeään rasvaan porkkanasose ja jauho-leivinjauheseos. Lusikoi taikina noin 24 sentin voideltuun piirasvuokaan. Painele taikina jauhoisin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään siksi aikaan kun teet täyteen.
Pehmitä porkkanasuikaleita ja purjosilppua hetki öljyssä pannulla. Mausta muskotilla ja sekoita mukaan kinkku-suikaleet. Levitä jäähtynyt täyte vuokiin. Sekoita ranskankermaan hienonnettu pippurijuusto ja munat. Valuta täyte vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa 25–30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut hiukan väriä.


Kesäkurpitsakakku
Maukasta kakkua maustavat kaneli ja neilikka. Makua ja mehevyyttä antaa myös raastettu kesäkurpitsa. Purista kesäkurpitsasta irronnut neste pois ennen kakkuun lisäämistä. Kakku viimeistellään rapealla pähkinätoscalla.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
225 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2,5 dl sokeria
3 munaa
2,5 dl raastettua kesäkurpitsaa
3,75 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
veitsenkärjellinen suolaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
Pähkinätosca:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 rkl (laktoositonta) kermaa
2,5 dl pähkinärouhetta

Voitele ja jauhota noin 24 sentin irtoreunavuoka. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa munat mukaan yksitellen. Lisää kesäkurpitsaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia.
Ota kakku uunista ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Kiehauta toscan muut ainekset paitsi pähkinät kattilassa. Nosta liedeltä ja pyöräytä pähkinärouhe mukaan. Levitä seos kakun päälle ja paista uunin yläosassa 4–5 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä.


Mehukas porkkanarulla
Herkullisen kääretortun taikinassa on raastettua porkkanaa. Täyte sekoitetaan voista, tuorejuustosta ja tomusokerista. Kaloreja laskeva voi käyttää täytteeksi pelkkää maustettua tuorejuustoa.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
3 munaa
2 dl sokeria
3 dl hienoa porkkanaraastetta
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
Pellille:
sulaa rasvaa
kookoshiutaleita
Täyte:
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
300 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle
kookoshiutaleita

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita mukaan porkkanaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina 30 x 40 sentin uunipannulle voidellun ja kookoshiutaleilla ripotellun leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita pehmeään rasvaan tuorejuusto ja sokerit. Kumoa torttulevy leivinpaperille ja irrota paistopaperi. Levitä 2/3 täytteestä levylle ja kääri se rullalle. Anna rullan tekeytyä hetki kylmässä ja päällystä lopulla täytteellä. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 8/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |