Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Jarmo Uusi-Rintakoski

NUMERO 12
13.12.2007

Hyvää joulua

Lappi: Topakka tokkatuomari

Suomi 90 vuotta:
Tuntematon suomalainen

Perhe: Elämää ei voi suunnitella

Perinteen säilyttäjä: Leipä on lahja

Äänimaisema: Lahja korvalle, laulu sydämelle

Henkilö: Jumala, taide ja Hoopee

Ajattelija: Voimaa maasta

Runo: Taas kerran valkeus

Kansikilpailu: Valitse vuoden kansi!

Paluu: Taakse jäänyttä elämää

Juhlan vietto: Kahden kulttuurin perinteet

Yritys: Hiekkaharjun hoivissa on hyvä olla

Puutarha: Unelmien puutarhassa tuoksuu aina

Ruoka: Syötävän hyviä lahjoja

Koti: Koristeaiheita arjessa ja juhlassa

Säästäminen: Kierrosta konttiin ja kiertoon

Kodin Pellervon käsityöt: Lämmintä neuloen ja virkaten
Poppanaliina ja kolme tyynyä
Pilvenhattaroita

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 24.1. ja Maatilan Pellervo 10.1.2008.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Syötävän hyviä lahjoja


Lapset tahtovat olla mukana puuhaamassa joulutunnelmaa. Monenlaista hyvää syntyykin yhteisvoimin, kunhan askareet eivät ole turhan mutkikkaita.

Mausteinen suklaamaitokahvi
4 annosta
4–5 mitallista kahvia
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua kanelia
4 kupillista vettä
50–75 g tummaa suklaata
2 dl maitoa

Mittaa kahvijauhe mausteiden kanssa suodattimeen ja kaada vesiosaan neljän kupillisen verran vettä. Valmista kahvin tippuessa suklaamaito. Rouhi suklaa. Kuumenna maito höyryäväksi ja ripottele siihen suklaarouhe. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Jaa suklaamaito kuppeihin ja kaada päälle kahvi. Tarjoa heti esimerkiksi hedelmäkakun ja pipareiden kanssa.

Manteliviipalepiparit
Ihanan tuoksun ja melkein oikeiden piparien maun saat tällä näppärällä ohjeella.

n. 50 kpl
0,5 dl sokeria
0,5 dl siirappia
75 g margariinia
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 dl rouhittuja manteleita
3 dl vehnäjauhoja
0,75 tl ruokasoodaa

Mittaa sokeri, siirappi, rasva ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon mantelirouhe, jauhot ja sooda. Muotoile taikinasta halkaisijaltaan noin 3 cm:n tanko ja kääri voipaperiin. Anna jähmettyä pakastimessa tunti tai jääkaapissa yön yli. Leikkaa tanko 3–4 mm paksuiksi viipaleiksi ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Piparit eivät leviä uunissa. Paista 225 asteessa noin 4 minuuttia.

Vikkelä hedelmäkakku
n. 10 palaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl rusinoita
1 dl rouhittuja pähkinöitä
100 g sokeroitua hedelmäsekoitusta, appelsiininkuoria tai sukaattia
100 g huoneenlämpöistä rasiamargariinia
1 kananmuna
n. 0,5 dl maitoa

Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 18 cm:n tasapohjainen vuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokerit, rusinat, pähkinät ja hedelmät. Lisää margariini, muna ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa maitoa. Levitä taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakun pinta on kullanruskea ja kakku on tikulla koitettaessa kypsä. Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ja kumoa ritilälle tai lautaselle jäähtymään.
Vinkki: Samasta taikinasta saat 12 muffinia. Niiden kypsennysaika on noin 20 minuuttia.
Maidoton: Käytä maidotonta margariinia ja korvaa maito omenatäysmehulla. Myös soija-, kaura tai riisijuoma sopivat tähän.
Gluteeniton: Jauhota vuoka gluteenittomalla jauhoseoksella tai korppujauhoilla. Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Suklaanokareet
Aprikoosikonvehdit, suklaanokareet ja taateli-pähkinäherkut ovat oivia pikku lahjoja. Kietaise niitä sellofaaniin tai paistokelmuun ja koristele näyttävällä nauhalla.
Suklaanokareiden valmistus on sen verran helppoa, ettei aikuista juurikaan tarvita avuksi. Voit käyttää valkoista, tummaa tai maitosuklaata, myös vaalea leivontasuklaa (Block) käy hyvin.

n. 50 kpl
150 g digestive, kaura tms keksejä (n. 4 dl rouheena)
2 dl tomusokeria
1 tl jauhettua kanelia
0,5 dl kuivattuja marjoja tai rusinoita
0,5 dl rouhittuja pähkinöitä
150 g suklaata
75 g rasiamargariinia tai voita
koristerakeita

Lisäksi: paperisia tai metallisia karamellivuokia
Murenna keksit käsin kulhoon. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja kaneli. Sekoita kuivatut marjat pähkinöiden kanssa keksiseokseen.
Paloittele suklaa. Sulata rasva ja lisää suklaapalat. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Kaada seos keksimurujen päälle ja sekoita hyvin. Nostele teelusikoiden avulla tai sormin vuokiin ja koristele. Anna jähmettyä jääkaapissa. Säilytä viileässä.
Vinkki: Sekoita keksimurusten sekaan pähkinän sijaan mariannerouhetta. Todella jännittävä makuyhdistelmä syntyy käyttämällä salmiakkirouhetta!
Gluteeniton: käytä gluteenittomia keksejä.
Maidoton: varmista keksien maidottomuus ja käytä maidotonta margariinia sekä tummaa, maidotonta suklaata.

Aprikoosikonvehdit
Aprikoosikonvehdit ovat enemmän aikuiseen makuun, sillä täytteenä oleva marsipaani maustetaan punssilla. Jos tarjoat konvehteja myös lapsille, mausta marsipaani appelsiini-, sitruuna- tai vanilja-aromilla. Kuorrutus helpottuu, kun kastat aprikoosit vain yhteen suklaaseen. Tarjoa kahvin tai glögin seurana.

n. 20 kpl
75 g marsipaania tai mantelimassaa
1–2 rkl punssia, konjakkia tai rommia
(tai pari tippaa punssi-/rommiaromia)
1 pss (200 g) pehmeitä kuivattuja aprikooseja
(tomusokeria)
n. 20 kuorittua hasselpähkinää
100 g suklaata

Murenna marsipaani kulhoon ja sekoita siihen punssi. Jaa mantelimassa yhtä moneen nokareeseen kuin aprikoosejakin on. Leikkaa hedelmiin syvä viilto. Pyörittele marsipaaninokareesta pieni pötkö ja paina sen sisään pähkinä. Käytä tarvittaessa apuna tomusokeria, jos marsipaani tarttuu kovasti käsiin. Laita joka aprikoosiin pähkinäinen marsipaaninokare.
Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Pyörittele täytetyt aprikoosit haarukan avulla suklaassa ja nosta ritilälle tai voipaperin päälle jähmettymään. Voit sulattaa pari palaa toisen väristä suklaata ja roiskia sitä haarukalla kuorrutettujen aprikoosien pinnalle koristeeksi. Säilytä viileässä.
Maidoton: kuorruta aprikoosit tummalla, maidottomalla suklaalla.

Taateli-pähkinäherkut
Taateli-pähkinäherkut ovat todella helpot valmistaa! Jos suinkin saat, käytä tuoreita taateleita.

n. 20 kpl
1 pss (200 g) pehmeitä, kuivattuja taateleita
kuorittuja saksanpähkinöitä (n. 15 kpl)
1 dl tomusokeria

Viillä taatelit auki terävällä veitsellä (ja poista niistä kivi). Leikkaa saksanpähkinät puoliksi, jos ne ovat kovin isoja ja laita jokaisen hedelmän sisään kiven tilalle pähkinää. Paina taateli kevyesti kiinni. Laita tomusokeri syvälle lautaselle ja kierittele taatelit sokerissa. Nosta siivilään ja ravista liikaa sokeri varovasti pois, jätä hetkeksi kuivahtamaan. Sokeri imeytyy säilytyksessä taateleihin, joten joudut ehkä tupsauttamaan niille tomusokeria vielä ennen tarjoilua.

Piparimobile
250 g piparkakkutaikinaa
2 dl tomusokeria
sitruunamehua
koristerakeita ja karamelleja
1 dl sokeria
puinen varrastikku
karhunlankaa

Valmista mieleisesi piparkakkutaikina tai käytä kaupan valmista taikinaa. Kauli taikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi ja ota siitä muoteilla erilaisia piparkakkuja. Tee ainakin yksi isompi nk. pääpipariksi. Muista tehdä siihen reikä ripustusnauhaa varten!
Paista piparkakut 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi (noin 5 minuuttia riippuen piparien paksuudesta). Anna jäähtyä.
Sekoita tomusokerin joukkoon sitruunamehua tipoittain, kunnes saat koristeluun sopivan, riittävän paksun seoksen. Tai käytä valmista, tuubissa olevaa kuorrutetta. Laita kuorrutus pieneen pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota pipareille koristuksia ja paina koristerakeita vielä pehmeään kuorrutukseen. Anna kuivahtaa.
Leikkaa karhunlangasta haluamasi määrä pätkiä.
Sulata sokeri varovasti pannussa. Käännä ison piparin pohjapuoli ylöspäin ja tipauta reilu nokare sulaa sokeria piparin kärkeen. Paina sokeriin heti varrastikku ja jätä kuivumaan.
Levitä piparit nurja puoli ylöspäin haluamaasi järjestykseen sopivin välein. Tipauta sulaa sokeria joka piparille ja laita lanka heti sokerille. Toimi nopeasti ja vain piparia kerrallaan, sillä sokeri jähmettyy äkkiä. Muista jättää lankojen yläpäähän ripustusvara.
Aseta tai ripusta pääpipari varrastikkuineen niin, että tikku on hieman ilmassa. Se helpottaa kokoamista. Kasta langoissa roikkuvien piparien lankojen pää sokeriin ja paina kiinni vartaaseen. Voit myös solmia langat. Anna kuivahtaa ja ripusta mobile ikkunaan tai valaisimeen.
Vinkki: Tosi nopea mobile syntyy koristelemalla valmiita pipareita. Sido vartaat ristiin ja ripusta eri mittaisiksi leikattuihin lankoihin liimattuja pipareita roikkumaan.

Glögisilakat
Glögisilakkarullia ei keitetä, rullat saavat kypsyä jäähtyvässä liemessä. Voit keittää rullia miedolla lämmöllä 3 minuuttia. Glögisilakat maistuvat perunoiden kanssa alkupalana tai ruisleivän kera iltaherkkuna. Kauniisti pakattuna ne sopivat myös lahjaksi.

n. 500 g silakkafileitä
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1punasipuli
2 valkosipulinkynttä
Liemi:
2 dl vettä
1,5 dl glögitiivistettä
1,5 dl väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa
8 maustepippuria
6 valkopippuria
6 mustapippuria
1 laakerinlehti
2 tähtianista tai 4 mausteneilikkaa

Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin. Ripottele niille suolaa ja pippuria. Kuori sipulit. Silppua puolet punasipulista ja toinen valkosipulinkynsi hyvin pieneksi ja leikkaa toinen puoli punasipulista sekä valkosipuli ohuiksi lohkoiksi tai renkaiksi. Ripottele sipulisilppu fileille, kiedo kalat rulliksi ja lado laakeaan kasariin vieriviereen.
Mittaa liemen ainekset toiseen kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi kuumana rullien päälle. Lientä on oltava sen verran, että rullat juuri peittyvät. Laita kasariin tiiviis kansi ja anna rullien kypsyä jäähtyvässä liemessä. Lado rullat sipulisuikaleiden kanssa lasipurkkiin ja kaada liemi päälle. Sulje purkit ja anna maustua viileässä ainakin seuraavaan päivään. Silakat säilyvät kylmässä noin 5 päivää.

Savukalamousse
Aterialta tähteeksi jääneen savukalan rippeet jalostuvat kerman ja mausteiden kanssa juhlavaksi mousseksi. Voit tehdä isoon vuokaan yhden moussen tai esimerkiksi kahvikuppeihin jokaiselle syöjälle annoksen.

6 annosta
500 g (n. 5 dl) perattua savukalaa
3 dl silputtua purjoa tai ruohosipulia
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 rkl ketsuppia
1–2 rkl viinietikkaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
(suolaa)

Kääntele varovasti kulhossa silputtu kala ja 2 dl purjoa sekaisin. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta ketsupilla, viinietikalla ja pippurilla. Kääntele vaahto kalan sekaan ja tarkista maku.
Huuhtele hyytelö- tms. vuoka kylmällä vedellä ja ripottele loput purjosta vuoan pohjalle. Painele kalaseos kevyesti vuokaan. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Kasta vuoan pohja nopeasti kuumaan veteen ja kumoa mousse tarjolle.

Jouluvokki
Punakaalista, possunlihasta, porkkanasta ja kuivatuista hedelmistä syntyy jouluaikaan sopiva nopea ruoka. Vinkki: käytä katelautasena hopean tai kullanvärisiä kakkupapereita.

4 annosta
125 g riisi- tai lasinuudeleita
300 g porsaan ulko- tai sisäfileetä tai valmiita possusuikaleita
2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
2–3 valkosipulinkynttä
pieni purjo (n. 100 g)
n. 200 g punakaalia
2 porkkanaa
8 kuivattua luumua
8 kuvattua aprikoosia
2 tl öljyä
2–3 rkl soijakastiketta
(n. 1 rkl makeaa chilikastiketta)
0,25–0,5 tl rouhittua mustapippuria
1–2 dl omenatäysmehua
2 tl maissi- tai ohratärkkelystä
1 dl rouhittuja pähkinöitä

Pehmitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi. Silppua inkivääri ja valkosipulit. Halkaise purjo ja huuhtele hyvin, leikkaa parin sentin paloiksi. Kuori porkkanat ja suikaloi ne sekä punakaali, luumut ja aprikoosit.
Kuumenna öljy wokissa tai paistokasarissa. Kääntele öljyssä ensin inkivääriä ja valkosipulia. Paista nopeasti lihasuikaleet ja nosta pannulta lautaselle. Kuullota kasviksia, kunnes ne ovat rapean pehmeitä. Laita lihat takaisin pannulle ja kääntele sekaan suikaloidut hedelmät. Mausta soijalla (chilikastikkeella) ja pippurilla.
Sekoita omenamehu ja tärkkelys keskenään ja kaada seos pannun vokkiainesten sekaan. Nesteen määrä riippuu siitä, onko kasviksista tullut pannulle nestettä. Kiehauta, tarkista maku ja ripottele pinnalle pähkinät juuri ennen tarjoilua.
Vinkki: Käytä riisinuudelien sijaan porkkana-, chili-, täysjyvä- tai munanuudeleita. Tosin ne eivät sitten sovi keliaakikoille.

Viinimarjasinappi
Itse tehdystä sinapista saat lahjoja niille, joilla on jo kaikkea! Pakkaa sinappi pieniin, esim. lasten hedelmäsoselasipurkkeihin. Koristele kannet kakkupapereilla ja nauhalla.

n. 2,5 dl valmista sinappia
1 dl puna- tai mustaherukoita
1 dl sokeria
1 dl sinappijauhetta
2 rkl rouhittuja sinapinsiemeniä
2 tl perunajauhoja
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna
2 tl kuivattua rakuunaa
1 rkl viinietikkaa

Mittaa ainekset rakuunaa ja viinietikkaa lukuun ottamatta kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sinappi sakenee. Älä päästä kiehumaan, mutta seos saa pulpahtaa kerran. Jäähdytä sinappia hiukan ja lisää joukkoon rakuuna ja viinietikka. Purkita sinappi. Maku on aluksi melko ärhäkkä, mutta tasaantuu muutamassa päivässä.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta