Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen ja Marita Suontausta.

NUMERO 11
10.11.2011


Pääkirjoitus

SUOMI: Sesongin seisahtuessa

LAPPI: Kuvissa kulkevat poromiehen muistot

ASUMINEN:
Säästeliäästi luonnon mukaan
Koti keltaisessa talossa

PUUTARHA:
Kananpojasta kaikki alkoi
Huonekasvien koettelemukset
Iloa pimeyteen

ELÄMÄNMUUTOS: Muusikot maatilallaan

TERVEYS: Ei päivääkään juoksuaskelitta

MESTARIPELIMANNI: Kipu on katkera elämänkumppani

LEPOSIJA: Hiljaisuuden puutarha

PERHE: Millainen ihminen isäni oli?

RUOTSIN-SUOMALAINEN: Auliksen rikas elämä

HENKILÖ: Apua hädän keskelle

RUOKA: Se tuoksuu jo!

PAIKAN VAIHDOS: Sinkkumimmi muutti metsään

TUNNELMA: Ilmassa on odotusta

KÄSITYÖT:
Lapanen kukkii
Töpöstellen
Tunisialaisen koukun tulokset
Valkoisia palmikoita
Huivi hartioille
Puikot kilisemään

KOSMOS: Linnunradan tähtivyön alla

FILMIMIES: Tarinat ja tatit kulman takaa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ja Pellervon Iso Kalenteri ilmestyvät 15.12. ja Maatilan Pellervo 17.11.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Ihanaiset pellavaiset


Loppuvuodesta alkaa huonekasveille huono aika. Valo vähennee, huoneilma kuivuu lämmityslaitteiden paahteessa ja tuholaiset iskevät.

Valon vähyys ja huoneilman kuivuus koettelevat talvella paitsi ihmisiä myös huonekasveja. Kasvit eivät juurikaan pysty yhteyttämään pilvisinä ja hämärinä päivinä. Ruukkujen pölyiset asukit kannattaakin viedä suihkuun puhdistumaan viimeistään syksyn ikkunanpesun yhteydessä.
Kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan talveksi, ettei ruukkumulta muutu liian ravinnepitoiseksi ja että kasvit vaipuisivat edes jonkinlaiseen lepotilaan.
Ruukkukukat kärsivät usein ylenpalttisesta kastelusta etenkin talvella, jolloin juuristo on vaarassa mädäntyä ja koko kasvi kuolemankielissä. Harvemmin kasvit menehtyvät kuivuuteen.
Ohutlehtiset tiputtelevat lehtiään kuivan huoneilman takia. Lehtien kärkien kuivuminen tai erilaiset laikut ovat myös seurausta kuivasta huoneilmasta. Kasvien säännöllinen suihkuttaminen on hyväksi.


Lisävaloa

Vuoden pimeimpään aikaan tai etäämmällä ikkunasta sijaitsevat kasvit tarvitsevat kukoistaakseen muutakin valoa kuin ikkunoista tihkuvaa luonnonvaloa.
Markkinoilla on huonekasveille tarkoitettuja valaisimia, joiden aallonpituus on kasveille sopivaa, esimerkiksi energiasäästölampulla varustettu Megamanin 15 watin Artico.
Halogeenilampuilla varustetut kohdevalaisimet eivät anna riittävästi valoa kasvuun, mutta ne toistavat värit luonnollisina ja tuovat hyvin esille ruukkujen kaunottaret.


Tuholaiset

Huonekasvien kiusaksi ilmestyy usein tuholaisia, jotka aiheuttavat pahinta vauriota juuri talvella, kun olosuhteet ovat epäedulliset. Sisätiloissa vaanivista hankalimpia ovat ripsiäiset, punkit ja kilpikirvat. Ne viihtyvät ja leviävät etenkin kuivassa ja lämpimässä.
Ripsiäisten vioitus näkyy hopeanhohtoisina laikkuina. Pienenpienet vihannespunkit näkyvät parhaiten kasveihin kehräämänsä seitin pinnalla kipittämässä. Tahmeaa mesikastetta erittävät kilpikirvat ja villakilpikirvat oleilevat lehtien alapinnoilla, lehtiruodeissa ja varsissa kilven suojassa, mistä niitä on vaikea torjua.
Lehtien suihkuttelu, etenkin alapintojen, häiritsee tuholaisten elämää. Kovalehtisen kasvin upottaminen mietoon saippuaveteen häätää kiusankappaleet.
Varsinkin ripsiäisten ja punkkien täydellinen torjuntavoitto vaatii pitkäjännitteisyyttä ja huolellisuutta. Pahasti saastunut kasvi kannattaa heittää pois.

Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta