Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Jarmo Uusi-Rintakoski

NUMERO 10
14.10.2010


PÄÄKIRJOITUS

HENKILÖ: Tilaa muistella

RADIO: Toteutuuko toiveeni?

MUUTTAJAT: Houkuttimena puhdas luonto

YRITYS: Wanhan Kalevan majatalossa

SUOMI: Näin turisti hurmataan

TERVEYS:
Lapsen kipu täytyy tunnistaa
Liikkumisen ilo elää
Naisenkin sydän särkyy

LUONTO: Helakasti haavanlehdillä
URA: Näytön äärestä saarnastuoliin

ASUMINEN: Intohimona pohojalaanen

PUUTARHA:
Puisto antaa oppia
Kukkamummo ja hänen ystävänsä
Humala
Kuunliljojen virustaudit

RUOKA: Pistetään piirakaksi

KÄSITYÖT: Iltojen iloksi ja päivien ratoksi
Takkeja tyttelille
Huivi lämmittää
Kullankeltaista
Vanhoja pitsejä uusin langoin
Omaan kotiin
Ihanaiset pellavaiset
Ruutu ruudun päälle
Tähdellistä
Elämää kaikissa väreissä

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Uuden edessä
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja


Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 11.11. ja Maatilan Pellervo 18.11.2010. Pellervon Iso Kalenteri ilmestyy marras-joulukuun vaihteessa.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Pistetään piirakaksi


Suolainen piirakka sopii kahvipöytään ja iltateelle, saunan jälkeen salaatin kera tai pieneksi ateriaksi. Pohjataikinaa parannetaan tummilla jauhoilla, kuitupitoisilla hiutaleilla tai leseillä. Täytteille vetää rakan vain kokin mielikuvitus.

Murea pororulla

Metsäsienien sijasta voit käyttää 300 g tuoreita viipaloituja herkkusieniä tai muita viljeltyjä. Piirakan voi valmistaa myös avoimena. Kaulittu taikina vedetään papereineen uunipellille ja täyte levitetään päälle.
10–12 annosta
Kuori:
150 g voita tai margariinia
2 dl maitoa
1/2 pala (25 g) tuorehiivaa
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
4 dl (hiivaleipä)vehnäjauhoja
Täyte:
2 sipulia
150 g palsternakkaa
5 dl sieniä
1 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 dl vettä
(1 tl suolaa)
3 kananmunaa
n. 400 g jauhettua poroa
(50 g savuporoa)
Pinnalle: 2 rkl seesamin- tai unikonsiemeniä
Kuumenna ja sulata rasva kattilassa, lisää maito.
Murena hiiva kulhoon, varmista että maitoseos on kädenlämpöistä ja kaada hiivan päälle. Sekoita tasaiseksi, lisää jauhot. Taikina on pehmeää, mutta käsiteltävää. Älä lisää vielä jauhoja, sillä täysjyväjauhot turpoavat kohotuksen aikana. Peitä kulho liinalla, anna kohota noin 20 minuuttia.
Valmista täyte. Silppua kuorittu sipulit ja raasta kuorittu palsternakka. Silppua sienet. Huuhtele tai ryöppää ja valuta suolasienet, jos käytät niitä.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia sekä palsternakkaa hetki. Lisää sienet, jatka paistamista muutama minuutti. Mausta.
Kumoa seos kulhoon, lisää sekoittaen munat, jauheliha (sekä silputtu savuporo).
Taputtele tai kauli taikina leivinpaperipalan kokoiseksi levyksi. Levitä jauhelihaseos levylle, kääri paperin avulla rullaksi. Vetäise rulla papereineen pellille. Siirrä rulla halutessasi pellille vinottain kulmasta kulmaan.
Peitä liinalla ja anna kohota noin 15 minuuttia eli kunnes uuni on kuumentunut 225 asteeseen.
Ripottele rullan pinnalle siemenet. Nosta uuniin ja paista 5 minuuttia. Pienennä lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 25 minuuttia, kunnes rullan pinta on kullanruskea ja pohjakin on saanut väriä.
Anna jäähtyä hetki, viipaloi ja nosta tarjolle. Lisäkkeenä maistuu salaatti.

Paimenen piirakka

Englantilainen sheperd’s pie ei oikeastaan ole piirakka vaan paistos ja mukava tapa käyttää edellisen päivän tähteet hyödyksi. Tarvittaessa voit jatkaa lihakastiketta ruskistetulla jauhelihalla ja kalakastiketta kypsennetyllä pakasteseitillä.
4–6 annosta
Täyte:
6 dl valmista liha- tai kalakastiketta
1 porkkana
1 sipuli
250 g parsakaalia
2 tl öljyä
Pinnalle:
4–5 perunaa (jauhoinen lajike)
tilkka maitoa tai vettä
2 dl juustoraastetta
Kuori porkkana ja sipuli sekä tarvittaessa parsakaalin varret. Kuutioi porkkana, silppua sipuli. Leikkaa parsakaali kukinnoiksi. Kuullota kasviksia öljyssä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä.
Keitä perunat kypsiksi, kuori ja survo. Perunasurvoksen ei tarvitse olla ihan sileää. Sekoita mukaan tilkka maitoa tai vettä sekä puolet juustoraasteesta. Lisää kuullotetut kasvikset liha- tai kalakastikkeeseen. Kaada voideltuun uunivuokaan.
Lusikoi perunasurvos kastikkeen päälle vuokaan. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
Kuumenna ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä.
Tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa.

Muhkea jauheliha-hapankaalipiirakka

Itse tehdyn taikinan sijaan voi käyttää 1/2 pkt pakastettua voi- tai lehtitaikinaa. Painele sulanut taikina kevyesti vuoan pohjalle ja reunoille.
8–10 palaa
Pohja:
125 g voita tai margariinia
0,5 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
125 g (1/2 prk) maitorahkaa
Täyte:
2 sipulia
(3 valkosipulinkynttä)
2 tl öljyä
400 g jauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa
0,5 tl suolaa
200 g hapankaalia
1–2 dl ranskankermaa
Nypi rasva ja jauhot kulhossa murumaiseksi. Kumoa mukaan maitorahka, sekoita se nopeasti jauhoseokseen. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty. Nosta jääkaappiin kovettumaan puoleksi tunniksi.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kaaviloi noin 1cm paksuksi levyksi. Taita taikina kolminkerroksiseksi, käännä pituussuuntaan ja kauli piirakkavuoan kokoiseksi levyksi. Jos haluat oikein lehtevän tuloksen, toista taittelu pari kertaa. Painele taikina voideltuun vuokaan, pistele haarukalla ja nosta jääkaappiin.
Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota öljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle jauheliha, ruskista kevyesti. Mausta. Sekoita lopuksi mukaan hapankaali ja ranskankerma. Kerma määräytyy purkin koon ja haluamasi kermaisuuden mukaan.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä täyte piirakkapohjalle. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia.

Pikku piiraset

Tässä piirakkapohja ja kolme erilaista täytevaihtoehtoa: Currylla maustettu broileri-, kreikkalaishenkinen kasvis- sekä helppo lohitäyte.
6–8 pikku piirasta tai yksi halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakka.
Pohja:
4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
(1 dl juustoraastetta)
( vettä)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pienet piirakkavuoat tai yksi iso (halkaisija noin 25 cm) voilla tai margariinilla.
Nypi vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja paloiteltu rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää muna sekä juustoraaste. Sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Painele taikina piirakkavuoan tai vuokien pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Broileripiirakka

n. 3 dl paloiteltua kypsää broileria
1 porkkana
1 pieni purjo
2 tl öljyä
2 dl (200 g) ranskankermaa
2 tl currya
0,25 tl jauhettua mustapippuria
(suolaa)
2 kananmunaa
Kuori porkkana, leikkaa silpuksi tai raasta. Suikaloi purjo. Kuullota kasviksia muutama minuutti öljyssä pannulla.
Sekoita ranskankerma, mausteet ja munat keskenään.
Silppua broileri tarvittaessa pienemmäksi ja levitä kasvisten kanssa piirakkapohjille. Nosta pikku piiraset leivinpaperoidulle pellille. Kaada täyte piirakoille broileriseoksen päälle.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes piirakoiden pinta ja reunat ovat saaneet väriä. Iso piirakka tarvitsee 30 minuuttia kypsyäkseen.

Kreikkahenkinen piirakka

2 sipulia
150 g pakastepinaattia
n. 100 g salaattijuustoa tai fetaa
(1–2 dl kivettömiä oliiveja)
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua oreganoa
Silppua sipuli ja sekoita sulaneen pinaatin sekä kuutioidun juuston kanssa kermaviilin sekaan. (Puolita oliivit.) Lisää muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja jaa piirakkapohjille. Kypsennä kuten broileripiirakka.

Lohipiirakka

150 g kylmäsavu- tai graavilohta
200 g pakasteherneitä
(1 sipuli)
1 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl kermaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
Leikkaa lohi tarvittaessa pienemmäksi. Jaa piirakkapohjille. Levitä kohmeiset herneet sekaan. Jaa silputtu sipuli piirakoille juustoraasteen kanssa.
Sekoita munat, kerma ja pippuri keskenään. Kaada piirakoille ja kypsennä kuten broileripiirakka.

Mehevä sienipiirakka

Vaihda hiivaleipä- ja vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen, jos tarvitset gluteenittoman piirakan. Onnistuu hyvin myös maidottomalla margariinilla ja makeuttamattomalla kaurajuomalla. Täytteeseen voit maidottomassa versiossa käyttää soijapohjaista tuorejuuston tyyppistä seosta.
2 keskikokoista keitettyä perunaa TAI
n. 2 dl perunasosetta
125 g voita tai margariinia
2,5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl suolasieniä
100 g purjoa tai sipulia
2 rkl öljyä
0,25 tl jauhettua mustapippuria
1 tl kuivattua kirveliä tai oreganoa
3 dl maitoa
0,75 dl vehnäjauhoja
100 g sulatejuustoa
Valmista piirakan pohja ensin. Raasta keitetyt perunat kulhoon, lisää huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele ja laita jääkaappiin täyteen valmistamisen ajaksi.
Huuhtele suolasienet hyvin. Jos sienet ovat kovin suolaisia, liota niitä muutama tunti. Silppua sienet ja huuhdeltu purjo.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota purjoa hetki. Lisää sienet ja paista noin 5 minuuttia. Mausta pippurilla ja kirvelillä.
Vatkaa maito ja vehnäjauhot kattilassa tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Keitä pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää sulatejuusto nokareina. Sekoita kastike tasaiseksi.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Levitä sienisipulisilppu piirakkapohjalle, kaada kastike päälle. Paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat kauniin ruskeat ja täyte on hyytynyt.
Tarjoa piirakka lämpimänä.
Vinkki: Piirakan voi pakastaa joko paistamista vaille valmiina tai kypsänä.

Välimeren salaatti

n. 1 l erilaisia salaatteja revittynä
(kourallinen rucolaa)
8 aurinkokuivattua tomaattia
1 punasipuli
(1 dl oliiveja)
0,5–1 dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua oreganoa
2 rkl tomaattien öljyä
1 rkl viinietikkaa
Levitä salaatti tarjoiluvadille, suikaloi aurinkotomaatit päälle.
Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi tai pieneksi silpuksi. Levitä salaatille (oliivien kanssa).
Paahda siemeniä hetki kuivalla pannulla. Ripottele salaatille pippurin ja oreganon kanssa. Valuta päälle öljy ja viinietikka.
Nosta tarjolle piirakan tai leivän kanssa.

Vihreääkin vihreämpi salaatti

200 g pakasteherneitä tai papuja
pieni lohko kaalia
1 herkkukurkku
1 ruukku salaattia
(n. 10 lehteä tuoretta basilikaa)
2 rkl valmista pestokastiketta
1 dl maustamatonta jogurttia
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl suolaa
n. 2 rkl täysmehua
Kiehauta herneet tai pavut kypsiksi, valuta ja anna jäähtyä.
Suikaloi kaali hyvin ohueksi esimerkiksi juustohöylällä. Hiero kaalia kauhan pesällä tai isolla lusikalla pehmeämmäksi.
Leikkaa herkkukurkku suikaleiksi ja nostele käsin revityn salaatin ja basilikanlehtien kanssa kaalin sekaan.
Sekoita pesto, jogurtti, pippuri ja suola keskenään. Ohenna tarvittaessa täysmehulla. Valuta kastike salaatille ja levitä herneet pinnalle. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia tai tarjoa saman tien.

Herukkainen pullapiirakka

Nopea herkku pullanälkään.
8–10 palaa
3,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
0,5 dl öljyä tai sulatettua voita
2 dl maitoa
Pinnalle:
3 dl puna- tai mustaherukoita
0,5 dl (hillo)sokeria
2–3 rkl pähkinä- tai mantelirouhetta
Voitele halkaisijaltaan 25 cm:n piirakkavuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita vehnäjauhot, kauraleseet, leivinjauhe, sokeri ja kardemumma keskenään. Lisää rasva ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä piirakkavuokaan. Ripottele pinnalle herukat, sokeri ja pähkinärouhe. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 25–30 minuuttia.
Pullapiirakka on parhaimmillaan leivontapäivänä, vielä hiukan lämpimänä.

Omenainen suklaapiirakka

10–12 palaa
150 g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
(50 g suklaarouhetta)
Täyte:
3 hapanta omenaa
100 g valkosuklaata
2 dl ruokakermaa
1 tlk (120 g) ranskankermaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää vaniljasokeri, muna, jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe (sekä suklaarouhe). Sekoita tasaiseksi. Painele taikina voideltuun, halkaisijaltaan noin 28 cm:n vuokaan ja reunoille.
Kuori omenat tarvittaessa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet piirakkapohjalle.
Rouhi valkosuklaa, kaada kulhoon. Kuumenna ruokakerma kiehuvan kuumaksi ja kaada suklaalle. Anna seistä hetki ja sekoita tasaiseksi. Lisää ranskankerma, sokerit ja muna. Kaada seos omenille.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hiukan väriä.

Piimäpiirakka

Helppo ja maukas piirakan ja tortun välimuoto. Puolukoiden sijaan sopivat herukat tai ohueksi leikatut omenaviipaleet. Maistuu myös ilman marjoja pinnalla.
12–15 palaa
Pohja:
2 dl piimää
1,5 dl sokeria
1 dl öljyä
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
Pinnalle:
50 g voita tai margariinia
2 dl tomusokeria
1 rkl mehutiivistettä
1–2 dl puolukoita
Voitele halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakkavuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita kulhossa piimä, sokeri ja öljy keskenään. Lisää jauhot ja sooda. Sekoita tasaiseksi ja kaada piirakkavuokaan. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä.
Valmista kuorrutus. Sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä mehu. Valuta piirakalle ja ripottele puolukat pinnalle.
Vinkki: Ruokasoodan voit korvata 2 tl leivinjauhetta.
Muunnos: Käytä kuorrutukseen kaakaotomusokeria ja nesteenä kahvia.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta