Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen ja Marita Suontausta.

NUMERO 11
13.11.2009


PÄÄKIRJOITUS

SUOMI: Hevosten sota

MUUTOS: Sekametelisopasta selviin vesiin

ITSENÄISTYMINEN: Kohti omaa elämää

VANHUUS: Pelastukoon ken voi

PERHE: Sisarkateus on taistelua rakkaudesta

PERUSKORJAUS: Tarvittaessa talokin muuttaa

ASUMINEN: Lomamökki, kesäkoti, koti

PUUTARHA: Meerin marjat ja hedelmät

YRITTÄJÄ: Puisten taivutusten taitaja

RUOKA: Maukasta pienin muutoksin

HAUTAJAISET: Surujuhla vaatii suunnittelua

KÄSITYÖT:
Nallen kanssa talveen
Joka pisto on palkinto
Sievää ja somaa

TAITEILIJA: Savi kertoo sata tarinaa

VALTAMERESSÄ: Tutkija valastaa tietoa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Koti maalla
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija
Kätsy

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 10.12. ja Maatilan Pellervo ja Iso Kalenteri 19.11. sekä Maatilan Pellervon joulukuun numero 3.12.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Maukasta pienin muutoksin


Muutamalla perusohjeella ja -aineella pärjää arkisessa kokkauksessa hyvin. Mausteilla ja ohjeiden pikku muunteluilla vaihtelua saa näppärästi.

Broileripannu kolmella tavalla
Maustamattomista broilerin tai kalkkunanfileesuikaleista saat nopeasti erilaisia ruokia. Voit sakeuttaa liemen vehnäjauhoilla. Suurustettua pannua täytyy kypsentää noin 5 minuuttia, jotta jauhot kypsyvät.
4–6 annosta
Peruspannu
300–400 g broilerin tai kalkkunan filee- tai paistisuikaleita
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 (puna)sipulia
3–4 valkosipulinkynttä
pieni kesäkurpitsa tai munakoiso
pieni vihreä tai punainen paprika
2 rkl öljyä
2 tl kuivattua rakuunaa
n. 3 dl mietoa kana- tai kasvislientä
Mausta broilerisuikaleet suolla ja pippurilla. Kuori ja suikaloi tai silppua sipulit. Kuutioi pesty kesäkurpitsa ja paloittele siemenettömäksi puhdistettu paprika haluamallasi tavalla suikaleiksi, kuutioksi tai silpuksi.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota ensin kasviksia muutama minuutti. Lisää pannulle broilerisuikaleet ja jatka paistamista, kunnes ainekset alkavat saada väriä. Ripottele sekaan rakuuna, sekoita.
Kaada pannuun nestettä sen verran, että se juuri ja juuri näkyy ainesten seasta. Kiehauta ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Tarkista maku ja nosta tarjolle esimerkiksi salaatin ja perunalumen kanssa.


Kreikkalaisittain
1/2–1 pss (a 150 g) pakastettua pinaattia
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua timjamia
1 dl fetaa tai salaattijuustokuutioita
Valmista kuten peruspannu, mutta korvaa rakuuna mintulla ja timjamilla. Sekoita lähes valmiin pannun sekaan kohmeinen pinaatti sekä fetakuutiot. Anna kuumentua.
Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kanssa.

Espanjalaisittain
1–2 tl (savustettua) paprikajauhetta
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
1–2 dl mustia oliiveja
Valmista kuten peruspannu. Mausta paistovaiheessa paprikajauheella. Kumoa ainesten sekaan tomaattitölkillinen ja neste (nestettä tarvitset ehkä vain 2 dl, sillä tomaateista tulee lientä) ja kypsennä 5 minuuttia. Mausta rakuunalla tai rosmariiniripauksella. Kääntele lopuksi sekaan oliivit. Muista varoittaa syöjiä, jos oliivit ovat kivellisiä!


Kalakeitto
Kalakeittokin muuntuu erilaiseksi mausteita vaihtamalla ja leikkaamalla kasvikset eri tavalla. Kalaksi käy mikä laji tahansa, vaikka pakasteseiti. Jos pakastimessasi ei ole valmista kalalientä, saat sen vedestä ja liemikuutiosta tai fondista. Peruskeitto muuntuu jo toisenlaiseksi, jos lisäät keittoon lopuksi 1–2 dl haluamaasi kermaa tai 50–100 g tuore- tai sulatejuustoa nokareina. Juustot voivat olla maustettuja.
4–6 annosta
Peruskeitto
1 l mietoa kalalientä
6 keskikokoista perunaa
100 g palsternakkaa tai juuripersiljaa
50 g juuriselleriä
2–3 porkkanaa
1 purjo
1 laakerinlehti
6 kokonaista maustepippuria
ripaus valkopippuria
1 rkl kuivattua tilliä
400–500 g kalaa fileinä
(suolaa)
Laita kalaliemi kuumenemaan riittävän tilavaan kattilaan. Pese ja kuori perunat, palsternakka, selleri ja porkkanat. Leikkaa kasvikset lohkoiksi. Halkaise purjo, huuhtele hyvin ja leikkaa suikaleiksi.
Lisää kasvikset, laakerinlehti ja pippurit kiehuvaan liemeen, pienennä lämpöä ja hauduta lähes kypsiksi (noin 15 minuuttia palojen koon mukaan).
Paloittele kala ja lisää liemeen tillin kanssa. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Jos sekoitat liemeen kermaa tai juustoa, tee se varoen tässä vaiheessa. Tarkista maku ja nosta tarjolle.

Kalakeitto itämaisittain
1–2 lehtisellerinvartta
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2–3 tl limetin- tai sitruunamehua
1–2 rkl makeaa chilikastiketta
kala- tai soijakastiketta maun mukaan
(160 ml kookosmaitoa)
Valmista kuten peruskeitto, mutta käytä mietoa kalalientä, varsinkin jos maustat liemen soija- tai kalakastikkeella. Korvaa juuriselleri halutessasi lehtisellerillä. Leikkaa kasvikset ja kala ohuiksi suikaleiksi. Laita liemeen laakerinlehti ja maustepippurin sijaan mustapippuria. Jätä tilli pois. Jos kaapissasi sattumalta on kaffirlimenlehtiä, laita niitä 2 kpl laakerinlehden sijaan. Mausta liemi lopuksi limettimehulla, chilillä, kalakastikkeella ja kookosmaidolla.


Norjalaisittain
2 tomaattia
1 rkl sitruunamehua
1 tl kuivattua timjamia
n. 150 g kuorittuja katkarapuja
n. 100 g simpukoita (pakaste tai tölkistä)
Valmista kuten peruskeitto, mutta leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi ja kala isommiksi kuutioiksi. Kalaksi sopii hyvin lohi. Halutessasi voit korvata 2 dl liemestä valkoviinillä.
Sekoita keittoon kalan lisäyksen yhteydessä pieneksi kuutioidut tomaatit, sitruunamehu, sulatetut ja valutetut katkaravut ja simpukat. Korvaa tilli timjamilla.

 

Marjakiisseli
Välipala, jälkiruoka, iltapala. Vanha kunnon kiisseli, jonka saa juhlavaksi kermavaahtonokareella. Arkisempaan herkkuhetkeen voit vaahdottaa vaniljakastiketta. Mehukeittoa esimerkiksi puuron seuraan saat, kun käytät vain 1,5 rkl perunajauhoja. Sokerin määrä ohjeessa riippuu mehun makeudesta.
4–6 annosta
6 dl vettä
2 dl mehua (tiiviste)
2–4 rkl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
4–5 dl jäisiä tai kohmeisia marjoja
Mittaa vesi, mehu, sokeri ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes liemi kirkastuu, sakenee ja pulpahtaa kerran tai pari. Kääntele sekaan marjat ja kaada annoskulhoihin tai tarjoilumaljaan.
Muistathan, että ulkomaiset pakastemarjat täytyy keittää, joten sekoita ne kattilaan heti muiden ainesten kanssa!

Omenakiisseli
Korvaa marjat 2–3 raastetulla omenalla ja marjamehu omenatäysmehulla tai käytä liemenä 8 dl omenatäysmehua. Mausta omenaraaste teelusikallisella kanelia.

Appelsiinikiisseli
Käytä nesteenä pelkkää vettä ja keitä kiisseli. Purista yhdestä appelsiinista ja puolikkaasta sitruunasta mehu. Leikkaa 3 hyvin kuorittua appelsiinia paloiksi ja sekoita sitrusmehujen kanssa kiisselipohjaan.
Vinkki: Mausta kiisseliliemi vain yhden sitruunan mehulla ja vaihda appelsiinit paloiteltuun banaaniin ja pieneen purkkiin säilykehedelmiä.

Vaniljakiisseli
Tunnetaan myös nimellä kuutamokiisseli.
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl sokeria
8 dl maitoa
1 kananmuna
1–2 tl vaniljasokeria
Mittaa kattilaan perunajauhot ja sokeri. Sekoita hyvin ja lisää maito sekä kananmuna. Kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Mausta vaniljasokerilla ja anna jäähtyä hieman. Tarjoa marjojen, marjasurvoksen tai hillon kanssa.

Suklaakiisseli
Sekoita kattilassa sokerin ja maissijauhojen kanssa 2 rkl kaakaojauhetta (tummaa, sokeritonta). Mausta vain teelusikallisella vaniljaa. Koristele valmiin kiisselin pinta suklaarouheella.

Vaihtelua kerroskiisselillä
Keitä puoli annosta marjakiisseliä ja puoli annosta vaniljakiisseliä. Kaada neljään tarjoilukulhoon ensin marjakiisseli ja päälle vaniljakiisseli.


Teeleivät
Nopeat ja hauskat leipoa. Jo perusohjetta voi muunnella vaihtamalla esimerkiksi leseet seesamin- tai auringonkukansiemeniin, kaurahiutaleet muihin hiutaleisiin ja korvaamalla grahamjauhot spelttijauhoilla. Jauhoja/siemeniä/leseitä/hiutaleita tulee olla yhteensä 6 dl.
1 porkkana
2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
0,5 tl suolaa
2 dl maitoa
Raasta kuorittu porkkana hienoksi. Mittaa mukaan kuivat aineet ja sekoita. Lisää öljy ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Taikinan pitää olla pehmeää. Lisää nestettä tai jauhoja tarvittaessa.
Jaa taikina kahteen osaan ja kumoa leivinpaperoidulle pellille. Taputtele kasat jauhotetuin käsin noin 2 cm paksuiksi, pyöreiksi levyiksi. Pistele leipiä haarukalla ja vedä syvät ristiviillot pintaan kuin leikkaisit leivät neljään osaan.
Paista leivät 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes leipien pinta on kauniin ruskea.


Juustoteeleivät
Valmista kuten teeleivät, mutta sekoita taikinaan noin 2 dl juustoraastetta. Jätä osa raasteesta pinnalle ripoteltavaksi. Mausta halutessasi teelusikallisella kuminaa. Juustoraasteen sijasta taikinaan voi sekoittaa myös 100 grammaa murusteltua sinihome- tai vuohenjuustoa.


Omenateeleivät
Vaihda porkkana omenaan. Taputtele omenateeleivät hiukan ohuemmiksi kuin porkkana- tai juustoleivät ja viipaloi pinnalle vielä yksi omena halutessasi. Ripottele pinnalle hiukan sokeria ja kanelia. Maistuu juuston ja omenasoseen seurana tai makeana palana kahvin kanssa.


Peruskakku
Helposti valmistettava peruskakku maistuu ihan sellaisenaan tai eri tavalla kuorrutettuna. Pintaa sopii koristamaan tuorejuusto-, suklaa- tai tomusokerikuorrutus. Kokeile esimerkiksi mansikanmakuista tai kaakaolla maustettuja tomusokereita. Ruokotomusokerin maku muistuttaa hiukan toffeeta ja on väriltään vaaleanruskeaa.
Erilaisilla lisukkeilla ja mausteilla kakku muuntuu. Kun paistat kakun tasapohjaisessa pyöreässä vuoassa, saat täytekakkupohjan. Puolikkaasta taikinasta syntyy kätevä piirakkapohja halkaisijaltaan noin 23 cm vuokaan.
Jogurtti voi olla myös maustettua, osan voit korvata tölkillisellä (200 g) kermaviiliä.
n. 20 palaa
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl soodaa tai 2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
(1 rkl jauhettua kardemummaa)
3 dl jogurttia
2 kananmunaa
2 dl sulatettua/juoksevaa margariinia tai öljyä
Voitele ja jauhota noin 1,5 litran vetoinen vuoka. Korppujauhojen tilalla voit hyvin käyttää leseitä, kaura- tai kookoshiutaleita, rouhittua pähkinää, auringonkukan- tai seesaminsiemeniä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää jogurtti, munat ja rasva. Sekoita hyvin ja kaada taikina vuokaan. Vedä lusikan varrella tai kaapimella ura taikinan keskelle.
Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 minuuttia, kunnes kakku on kauniin ruskea ja alkaa irrota vuoan reunoilta.
Kakku säilyy mehevänä ainakin muutaman päivän.
Maustamisvinkkejä:
Aprikoosi-maustekakku: Sekoita kuivien aineiden sekaan noin 1 dl silputtuja, kuivattuja aprikooseja sekä 2 tl kanelia, 0,5 tl mausteneilikkaa, 1 tl jauhettua inkivääriä ja 1 tl jauhettua kardemummaa (tai 1,5 rkl piparkakkumausteseosta).
Suklaa-rusinakakku: Sekoita kuivien aineiden joukkoon noin 75 g rouhittua suklaata, 2 dl rusinoita ja 1 rkl kaakaojauhetta. Korvaa 1 dl jogurttia halutessasi vahvalla kahvijuomalla.
Marja-pähkinäkakku: Sekoita kuivien aineiden sekaan n. 2 dl (n. 120 g) kuivattuja marjoja (mustikkaa, puolukkaa, karpaloa) ja 1 dl rouhittuja pähkinöitä. Käytä marjojen makuun sopivaa marja- tai hedelmäjogurttia.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta