Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen ja Marita Suontausta.

NUMERO 11
10.11.2011


Pääkirjoitus

SUOMI: Sesongin seisahtuessa

LAPPI: Kuvissa kulkevat poromiehen muistot

ASUMINEN:
Säästeliäästi luonnon mukaan
Koti keltaisessa talossa

PUUTARHA:
Kananpojasta kaikki alkoi
Huonekasvien koettelemukset
Iloa pimeyteen

ELÄMÄNMUUTOS: Muusikot maatilallaan

TERVEYS: Ei päivääkään juoksuaskelitta

MESTARIPELIMANNI: Kipu on katkera elämänkumppani

LEPOSIJA: Hiljaisuuden puutarha

PERHE: Millainen ihminen isäni oli?

RUOTSIN-SUOMALAINEN: Auliksen rikas elämä

HENKILÖ: Apua hädän keskelle

RUOKA: Se tuoksuu jo!

PAIKAN VAIHDOS: Sinkkumimmi muutti metsään

TUNNELMA: Ilmassa on odotusta

KÄSITYÖT:
Lapanen kukkii
Töpöstellen
Tunisialaisen koukun tulokset
Valkoisia palmikoita
Huivi hartioille
Puikot kilisemään

KOSMOS: Linnunradan tähtivyön alla

FILMIMIES: Tarinat ja tatit kulman takaa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ja Pellervon Iso Kalenteri ilmestyvät 15.12. ja Maatilan Pellervo 17.11.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Se tuoksuu jo!


Osa marraskuussa tehdyistä leivonnaisista säilyy viileässä jouluun saakka, osan voi pakastaa – ja osa hupenee maistiaisina parempiin suihin. Muutama ohje neuvoo, miten taiot tarjottavaa yllätysvieraille.


Kookos-muro-pähkinäpalat

Herkkupalat ovat maidottomia, rasva on kookosrasvaa, ja gluteenittomia niistä saa käyttämällä sopivia muroja. Vaahtokarkkien gluteenittomuus, maidottomuus ja kananmunattomuus kannattaa tarkistaa. Kookosrasvan voi korvata voilla. Kuvan paloissa on käytetty TyrniVoima ja Ruistyyny -muroja. Pähkinät ovat sitä mitä kaapista löytyy. Herkut säilyvät kuivassa ja viileässä ainakin viikon verran.
n. 15 palaa
100 g kookoshiutaleita
1 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl kuivattuja marjoja tai rusinoita
5 dl aamiaismuroja (maissihiutaleita, riisimuroja tms.)
50 g kookosrasvaa
150 g vaahtokarkkeja
n. 2 tl öljyä voiteluun
Paahda kookoshiutaleet ja pähkinät kuivalla pannulla. Sekoita pähkinät marjojen ja murojen kanssa.
Vuoraa noin 20 cm:n vuoka voi- tai leivinpaperilla, sivele paperi öljyllä.
Sulata rasva tilavassa, paksupohjaisessa kattilassa, sekoita mukaan vaahtokarkit. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen, kunnes vaahtokarkit sulavat. Aikaa menee noin 10 minuuttia.
Kääntele mukaan kookoshiutaleseos.
Lusikoi seos öljytylle paperille vuokaan, painele kevyesti tasaiseksi. Anna jähmettyä noin 2 tuntia.
Kumoa levy vuoasta, poista paperi. Leikkaa levy sahalaitaveitsellä annospaloiksi.


Jouluiset suklaakeksit

Kekseistä saat hyviä joulumuistamisia. Pakkaa keksejä kotitekoisiin rasioihin tai kääräise sellofaaniin ja sido nauhalla. Amerikkalaisesta joululehdestä nappasin vinkin: keksit voi antaa tehtäväksi! Pakkaa ohjeen ainekset kananmunia ja rasvaa lukuun ottamatta sopivankokoiseen lasipurkkiin. Kirjoita ohje paperille ja anna se sekä purkki lahjanaurulla koristeltuna ystävälle, jonka tarvitsee vain lisätä munat ja rasva, kun haluaa leipoa keksit.
n. 50 kpl
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
0,25 tl jauhettua inkivääriä
1 dl sokeria
1,5 dl fariininsokeria
1 dl kuivattuja puolukoita tai karpaloita
1 dl rusinoita tai kuivattuja mustikoita
1 dl rouhittuja manteleita tai pähkinöitä
n. 100 g tummaa suklaata
2 kananmuna
150 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Mittaa kuivat aineet kulhoon. Rouhi suklaa, sekoita kuiviin aineisiin. Lisää munat ja pehmeä rasva. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vältä vaivaamista.
Ota taikinasta kahdella teelusikalla reilun teelusikallisen kokoisia nokareita. Pyörittele palloiksi lusikoiden avulla tai käsin. Asettele pallot leivinpaperoidulle pellille. Jätä kekseille hiukan leviämisvaraa ja litistä palloja kevyesti.
Paista keksejä uunin keskimmäisellä ritilätasolla noin 10 minuuttia. Vedä paperi pelliltä ja anna keksien jäähtyä.


Juustoiset piparisuupalat

Oiva keino käyttää rikkimenneitä tai joulun jälkeen ylijääneitä piparkakkuja sekä erilaisia juustojen loppuja. Kaikki sortit sopivat, kunhan maut keskenään maistuvat.
n. 15 kpl
1 dl murskattuja piparkakkuja
n. 1 dl (65 g) sinihomejuustoa
n. 1 dl voimakasta juustoraastetta
n. 100 g tuorejuustoa
Lisäksi: omena- ja päärynälohkoja, taateleita, viikunoita, erilaisia pähkinöitä
(Pinnalle: piparimurskaa, pähkinärouhetta tai -jauhetta)
Sekoita piparimurska, murusteltu sinihomejuusto ja juustoraaste huoneenlämpöiseen tuorejuustoon. Ota kahden teelusikan avulla noin ruokalusikallisen kokoisia nokareita, pyörittele palloiksi. (Pyöritä pallot piparkakkumurskassa ja nosta tarjoiluastiaan.) Työnnä cocktailtikku joka palloon. Voit laittaa suupalat pieniin karamellivuokiin, jolloin tikkuja ei tarvita. Tarjoa omena- ja päärynälohkoja, taateleita, viikunoita sekä erilaisia pähkinöitä suupalojen seuraksi.


Nopea rusina-hedelmäkakku

Kakussa on perinteisen englantilaisen hedelmäkakun ainekset, mutta se on valmis nautittavaksi vaikka lämpimänä. Pähkinäistä makua tuovat kaurahiutaleet. Voit vaihtaa sukaatin tai appelsiinin kuoripalat rasialliseen sokeroituja kirsikoita. Leikkaa kirsikat puolikkaiksi.
n. 16 viipaletta
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
50 g rusinoita
1 rs sokeroitua hedelmäsekoitusta
1 rs sukaattia tai appelsiinikuoripaloja
125 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 kananmunaa
1 dl maitoa tai kermaa
Voitele ja korppujauhota noin litran vetoinen leipävuoka, torvivuoka tai 22 cm:n tasapohjainen kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja sokeri. Lisää rusinat ja sokeroidut hedelmäkuutiot. Kääntele.
Sekoita joukkoon rasva, munat ja maito.
Lusikoi taikina voideltuun vuokaan. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 35 minuuttia, kunnes kakun pinta on kullanruskea ja testaustikku jää kuivaksi.
Anna jäähtyä hetki. Kumoa vuoasta. Jäähdytä pestyllä vuoalla peitettynä.


Piparituhatlehtileivokset

Leivokset kuvaukseen tehtiin piparkakkumuottien avulla. Yhtä hyvältä maistuvat suorakaiteenkin muotoiset. Voit käyttää valmiiksi leivottuja, mahdollisimman ohuita piparkakkuja tai leipoa ohuita, voitaikinalevyn kolmanneksen kokoisia piparkakkuja. Korkeampiakin leivoksista saa, kun laittaa voitaikinan väliin kaksi kerrosta piparkakkuja. Ylijäänyt täyte maistuu sellaisenaan pienenä herkkupalana.
6 leivosta
2 levyä valmiiksi kaulittua voi- tai lehtitaikinaa
6 (tai 12) piparkakkua
Täyte:
1/2 pss (n. 100 g) kivettömiä kuivattuja luumuja
2 dl vettä
1 kanelitanko
2 rkl fariininsokeria
1 dl maitorahkaa
2 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
(sokeria)
Lisäksi omenasosetta
Valmista ensin täyte. Mittaa vesi ja luumut kattilaan. Tipauta sekaan kanelitanko. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmenneet. Poista kanelitanko, mausta sokerilla. Anna jäähtyä.
Laita liivatelehdet likoamaan 10 minuutiksi runsaaseen veteen.
Sekoita rahka ja jäähtynyt luumusose keskenään.
Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi. Ota liivatelehdet vedestä, purista kevyesti kuivemmiksi ja sekoita sitruunamehun joukkoon. Sekoita liivateliemi luumuseokseen hyvin vatkaten.
Vaahdota kerma ja kääntele luumuseokseen. Tarkista seoksen makeus ja anna jähmettyä viileässä.
Kauli sulaneita taikinalevyjä hiukan ohuemmiksi ja leikkaa kumpikin kolmeen osaan.
Nosta leivinpaperoidulle pellille ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes leivonnaiset ovat kauniin ruskeita. Voit voidella levyt maidolla tai kananmunalla ennen uuniin laittamista. Anna leivospohjien jäähtyä.
Kokoa leivokset. Halkaise voitaikinapalat varovasti sahalaitaisella veitsellä. Lusikoi hiukan täytettä pohjalle. Sivele piparkakut omenasoseella ja aseta luumukermalla päällystetyille leivoksenpohjille. Lusikoi pipareille luumukermahyytelöä ja nosta leivoksien kannet paikoilleen. Anna maustua vartin verran. Tupsauta päälle hiukan tomusokeria. Nosta tarjolle.

Rosollipiirakka

Piirakan täytteeksi käy ylijäänyt rosolli. Keitetyt punajuuret voi korvata etikoiduilla kuutioilla. Piirakan voi pakastaa puolivalmiina, ilman munakermaseosta. Sulata piirakan alku hitaasti jääkaapissa ja käytä täytteeseen 2–3 kananmunaa, sillä kasviksista tulee kosteutta sulaessa. Myös kypsän piirakan voi pakastaa.
n. 12 palaa
Pohja:
200 g voita tai margariinia
3 dl (150 g) juustoraastetta
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kylmää vettä
Täyte:
4 (n. 500 g) keitettyä punajuurta
2–3 keitettyä porkkanaa
2–3 keitettyä perunaa
2 punasipulia
1–2 maustekurkkua
1 rs (n. 100 g) anjovisfileitä
1–2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,25 tl jauhettua maustepippuria
1 tl kuivattua timjamia
(0,5 tl suolaa)
(n. 1 dl juustoraastetta)
Nypi rasva, juustoraaste, jauhot ja leivinjauhe sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan, vähintään 20 minuuttia.
Kuori punajuuret, porkkanat, perunat ja sipulit. Leikkaa kuutioiksi, silppua sipulit. Kuutioi herkkukurkut. Sekoita kasvikset. Jos haluat koristella pinnan kasvisraidoilla, jätä jokaista laatu hiukan erilleen.
Voitele halkaisijaltaan 22–24 cm irtoreunainen vuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita kasvikset piirakkapohjalle, tasoita hiukan pintaa. Laita koristeeksi jätetyt kasvikset raidoittain pinnalle.
Survo anjovisfileet liemineen kulhon pohjalla esimerkiksi haarukalla pienemmäksi. Sekoita joukkoon ruokakerma, munat, mausteet (ja suola).
Kaada liemi piirakalle. (Ripottele juustoraastetta pinnalle.)
Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat saaneet väriä. Anna jäähtyä hiukan. Tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa.


Hyrräsämpylät

Hauskat sämpylät, joihin voi upottaa piparkakkutaikinan lopun.
n. 12 kpl
2,5 dl maitoa, piimää tai vettä
1/2 palaa (25 g) tuorehiivaa
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl sämpylä- tai grahamjauhoja
25 g voita TAI 0,25 dl öljyä
Väliin: 1–2 kourallista piparkakkutaikinaa
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, murustele sekaan hiiva. Sekoita tasaiseksi. Lisää suola sekä vehnäjauhot. Alusta sekaan rasva ja sämpyläjauhoja sen verran, että saat napakan taikinan. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (noin 30 minuuttia).
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työpöydälle, vaivaa hetki. Kauli taikina noin 1 cm paksuksi levyksi. Kauli piparkakkutaikina samankokoiseksi levyksi tai murustele se vain levylle. Kääri levy rullalle ja leikkaa noin 12 osaan.
Nosta palat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperoidulle pellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.
Kypsennä 225-asteisen uunin keskimmäisellä tasolla noin 10 minuuttia, kunnes leivonnaiset ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hetki ja nauti esimerkiksi juuston kanssa.


Joululeipä

Maltaat antavat leivälle mehevää makua ja luumut sekä rusinat tuovat mehevyyttä lisää.
2 leipää
1/2 pss (n. 100 g.) kuivattuja, kivettömiä luumuja
1 dl rusinoita
2 dl omenatäysmehua
1 dl vettä
3 dl piimää
1 pala (50 g) tuorehiivaa
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
1 tl anista tai fenkolia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 dl (leipä)siirappia
1 dl saksan- tai hasselpähkinöitä
noin 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
(Sively: 0,5 dl vettä
0,5 dl siirappia)
Suikaloi luumut saksilla pieneen kulhoon. Lisää rusinat. Kaada päälle omenamehu ja anna hedelmien pehmetä mehussa seuraavaan päivään. (Kiireessä voit kiehauttaa ne ja jatkaa suoraan ohjeen mukaan.)
Valuta omenamehu luumu-rusinaseoksesta kattilaan ja kaada sekaan vesi. Kuumenna höyryäväksi. Kaada kulhoon. Sekoita mukaan piimä. Kun seos on kädenlämpöistä, murenna siihen hiiva ja sekoita tasaiseksi. Lisää mämmimaltaat ja ruisjauhot sekä ohjeen hiivaleipäjauhomäärästä sen verran jauhoja, että saat paksun vellin. Peitä liinalla ja anna seoksen seistä noin 15 minuuttia, kunnes se alkaa kevyesti kuplia.
Lisää taikinaan siirappi, suola ja mausteet. Murskaa saksanpähkinöitä kevyesti käsissä tai puolita hasselpähkinät. Lisää ne pehmitettyjen hedelmien kanssa taikinajuureen.
Alusta joukkoon jauhoja sen verran, että saat napakan taikinan. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa.
Voitele kaksi leipävuokaa kevyesti. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Leivo kaksi pitkänomaista leipää. Nosta vuokiin ja peitä liinalla. Anna kohota noin 30 minuuttia.
Pistele leivät ja paista uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Jos haluat kiiltäviä leipiä, sivele pinta vesi-siirappiseoksella pari kertaa kypsymisen loppuvaiheessa.
Leipä säilyy viileässä hyvin.


Piparimuffinit

Muffinien valmistamiseen pienetkin lapset voivat osallistua, isommat osaavat tehdä niitä ilman apua. Mausteet voi korvata reilulla ruokalusikallisella valmista piparkakkumausteseosta.
6 kpl muffinipellillä tai 10-12 kpl paperivuoissa
2 dl maitoa
1 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl fariininsokeria
100 g voita
2 rkl siirappia
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua pomeranssia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
(1 dl rusinoita)
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(Pinnalle: 200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
n. 0,25 tl jauhettua inkivääriä)
Mittaa maito, kerma, sokeri, voi, siirappi ja mausteet kattilaan (sekä rusinat). Lämmitä, sekoita vain sen verran, että voi ja sokeri sulaa. Älä päästä kiehuman!
Kaada seos kulhoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Riko munat kulhoon. Vatkaa muutama minuutti mieluiten sähkövatkaimella.
Sekoita mukaan jauhot ja leivinjauhe. Jaa taikina voidellun muffinipellin koloihin tai paperivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes muffinit vaikuttavat kypsiltä. Kumoa pelliltä ja anna hiukan jäähtyä.
(Anna jäähtyä täysin, jos aiot kuorruttaa muffinit tuorejuustolla. Muutoin juusto sulaa. Sekoita huoneenlämpöiseen tuorejuustoon sokerit ja mausteet. Tarkista maku ja lisää inkivääriä halutessasi. Levitä tai pursota seos muffineille ja nosta tarjolle.)


Pähkinäinen taatelikakku

Mehevä ja mukavan mausteinen kakku, joka säilyy viileässä parikin viikkoa.
n. 20 palaa
200 g taateleita
2 dl vettä
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl rouhittua kardemummaa
200 g voita
2 munaa
2 dl fariininsokeria
1 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
0,5 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
70–100 g pähkinöitä tai manteleita rouhittuna
Laita taatelit ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, lisää kaneli ja neilikka. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ota pois liedeltä. Lisää joukkoon voi, anna sulaa. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on soseutunut ja jäähtynyt.
Pese vatkaimen terät. Vaahdota munat ja sokeri.
Lisää munavaahto taateliseokseen jogurtin kanssa. Sekoita mukaan kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun torvivuokaan.
Paista kakkua 175-asteissa uunissa, alimmalla ritilätasolla noin 45 minuuttia, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoilta eikä testaustikkuun jää taikinaa. Anna jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa. Pese vuoka ja laita kakun päälle. Anna kakun jäähtyä täysin vuoan alla ja kääräise se sitten folioon. Säilytä viileässä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta