Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Fennopress

NUMERO 11
13.11.2008


Pääkirjoitus
Maalaislääkäri:
Lääkäri heittäytyy elämän keskelle
Rakentaminen: Hirsiveisto on aito taitolaji
Puutarha: Vehreyttä ympäri vuoden
Lukijamatka: Kylpylään, Graziin ja Wieniin
Suvun vaiheet: Osaran opissa ja sukutilan suojissa
Luopuminen: Elämän menetykset synnyttävät surun
Kirjailijan maisemissa: Neljä yötä saarella
Kumma homma: Sokealle näkyväksi
Haaveet: Unelma ei ikää kysy
Ruoka: Ei vain makean nälkään
Vanhasta uutta: Kultaiset kuosit
Kodin Pellervon käsityöt:
Virkaten valmista
Tyynyllä tuikkii tähti
Talven tullen
Suvun ammatissa: Lasikipinä sulatti sydämen
Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Kätsy
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 11.12., Iso Kalenteri 20.11. ja Maatilan Pellervo 20.11.2008.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Ei vain makean nälkään


Suklaata on totuttu nautiskelemaan vain makeana herkkuna, mutta siitäpä syntyy mainio kastike vaikka porsaanfileelle.

Possua molekastikkeessa
Meksikolaiset oivalsivat kauan sitten, miten yhdistää chili ja suklaa muiden ainesten kanssa kastikkeeksi. Kyseessä ei ole imelä maitosuklaa, vaan kitkerä ja tumma, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 70 prosenttia. Tunnetuin chili-suklaakastike lienee Pueblon kylästä kotoisin oleva Mole Poblano, kanaa tai kalkkunaa voimakkaasti maustetussa tummassa kastikkeessa.
Teemme hieman yksinkertaistetun version. Lihana käytetään lähestyvän joulun kunniaksi possun sisäfileetä. Aidossa ohjeessa chilitahna valmistetaan ensin itse erilaisista mausteista ja tuoreista, erivahvuisista chileistä. Me käytämme valmista chilitahnaa, chilijauhekin sopii.

4 annosta
1 sipuli
2–6 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl kana- tai kasvislientä (kuutiosta)
1 laakerinlehti
0,5 tl rouhittua pippuria
0,25 tl murskattua anista
0,5 tl kanelia
0,5–3 tl chilitahnaa
1–3 tl sokeria
1 viipale paahtoleipää
2 rkl seesaminsiemeniä
0,75 dl jauhettua mantelia
25–50 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)
(suolaa)
n. 400 g marinoimatonta porsaan sisäfileetä

Pinnalle: silputtua tuoretta minttua ja basilikaa
Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppua siinä muutaman minuutin verran. Lisää tomaattimurska, kanaliemi, mausteet ja sokeri. Aloita pienimmällä määrällä chiliä ja sokeria. Murenna paahtoleipäviipale ja sekoita se seesaminsiementen ja mantelijauheen kanssa tomaattikastikkeeseen.
Paloittele suklaa ja sekoita kastikkeeseen. Lisää ensin pienin määrä suklaata, maistele ja lisää vähin erin. Kastike ei saa maistua suklaakastikkeelta! Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia välillä sekoittaen.
Leikkaa sillä välin porsaan sisäfilee paksuiksi viipaleiksi ja paista ne tilavassa pannussa nopeasti ruskeiksi.
Tarkista kastikkeen maku ja mausta tarvittaessa lisää. Kaada kastike possupihveille ja jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia. Ripottele pinnalle yrttisilppua ja tarjoa esimerkiksi perunalumen tai keitetyn riisin kanssa.

Vinkki: Porsaan sisäfileen sijaan käyvät ulkofileepihvit, broileri, kalkkuna, jopa ankanfilee.

Porkkanasuikaleet nopeassa mole-kastikkeessa
Maukas lisäke esimerkiksi uunissa kypsennetylle kalkkunafileelle tai paistetulle broilerille. Maistuu riisin kanssa sellaisenaan.

4–6 annosta
4 porkkanaa
1 pieni sipuli
2–4 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
1–4 tl chilijauhetta
2,5 dl vettä
1/2 pala kana- tai kasvisliemikuutioita
n. 25 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
0,5 dl jauhettua mantelia
0,5 tl kanelia
ripaus mausteneilikkaa
ripaus jauhettua korianteria
(sokeria)
(suolaa)
Pinnalle: silputtua tuoretta korianteria tai persiljaa

Leikkaa kuoritut porkkanat paksuiksi suikaleiksi ja silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Mausta chilillä (aloita ensin pienellä määrällä). Kaada kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon liemikuutio, paloiteltu suklaa, mantelijauhe ja mausteet. Hämmennä hyvin ja hauduta, välillä sekoittaen miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
Höyrytä sillä välin porkkanat rapsakan kypsiksi ja pidä ne lämpiminä. Tarkista kastikkeen maku ja mausta tarvittaessa lisää. Sokeri pyöristää makua, jos suklaan kitkeryys tuntuu liikaa.
Asettele porkkanat tarjoiluvadille ja kaada kastike kuumille porkkanoille. Ripottele pinnalle korianteria. Tarjoa heti.

Näppärät suklaakonvehdit
Nämä suklaakonvehdit ovat helppotekoisia, jos et kuorruta niitä. Kuorrutus tosin helpottaa käsittelyä, mutta vaatii hiukan näpertelyä. Erilaiset suklaat antavat vaihtelua makuun. Kuorrutuksellakin voi leikitellä: tumman suklaan päälle valkoista tai toisin päin. Voit valmistaa konvehdit silikonisen jääpalamuotin, pieniin paperi- tai foliovuokiin tai levittää seoksen pieneen paperilla vuorattuun vuokaan ja leikata jähmettyneen suklaan palasiksi.

n. 20 kpl
200 g vaaleaa, tummaa tai valkoista suklaata
0,5 dl kuohukermaa
2 rkl likööriä, makusiirappia tai vahvaa kahvijuomaa
(Täyte: pähkinöitä tai kuivattuja marjoja)

Paloittele suklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle. Anna suklaan sulaa hetki ja sekoita tasaiseksi. Mausta seos kahvi- tai sitrusliköörillä. Tipauta vuokiin pähkinänpala tai pari kuivattua marjaa ja lusikoi suklaa päälle. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi.
Painele konvehdit ulos vuoista. Ne ovat melko pehmeitä, joten ne kannattaa pitää jääkaapissa lähes tarjoiluhetkeen asti.
Vinkki: Voit kuorruttaa konvehdit kastamalla ne yksitellen sulatettuun suklaaseen kahden haarukan avulla. Anna jähmettyä.

Suklaataskut
Tässä ohje, kun tarvitset nopeasti jotain hyvää. Voit käyttää valmista, pakastettua torttu- tms. taikinaa tai itse tekemääsi rahkavoitaikinaa.

8 kpl
4 levyä valmista torttu- tai lehtitaikinaa
50 g tummaa suklaata
1 kananmuna
suklaarakeita tai strösseliä

Anna levyjen sulaa ja kauli niitä hiukan ohuemmiksi. Leikkaa palat puoliksi. Jaa karkeaksi rouhimasi suklaa keskelle taikinapaloja. Taita taikinalevy suklaan päälle puoliväliin ja käännä toinen reuna päälle. Käännä leivonnaiset saumapuoli alaspäin, kun nostat ne pellille leivinpaperin päälle. Voitele munalla ja ripottele suklaarakeet pinnalle. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Anna hiukan jäähtyä ennen tarjoamista.

Suklaapullat
Pähkinä-suklaatahnalla täytetyillä pullilla talttuu suklaanhimo. Varsinkin, jos laitat taikinaan kaakaojauhetta ja tahnan lisäksi täytteeksi rouhittua suklaata.

24 kpl
3 dl maitoa
1 pala (50 g) tuorehiivaa
1 dl kauraleseitä
3 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 dl juoksevaa margariinia
(1 dl kaakaojauhetta)
n. 4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 prk (n. 400 g) pähkinä-suklaatahnaa (esim. nutella)
1 dl pähkinärouhetta
(1–2 dl rouhittua suklaata)
Voiteluun: kananmuna (ja pähkinärouhetta)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon. Lisää kauraleseet ja täysjyvävehnäjauhot. Sekoita paksuksi velliksi, peitä liinalla ja anna hiivan herätä noin 15 minuuttia.
Kun taikinajuuri kuplii selvästi, lisää sokeri, kardemumma, rasva, halutessasi kaakaojauhe ja osa vehnäjauhoista. Alusta tasaiseksi ja lisää jauhoja, kunnes saat pehmeän, käsistä ja kulhon reunoista irtoavan taikinan.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli 50 x 30 cm levyksi. Levitä pähkinätahna päälle ja ripottele pähkinä- ja suklaarouheet pinnalle. Kääri levy tiukalle rullalle ja leikkaa palasiksi. Nosta palat paperisiin vuokiin tai muffinipellin koloihin. Pullat laitetaan vuokiin, jotta täyte ei karkaa pellille. Anna pullien kohota kaksinkertaisiksi. Voitele munalla ja ripottele pinnalle halutessasi pähkinärouhetta. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä hiukan ennen tarjoilua, ettei kuuma täyte polta suuta.

Suklainen porkkanakakku
12 palaa
Mehevän kakun kuorrutuksesta voit jättää kahvin pois, jollet välitä sen mausta.

250 g porkkanoita (n. 3 dl raastetta)
1 rkl sitruunan mehua
50–75 g tummaa suklaata
(1 dl rouhittuja pähkinöitä tai auringonkukansiemeniä)
2 kananmunaa
2 dl fariininsokeria
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
0,75 dl rypsiöljyä
0,5 dl hunajaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl jauhettua kanelia
1 rkl leivinjauhetta
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2–3 rkl vahvaa kahvia
1,5–2 dl tomusokeria
50 g valkoista suklaata

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla noin 20 x 30 cm:n kokoinen vuoka.
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja lisää raasteeseen sitruunamehu, suklaa sekä pähkinärouhe.
Vatkaa ensin munat kevyesti, lisää sitten sokeri, vaniljasokeri, piimä, öljy sekä hunaja. Vatkaa seos tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaahdottaa. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää munaseokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa. Kääntele taikinaan lopuksi porkkanaseos ja levitä taikina vuokaan. Paista 45 minuuttia tai kunnes kakun pinta tuntuu kiinteältä painettaessa. Anna jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.
Vatkaa tuorejuusto, kahvi ja tomusokeri kuohkeaksi. Rouhi suklaa ja kääntele kuorrutukseen. Levitä kuorrutus vasta täysin jäähtyneen kakun pinnalle. Voit leikata kakun palasiksi ja kuorruttaa palat erikseen tai kuorruttaa kakun ja panna sen tarjolle kokonaisena. Ripottele pinnalle suklaarouhetta ja pähkinää tai tupsauta vain hiukan kaakaojauhetta.

Amerikkalaiset kaura-suklaakeksit (chocolatechip cookies)
Mehevänrapeat keksit on helppo leipoa. Voit tehdä isoja tai pienempiä keksejä, valintasi mukaan. Taikinanokareet leviävät pellillä, joten muista jättää riittävästi väliä.

20–40 kpl
200 g leivontamargariinia
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
(1 tl inkivääriä)
4 dl isoja kaurahiutaleita
150 g tummaa suklaata
1 dl maitoa

Vaahdota margariini ja sokerit mieluiten sähkövatkaimella kuohkeaksi (eli sokeri ei enää rahise kulhon pohjalla). Lisää muna ja jatka vatkaamista vielä hetki. Sekoita jauhot, kaakao- ja leivinjauhe, vaniljasokeri, (inkivääri), kaurahiutaleet ja rouhittu suklaa keskenään. Kaada seos rasvaseokseen, lisää maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi lusikalla. Nostele kahden lusikan avulla nokareita leivinpaperoidulle pellille.
Paista 8–10 minuuttia 200-asteisen uunin keskiosassa, kunnes keksien reunat ovat saaneet väriä. Vetäise keksit papereineen pelliltä ja ota uusi leivinpaperi, jolle teet seuraavan annoksen. Irrota jäähtyneet leivonnaiset paperista ja säilytä ne ilmatiiviissä purkissa viileässä paikassa, jotta rapeus ei häviä.
Vinkki: Jos haluat vaaleampia keksejä, käytä tavallista sokeria 2 dl ja fariinisokeria vain 1 dl, jätä kaakaojauhe pois. Chilin ystävä saa kivan säväyksen kekseihin ripottelemalla joka taikinanokareelle ripauksen cacao &chili maustesekoitusta (Santa Maria).

Jäädytetty suklaa-halvakakku
Näyttävä ja maukas herkku, jonka valmistus ei ole kovin vaikeaa. Mikä parasta, sen voi valmistaa pakastimeen odottamaan tarjoamista.

Pohja:
200 g (suklaamuru)keksejä
75 g margariinia
Täyte:
200 g tummaa suklaata
200 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
(1 rkl konjakkia)
50–100 g halvaa
Pinnalle:
pähkinöitä, pähkinä-, halva- tai suklaarouhetta

Vuoraa irtoreunavuoan (halkaisija n. 25 cm) pohja leivinpaperilla.
Laita keksit pakastuspussiin ja murskaa kaulimella. Sekoita huoneenlämmössä pehmennyt margariini keksimurskaan ja levitä seos vuokaan kevyesti painellen. Pane vuoka jääkaappiin.
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä, mutta varo, ettei suklaa jähmety. Sekoita tuorejuusto, rahka ja puolet sokerista sekä vaniljasokeri. Vatkaa munat ja loppusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
Sekoita juustomassaan suklaa (mausta halutessasi konjakilla) ja kääntele sitten sekaan kerma- ja munavaahto.
Kaada puolet seoksesta keksipohjan päälle vuokaan. Murenna halva ja ripottele muruset täytteelle. Kaada lopputäyte päälle. Peitä vuoka foliolla tai kelmulla ja nosta kakku pakastimeen. Anna olla vähintään yön yli. Ota pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kakku on parhaimmillaan pehmeänä, hiukan sulaneena. Jos haluat paloitella kakun valmiiksi annospaloiksi, kakun on parasta olla jäinen. Koristele ja tarjoa.

Vinkki: Jos et halua jäädyttää kakkua, pehmitä 6 liivatetta, sulata ne ja sekoita täytemassaan suklaan kanssa. Hyydytä jääkaapissa noin 4 tuntia.

Kolmen suklaan kakku
Ihana kakku, joka sopii sekä kahvipöytään että juhla-aterian päätökseksi. Valmistuksessa on monta vaihetta, mutta kakku kannattaa tehdä jo muutama päivä ennen tarjoilua, jotta se mehustuu. Kuorruta joko tarjoilupäivänä tai sitä edeltävänä päivänä. Kakku on sen verran tuhti, että pienikin palanen riittää.

16–20 palaa
Kakkupohja
125 g tummaa suklaata
125 g margariinia
4 kananmunaa
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
4 dl kuohukermaa
200 g maitosuklaata
4 dl kohmeisia mustaherukoita
2 dl mustaherukkahilloa
Kuorrutus:
0,5 dl kermaa
200 g valkosuklaata

Valmista ensin kakkupohja. Sulata paloiteltu suklaa ja rasva varovasti kattilassa tai mikrossa. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää suklaaseos vaahtoon. Siivilöi sekaan myös jauhot ja leivinjauhe, hämmentele varovasti sekaisin.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen vuokaan (halkaisija noin 23 cm). Kypsennä 175 asteisen uuniin alimmalla ritilätasolla noin tunti. Anna jäähtyä ja leikkaa pohja kolmeksi kiekoksi.

SUKLAA LOHDUTTAA
Suklaa kohottaa mielialaa, ehkä juuri siksi moni meistä syö sitä eniten vuoden pimeimpinä aikoina. Mielialaa kohottava vaikutus perustuu suklaan sisältämän kofeiinin lisäksi teobromiiniin, erääseen hermostostimulanttiin. Sitä on kaikkein eniten tummassa suklaassa.
Tutkimuksissa on suklaasta löydetty myös runsaasti flavonoideja, joilla on suotuisa vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen.
Vaikka terveydelliset vaikutukset onkin tieteellisesti todettu, kannattaa suklaata edelleen syödä vain kohtuullisesti. Suklaa nimittäin sisältää 40 prosenttia rasvaa ja melkoisesti sokeria. On hyvä myös muistaa, että terveydelle positiiviset vaikutukset löytyvät nimenomaan tummasta, eivät vaaleasta suklaasta.

Valmista maitosuklaatäyte kakun kypsymisen aikana. Kuumenna kerma ja kaada se paloitellun suklaan päälle. Anna suklaan pehmitä ja sekoita tasaiseksi. Laita kulho jääkaappiin. Kun seos alkaa jähmettyä, vatkaa kuohkeaksi. Lopeta vatkaaminen heti, jos seos näyttää juoksettumisen merkkejä!
Survo mustaherukoita kevyesti ja sekoita hillon sekaan. Aseta alimmainen kakkupohja tarjoiluvadille ja levitä puolet hillosta sille. Lusikoi puolet maitosuklaatäytteestä hillolle ja levitä tasaiseksi. Nosta toinen kakkupohja päälle ja laita hillo ja maitosuklaavaahtokerros. Nosta ylimmäksi viimeinen kakkupohja. Peitä kakku kelmulla tai puhtaalla vuoalla ja vie viileään (voit sivellä ohuen hillokerroksen pinnalle, mutta poista hillosta marjat, jottei suklaakuorrutuksesta tule epätasainen.) Anna kakun vetäytyä seuraavaan päivään.
Kuumenna kerma vesihauteessa ja sekoittele siihen paloiteltu suklaa. Valuta suklaa kakun pinnalle ja levitä tarvittaessa varovasti tasaisemmaksi. Anna jähmettyä viileässä vaikka seuraavaan päivään.

Chilikaakao
Chilillä höystetty tosi suklainen kaakao lämmittää, kun hyinen viima tunkee luihin ja ytimiin! Erityisherkkua saat, kun laitat juoman pinnalle nokareen kermavaahtoa. Käytä tuoretta tai kuivattua chiliä tai mausta chilijauheella. Chilin ärhäkkyys kannattaa varmistaa ennen juoman valmistusta. Jos et voi käyttää tavallista maitoa, varmista että esimerkiksi soijamaito kestää kuumentamisen ja muista käyttää maidotonta suklaata.

4 mukillista
1/2 chilinpalko
1 kanelitanko
0,5 dl kaakaojauhetta
1 dl (ruoko)sokeria
2 dl vettä
8 dl maitoa
50–100 g suklaata

Poista chilistä siemenet ja viipaloi chili. Laita kattilaan chili, kaneli, kaakaojauhe ja sokeri. Kaada päälle vesi. Kuumenna sekoittaen ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia.
Rouhi suklaa, tumma tai vaalea. Lisää kattilaan maito, kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se sulaa. Kaada juoma siivilän läpi kuppeihin.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta