Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Jarmo Uusi-Rintakoski

NUMERO 12
13.12.2007

Hyvää joulua

Lappi: Topakka tokkatuomari

Suomi 90 vuotta: Tuntematon suomalainen

Perhe: Elämää ei voi suunnitella

Perinteen säilyttäjä: Leipä on lahja

Äänimaisema: Lahja korvalle, laulu sydämelle

Henkilö: Jumala, taide ja Hoopee

Ajattelija: Voimaa maasta

Runo: Taas kerran valkeus

Kansikilpailu: Valitse vuoden kansi!

Paluu: Taakse jäänyttä elämää

Juhlan vietto: Kahden kulttuurin perinteet

Yritys: Hiekkaharjun hoivissa on hyvä olla

Puutarha: Unelmien puutarhassa tuoksuu aina

Ruoka: Syötävän hyviä lahjoja

Koti: Koristeaiheita arjessa ja juhlassa

Säästäminen: Kierrosta konttiin ja kiertoon

Kodin Pellervon käsityöt: Lämmintä neuloen ja virkaten
Poppanaliina ja kolme tyynyä
Pilvenhattaroita

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 24.1. ja Maatilan Pellervo 10.1.2008.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri sisältyy Pellervon tilaukseen.


Unelmien puutarhassa tuoksuu aina


Kukin pyrkii tekemään puutarhastaan tarpeittensa ja mieltymystensä mukaisen: vehreän, toimivan, helppohoitoisen ja ennen kaikkea viihtyisän. Toiveet otetaan huomioon jo suunnittelussa.

Unelmien puutarha ei synny hetkessä, vaikka perustoiminnot saataisiin nopeasti valmiiksi ja istutukset rehevöityisivät muutamassa vuodessa. Puutarha ei ole oikeastaan milloinkaan valmis, sillä kasveja kuolee, joitakin pitää jakaa tai siirtää, uusia tekee mieli hankkia. Luonnon kiertokulun seuraaminen sekä puuhastelu kasvien parissa ovatkin mitä parhainta terapiaa ja ajanvietettä. Haaveet vaihtuvat ja saavat vuosien saatossa uusia piirteitä kuten unelmiemme puutarhakin.

Kevään kukintaa

Kevät ja lisääntyvä valo herättävät sekä puutarhan että tarhurin. On virkistävää palata rakkaan harrastuksen pariin ja tarkastella, kuinka kasvit ovat talvehtineet ja mitä maasta nousee. Puhkeavat silmut ja maasta työntyvät kukkasipulien versot ilahduttavat kuin kaivatun ystävän vierailu.

Sipulikukkia kannattaakin istuttaa runsaasti joka puolelle puutarhaa sekä aurinkoon että varjoon ja tarpeeksi tiheään, jotta kukinnasta tulee mahdollisimman upea.

Puiden ja pensaiden alla viihtyvät matalat, aikaiset perennat lisäävät loistoa keväällä, kesällä ne peittävät tehokkaasti maanpintaa. Näin rikkaruohoille ei jää sijaa. Ruso- ja pilvikirsikka, tuomi ja tuomipihlaja, onnenpensas, norjanangervo ja moni muu kevätkukkija luo puutarhaan paratiisimaisen tunnelman, kun terälehdet hiljaa putoilevat kukinnan jälkeen.

Viihtyisä oleilua

Unelmien puutarhassa on oleskelutiloja sekä auringossa että leppeässä varjossa. Kahvittelunurkkaus, grillipaikka, keinu ja muut kalusteet sijoitetaan suojaisiin kohtiin, sinne missä on mukava ruokailla tai vain lepäillä. Aamukahvit nautitaan terassilla, mutta kiireettömänä päivänä ehditään kattaa pöytä vähän etäämmällekin talosta. Hetki keinussa tai penkillä lempipuun katveessa virkistää ja rentouttaa.

Monimuotoisen kuvan puutarhasta saa, kun sitä voi tarkastella eri puolilta. Myös kaarevat polut ja yllättävät näkymät kiehtovat.

Oleskeluryhmien läheisyyteen istutetaan paitsi suojaavia puita ja pensaita myös kukkia tai lehvistöltään kauniita kasveja. Lempikasvit pääsevät sinne, missä niitä eniten katsellaan. Uskolliset pionit, komeat ryhmäruusut tai valloittavat kärhöt palkitsevat komealla kukinnallaan. Jos esimerkiksi kärhöille ei löydy kelvollista kasvupaikkaa, ne istutetaan isoon ruukkuun.

Kotimaiset alppiruusut viihtyvät erityisesti metsäpuutarhassa, siellä niille on tarjolla sekä varjoa että hapanta kasvualustaa. Herkullisen värisillä kesäkukilla paikka kuin paikka loihditaan sieväksi. Välkettä ja solinaa Mitäpä olisi unelmien puutarha ilman veden välkettä tai puron solinaa! Pienikin vesiaihe virkistää, ja jos on tottunut suihkulähteen solinaan, on kuin jotain puuttuisi, jollei pumppu ole päällä. Solina on yhtä tärkeä kuin lintujen laulu, ja etenkin paahteisina päivinä linnut hakeutuvatkin veden ääreen. Uima-allas tai kylpytynnyri puolestaan virkistää tarhuria.

Vesiaihe tarvitsee aina kasveja ympärilleen. Ison lammen rannalle istutetaan puita, pensaita ja veden äärellä viihtyviä perennoja: keltakurjenmiekkoja, päivänliljoja, rantakukkia ja koristeheiniä. Pienten altaiden ympärille sopivat riippuvaoksaiset pikkupuut ja matalahkot perennat kuten kuunliljat, jättipoimulehdet ja jaloangervot. Lumpeet ovat kauniita kaiken kokoisissa altaissa ja lammissa, kunhan vettä on 50–60 senttiä. Jos kasvit jätetään talvehtimaan altaan pohjalle, tulisi vettä olla jokseenkin metrin verran. Rannalle tai reunustalle voi sijoittaa vaikka veistoksen, ja valaisin elävöittää hämärtyviä iltoja. Puron yli kaartuva tai pikkusaareen johtava silta puolestaan luo romanttisen tunnelman.

Herkullista hyötyä

Useimmissa puutarhoissa kasvatetaan myös hyötykasveja. Lajit valitaan tarhurin harrastuneisuuden ja viitseliäisyyden mukaan. On hyvä muistaa, että niin hedelmäpuut, marjapensaat kuin vihannekset ja yrtitkin voivat samalla olla myös koristekasveja, etenkin pienellä pihalla. Omena-, kirsikka- ja luumupuut kaunistavat ympäristöä kuin koristepuut ikään ja herukkapensaat käyvät aidanteiksi ja suojapensaiksi.

Värikkäät, koristeelliset vihannekset voivat kasvaa kukkaryhmissä, yrtit kivikkotarhassa. Unelmapuutarhassa kasvaa makea maatiaisluumu ja muutama herkkuomenalajike. Aroniapensaista saadaan hyvää mehu- ja viiniainesta, japaninruusukvitteneistä kirpakkaa hilloa ja pensasmustikoista naposteltavaa. Helppokasvuiset retiisit, salaatit, mangoldit ja pavut mahtuvat pieneen tilaan ja onnistuvat aloittelijaltakin.

Kurpitsat tilaa ja voimakkaan maan, parhaiten ne kasvavatkin lämpimässä, kompostilla parannetussa penkissä. Kesäkurpitsat kannattaa syödä mahdollisimman pieninä, kun ne ovat herkullisimmillaan. Hauskoista koristekurpitsoista on iloa pitkälle syksyyn.

Pimeän tullen

Unelmien puutarhaan valitaan kasveja myös syysväriä ajatellen. Väriloisto kruunaa kasvukauden. Vaahterat, koristekirsikat, aroniat, angervot ja monet muut loistavat upeimmillaan. Kun komean värityksen saavat puut ja pensaat istutetaan havukasvien lomaan tai niiden edustalle, pääsevät punaiset, oranssit ja keltaiset sävyt oikeuksiinsa.

Havupuut ja -pensaat ovat rauhoittavia pihan peruskasveja, mutta niillä saadaan aikaiseksi myös upeita ryhmiä ja koristeellisia yksityiskohtia. Syvän vihreät tai siniharmaat havut ovat erinomaisia taustakasveja kukille ja kirjavalehtisille kasveille. Talvella lumivaippaiset havupuut ovat kuin suoraan sadusta. Juhlavuutensa lisäksi tuuheat havut suojaavat pihaa kylmiltä tuulilta ja katseilta ympäri vuoden.

Joulun lähestyessä unelmien puutarhaa koristavat lumen lisäksi ulkotulet, lyhdyt ja valosarjat. Tunnelmointia lyhdyin ja pikku lampuin voi toki harrastaa kaikkina hämärän valon aikoina. Havupensaan ympärille tai vanhan omenapuun oksille kiedottu hillitty valosarja luo tunnelmaa syksystä lähtien. Valosarjoja voi asetella myös vaikkapa lasiastioihin tai huvimajan kaunistukseksi. Ohikulkijakin nauttii tunnelmasta.


Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta