Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva:
Tapani Lepistö ja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars

NUMERO 10 - 2012

Pääkirjoitus

Salojen syleilyssä

Kuolon vuodet

Historia etsii kotia

Eloon herätetty

Eri merillä

Wimmen vapaat äänet

TERVEYS
Vakavasti sairastunut tarvitsee tukea

ASUMINEN Ystävyyden talo

Hellän jengissä ei ole yläikärajaa

PUUTARHA
Kasviretki menneeseen
Puisto porvoolaisittain

Karhut ja Ilvekset, Martat ja Ihanteet

KÄSITYÖT

Virkkaa villa ja väriä
Viljankeltaista
Lanka lämmittää
Kivat kassit
Punainen pari
Linjakkaat liinat
Pöydälle raitaa perusväreissä
Muistoja mummolasta

JOKA KUUKAUSI

Asiasta toiseen

Kirjan kannet auki

Pikkupojan elämää

Koti maalla

Elämäntilanteita

Ristikko

Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 8.11.2012. Pellervon Iso Kalenteri ja Maatilan Pellervo ilmestyvät 22.11.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Reseptit

Tuoksu kutsuu

Tällä kertaa tarjoamme herkkuja, jotka vaativat arkiruokia enemmän valmisteluja ja valmistusaikaa. Mutta monet ruuat kestävät pakastusta tai uudelleen lämmitystä, joten niitä kannattaa valmistaa kerralla suurempi satsi.

Enemmän reseptejä löydät lehdestä!

Paahtopaistileivät »
Munakokkeli-lohileivät »
Aurinkoiset possukääryleet »
Ranskalainen omenatorttu »

Paahtopaistileivät

4 viipaletta tummaa maalaisleipää
piparjuurella maustettua tuorejuustoa tai majoneesia
4–6 keitettyä perunaa
(salaatinlehtiä)
n. 300 g paahtopaistia
2 maustekurkkua
karamellisoitua sipulia
tuoretta timjamia

Voitele leipäpalat reilusti tuorejuustolla tai majoneesilla. Viipaloi perunat ja asettele salaatinlehtien kanssa leiville. Nostele paahtopaistiviipaleita ilmavasti perunoille. Leikkaa maustekurkut viipaleiksi ja aseta leiville. Laita täytteiden lomaan lopuksi karamellisoitua sipulia. Korista timjamilla.

 

Munakokkeli-lohileivät

4 kananmunaa
0,75 dl vettä tai kermaa
4 isoa viipaletta ruisleipää
remouladekastiketta tai tillillä maustettua majoneesia
salaatinlehtiä (esim. rucolaa)
1 avokado
4–6 retiisiä tai pala kyssäkaalia

Riko munat kulhoon ja kaada päälle vesi tai kerma. Vatkaa kevyesti haarukalla. Kaada seos öljytilkalla sipaistulle pannulle ja kuumenna lastalla työnnellen, kunnes seos on hyytynyt meheväksi munakokkeliksi. Ota pannu liedeltä.

Voida leivät remouladekastikkeella. Aseta salaatinlehtiä ja taiteltuja lohiviipaleita leiville. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Nosta hedelmäviipaleita leiville, lusikoi munakokkeli ainesten lomaan. Leikkaa retiisit tai kuorittu kyssäkaalipala ohuiksi viipaleiksi ja koristele leivät. Ripsauta leiville hiukan pippuria ja halutessasi suolaa.

Vinkki: Kuumenna lohiviipaleita pannulla hetken, saat uutta makua. Myös perunasalaatti maistuu lohen kanssa.

 

Aurinkoiset possukääryleet

Lihakääryleitä kannattaa valmistaa kerralla suurempi määrä. Ne eivät säikähdä uudelleen kuumennusta. Haudutuksen voi tehdä paistinpannulla tai -kasarissa liedellä tai kannen alla uunivuoassa 150-asteisessa uunissa.

n. 8 annosta
n. 1 kg porsaan kinkkua tai ulkofileetä
1 porkkana
1 pienehkö sipuli
n. 100 g pehmeitä kuivattuja aprikooseja
n 20 tuoretta salvianlehteä
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
n. 0,5 dl vehnäjauhoja
voita ja öljyä paistamiseen
n. 3 dl mietoa lihalientä

Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Laita aina kaksi ulkofileeviipaletta limittäin päällekkäin leikkuulaudalle. Kinkkuviipaleet ovat riittävän isoja yksinään. Painele viipaleita tarvittaessa ohuemmiksi.

Kuori porkkana ja sipuli. Leikkaa sipuli pieneksi silpuksi ja porkkana tulitikunkokoisiksi suikaleiksi. Puolita aprikoosit.

Aseta joka viipaleelle (tai viipaleparille) 1–2 salvianlehteä, muutama porkkanasuikale, hiukan sipulisilppua ja 2–3 aprikoosinpuolikasta. Sekoita suola ja pippuri keskenään, ripottele täytetyille lihaviipaleille.

Kääri lihat rullalle ja pyöräytä lautaselle levitetyssä jauhossa.
Kuumenna nokare voita ja öljyä kannellisessa pannussa. Ruskista muutama kääryle kerrallaan nopeasti pannulla kauniin ruskeiksi. Kun kaikki kääryleet on ruskistettu, nosta ne pannulle ja kaada päälle mietoa lihalientä. Liemen ei tarvitse peittää kääryleitä. Ripottele ylijäänyt sipulisilppu ja porkkanasuikaleet liemeen.

Hauduta ruokaa noin tunti. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden, valkosipuli-kermaperunoiden tai kukkakaalipaistoksen kanssa.

 

Ranskalainen omenatorttu

Torttuun sopii myös valmis omenasose. Se maustetaan sitruunankuoriraasteella. Valmista sosetta käytettäessä omenia tarvitaan puolet vähemmän. Ohjeesta voi valmistaa yhden tortun tai 6–10 annospiirakkaa vuokien koosta riippuen.

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 kananmuna
2 rkl vettä
Täyte:
1 sitruuna
1 kg omenia
2 dl sokeria
n. 1 dl punaherukka-, pihlajanmarja- tai aprikoosihyytelöä

Mittaa jauhot, sokerit ja leivinjauhe kulhoon. Leikkaa voi viipaleiksi jauhoseoksen päälle ja nypi sormin hiekkamaiseksi seokseksi. Lisää muna ja kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin noin tunniksi. Valmistele sillä aikaa täyte.

Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoriosa lautaselle. Purista sitruunasta mehu ja laita puolet kulhoon. Leikkaa puolet omenoista lohkoiksi (kuori ulkomaiset omenat), poista siemenkota. Laita lohkot sitruunamehuun, ripottele päälle puolet sokerista.

Poista siemenkodat lopuista omenista, leikkaa paloiksi. Laita ne lopun sitruunamehun kanssa kattilaan ja kuumenna, kunnes omenat alkavat soseutua. Sekoita mukaan sokeri ja sitruunankuoriraaste. Anna jäähtyä.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä levyksi ja taita neljään osaan. Nosta voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n 25 cm) ja painele vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele ja esikypsennä 10 minuuttia uunissa.
Levitä puolikypsän pohjan päälle omenasose ja -lohkot. Jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia.

Ota piirakka uunista. Kuumenna hyytelö pienessä kattilassa ja valuta piirakan pinnalle. Anna jäähtyä ja nosta tarjolle kerma- tai vanilja vaahdon kanssa. Myös jäätelö on herkullinen lisäke.

 

Reseptit: Marita Suontausta ja Ulla-Maija Hänninen