12. | 9. | 2005  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi



OP-ryhmä nousee Suomen johtavaksi finanssiryhmäksi:
OKO ostaa Pohjolan
OP-ryhmän keskuspankki OKO on ostanut 58,5 prosenttia Pohjola-Yhtymä Oyj:n osakkeista. OKO osti maanantaina kaikki Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen ja Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomen Pohjola-Yhtymä Oyj:n osakkeet.
   Lopuista osakkeista OKO tekee julkisen tarjouksen, ja tavoitteena on koko osakekannan hankkiminen sekä sen myötä Pohjolan vetäminen pois Helsingin Pörssistä.
   Kauppa on Suomen suurimpia yrityskauppoja ja OP-ryhmän historian suurin. Maanantaina tehdyn kaupan ja sitä seuraavan julkisen ostotarjouksen hinta on noin 2,075 miljardia euroa.
   OP-ryhmän pääjohtajan Antti Tanskasen mukaan hinta on perusteltu siihen nähden, mitä sillä saa.
   Kaupan seurauksena vahinkovakuutuksesta tulee OP-ryhmälle keskeinen liiketoiminta-alue, ja Pohjolasta tulee OKOn tytäryhtiö.
   "Talouselämässämme on nyt vahva kotimainen pääomaryhmittymä. Sen kivijalka on yli miljoona osuuspankkien omistajajäsentä, mikä ankkuroi ryhmän kotimaahan ja suojaa sen yritysostoilta", Tanskanen sanoo.
   Vahinkovakuutuksesta tulee nyt OP-ryhmän ydinliiketoimintaa. Samalla asemamme vahvistuu oleellisesti rahasto- ja henkivakuutustoiminnassa sekä omaisuudenhoidossa.
   Kauppa rahoitetaan OKOn osakepääoman ja Osuuspankkikeskuksen (OPK) osuuspääoman korotuksella sekä lainoilla pääomamarkkinoilta. Kaupan lopullinen toteutuminen edellyttää viranomaisten hyväksyntää.
  OKO ostaa ensin koko Pohjola-Yhtymä Oyj:n osakekannan. Suunnitelmien mukaan Pohjolasta myydään vielä kuluvan vuoden aikana Henki-Pohjola, Pohjola Rahastoyhtiö ja Pohjolan Systeemipalvelu OKOn emoyhtiölle OPK:lle. Myynti edellyttää viranomaishyväksymistä. 
   Pohjolan vahinkovakuutus jää tytäryhtiönä OKOlle, ja siitä muodostetaan OKO-konserniin uusi liiketoiminta-alue. Se kattaa Pohjolan koko vahinkovakuutustoiminnan eli yleisvahinkovakuutusyhtiö Vahinko-Pohjolan, ammattiliikenteen vahinkovakuuttamiseen keskittyneen A-Vakuutuksen ja matkavakuuttamiseen keskittyneen Eurooppalaisen sekä Baltiassa olevat Seesam-yhtiöt.
   OP-ryhmä ja Lähivakuutus-ryhmä ovat tehneet vakuutusalan keskinäistä myyntiyhteistyötä.
   Lähivakuutus-yhtiön toimitusjohtaja Harri Kainulainen sanoo ihmettelevänsä, että OP-ryhmä ei kunnioita voimassaolevia sopimuksiaan.
   "On selvää, että tämä yhteistyö tulee jossakin vaiheessa loppumaan", Kainulainen sanoo.
   Lähivakuutuksen hallituksen strategiakokous osuu tälle viikolle. Kainulainen toteaa, että kokouksessa varmasti puhutaan paljon maanantaina tapahtuneesta kaupasta. Esille nostettaneen monenlaisia vaihtoehtoja siitä, miten Lähivakuutuksessa jatkossa myynnin järjestämiseksi edetään.
   Kainulainen sanoo kuitenkin ymmärtävänsä OP-ryhmää siinä mielessä, että vastaavanlaisia ostotarjouksia ei juuri toista kertaa tule ja kaupassa kootaan kertaheitolla valtava suomalaisen pääoman finanssikokonaisuus.

Okopankki myydään OPK:lle

OKO ilmoitti luopuvansa pääkaupunkiseudulla toimivasta vähittäispankistaan Okopankki Oyj:stä. Se myydään OPK:lle. Okopankin asiakasliiketoiminta jatkuu nykyisellään.
   OKOn toimitusjohtajan Mikael Silvennoisen mukaan vähittäispankin myynti kuuluu kaupan vaatimiin rahoitusjärjestelyihin, mutta merkitsee myös tehtävänjakoa osuuspankkien kanssa: OKOon jää vain sellaisia liiketoimintoja, jotka eivät ole päällekkäisiä osuuspankkien liiketoimintojen kanssa.
   Pohjolan oston jälkeen OKO keskittyy neljään liiketoiminta-alueeseen, jotka ovat Vahinkovakuutus, Yrityspankkitoiminta, Investointipankkitoiminta sekä Keskuspankkitoiminta ja varainhallinta. Pohjolan varallisuudenhoitotoiminnot yhdistetään OKOn tytäryhtiöön Opstock Oy:hyn.
   OPK:n toimitusjohtaja Reijo Karhinen sanoo, että OP-ryhmällä on kaupan jälkeen aiempaa paremmat mahdollisuudet kasvaa myös perinteisessä pankkiliiketoiminnassa.
   "Olemme selkeästi Suomen suurin pankki- ja vakuutusalan työnantaja. Palveluksessamme on lähes 12 000 finanssialan osaajaa. Meillä on 3,1 miljoonaa pankkiasiakasta ja 1,7 miljoonaa vakuutusasiakasta, ja palveluverkostomme on monipuolinen ja ylivoimaisesti maamme kattavin."
   Nykyiset OP-, OKO- ja Pohjola-brändit säilyvät. Pankki- ja sijoituspalvelut tuotetaan OP-brändin ja vahinkovakuutustuotteet Pohjola-brändin alla.
   Suunnitelmien mukaan toimipaikkaverkosto sovitetaan yhteen siten, että suurimmille paikkakunnille jää erilliset osuuspankin ja Pohjolan konttorit ja muualla palvelut pyritään saamaan saman katon alle, kuitenkin Karhisen mukaan tulee olemaan erikseen pankki- ja vahinkovakuutustuotteisiin keskittyvät toimihenkilöt ja vahinkovakuutustoimihenkilöt pysyvät jatkossakin Pohjolan palveluksessa.

Metsäliitto myi sahaomistuksia Baltiassa
Metsäliitto ilmoitti keskiviikkona sen tytäryhtiön Thomeston luopuvan Latviassa ja Virossa toimivien sahojen omistuksesta.
   Thomesto on omistanut 40 prosenttia sekä SIA Vika Woodin että AS Toftanin osakkeista. Thomesto myy omistuksensa sahojen toiselle omistajalle, ruotsalaiselle holdingyritykselle Hebeda Trälle.
   Myynnin syyksi Metsäliitto ilmoitti keskittymisensä ydinliiketoimintoihinsa Baltiassa. Tukin toimitussopimukset sahoille jatkuvat Metsäliiton paikallisten tytäryhtiöiden kanssa.
   Metsäliiton tytäryhtiöllä Finnforestilla on Reopalun saha Virossa. Metsäliitosta todetaan, että kauppa ei vaikuta sen toimintaan.

Finnpigin sika-aines Ruotsista ja Norjasta
Finnpig on sopinut sianjalostuksesta ruotsalaisten ja norjalaisten tahojen kanssa.
   Finnpig on
LSO Foods Oy:n ja A-Tuottajat Oy:n omistama sianjalostusyritys.
   Norjalaisen Norsvin Internationalin kanssa tehty sopimus koskee maatiais- ja duroc-rotujen jalostusta. Sopimus ruotsalaisen Quality Geneticsin kanssa liittyy yorkshire-rodun jalostukseen.
   Finnpigin mukaan sopimusten ansiosta emorotujen jalostuskustannus jakautuu yli kuuden miljoonan lihasian tuotannolle jalostuskustannus tuotettua lihakiloa kohden pienenee.

Tuoreimmat nimitysuutiset Nimityksiä-linkistä.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset