Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Fennopress.

NUMERO 10
15.10.2009


PÄÄKIRJOITUS

PELLERVO 110 VUOTTA: Kaikki kotiin päin

SUURET MUUTOKSET: Työn menetys voi olla myös mahdollisuus

LUONTOKUVAAJA: Kulkija taivaankannen alla

PERUSKORJAUS: Talovanhus vetää puoleensa

KÄSITYÖLÄINEN: Pläkkiä mestarin hopiat

TERVEYS: Aivohalvauksesta voi
kuntoutua

VANHUUS: Olisiko helpompi unohtaa?

PÄRJÄÄMINEN: Köyhyys väijyy yksin eläviä

TAIDE: Koko ihminen yhdellä viivalla

SUOMI: Merestä nousee maa

PUUTARHA: Ruustinnan puutarhassa

RUOKAPERINNE: Sulan voin kimallus

RUOKA: Vähän parempaa pyhäruokaa

LUKIJAMATKA: Uusi vuosi Tonavan rannalla

KÄSITYÖT:
Mummon peitto pehmoinen
Selkeää keittiöön
3 x neule
Pientä sievää

LÖYTÖ: Vaatettaapi miehen sekä naisen

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Kätsy
Omalääkäri
Elämäntilanteita
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 12.11. ja Maatilan Pellervo ja Iso Kalenteri 19.11.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Vähän parempaa pyhäruokaa


Hiukan juhlavammista ruuista kokoat aterian kiireettömään viikonloppuun, isänpäiväksi tai vaikkapa pikkujouluihin. Suurin osa ruokalajeista kestää, jopa vaatii valmistelut hyvissä ajoin. Näin kokkikin pääsee nauttimaan pöytäseurasta ilman jatkuvaa keittiövuoroa.

Katkarapu-sellerisalaatti
Raikas ja maukas salaatti, joka maistuu rapeakuorisen leivän kanssa esimerkiksi iltapalana. Sellerin asemesta voit suikaloida salaattiin noin 200 g kyssäkaalia.
6–8 annosta
n. 150 g kuorittuja katkaravunpyrstöjä
Kastike:
1 rkl sinappia
1–2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 rkl (oliivi)öljyä
150 g ranskankermaa
Salaatti:
1 pieni sipuli
1 omena
1 (veri)greippi
4–5 sellerinvartta
1 avokado
1 dl revittyä vesikrassia tai silputtua tuoretta persiljaa
1/2–1 ruukku jääsalaattia
(Pinnalle: 2–3 rkl pähkinärouhetta tai pinjansiemeniä)
Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin.
Valmista kastike. Mittaa kulhoon sinappi, viinietiikka, sokeri, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele sekaan lopuksi ranskankerma ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa salaatin valmistamisen ajan.
Kuori sipuli ja omena tarvittaessa. Silppua sipuli, kuutioi omena. Kuori greippi ja poista valkoinen kalvo mahdollisimman tarkasti. Leikkaa greippi kalvottomiksi palasiksi. Suikaloi selleri. Halkaise avokado, poista kivi, kuutioi hedelmä. Revi salaatti pieneksi ja yhdistä ainekset.
Nostele sekaan valutetut katkaravut, jätä osa koristeeksi.
Valuta päälle puolet kastikkeesta ja sekoita käsin tai kahdella lusikalla nostellen.
Lusikoi salaatit annosmaljoihin ja kaada päälle lisää kastiketta. Koristele katkaravuilla (sekä pähkinärouheella tai paahdetuilla pinjansiemenillä). Pidä annokset tarjoiluhetkeen saakka jääkaapissa.

Pehmeä punajuurikeitto
Rosollinmakuinen, samettinen sosekeitto sopii myös maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Tofu tuo täyteläisyyttä, voit korvata sen tuore- tai sulatejuustolla.
4–6 annosta
1 sipuli
(2–3 valkosipulinkynttä)
1 peruna
1 pieni omena
2 porkkanaa
2 punajuurta
1 rkl öljyä
1 l mietoa liha- tai kasvislientä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
ripaus jauhettua neilikkaa
n. 250 g pehmeää tofua (silken)
1–2 rkl maustekurkkujen lientä tai tilkka viinietikkaa
Pinnalle: 1 pieni maustekurkku silputtuna
silputtua ruohosipulia tai persiljaa
Kuori kasvikset sekä omena tarvittaessa ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuullota aineksia kattilassa öljyssä muutama minuutti. Kaada sekaan liemi ja mausta pippurilla sekä neilikalla. Keitä kasvikset kypsiksi.
Lisää tofu ja soseuta ainekset. Tarkista maku ja jaa lämmitettyihin annoskulhoihin. Ripottele maustekurkkusilppua sekä ruohosipulia ja tarjoa heti.

Maustekalajäädyke
Helppo ja maukas alkupala, jonka voit valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen. Pikkujouluihin sopivan saat, kun värjäät seoksen etikkapunajuurien liemellä. Maustekalan tilalla voit käyttää anjovista tai silliä.
4 annosta
1 pieni punasipuli
n. 100 g dl maustekalaa
n. 2 tl maustekalan lientä
100 g valkoispulilla maustettua tuorejuustoa
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
0,5 dl silputtua ruohosipulia tai tilliä
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl sokeria
(2 cl votkaa)
(2 rkl etikkapunajuurien lientä)
Koristeluun: kaprista, tilliä ja sitruunaviipaleita
Silppua kuorittu sipuli ja maustekala pieneksi. Sekoita tuorejuustoon maustekalan liemi sekä sipuli- ja kalasilppu.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kalaseokseen ruohosipulin, mustapippurin, sokerin (sekä votkan kanssa ja punajuuriliemen) kanssa.
Vuoraa neljä annosvuokaa (esim. kahvikuppia) tuorekelmulla ja jaa seos kuppeihin. Peitä kelmulla ja jäädytä vähintään 4 tuntia.
Ota jäädykkeet noin 10 minuuttia ennen tarjoilua pakkasesta, kumoa tarjolle ja koristele kapriksilla, tillillä ja sitruunalla.
Vinkki: Kaksinkertaisesta annoksesta saat kakkuvuoassa jäädytettävän jäädykkeen. Täytä rengasjäädyke esimerkiksi rosollilla joulupöydässä.

Täytetyt lehtipihvit
Mehevät sienillä ja vuohenjuustolla täytetyt lehtipihvit vaikka isänpäiväaterialle.
n. 600 g naudan ulkofileetä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
Täyte:
1 sipuli
100 g herkku- tai siitakesieniä tai
reilu 1 dl silputtuja metsäsieniä
1 rkl öljyä
n. 50 g pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl silputtua tuoretta timjamia tai rakuunaa
Leikkaa filee neljäksi pihviksi ja nuiji muovipussin sisällä ohuiksi pihveiksi. Asettele pihvit työlaudalle, ripottele pinnalle suola sekä pippuri.
Leikkaa kuorittu sipuli suikaleiksi, paloittele tuoreet sienet. Kuumenna puolet öljystä pannulla ja kuullota sipulia pari minuuttia. Sekoita joukkoon sienet. Paista sienet ja sipuli kypsäksi. Lisää juusto nokareina, sekoita, mausta suolalla, pippurilla ja yrtillä.
Jaa sieni-sipulitäyte pihvien toiselle reunalle. Taita pihvit ja sulje cocktailtikuilla. Paista öljyssä nopeasti kauniin ruskeiksi kummaltakin puolelta ja nosta uunivuokaan. Loppukypsennä 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
Poista tikut ja nosta tarjolle esimerkiksi kermamuhennettujen perunoiden kanssa.

Vuohenjuustolla maustetut kermamuhennetut perunat
Pihvien täytteestä jäävän juuston voi käyttää perunoihin. Keitä edellisenä päivänä ylimääräisiä perunoita aterialle, niistä saat maukkaan lisäkkeen. Kun perunat ovat meheviä ja kosteita, et tarvitse erikseen kastiketta.
4–6 annosta
6–8 keitettyä perunaa
2 tl öljyä
2 dl kermaa
n. 100 g pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(suolaa)
(silputtua ruohosipulia, tilliä, persiljaa tai muuta yrttiä)
Kuori keitetyt (kylmät) perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista perunoita hetki. Älä päästä ruskistumaan.
Kaada kerma pannuun ja keitä, kunnes kerma on imeytynyt perunoihin lähes kokonaan. Sekoita mukaan juusto. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Ripottele pinnalle yrttisilppua ja tarjoa.

Ruusukaali-tomaattipannu
Maukas lisuke paistetulle lihalle tai kalalle. Varo ylikypsentämästä kasviksia, ettei ruoasta tule sosetta.
4-6 annosta
600–800 g ruusukaaleja
100 g palsternakkaa
1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä)
8 aurinkokuivattua tomaattia
1 dl pinjansiemeniä
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
Puhdista ruusukaalit, kuori sipulit sekä palsternakka. Suikaloi sipulit ja palsternakka. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit suikaleiksi.
Paahda pinjasiemenet kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Kaada lautaselle odottamaan.
Kuumenna öljy, kuullota sipuleita, palsternakkaa ja ruusukaaleja, kunnes ne pehmenevät. Älä päästä ruskistumaan. Kääntele sekaan aurinkokuivatut tomaatit, mausteet ja pinjasiemenet. Tarjoa kuumana.
Vinkki: Lisää juuri ennen tarjoilua murennettua vuohenjuustoa tai kuutioitua kotijuustoa.

Tattari-kaura-juustotangot
Ihanan mureat keksit ovat gluteenittomia, kun käytät puhdaskaurajauhoja. Jos et tarvitse gluteenittomia keksejä, voit korvata kaurajauhot esim. grahamjauhoilla. Maidottomat keksit saat kun käytät maidotonta margariinia ja juuston kaltaista soijavalmistetta (cheesley). Keksit murtuvat helposti, käsittele pitkiä keksejä varoen.
12–24 kpl
1/2 dl tattarijauhoja
1,25 dl kaurajauhoja (provena)
0,5 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
1 rkl silputtua tuoretta timjamia
50 g kylmää margariinia tai voita
1 dl juustoraastetta
0,25 dl kylmää vettä
Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja timjami kulhossa. Lisää paloiteltu kylmä rasva ja nypi sormin hiekkamaiseksi seokseksi. Sekoita mukaan ensin juustoraaste, sitten vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi ja muotoile palloksi. Nosta kulho jääkaappiin puoleksi tunniksi tai pakastimeen noin vartiksi.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Jauhota leivinpaperiarkki kevyesti kaura- tai tattarijauhoilla. Pyyhkäise myös kaulin jauhoilla ja kauli kylmä taikina noin 20 x 20 cm:n levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Leikkaa levy 12 suikaleeksi ja poikkaise suikaleet halutessasi.
Paista juustotankoja uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes ne alkavat saada väriä. Ota tangot uunista ja leikkaa yhteen tarttuneet heti irti toisistaan. Anna jäähtyä pellillä.
Tarjoa keiton tai salaatin kanssa. Nämä keksit ovat myös oivia juustopöydän lisukkeita tai suolapaloja glögin kanssa.

Juhlava kalagratiini
4–6 annosta
Tämä ruoka on hyvä vierastarjottava, sillä kalagratiinin voit tehdä vaikka jo edellisenä päivänä gratinoimista vaille valmiiksi jääkaappiin odottamaan.
n. 600 g siikaa, kuhaa tai muuta kalaa fileinä
n. 100 g purjoa
0,5 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
2 dl kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl sitruunamehua
Kuorrutuskastike:
kalojen kypsennysliemi
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
100 g esim yrteillä maustettua sulatejuustoa
n. 200 g äyriäissekoitusta tai kuorittuja katkarapuja
1 tl kuivattua rakuunaa
Perunareunus:
4–6 dl perunasosetta
1 kananmuna
2 rkl voita tai margariinia
(ripaus muskottia)
Pinnalle: juustoraastetta
Ota äyriäissekoitus sulamaan.
Leikkaa halkaistu, huuhdeltu purjo ohuiksi viipaleiksi. Mausta kalafileet pippurilla. Jaa purjoviipaleet kalafileille ja taita fileet kahtia. Nosta voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kalaliemi ja viini. Peitä foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Mittaa liemi vuoasta kattilaan. Jos sitä ei ole 3 desilitraa, jatka kalaliemellä tai viinillä. Sekoita kerma ja vehnäjauhot ja kaada seos kalaliemeen. Kuumenna sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Lisää sulatejuusto nokareina, kuumenna hämmennellen kunnes juusto on sulanut. Lisää sulatettu ja valutettu äyriäissekoitus sekä rakuuna. Kaada kastike kalojen päälle vuokaan.
Valmista perunasose haluamallasi tavalla ja sekoita siihen kananmuna sekä voi. Lusikoi sose pursotinpussiin ja pursota kalavuoan reunoille ruusukkeina. Ripottele pinnalle juustoraaste ja gratinoi eli kuorruta 225 asteessa uunissa noin 10 minuuttia. Jos ruoka on kylmä eli valmistit sen jo edellisenä päivänä, kuorruta 200 asteessa 20 minuuttia, jotta ainekset lämpenevät kunnolla.

Lihapata ranskalaisittain
Lihapadan voit valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, se ei hätkähdä uudelleen lämmitystä. Punaviinin sijaan voit käyttää pelkästään lihalientä.
6–8 annosta
n. 1 kg naudan tai hirvenpaistia
150 g pekonia tai savukylkeä
2 (puna)sipulia
(3–4 valkosipulinkynttä)
50 g juuriselleriä
2–3 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
1 persiljanoksa
1 timjaminoksa
2 laakerinlehteä
1/2 pll (3,75 dl) punaviiniä
3 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai lihafondia maun mukaan
0,5 tl rouhittua mustapippuria
150 g salotti- tai muita pieniä sipuleita
2–3 porkkanaa
200 g tuoreita herkkusieniä
Leikkaa paisti noin 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Suikaloi savukylki pieniksi paloiksi. Kuori ja suikaloi (puna)sipulit sekä valkoispulit ja selleripala.
Kuumenna puolet pekonista pannulla, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Jos rasvaa ei ole tarpeeksi, lisää pannuun öljyä. Kuullota ensin hetki sipuleita ja selleriä. Nostele ne pataan. Ruskista sitten lihapalat 3–4 erässä pannulla ja lisää pataan.
Kaada pannuun lopuksi tilkka vettä ja kiehauta se siinä.
Sekoita padassa olevien ainesten joukkoon tomaattipyree sekä jauhot ja kaada pannulla oleva vesi pataan. Lisää yrttioksat ja laakerinlehdet sekä nesteet. Peitä kannella ja hauduta liedellä tai 175-asteisessa uunissa tunnin verran.
Kuori salottisipulit ja porkkanat. Leikkaa porkkanat noin 3 cm:n pätkiksi ja suikaloi. Puolita sipulit ja sienet tarvittaessa. Kuumenna loput pekonista pannulla kunnes rasva alkaa irrota, paista siinä kasvikset kauniin ruskeiksi.
Sekoita kasvikset pataan, jatka kypsennystä noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja nosta pata tarjolle.
Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat, riisi tai ohra sekä vihreä salaatti.

Lakka-ruusunmarjatiramisu
Kakkuun käytetään pitkänomaisia savoiardikeksejä, jotka ovat nimenomaan tiramisun valmistukseen tarkoitettuja. Halutessasi voit paistaa kahden munan kääretorttulevyn ja leikata sen tarjoiluvuokaan sopiviksi paloiksi.
10 annosta
200 g tiramisukeksejä
2–3 dl lakkoja
2 prk ruusunmarjasosetta (lastenruoka)
(sokeria)
Täyte:
2 kananmuna
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 rs (200-250 g) Mascarpone-, tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
Pinnalle:
ruusunmarjasosetta, lakkoja, paahdettuja mantelilastuja
Sekoita lakat ja ruusunmarjasose keskenään. Sokeroi tarvittaessa.
Valmista täyte. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita muna-sokerivaahto huoneenlämpöisen tuorejuuston joukkoon ja kääntele lopuksi kermavaahto täytteeseen.
Asettele puolet kekseistä reunallisen tarjoiluvuoan pohjalle. Levitä puolet lakkaseoksesta keksien päälle. Lusikoi puolet juustoseoksesta kekseille ja asettele sen päälle loput kekseistä. Levitä lakkaseos kekseille ja lusikoi loput juustoseoksesta päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta jääkaappiin vetäytymään vaikka seuraavaan päivään.
Koristele pinta ennen tarjolle tuontia ruusunmarjasoseraidoilla sekä lakoilla ja kuivalla pannulla paahdetuilla mantelilastuilla.
Vinkki: Käytä ruusunmarjasoseen sijaan vähäsokerista omenasosetta tai pelkästään kevyesti sokeroituja ja survottuja lakkoja.

Suklaa-puolukkavaahto
Ihana jälkiruoka, jonka voit valmistaa hyvissä ajoin, myös herukat tai karpalot käyvät.
6 annosta
Suklaavaahto
200 g maitosuklaata (esim. Fazerin Sininen)
1 dl kermaa
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
Puolukkavaahto
6 liivatelehteä
3 dl vettä
n. 3 dl (200 g) puolukoita tai herukoita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
kermavaahtoa
puolukoita
suklaarouhetta
Rouhi suklaa ja ota pari ruokalusikallista rouhetta erikseen koristelua varten. Laita rouhe kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi ja kaada suklaarouheelle. Anna suklaan sulaa pari minuuttia, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa toisessa kulhossa muna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Vatkaa jäähtynyttä suklaaseosta muutama minuutti ja kääntele sekaan munavaahto.
Lusikoi seos annosmaljoihin. Nosta viileään.
Valmista puolukkavaahto. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Keitä vettä ja puolukoita muutama minuutti ja lisää sokeri sekä kevyesti puristetut liivatteet. Anna jäähtyä hieman ja nosta kattila kylmään.
Vatkaa jäähtynyt, hyytymisen aloittanut puolukkaseos vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Kun vaahto muistuttaa vispipuuroa, noin 10 minuutin vatkaamisen jälkeen, lusikoi se suklaavaahdon pinnalle. Anna jähmettyä vielä jääkaapissa tunnin verran.
Koristele annokset ennen tarjoilua kermavaahdolla, puolukoilla ja suklaarouheella.

Valkosuklaa-puolukkatorttu
Mehevä torttu, joka kestää säilytystä parikin päivää jääkaapissa. Puolukoiden sijaan voit käyttää esim. mustikkaa tai vadelmaa. Pakastemarjat lisätään taikinaan jäisinä.
12 palaa
100 g valkosuklaata
175 g margariinia tai voita
3 kananmunaa
2 dl (ruoko)sokeria
3,5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,75 dl ranskankermaa, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
3–4 dl (200 g) puolukoita
Pinnalle:
50 g valkosuklaata
0,75 dl ranskankermaa, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
(puolukoita)
(valkosuklaarouhetta)
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan noin 22 cm:n irtoreunaisen vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Leikkaa valkosuklaa karkeaksi rouheeksi.
Mittaa taikinan ainekset suklaata, kermaa ja puolukoita lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita voimakkaasti puukauhalla pari minuuttia kunnes taikina on vaaleaa ja kuohkeaa. Kääntele mukaan lopuksi kerma, puolukat ja suklaarouhe.
Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia kunnes kakku on kullanruskea ja alkaa irrota reunoilta. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassa, irrota sitten reunat ja pohja. Anna jäähtyä ritilällä.
Valmista kuorrutus. Rouhi valkosuklaa ja sekoita se ranskankerman ja tomusokerin kanssa huoneenlämpöiseen tuorejuustoon. Vatkaa kuohkeaksi. Levitä kuorrutus vasta täysin jäähtyneen kakun pinnalle, muuten se sulaa!
Ripottele pinnalle puolukoita ja valkosuklaarouhetta.
Kakun voi pakastaa, mieluiten ilman kuorrutusta, mutta kuorrutuskin kestää jonkin päivän pakastimessa.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta