Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU, 15.9.2005

Tarjoa kalaa terveydeksi

Kala kypsyy vaivattomasti ja nopeasti uunissa, liedellä, mikrossa tai grillissä. Mausta lempeästi suolalla, valko- tai sitruunapippurilla, sitruunalla, tillillä, ruohosipulilla tai muilla tuoreilla yrteillä. Myös perunat ja sipuli kuuluvat kalan seuraan.

Kalaseljanka
Maukkaaseen kalakeittoon voi käyttää eri kalalajeja saatavuuden mukaan; samaan keittoon sopii yhdistellä vaikka paria kolmea kalalaatua. Käytä nahattomia ja ruodottomia kalakuutioita, silloin keittoa on miellyttävä syödä.(Laktoositon ja gluteeniton.)

Hyvä tietää
• Kalaa suositellaan syötäväksi ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen, sillä kala on hyväksi terveydelle. Välillä näkee tiedotusvälineissä viitattavan kalan sisältämiin ympäristömyrkkyihin tai muihin haittoihin. Tosiasiassa kalan käytön hyödyt ovat monikymmenkertaiset haittoihin verrattuna.
• Kala on yleensä vähärasvaista, arvokasta ravintoa. Kalan rasva on pehmeää, sydäntä ja verisuonia hellivää. Rasvaisuus vaihtelee lajeittain. Runsaastikaan kalaa käyttävä ei saa liikaa rasvaa, jollei käytä sitä runsaasti ruuan valmistamisessa.
• Kalan proteiini eli valkuaisaine on hyvälaatuista ja helposti sulavaa.
• Kala on erittäin tärkeä D-vitamiinin lähde. Se sisältää myös jonkin verran A- ja E-vitamiineja.

1 silputtu sipuli
2 porkkanaa kuutioina
pala palsternakkaa kuutioina
pala selleriä kuutioina
4–5 perunaa kuutioina 
valkosipulia
tilkka öljyä
n. 1,5 l (gluteenitonta) kalalientä
muutama maustepippuri
1–2 laakerinlehteä
400–500 g kalakuutioita
1 dl maustekurkkukuutioita
15 oliivia viipaleina
sitruunamehua
tilli- ruohosipulisilppua

Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa hetki. Pyöräytä muut kasvikset paitsi perunat joukkoon. Lisää kalaliemi, pippurit ja laakerinlehdet. Keitä 5–7 minuuttia ja lisää perunakuutiot. Keitä kypsäksi. Sekoita kalakuutiot mukaan ja hauduta lieden jälkilämmöllä muutama minuutti. Viimeistele keitto kurkulla, oliiveilla, sitruunamehulla ja tilli-ruohosipulisilpulla.

Ravunmakuiset silakat
Herkullinen ruoka, jonka voi tarjota lämpimänä, mutta maistuu vähintään yhtä hyvältä kylmänä. Syyskesällä kruunutilli antaa ruokaan hienon makuvivahteen.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä
1 tl suolaa
1/2 tl valko- tai mustapippuria
2 dl tillisilppua tai kruunutilliä
2–2 1/2 dl tomaattimehua

Perkaa kokonaiset silakat. Lado fileet voipaperin päälle nahka ylöspäin. Ripota päälle suola, pippuri ja puolet tillistä. Laita loput tillistä voideltuun uunivuokaan. Kääri fileet rullalle ja nosta vuokaan. Kaada tomaattimehu päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin keskiosassa noin puoli tuntia.

Täytetyt silakkarullat
Silakkarullien täytteenä on munaa, mätitahnaa ja tilliä. Rullat saavat päälleen tilkan chililientä ja korppujauhoja, jotka tekevät kaloille uunissa kauniin ja rapean pinnan. Hyvää lämpimänä ja kylmänä.

(Laktoositon ja erikoiskorppujauhosta gluteeniton.)
600 g silakkafileitä
vajaa tl suolaa
Täyte:
3 munaa
100 g mätitahnaa
1 dl tillisilppua
Päälle:
3–4 rkl chilikastiketta tai ketsuppia
3–4 rkl vettä
2 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja

Valmista täyte. Keitä munia noin 7 minuuttia, jäähdytä ja hienonna haarukalla. Sekoita mukaan mätitahna ja tillisilppu. Levitä silakkafileet voipaperin päälle nahka alaspäin ja mausta suolalla. 
Jaa täyte fileille, kääri ne rullalle ja nosta voideltuun uunivuokaan. Sekoita chilikastike ja vesi ja valuta kalojen päälle. Sihtaa pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Ahven-sienipannu
Sieniä voi niiden sesonkiaikaan yhdistellä kalan kanssa moniin ruokiin. Tässä maittava suurella pannulla tai paistokasarissa valmistuva ruoka, johon käyvät kaikki miedot, paistettavat sienet. Käsittele kalafilee nahattomaksi ja ruodottomaksi ennen paloittelua.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen, gluteeniton.)
1 rkl voita (hyla)
1litra tuoreita tai 3–4 dl esikäsiteltyjä kantarelleja
1 silputtu sipuli
n. 1 tl suolaa
1-2 tl rouhittuja viherpippureita
2 tl kirveliä
3–4 dl (laktoositonta) ruokakermaa
400–500 g kalafileesuikaleita, esim. ahventa tai kuhaa 
1 dl tillisilppua

Kuullota sieni ja sipulisilppu pannulla. Lisää mausteet, kerma ja kalapalat. Hauduta muutama minuutti, kunnes kala on kypsää. Viimeistele tillillä.

Punertava kalavati
Tähän herkkuun voi käyttää vaaleita kalafileitä; ahventa, kuhaa tai siikaa. Ne kypsyvät vaivattomasti höyryttämällä folion alla uunissa. Hyvä tomaattisoseella maustettu kastike viimeistelee maun ja kirsikkatomaatit ulkonäön. Tomaatit voi somistaa halutessaan mätinokareella.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
600 g nahattomia kalafileitä
n. 1 tl suolaa
1 tl murskattuja roseepippureita
2 rkl sitruunamehua
n. 2 dl kalalientä
Täyte:
tilkka rasvaa
1 silputtu sipuli
4–5 dl esikäsiteltyjä sieniä
suolaa ja pippuria
Kastike:
2 rkl (laktoositonta) margariinia tai voita
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
pieni silputtu sipuli
1–2 rkl tomaattisosetta 
n. 4 dl kalalientä
1/2–1 dl (laktoositonta) ruokakermaa
Koristeeksi: kirsikkatomaatteja ja mätiä

Valmista ensin täyte. Kuullota sipuli- ja sienisilppua pannulla 5–10 minuuttia ja mausta. Lado kalafileet voipaperille ja mausta suolalla ja roseepippurimurskalla. Jaa täyte fileille ja kääri ne rullalle. Jos käytät ahvenfileitä, käännä ne kaksinkerroin. Nosta kalat voideltuun uunivuokaan.
Kaada päälle sitruunamehu ja kalaliemi. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–25 minuuttia. Kypsymisaika riippuu kalafileiden paksuudesta, esimerkiksi ahvenfileet valmistuvat nopeasti. Valuta liemi vuoasta ja käytä kastikkeeseen.
Sulata rasva kattilassa. Sekoita mukaan sipulisilppu, jauhot ja tomaattisose. Sekoita joukkoon kalaliemi ja anna kypsyä vielä 10–15 minuuttia. Viimeistele kastike kermalla ja tarkista maku. Kaada kastike kaloille ja koristele kirsikkatomaateilla.

Helpot kalamurekepihvit
Murekeruokia on helppo tehdä ja turvallinen syödä, sillä niissähän eivät ruodot tunnu. Pihvit valmistuvat näppäräsi lettupannulla. Ne maistuvat erinomaisilta sienimuhennoksen tai kylmän kermaviilikastikkeen ja perunoiden kera. Kylmiä pihvejä voi käyttää myös leivän päällysteenä.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
500 g jauhettua kalaa
2 munaa
2 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 rkl perunajauhoja
1–1 1/2 tl yrttisuolaa
murskattua viherpippuria
tillisilppua

Sekoita aineksista tasainen massa. Paista kauniin ruskeiksi pihveiksi lettupannussa.
VINKKI: Sekoita kastikkeeksi saman verran kermaviiliä ja raejuustoa. Mausta suolasieni- tai maustekurkkusilpulla, mädillä tai mätitahnalla.

Savulohikastike pastalle
Maukas kastike pastan ja keitettyjen perunoiden seuraan. Chilillä ja valkosipulilla saa pirtsakkaa makua.

(Erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton.)
tilkka öljyä
1 purjo viipaleina
valkosipulisilppua
3–4 dl esikäsiteltyjä sieniä silppuna
1–2 silputtua punaista chilipalkoa
2–3 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1/2–1 (gluteenitonta) kalaliemikuutiota
n. 250 g kylmäsavukirjolohta

Kuullota sipuli-, sieni- ja chilisilput öljyssä. Pyöräytä mukaan kerma, liemikuutio ja silputtu kala. Hauduta muutama minuutti.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 9/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |