Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jarmo Uusi-Rintakoski.

NUMERO 10
13.10.2011


PÄÄKIRJOITUS

SUOMI: Hilman vaalima harvinaisuus

TYÖTERVEYS: Myrkyllinen työmaa sairaalassa

TERVEYS: Salakavala ahtauma

ELINTARVIKE-TEOLLISUUS: Mukulat jauhoksi ja jauhot pussiin

AMMATTI: Vanhan tyylin ruokakauppa

KYLÄ: Iitin Tiltun perilliset

PUUTARHA:
Puolen hehtaarin puuhamaa
Taimitarha uskoo kotimaiseen
Sädelatva jalostuu yhä

VOIMANAISIA: Pitkän pestin ilta

TAITEILIJA: Lupa kokeilla uutta

RUOKA: Pyhiksi parempaa

KÄSITYÖT:
Ehtiväinen emäntä
Keittiön kauneimmat
Heleät liinat
Yhdestä kappaleesta
Metsäistä miehelle
Valoa vainioilla
Pehmoista iloa!

MUSIIKKI: Itse tehty orkesteri

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 10.11., Maatilan Pellervo ja Pellervon Iso Kalenteri
ilmestyvät 17.11.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Pyhiksi parempaa


Loppusyksyn pyhäpäivien aterioille ehdotamme metsän antimia: sieniä, puolukkaa ja riistaa.

Suloinen sienisoppa

4–6 annosta
2 sipulia
200 g maa-artisokkaa tai palsternakkaa
1 l suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
2 rkl öljyä tai voita
8 dl vettä
1 laakerinlehti
0,5 tl rouhittua mustapippuria
100–200 g sulatejuustoa
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa
(suolaa)
Kuori ja paloittele sipulit ja maa-artisokat. Kuumenna sieniä kattilassa, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää rasva sekä sipulit ja maa-artisokat. Kääntele muutama minuutti. Kaada kattilaan vesi. Kuumenna kiehuvaksi, lisää laakerinlehti ja pippuri.
Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet.
Soseuta keitto ja lisää paloiteltu sulatejuusto. Sekoita, kunnes juusto sulaa. Ripottele keittoon oreganoa, tarkista maku.
Muunnos: Käytä vettä vain 6 dl ja korvaa juusto purkillisella (2 dl) ruokakermaa.

Yrttinen teerifilee

Tämä ohje sopii myös muille linnuille, paremman puutteessa vaikka broilerille ja kalkkunalle. Ilmakuivattu kinkku voi olla serranon, parman, schwartzwaldin kinkkua tai vastaavaa. Jos käytät pekonia, ruskista pihvit ensin pannulla ja laita kypsymään uuniin.
4 teeren rintafileetä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
n. 75 g pehmeää vuohen- tai sinihomejuustoa
tuoretta salviaa
tuoretta oreganoa
tuoretta timjamia
n. 1 rkl sinappia
4–8 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
Nuiji fileet kelmun tai muovipussin välissä ohuiksi, noin kämmenen kokoisiksi.
Ripota fileiden toiselle puolelle pippuria. Murustele juusto päälle ja nosta 1–2 salvianlehteä juustolle. Taita fileet kiinni. Sipaise pihveille sinappia ja laita pari salvianlehteä sekä oreganoa ja timjamia päälle. Kääräise kinkkuviipaleet pihvien ympärille. Nosta uunivuokaan.
Paista ensin 225-asteisessa uunissa grillivastuksen alla ylimmällä tasolla noin 4 minuuttia. Pienennä lämpö 175 asteeseen. Jatka kypsennystä vielä 5 minuuttia tai kunnes pihvit ovat sopivan kypsiä. Teeri kannattaa jättää hiukan roseeksi, kalkkuna tai broileripihvit pitää paistaa kypsiksi. Tarkista kypsyys leikkaamalla yhteen pihviin viilto.

Kolmen kaalin pannu

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 200 g ruusukaaleja
n. 250 g parsakaalia
200 g kukkakaalia
öljyä tai voita
2 dl ruokakermaa
n. 1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
(Pinnalle: 1 dl juustoraastetta)
Kuori ja suikaloi sipulit sekä valkosipulit. Puhdista ruusukaalit. Leikkaa parsa- ja kukkakaali sopivan kokoisiksi kukinnoiksi. Kuori ja paloittele parsakaalin varsi.
Kuumenna rasva isolla pannulla ja paista ensin ruusukaaleja muutama minuutti. Lisää sipulit, jatka ruskistamista jokunen minuutti. Kumoa sekaan parsa- ja kukkakaalit. Ruskista niitäkin kevyesti ja kaada mukaan kerma. Kiehauta ja ripota pinnalle mausteita. Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia välillä sekoittaen tai laita ainekset kerman lisäyksen jälkeen uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraaste ja kuumenna 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juustokuorrutus on saanut väriä.

Kala-kurpitsapiirakka

Perunavoitaikinaan voi keitetyn perunan sijan käyttää noin 1,5 dl perunasosetta, 0,5 dl perunasosejauhetta tai 1 dl perunasosehiutaleita.
8 annosta
Taikina:
125 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 keitettyä perunaa
n. 1 dl kylmää vettä
Täyte:
3 valkosipulinkynttä
1/2 (n. 500 g) talvikurpitsa
200 g palsternakkaa tai selleriä
1 pieni purjo tai sipuli
2 rkl voita tai öljyä
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 rkl silputtuja yrttejä maun mukaan (esim. rosmariinia, timjamia ja meiramia)
0,5 dl jauhoja + 0,5 dl vettä
200 g pakasteherneitä
n. 400 g kalafileitä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
(1 kananmuna)
Valmista ensin taikina. Raasta kuoritut perunat, jos käytät perunaa. Sekoita pehmeä voi, jauhot ja leivinjauhe puuhaarukalla kulhossa. Lisää peruna, jauhe, tai sose ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta taikina saa olla pehmeää. Anna kovettua kylmässä noin 30 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte.
Kuori valkosipulit, talvikurpitsa ja palsternakka. Poista kurpitsan siemenet, huuhtele halkaistu purjo.Viipaloi valkosipulit ja purjo. Kuutioi kurpitsa ja palsternakka.
Kuumenna rasva kattilassa. Kuullota valkosipulia ja purjoa muutama minuutti.
Kääntele sekaan loput kasvikset ja anna kuumentua pari minuuttia välillä sekoittaen.
Kaada vesi, kuumenna kiehuvaksi ja mausta liemikuutiolla, pippurilla ja yrteillä.
Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä.
Sekoita jauhot vesitilkkaan ja lisää kasviksiin koko ajan sekoittaen. Kuumenna, kunnes liemi saostuu. Lisää jäiset herneet.
Kauli taikina vähän uunivuokaa suuremmaksi levyksi.
Kaada kasvisseos vuokaan. Asettele kalafileet päälle. Ripottele pinnalle suola ja pippuri. Peitä vuoka voitaikinalevyllä. Pistele taikinaan haarukalla reikiä.
(Voitele piirakan pinta munalla.) Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
Vinkki: Kalan sijaan kasvisten sekaan voi laittaa esimerkiksi lihapadan lopun tai muuta kypsää lihaa.

Suklainen Charlotta

Tämä herkku näyttää vaikeammalta kuin on. Komeuden voi valmistaa ja pakastaa hyvissä ajoin ennen isänpäivää. Kakku on myös helppo kuljettaa mukana, jos kahvit nautitaan muualla. Jälkiruokanakin charlotta maistuu.
Kääretorttu:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
Väliin: 200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl omenasosetta
Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl vadelmia (200 g)
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
100 g valkosuklaata
200 g ranskankermaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
(sokeria)
Valmista ensin unelmatorttu. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita toinen leivinpaperipala lieden viereen työpöydälle. Ripottele sille noin 2 tl sokeria.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi perunajauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe vaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina pellille. Paista uunin keskiosassa noin 7 minuuttia, kunnes torttupohja alkaa saada väriä. Ota pelti uunista, nosta torttupohja papereineen pelliltä ja kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Irrota paistopaperi ja anna torttupohjan hiukan jäähtyä.
Levitä tortulle huoneenlämpöinen tuorejuusto ja sen päälle omenasosetta. Kääri torttu rullalle ja anna vetäytyä jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Ota vadelmat sulamaan. Kuumenna 0,5 dl kermaa kattilassa höyryävän kuumaksi ja kaada paloitellun suklaan päälle. Anna suklaan pehmetä, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman. Sekoita joukkoon ranskankerma ja rahka. Mausta vaniljasokerilla ja tarvittaessa sokerilla.
Vaahdota loppukerma. Purista ylimääräinen vesi pois liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Lisää liivatteet ohuena nauhana valkosuklaaseokseen. Kääntele seokseen kermavaahto ja kohmeiset vadelmat.
Leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Asettele palat noin 1,5 litran vetoisen kulhon pohjalle ja reunoille. Jos pakastat kakun, varmista, että kulho kestää pakastuksen.
Lusikoi vadelmatäyte kääretorttuviipaleilla vuorattuun kulhoon ja peitä kelmulla. Anna hyytyä seuraavaan päivään.
Kumoa kulhosta tarjoiluvadille. Koristele halutessasi kermavaahtoruusukkeilla, vadelmilla ja suklaalla.
Muista! Jos käytät ulkomaalaisia pakastevadelmia, ne pitää varmuuden vuoksi kuumentaa.

Mausteinen kookos-puolukkakakku

Vaikka et olisi kookoksen ystävä, tätä kakkua kannattaa kokeilla. Kookoskerman sijaan sopii kermaviili tai ranskankerma. Osa sokerista voi olla tummaa muscovado- tai fariininsokeria. Maidoton versio syntyy maidotonta margariinia käyttämällä. Kakku onnistuu myös gluteenittomilla jauhoilla, esimerkiksi vaaleilla ja tummilla jyttejauhoilla. Varmista korvaussuhde pakkauksesta. Leivo kakku mieluiten pari päivää ennen tarjoilua, se on parhaimmillaan päivän parin säilytyksen jälkeen.
n. 12 palaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl pomeranssia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
150 g voita
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
1 tlk (200 g) kookoskermaa
4 dl puolukoita
1 dl kookoshiutaleita
0,5 dl sokeria
Kuorrutus:
2 dl (ruoko)tomusokeria
n. 1 rkl vettä
Koristeluun:
puolukoita
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele ja jauhota kookoshiutaleilla halkaisijaltaan 22–24 cm:n vuoka.
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja mausteet. Vatkaa voi ja sokerit toisessa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita mukaan jauhoseos ja kookoskerma parissa erässä.
Sekoita sokeri puolukoihin. Lusikoi vuoan pohjalle puolet taikinasta. Kaada päälle marjat. Painele puolukoita kevyesti taikinaan. Ripottele päälle kookoshiutaleet. Peitä marjat lopulla taikinalla. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla noin tunti. Peitä foliolla kakun pinta, jos se alkaa tummua.
Jäähdytä kakku vuoassaan, mieluiten yön yli. Kumoa. Sekoita ruokotomusokerin joukkoon vettä niin, että saat hyvin levittyvän kuorrutteen. Kaada se kakulle, koristele puolukoilla.
Vinkki: Jos käytät pakastepuolukoita, sekoita sokeriin 1 rkl perunajauhoja ennen marjoihin lisäämistä. Mausteet voi korvata ruokalusikallisella valmista piparkakkumausteseosta. Sokerikuorrutuksen sijaan myös kinuskikastike sopii. Kaada se kakulle vasta juuri ennen tarjoilua tai tarjoa kannusta erikseen.

Nopsa mutakakku

Kun suklaanhimo iskee, kannattaa tätä kakkua valmistaa. Siihen ei tarvita edes suklaata. Kakun kuuluu jäädä matalaksi ja keskeltä hiukan kosteaksi.
150 g voita
2 kananmunaa
3 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 22 cm:n irtoreunainen kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata voi, anna vähän jäähtyä.
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita muniin voisula.
Sekoita kuivat ainekset keskenään, kaada muna-voiseokseen. Hämmennä tasaiseksi, kaada vuokaan.
Kypsennä uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Jäähdytä hetki ja irrota vuoasta. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä kermavaahto- tai jäätelönokareen kanssa.

Suklaiset pikapullat

Nämä leivonnaiset valmistuvat nopeasti vaikka kahvin seuraksi. Lastenkin on helppo näitä leipoa. Silloin kannattaa käyttää valmista suklaarouhetta ja valmiiksi juoksevaa pullorasvaa.
12–16 kpl
150 g voita
2 dl maitoa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 rkl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
100 g rouhittua maito-, valko- tai tummaa suklaata
Pinnalle: (n. 75 g suklaata)
raesokeria
Sulata voi ja anna sen jäähtyä hiukan.
Laita paperiset muotit muffinipellin koloihin tai levitä paperimuotit uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Mittaa voin päälle kaikki ohjeen ainekset. Sekoita tasaiseksi.
Lusikoi taikina vuokiin.
(Leikkaa suklaapalat puoliksi tai kolmeen osaan ja työnnä jokaiseen pullaan pala tai kaksi.) Ripottele pinnalle raesokeria.
Paista uunin keskiosassa 20–30 minuuttia pullien koosta riippuen. Anna jäähtyä ja nosta tarjolle. Pullat ovat parhaimmillaan leivontapäivänä. Pakasta ylijääneet.

Riistapalapaisti

Tähän pataan sopii kaikenlainen riista tai muu liha ja varsinkin ne osat, joiden kypsymisaika on pitkä. Marinadiin käytetään tummaa olutta. Alkoholi kiehuu haudutettaessa pois, mutta pataan voi käyttää alkoholitontakin olutta. Samassa uunissa padan kanssa kannattaa kypsentää kokonaisia perunoita tai erilaisia lohkottuja kasviksia.
n. 1 kg luuttomia riistalihapaloja
2 sipulia
3–5 valkoispulinkynttä
1 porkkana
2 rkl punaviinietikkaa
n. 3 dl tummaa olutta tai kotikaljaa
1 rkl katajanmarjoja
1 tl kuivattua rosmariinia
2 laakerinlehteä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
voita tai öljyä
(kourallinen kuivattuja sieniä)
2 dl kermaa
1 rkl herukka- tai puolukkahyytelöä
1 tl suolaa
Leikkaa lihat reilunkokoisiksi kuutioiksi ja laita tukevaan pakastuspussiin. Kuori sipulit, valkosipulinkynnet sekä porkkana ja leikkaa kasvikset suikaleiksi. Lisää lihapalojen sekaan.
Sekoita viinietikka, olut ja mausteet keskenään. Kaada marinadi pussiin lihojen ja kasvisten seuraan. Sulje pussi, kääntele aineksia pussissa. Laita jääkaappiin (astiassa, jos haluat varmistaa, ettei pussi vuoda) ja anna marinoitua vähintään vuorokausi. Kääntele välillä.
Nosta lihapalat marinadista ja ruskista nopeasti kahdessa, kolmessa erässä pannulla. Laita ruskistetut lihapalat pataan ja kaada päälle marinadi kasviksineen.
(Murustele ainesten sekaan kuivattuja sieniä.) Sulje padan kansi ja nosta pata 150 asteiseen uuniin. Anna hautua 2–3 tuntia. Voit hauduttaa padan myös liedellä, mutta silloin sitä kannattaa välillä sekoittaa.
Kun liha on kypsää, kaada kerma pataan. Mausta hyytelöllä ja suolalla. Kuumenna vielä puolisen tuntia ilman kantta. Tarkista maku. Nosta tarjolle. Halutessasi voit suurustaa liemen. Katso ohje tärkkelys- tai suurustejauhopakkauksen kyljestä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta